Dobânzi ridicate. Suficient de restrictive… atât timp cât va fi necesar

Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a reiterat luni că dobânzile vor rămâne ridicate atât timp cât va fi nevoie pentru ca inflaţia să revină la ţinta de 2%, chiar dacă economia trece printr-o perioadă dificilă, transmite Bloomberg.

„Deciziile noastre viitoare vor asigura că dobânzile de referinţă ale BCE vor fi stabilite la nivele suficient de restrictive pentru atât timp cât va fi necesar”, le-a spus Christine Lagarde membrilor comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

„Rămânem hotărâţi să asigurăm că inflaţia revine în mod ordonat la ţinta noastră pe termen mediu de 2%”, a mai spus Lagarde, repetând practic comunicatul publicat de BCE la finalul reuniunii de politică monetară de luna aceasta, când gardienii euro au decis cea de a 10-a majorare consecutivă a costului creditului, până la un maxim istoric de 4%.

Majoritatea economiştilor şi investitorilor sunt de părere că nivelul de 4% va fi vârful ciclului de majorare a dobânzilor demarat de BCE în urmă cu un an pentru a contracara inflaţia. O parte dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE şi-au exprimat sprijinul faţă de acest punct de vedere, cum este guvernatorul Băncii Spaniei, Pablo Hernandez de Cos, care a reiterat luni că nivelul actual al dobânzilor ar trebui să readucă inflaţia la ţinta de 2% dacă va fi menţinut pentru o perioadă suficient de lungă.

Nu ar trebui să testeze economia „până când se rupe 

În schimb, guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, a spus că BCE nu ar trebui să testeze economia „până când se rupe”, o aluzie că ar prefera ca dobânzile să nu mai fie majorate.

Christine Lagarde a recunoscut şi ea problemele provocate de acţiunile BCE, în special pentru acele 30% dintre gospodării care au credite ipotecare cu dobândă variabilă. „Sarcina noastră este să readucem inflaţia la ţintă în mod ordonat. Cu cât mai repede ajungem acolo, cu atât preţurile vor fi mai stabile, şi cu atât mai puţin dureros va fi în viitor atât pentru cei care investesc cât şi pentru cei care au împrumutat”, a apreciat preşedinta BCE.

Recent, Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus prognozele de creştere pentru zona euro în următorii doi ani, dar şi-a majorat prognozele de inflaţie, ceea ce lasă să se întrevadă o posibilă stagflaţie, o perioadă în care o economie suferă o dublă lovitură venită din partea inflaţiei ridicate şi a creşterii modeste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

 1. Sinistre figuri pentru cetățenii Europei sunt Christine Lagarde și Ursula von der Leyen.

 2. Doamna asta care ii mai lipseste maturoiul, ca sa arate exact ca zgripturoiaca din poveste,imi face scirba atit cum arata ,cit si cum gindeste.

 3. „Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a reiterat”

  Daca a REITERAT, m-am mai linistit. Si noi avem doua babaciuni din astea in muntii Bucegi, langa tunelul ce leaga cei doi sfinxi din lumea asta. Simion presedinte !

 4. Gazul Rusesc (aproape) moca e Istorie !
  Uraniul din Niger (aproape) moca e Istorie !
  Și Gaura Neagră din Urcaca înghite cu nesaț, măRog…😜

 5. Voi vreți și creștere economică și inflație mica și popoarele rărite de pandemii vaccinuri și războaie.Mah ,nu merge asta,nu merge.Basca că mai și furați fara număr.Dupa ce logica funcționat bre kazarilor?Vedeți că au mai învățat și alții tabla împărțirii

 6. aceasta e o condamnata penal pe infractiuni economice, e sefa la BCE si acum vreo 10 ani a spus ca principala problema financiara a UE este ca sunt si o sa fie prea multi pensionari care pun presiune pe bugetele sociale ale tarilor… genul asta de birocrat o sa va omoare

 7. „aceasta e o condamnata penal pe infractiuni economice”

  A dat, doar, 450 milioane de euro de undeva unui saracan, Bernard Tapie (s-a dus la cer prin pamant) si a primit o „condamnare” fara executare, un fel de avertisment, cartonas galben ! Buzatu este mic copil, pistol cu apa. Coruptie este in Romania, nu in tarile care au bani multi.

 8. Milioane de emugranti ilegali care traiesc din banii tipariti de guverne, nu fac nimic dar cumpara produse. Tineri lenesi care la fel consuma dar nu produc nimic. Guverne care se intdatoreaza la nesfarsit si traiesc din bani pe care de facto nu ii au. Si care e solutia lor? Sa buseasca economia prin dobanzi mari cu rezultat direct in somaj pentru ca oamenii sa fie mai saraci si sa fie mai putini competitionand sa cumpere litrul de benzina, kg de carne sau de ulei!

 9. „Fiecare înregistrare a fost distrusă sau falsificată, fiecare carte a fost rescrisă, fiecare pictură a fost repictată, fiecare statuie și clădire a fost redenumită, toate datele au fost schimbate.

  Și procesul continuă zi de zi și minut de minut. Istoria s-a oprit.

  Nimic nu mai există, decât un prezent fără sfârșit, în care partidul are întotdeauna dreptate.”

  -George Orwell – 1984.
  https://t.me/veritasadevarulnecenzurat/8542

 10. Vorbi bandita,

  poate ne explica si cum e cu Bernard Tapie, hoasca asta jegoasa. Figuri sinistre in conducerea UE: Lagarde, Von de Leyen, Borel, Jean Michel ….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.