Djokovic, criticat de un ministru francez: „Asta nu trebuie să se repete”

Ministrul francez al Sportului, Amelie Oudea-Castera, a declarat miercuri că mesajul scris de tenismanul sârb Novak Djokovic după meciul său de luni de la Roland Garros, în care a numit Kosovo „inima Serbiei”, nu este „potrivit”, transmite AFP.

Chestionată pe această temă de postul de televiziune France 2, Oudea-Castera, fostă directoare a Federaţiei Franceze de Tenis (FFT), a indicat că mesajul respectiv este unul „militant”, „foarte politic” şi „nu este potrivit” pentru un astfel de eveniment sportiv.

Ministrul a subliniat că directorul turneului a discutat cu Djokovic şi cu anturajul său, evocând principiul „neutralităţii terenului de joc”.

Invitată să comenteze exprimarea poziţiilor politice în cadrul acestui turneu de Mare Şlem, precum cele ale sportivilor ucraineni după invazia armatei ruse în ţara lor, Amelie Oudea-Castera a subliniat că nu pune „cele două subiecte pe acelaşi plan”.

„Când transmitem mesaje care sunt pentru apărarea drepturilor omului, mesaje care reunesc oamenii în jurul valorilor universale, un sportiv este liber să facă acest lucru”, a spus ea, scrie Agerpres. Dar când vine vorba de un mesaj „militant, foarte politic”, precum cel al jucătorului sârb, „asta nu trebuie să se repete”.

În schimb, „ceea ce se întâmplă cu ucrainenii şi ucrainencele în circuit este atât de dureros, atât de dificil”, a subliniat demnitarul francez.

„Putem înţelege, chiar dacă am dori să existe întotdeauna fair-play până la strângerea mâinii de la final, există o durere pe care o respect”, a adăugat Oudea-Castera.

Duminică, ucraineanca Marta Kostiuk nu a salutat-o pe belarusa Arina Sabalenka după meciul lor, atrăgându-şi fluierături din partea publicului de la Roland Garros.

După meciul său câştigat luni în faţa americanului Aleksandar Kovacevic, cu 6-3, 6-3, 7-6 (7/1), Novak Djokovic, înarmat cu un marker, a scris câteva cuvinte cu litere chirilice pe o cameră de televiziune aflată la marginea terenului Philippe-Chatrier: „Kosovo este inima Serbiei! Opriţi violenţa”.

Această iniţiativă a numărului 3 mondial vine în momentul în care nordul regiunii Kosovo se confruntă de câteva zile cu ciocniri între membrii forţei internaţionale conduse de NATO (KFOR) şi manifestanţii sârbi care cer plecarea primarilor albanezi din localitate.

Serbia, susţinută de aliaţii săi ruşi şi chinezi, nu a recunoscut niciodată independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie, iar tensiunile izbucnesc în mod regulat între Belgrad şi Priştina.

Novak Djokovic i-a lăsat mască: „Kosovo este inima Serbiei”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

 1. Solutia este cenzura: ce nu s-a auzit, nu exista !

 2. Nici nu mai poți să comentezi ipocrizia panoramei și a occidentalilor. Bravo Nole, respect!

 3. Si sarbii au DREPTUL sa vorbeasca despre tara lor (milenara) asa cum si rusii au DREPTUL sa vorbeasca despre tara lor (milenara).

  Altii … aparuti/ititi doar recent pe harta lumii … nu au dreptul sa vorbeasca despre asa zisele lor tari (cele artificial create dupa anul 1991).

 4. Si sarbii au DREPTUL sa vorbeasca despre tara lor (milenara) asa cum si rusii au DREPTUL sa vorbeasca despre tara lor (milenara).

  Altii … aparuti/ititi doar recent pe harta lumii … nu au dreptul sa vorbeasca despre asa zisele lor tari (cele artificial create, prin dezmembrarea tarilor milenare si multimilenare, dupa WWII si dupa anul 1991).

 5. Cata ipocrizie la acesti frantuzi…democratia care nu recunoaste minoritati isi permite sa-si dea cu parerea despre sentimentele unui patriot preocupat de soarta conationalilor sai dintr-un teritoriu rapit brutal din trupul Serbiei. Jalnic si rusinos.

 6. Da! Cenzura! Asta stiu acesti nelegiuiti perfizi si mincinosi din occidentul imperialist iudeomason, cu „democracy” si cu drepturi ale omului in gura toata ziua si primi care le incalca! Mars d-aci !

 7. Dubla măsură și ipocrizie cât cuprinde la cucoana franțuzoaică .Zici că îs făcuți toți pe un calapod,dacă ridică vreunul capul pac si cade .Dictatura a fost însămânțată pe timpul codidelui și experimentată cu războiul proxi al NATO.Serbia nu se lasă căci ei știu cât rău le- au făcut NATO.Restul ,mai putin Ungaria sunt ușor de manipulat.Le mai dau un vaccin ,mai adâncesti un canal,mai trimiti un transport de arme ori distrugi o conductă si lumea e fericită.Dar roata se intoarce,timpul nu stă pe loc.Vedem la urmă cine râde mai bine .

 8. Criminalilor , ați distrus Iugoslavia și ați bombardat civili la Belgrad ,asta nu se pune ? Kosovo e Serbia ✌️

 9. Deocamdată nu albanezii îi ostracizează pe ortodocșii români din Serbia, ci tocmai ortodocșii sârbi. Iar rudele noastre de sânge nu sunt sârbii… Am avut câțiva sârbi camarazi în armată: v-o spun eu, ne urăsc – și asta era mult înainte de povestea cu NATO. Sigur că ai voie să fii prorus și proslav, doar că în cazul ăsta trebuie să recunoști și că ești nițel dus cu capu…

 10. Ministrii francezi SOCIALISTI întotdeauna au fost COLABORATORI si FRANCOFOBI. Exemplu notoriu: Macron. Actuala lui „ministra a sportului” fiind, si regret s-o spun, în „linia” alteia, Maracineanu Roxana, la fel de fara scrupule când e vorba de a trada în profitul SUA. @Mihai: cum vrei sa te respecte sârbii, dom’le, când România lui Constantinescu Emil a aplaudat bombardarea gratuita a Yugoslaviei de catre Clinton, criminalul împotriva umanitatii, în 1992?

 11. Ucrainencele au dreptul sa fie neamuri proaste, dar Djokovic nu poate spune un adevar istoric.
  Bravo Nole ! Asta e o panarama, nu un ministru !

 12. Citez:”Serbia, susţinută de aliaţii săi ruşi şi chinezi, nu a recunoscut niciodată independenţa…” Nici Romania nu a recunoscut independenta Kosovo. Din logica autorului articolului Romania devine automat aliata Serbiei deci aliata Rusiei si Chinei pentru ca prietenii prietenului meu sunt prietenii mei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.