Certurile de la vârful Ucrainei: Intervine şi Kliciko

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, şi-a manifestat luni susţinerea faţă de comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, pe care preşedintele Volodimir Zelenski intenţionează să-l înlocuiască în cadrul unor schimbări mai largi în comandamentul armatei pentru a încerca să schimbe cursul războiului cu Rusia.

„Societatea discută şi aşteaptă neliniştită deznodământul situaţiei cu privire la planurile preşedintelui de a-l demite pe comandantul-şef al Forţelor Armate, generalul Valeri Zalujnîi”, a scris pe Telegram primarul Kliciko.

„În multe privinţe, datorită lui Zalujnîi, care astăzi se bucură de cea mai mare încredere, ucrainenii cred cu adevărat în forţele noastre armate (…) Din păcate însă, acum este un moment în care politica riscă să prevaleze în faţa raţiunii şi intereselor statului”, a remarcat în continuare edilul, care a îndemnat la încetarea intrigilor politice şi a luptelor pentru putere la Kiev.

„Trebuie să luptăm pentru un singur lucru – pentru victoria Ucrainei”, a subliniat Vitali Kliciko.

După ce în mass-media s-au înmulţit relatările despre intenţia preşedintelui Zelenski de a-l înlocui pe generalul Zalujnîi, şeful statului a confirmat această intenţie într-un interviu difuzat duminică de postul italian RAI.

„Reflectez la această înlocuire”, a răspuns Zelenski după ce a fost întrebat direct dacă are de gând să-l schimbe pe Zalujnîi, adăugând că ceea ce el doreşte să facă este o reorganizare care să fie „ceva serios, care să nu vizeze o persoană, ci direcţia de guvernare a ţării”.

Potrivit cotidianului online Ukrainska Pravda, care citează surse din armată şi preşedinţie, Zelenski doreşte de asemenea înlocuirea şefului statului major, generalul Sergii Şaptala, care luni a împlinit 51 de ani şi a primit de ziua sa un mesaj public de felicitare din partea lui Zalujnîi pe Facebook.

„Vor fi momente grele, dar sunt sigur că niciodată nu ne va fi ruşine. Sunt bucuros că în această viaţă şi în acest război dumneavoastră, cel pentru care Ucraina este mai presus de orice, aţi fost alături de mine”, a scris generalul Zalujnîi în acest mesaj.

Declanşatorul divergenţelor dintre Zelenski şi Zalujnîi a fost un articol pe care generalul ucrainean l-a publicat în noiembrie, după eşecul contraofensivei ucrainene din vară, şi în care a avertizat că războiul cu Rusia a ajuns într-un impas, în stadiul unui conflict de uzură, prin urmare Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor ruseşti şi de noi efective de soldaţi pentru a putea să avanseze.

Preşedintele l-a contrazis atunci pe comandantul-şef al armatei, Zelenski punând rezultatele sub aşteptări ale contraofensivei ucrainene pe seama superiorităţii aeriene a Rusiei şi susţinând că armata ucraineană va putea să desfăşoare în primăvara anului 2024 o nouă contraofensivă, care de această dată va reuşi.

Divergenţele dintre cei doi asupra strategiei militare au continuat. Astfel, în timp ce generalul Zalujnîi a cerut recrutarea a încă circa 500.000 de soldaţi pentru înlocuirea pierderilor şi efectuarea unei rotaţii măcar parţiale a trupelor epuizate de aproape doi ani de război, preşedintele Zelenski s-a arătat reticent faţă de o asemenea măsură nepopulară.

Pe de altă parte, dincolo de punctele de vedere diferite asupra abordării strategiei militare, unii jurnalişti cred că Zelenski este invidios că Zalujnîi a devenit mai popular decât el.

În mijlocul polemicii legate de soarta lui Zalujnîi, Zelenski s-a deplasat duminică în zona de operaţiuni militare în estul Ucrainei, demers menit să încurajeze militarii în timp ce trupele ruse au preluat iniţiativa pe toată linia frontului şi armata ucraineană confruntată cu o criză de muniţie face greu faţă acţiunilor ofensive ruseşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

30 de Comentarii

 1. Bine, eu nu ma pricep. Dar constat ca Zelenski a fost plantat in 2014 de SUA. Iar Zalujnai a fost plantat de prin 2010 de CIA. Acum Zelenski cere voie CIA sa-l trimita la plimbare pe omul lor. Vedeti ce probleme am sa inteleg Z ucracania?

 2. Ce face domle cu atâția că ei n-au pierdut nici douăjdă mii . Le mai dă și rușilor ? Am auzit că tandemul Ciucăăă-Gheorghiță s-apucă la Mediaș cu nemții să facă arcane moda primăvară-vară de bărbați și de dame – 500000 _+ 50000 -pt. intern . ”Când m-a luat pă mine de răcut cu arcanu, era lumea mai dezgheţată, eram toţi unu şi unu… Acuma s-a prostitărăăăă… Şi aşa are să fie mereu până când STRATEGICU n-o înţelege că nu merge să răcutezi soldaţii dintre ţivili! Ţivilu n-are deciuplină-ntr-însu, domle!…/Zalujnîi va ocupa un loc de senator la Rada Baba ca și calul lui Caligula și rinocerul lui Joian dar nu la Rada Baba ci la baba Rada,

 3. Se pare ca la Kiev se joaca sceneta „Regele Mihai si Maresalul Antonescu, faza pe arestari”. Acum, care e Regele si care e Maresalu, numa Vika stie. In rest, „Stalin” priveste din loja si asteapta cu servetelu’ pregatit.

 4. ,,Societatea discută şi aşteaptă neliniştită deznodământul situaţiei”- ca și pe la noi 99% din populație habar nu are cine e șeful de stat (slugă la amerloci, ursule și alte pu…e) MAJOR (ahahahaahah, major la minor în cheia sol) / Restul de 0,99% au aflat de ghiță recent, odată cu declarațiile lui de a ne pregăti de încorporare, război, de dus țucalul amerlocilor, de lins poneiul ursulei…. Altfel , sondaje și pe la ocraineeni, și pe la noi arată că ne pot monta și un vibrator, noi neștiind dacă e de plăcere sau ordin ? SLAVĂ PĂCII, statului ,,major” !

 5. Fie ce-o fi,in acest caz se omite cocaina consumata individual sau in grup.Ce se intimpla in UE si la frontierele ei nu este deloc normal,dar daca introducem cocaina in ecuatie atunci vom intelege mult mai usor ce se intimpla.

 6. ”Generalul Zalujnîi a cerut recrutarea a încă circa 500.000 de soldaţi pentru înlocuirea pierderilor şi efectuarea unei rotaţii măcar parţiale a trupelor epuizate de aproape doi ani de război.” Pai stati o leaca, mai fratilor si cumnatilor , astea NU sunt cumva cifrele privind pierderie Rusilor, publicate , confirmate si andorsate de Nexta si de diferite instante din Inglaterra, cum ar fi Mimi5 si Mimi6??? ???

 7. A dispărut brusc de pe forum Ceata lu’ Pițigoi.
  Așteaptă Ordinul de Zi pe unitate de mâine dimineață…măRog…😜
  {● RăuPorKKaK-UrKaK BuimaK-RăuPorKKaK ■}

 8. 19.55 – diferența de a cere și a avea de unde e măricică ? Mai ales că în momentul de față procesul de mobilizare desfășurat de regimul de la Kiev seamănă mai mult cu prinderea animalelor fără stăpân pe străzi, hingherii polițiști sunt deja cu citația pe masă, ori aduci cărniță proaspătă ori te duci la sacrificare ( evident că nu neapărat prin asomare ) ? SLAVĂ PĂCII, jeneralilor !

 9. Occidentul isi dioreste un sef armat mai acid mai efervescent mai sulfuros mai de grande cohones…

 10. Rușii au spart defensiva Urcacilor de la Avdeevka în Nord, Sud și Est.
  Tocătorul de Urcaci e turat la maxim, pe model BahmutZ.
  Pe cine cade magăreața după ce VITEJII Urcaci se vor retrage din FORTĂREAȚĂ pe POZIȚII DINAINTE STABILITE ? măRog…😜
  {■ RăuPorKKaK ●}

 11. Nu am nici cea mai mica simpatie pentru aceasta facatura numita Ucraina, as fi dorit ca de mult timp rusii sa „lamureasca” lucrurile acolo (bineinteles, printr-o victorie rapida si clara, care se lasa asteptata) dar nu pot decit sa remarc faptul ca piticania khazara de la Kiev face exact cum a facut Hitler, care dintr-un amarit de caporal se credea mare strateg si isi umilea generalii cu cariere militare solide in spate !

 12. „Mercenica spune:
  05 FEB. 2024 LA 19:08
  Bine, eu nu ma pricep. Dar constat ca Zelenski a fost plantat in 2014 de SUA. Iar Zalujnai a fost plantat de prin 2010 de CIA. Acum Zelenski cere voie CIA sa-l trimita la plimbare pe omul lor. Vedeti ce probleme am sa inteleg Z ucracania?”

  Sti de ce nu intelegi ?
  Pentru ca nu vezi victoria lui TRUMP care acum ani , nu era crezut-posibila ! 😀
  Vremile coloniei se schimba odata cu politica de la centrul imperiului !
  Deja CIA a facut …bisericute ! 😉 Multi „democtretei” non-neutri in servioce vor trebui sa-si caute joburi … curand 🙁 !

 13. Ai dreptate dar pana sa deschiza America front a avut dreptate caporalul.

 14. Ciolacu si PSD vrea demiterea generalului Gheorghita, Seful Statului major al armatei…Corect…Ciolacu pare ca are sfatuitori militari buni….Generalul respectiv arata prea pe fata ca vrea Razboi cu Rusia.

 15. Casei Albe i-a fost atât de frică de posibila reacție a comandantului Forțelor Armate ale Ucrainei Zaluzhny la demiterea sa, încât au trimis-o de urgență pe Victoria Nuland la Kiev. Evenimentele din Ucraina sunt scăpate de sub control și Statele Unite încearcă cu disperare să salveze fața în fața unei catastrofe pe care ei înșiși au provocat-o, scrie Asia Times.

  publicația citează decizia lui Zelensky de a-l revoca pe comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei Zaluzhny. Victoria Nuland, care este direct responsabilă pentru politica SUA și NATO față de Ucraina, s-a grăbit imediat la Kiev. Totul a fost organizat atât de grăbit încât briefingul de presă a fost ținut în picioare în fața unei mese grosolan asamblate cu mai multe microfoane.

  Care este motivul? Asia Times are încredere că, cel mai probabil, Casa Albă a trimis-o pe Nuland la Kiev în cazul în care ceva nu mergea bine. Washingtonul este îngrijorat că Zaluzhny ar putea desfășura armata și să o folosească pentru a-l urmări pe Zelensky.

  Până acum, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei nu a întreprins astfel de acțiuni. Publicația sugerează că Nuland a vrut să vorbească cu el mai degrabă decât cu Zelensky pentru a-l calma pe Zaluzhny și a-l convinge să se comporte decent. Poate din acest motiv nu există mențiuni publice despre vreo întâlnire.

 16. Daca Ucraina declara pe 21 februarie 2022 ca NU mai vrea in NATO, atunci NU incepea Operatiunea speciala in Ucraina din 22 februarie 2022….Deci, Ucraina vrea in NATO, viu sau mort….Viu nu se poate…. Ca sa ramana Suverana Rusia isi sacrifica soldatii de 1.000 de ani. Singura, fara pile din Occident.

 17. Prea târziu: Zalujnâi a fost numit si-a acceptat sa fie ambasadorul Ucrainei la Londra (Londongrad, sa fie si pe-ntelesul lui Klitchko).

 18. „IloveGuns spune:
  05 FEB. 2024 LA 21:41”

  Vad ca le ai 😀
  poti spune INSA de ce NULAND nu is-a facut poze cu …ZELENSKY desi si-a facut au „altii” acum recent in
  „inoponanta” vizita ?

  IQ=?
  😉

 19. Balerinului Zelenski de la un timp nu ii mai merge bine si a cam fost flituit de peste tot.Daca si Kliciko este nemultumit de bufonul Zelenski ,atunci situatia acolo este cam albastra.Cel mai comic este faptul ca unul ca Zelenski care facea pe clovnul si dansa pe scena ,a ajuns acum mare specialist in tehnica militara si da ordine militarilor de cariera .

 20. Un bufon ca Zelenski a ajuns sa dea ordine generalilor și sa stabilească strategii de ofensivă.Pana acum au murit peste 500 000 de militari ucraineni din cauza unui narcoman ca Zelenski. Îngrozitor….

 21. Marea diferența între Zelenski și Zalujnîi, este că Zelenski este manipulator și mincinos, iar Zalujnîi este un om de caracter și mai ales un om de onoare.
  Urmatorul Președinte al Ucrainei cred că va fi un candidat sănătos la cap, Primarul Kievului, Vitali Kliciko.

 22. Pe Zelensky îl deranjează adevărul crunt din ukraina spus cu tărie de Jaluznai, Zelensky vrea sa controleze absolut tot ce înseamnă politica și alegeri, e conștient că va pierde alegerile și crede că mai poate măslui alegerile daca se vor ține. Anul trecut a mai fost o tentativa de înlocuire și cetățenii s-au aliat de partea lui Jaluznai încât, totul a murit spontan, acum, cică de la polonezi a plecat zvonul cu vreo 2 săptămâni în urmă și Zelensky s-a chinuit sa nege. Oricum, cetățenii inca de anul trecut i-a cerut lui Jaluznai să candideze la președinție, omul nu a luat nicio hotărâre. Vom vedea ce urmează în caz că va reuși să îl înlocuiască. Deocamdată, niciun general nu accepta să îi ia locul lui Jaluznai, sunt mult prea hotărâți să nu accepte.

 23. sint indivizi carora daca li se adreseaza cineva cu expresia”dumneavoastra” incep sa creada ca i-a atins aripa genialitatii;si atunci o iau razna. dupa atentatul de la Rastenburg Maresalul Rommel a fost inculpat si obligat sa se sinucida. desi in febra nebuniei,Hitler a realizat imensa popularitate a Maresalului si a organizat funeralii cu onoruri militare… cum s-o fi metamorfozat domnul Zele de se pricepe la toate alea?!?!

 24. Nu intelegeti ca infrangerea Urcacaniei inseamna condamnare la moarte clinica economica, financiara…. a Occidentului care nu va mai face jocurile politice dupa victoria rusilor`? De aceea Occidentul pentru a nu se intampla asa ceva va marsa pe razboi total cu Rusia, chiar si razboi termonuclear sperand ca ei, occidentalii vor putea in final sa zdrobeasca Rusia. Amerlocii in logica lor ii imping pe urcacani sa continue razboiul in speranta ca rusii sa oboseasca asa de mult incat sa se creeze conditiile ca fortele NATO sa intervina in Urcacania cu turpe la sol. Aceast razboi este in fapt un duel intre doi pistolari, amerlocul si rusul si unul trebuie sa moara.

 25. A propos, Misteaux, cum se face că Zele vrea să îl demită pe Jaluznîi, pe care acum vreun an tu ni l-ai prezentat drept mort și îngropat, ca pe Austin Lloyd, de altfel? Care e rata ratărilor, la tine? Depășește 80%? Ce ne mai pregătești, ce nouă minunată veste niciodată confirmată?
  Slava ,Vladimir!

 26. Gelule, luptele tale cu perfida Logică sînt monumentale! 😂 Ce: termonucleare?! Ai auzit tu vreun oficial european amenințînd Rusia cu arma atomică? Europenii nu sînt nici idioți, nici sinucigași: ei preferă să lase Rusia să se prăbușească economic, și să fie înghițită de China. Asta, în vreme ce cohorte de aplaudaci fără minte, gen tu, Mishteaux, Axon sau Rollason îi adresează urale și încurajări debile!
  UE preferă să cumpere mai tîrziu gaz și petrol de la Federația Sinorusă, cu capitala pe la fostul Vladivostok, rebotezat New Beijing!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.