DOCUMENT / FCU Craiova nu a organizat deplasarea suporterilor la Sf. Gheorghe

Întreruperea definitivă a meciului de fotbal dintre Sepsi și FCU Craiova (la scor 0-0) pe motivul scandărilor xenofobe din partea unui grup de suporteri reprezintă o premieră nedorită de nimeni. Din păcate, pe majoritatea stadioanelor din țară, galeriile au propriul lor „război” vocal, jignindu-se cu voluptate unele pe altele.

Meciurile s-au mai întrerupt și pînă acum preț de 10-15 minute, dar niciodată acestea n-au fost oprite definitiv, așteptîndu-se verdictul comisiilor FRF în privința stabilirii rezultatului. Acum, însă, arbitrul Andrei Chivulete a fost excesiv de riguros și, la numai 26 de secunde de la reluarea jocului, pe fondul de dominare al echipei din Craiova, a decis oprirea meciului, deși mult mai logic era ca arbitrul și observatorii FRF și LPF împreună cu organizatorii partidei să decidă evacuarea celor vinovați de acele scandări nepotrivite pe un stadion de fotbal.

Aș sublinia faptul că întreaga campanie care susținea de mult timp astfel de decizii radicale a fost găzduită de postul Digi Sport, care deține drepturile de televizare, post patronat, din cîte se știe, de miliardarul Zoltan Teszari, cetățean român de naționalitate maghiară. Pe Digi Sport, imediat după încheierea prematură a meciului, a fost invitat să vorbească despre acest caz Csaba Ferenc Asztalos, președintele CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării), și acesta tot cetățean de naționalitate maghiară. Evident, au fost și alți invitați care au avut alte păreri, dar tonul vehement a fost acela că FCU Craiova trebuie să piardă meciul.

Precizăm din capul locului că nu agreăm și nu încurajăm astfel de scandări xenofobe nici pe stadioane și nici în alte locuri publice. Asta nu ne împiedică să observăm cîteva coincidențe care duc discuția spre cu totul altceva decît rezolvarea acestei probleme.

În acest sens, redacția noastră a intrat în posesia unor documente care absolvă definitiv clubul FC Universitatea Craiova de orice vină în cazul scandărilor de la Sf. Gheorghe din timpul partidei cu echipa Sepsi din localitate.

Este vorba despre două adrese trimise de clubul FCU Craiova:

– prima către Clubul SEPSI OSK

– a doua către Gruparea Mobilă de Jandarmi din Craiova:

Aceste adrese au fost trimise încă din ziua de 20 ianuarie 2023 pentru meciul de fotbal care trebuia să se desfășoare pe 29 ianuarie 2023, fiind semnate de Rizan Cătălin, responsabil Ordine și Siguranță la clubul FCU Craiova! Pentru informații a fost, de asemenea, desemnat și Robert Săceanu, directorul clubului din Craiova.

În ambele adrese se precizează explicit, fără nici o posibilă interpretare sau speculație: „Clubul nu organizează deplasarea suporterilor”!

Ce presupune această mențiune?

În primul rînd, că organizatorul meciului, adică formația din Sf. Gheorghe, nu trebuia să amenajeze un sector pentru galeria FCU Craiova! Dacă, totuși, s-a trezit cu suporterii craioveni la stadion, avea două posibilități: fie să nu le permită accesul în stadion, fie, dacă își procurau bilete, să fie trimiși în celelalte sectoare, alături de spectatorii din Sf. Gheorghe, nu în zona galeriei adverse! În ambele situații, evenimentele care au dus la întreruperea meciului n-ar mai fi avut loc.

De ce sînt importante aceste precizări, de care comisiile FRF trebuie să țină cont în mod obligatoriu?

Pentru că oricînd, echipa gazdă a unui meci de fotbal ar putea să trimită la o peluză un grup de 20-30 de localnici care să se dea suporteri ai echipei oaspete și să scandeze sloganuri antisemite, xenofobe sau discriminatorii care să ducă la întreruperea unui meci și cîștigarea de către gazde a meciului la masa verde cu 3-0!

Nu cred, de pildă, că autoritățile din Sf. Gheorghe i-au legitimat pe cei pe care i-au băgat în „țarcul oaspeților” pentru a constata măcar faptul că sînt din Craiova. Ca să nu mai întrebăm de unde știu cei care vor lua decizia finală că acel grup reprezintă galeria FCU Craiova, din moment ce clubul respectiv a informat cu mult timp înainte că „nu organizează deplasarea suporterilor”?

Dar, pentru a înțelege și un alt aspect, cel al mizei unei asemenea decizii, iată cum arată clasamentul fără rezultatul partidei suspendate:

Se observă, deci, că, în cazul în care meciul va fi decis la masa verde cu scorul de 3-0 pentru Sepsi, această echipă ar rămîne pe locul 6, ultimul care-i permite să joace în play-off, adică în lupta pentru titlu, detașîndu-se la 5 puncte față de Petrolul, principala urmăritoare, cu doar 7 etape înainte de încheierea campionatului!

În cazul FCU Craiova, pierderea partidei o plasează în zona retrogradării, la egalitate de puncte cu FC Argeș și la doar un punct față de locul retrogradării!

Așadar, nu este vorba despre o banală măsură, unicat în fotbal, ci despre o decizie care influențează direct atît clasamentul Ligii I, cît și situațiile financiare ale celor două cluburi. De aceea, decizia trebuie să fie bine gîndită, nu luată heirup-ist!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ion Spânu 1818 Articole
Author

18 Comentarii

 1. „Pe Digi Sport, imediat după încheierea prematură a meciului, a fost invitat să vorbească despre acest caz Csaba Ferenc Asztalos, președintele CNCD”

  Cyobi asta ce cauta acolo, cum sa pui lupul paznic la oi ? Asta n-a avut bunul simt sa se ceara afara ?

 2. … de catre Asociatia „Eterum Balacsi & Nosferatum”.

 3. Asa este cand lasi un fluierici sa faca pe justitiarul. S-a intamplat asta de mii de ori in Romania in ultimii 30 de ani si Jandarmeria scotea grupurile de suporteri de pe stadion. Simplu. Meciurile intotdeauna se terminau pe teren.
  NU TREBUIA SA I SE PERMITA UNUI ARBITRU SA IA ASEMENEA MASURI. IMI ADUC AMINTE CAND A JUCAT CRAIOVA ACUM 3-4 ANI IN CUPE CU Honved Budapesta si langa arbitrul britanic a aterizat o petarda ce l-a facut sa cada in genunchi si sa isi puna mainile la cap. Locul i-a fost luat de arbistrul de rezerva si meciul a mers inainte. Sa nu mai vorbim de suporterii unguri si romani. DAR JANDARMERIA SI-A FACUT TREABA. Scandari rasiste si la Budapesta si in Craiova. Dar fotbalul a curs mai departe.
  Cum poti sa lasi la latitudinea unui fluierici sa faca justitie? Nu e treaba lui. NICIODATA LUCRURILE ASTEA NU VOR INCETA, ASTA INSEAMNA CA NUMAI JUCAM FOTBAL?

 4. Domnul Ioan Spanu unul din motivele care mai citesc acest cotidian își prezintă impecabil pledoaria cu argumente logice și imbatabilele … felicitări pentru acest articol …

 5. Desteptul ala de arbitru a facut exces de zel. Cel mai probabil nu degeaba……[Rumburak]

 6. Nu vi se pare ca noi romanii am ajuns sa fim suparati pe toti cei cu alte nationalitati ? unguri,bulgari,austrieci,rusi,sirbi,greci,moldoveni,polonezi,cehi,francezi,italieni,nemti,olandezi,englezi,americanisi mai sint si altii pe care noi sintem suparati pe ei si ii criticam.

 7. Nici praz nu au mâncat oltenii nici gura nu le miriase! Te pomenesti că or strigat ungurii lozinci rasiste!?!

 8. Ar mai fi niste probleme legate de organizarea meciului (nementionate nici in articol, nici in comentarii!!!). Ceea ce a dus la scandarile craiovenilor, a fost faptul ca toate anunturile de pe stadion au fost facute in limba maghiara (la un meci disputat in Romania si in campionatul romanesc), precum si scandarile „galeriei” echipei gazda, care i-au incitat pe craioveni. DE CE nu sunt pomenite si aceste lucruri? Dupa parerea mea, meciul ar trebui sa se rejoace pe un stadion neutru, iar eventualele sanctiuni ar trebui sa vizeze ambele cluburi. Ca opinie pesonala, vinovatul pentru aceasta situatie este arbitrul care nu trebuia sa interupa partida!!

 9. Suporterii erau într-adevăr craioveni …numai că erau suporteri ai UNIVERSITĂȚII CRAIOVA , nu a U CRAIOVA 1948 S.A.!!
  Aceștia urmăreau să-i compromită pe rivalii lor concitadini !!
  Așa au procedat și în campionatul precedent. Atunci, Sepsi s-a ales cu fluierături, iar U 1948 cu 0-5 ( 0-4 ) !!
  spre satisfacția adevăraților universitari, care au pus totul la cale !
  Așa cum în Africa există ,, Niger,, și ,,Nigeria,, , la Craiova sunt două echipe universitare care se luptă intre ele la baionetă !!

 10. Situația e pe muchie de briceag ! Ar trebui să se tragă la sorți : ori Craiova să câștige, ori Sepsi să piardă !!
  Tertium non datur !!!

 11. Ai basca, n-ai basca, tot ungurul e de vina: ne-o „demonstreaza” ratiunea intortocheata a autorului multumita rachiului de praz, devenit nr 1 in spalarea putinilor oltenesti.

 12. ungurii, autodenumiti secui, adica turci, au proferat injurii si discriminare? Ia sa analizati audio indegistrarea!
  Daca vreti dreptate, atunci faceti dreptate!
  Hmmmmm!

 13. Ungurii încalcă permament Constituţia ţării, dar nu avem – deocamdată – politicieni care să reprezinte interesele Românilor.

 14. ECHIPA LUI MITITELU ESTE TINUTA PE PERFUZII PENTRU A CREA HAOS SI O IMAGINE URATA A ORASULUI CRAIOVA.MITITELU NU TREBUIA SA BENEFICIEZE DE BANII DE PE TERENURILE LUATE CU JAPCA CU CONTRIBUTIA CELOR CARE CONDUC TARA SI CARE SUNT DERANJATI IN MOD EVIDENT CAND CINEVA STRIGA SUS SI TARE CU ARGUMENTE FOARTE CLARE CUM PESTE 80% DIN BUGETUL TARII SE DUCE DISCRETIONAR CATRE ARDEAL DE LA REVOLUTIE SI PANA IN PREZENT.IN ARDEAL APROAPE TOATE ORASELE RESEDINTA DE JUDET CU MICI EXCEPTII AU AEROPORTURI,SUNT LEGATE DE AUTOSTRAZI SAU PE LAGA CARE TREC CAI FERATE RECONSTRUITE NOI,UNDE SE CONSTRUIESC NENUMARATE SPITALE,UNDE INVESTESC CU SPRIJIN BANESC DE LA BUGETUL DE STAT FIRME STRINE,UNDE UNIVERSITATILE COLCAIE PE BANII DE LA BUGETUL DE STAT SI UNDE BUGETARII CA NUMAR SUNT CEI MAI MULTII INTRECAND CA NUMAR SI BUCURESTIUL.ACESTA ESTE MOTIVUL ADEVARAT PENTRU CARE ECHIPA LUI MITITELU ESTE PROMOVATA INDIFERENT DE ILEGALIYATILE PE CARE MITITELU SI SUSTINATORII LUI LE FAC.CAT DESPRE FOTBAL NU PUTEM SA SPUNEM DECAT CA ESTE LA UN NIVEL RIDICOL SI CA NIMENI NU MAI CREDE IN ACEST SPORT DUPA CE A FOST ACAPARAT PRIN REPREZENTANTI DE MAFIA DE LA CLUJ.

 15. Dacă deplasarea juveților la Sepsiszentgyörgy nu a fost organizată de club, atunci cine A ORGANIZAT-O? …că avtocaru’ a fost însoțit pînă la stadion de 10 avtomobile ale Meliției! Mărturie juvețească, nu invenție de-a mea! …ce le-au asigurat liniștea pi drum, juveților veniți să înjure și să instige! Nu cred că melețienii JUVEȚI din Ținutul Secuiesc (că asta-i compoziția lu’ Organili, în Ardeal și pi plan local!) își turează ei motoarele la fiecare avtocar ce trece prin Székelyföld… Așa că să ne spună Onor Meliția dacă ei sunt organizatorii deplasării, și PE AI CUI BANI……[Rumburak]

 16. Suporterii olteni juveții și bucureșteni mitici ai echipelor de footbal sunt finanțați și susținuți spre a fi pe stadioane din banii clubului,, cofinanțați din banii primăriilor,.Deci găinile astea negre din oltenia, care s-au dus in secuime spre a fi jumulite au avut neșansa de a nu lua o bătaie exemplară, pe stadion,.Mertiau să li se infunde gura..Acu oricum au pierdut, multiplu, dar era mai fain direct pe stadion,..In acest caz echipa juveților scandalagii e de amendat exemplar…

 17. scandeaza suporterii veniti pe cai? Ria Hungaria sau ceva asemanator?..
  Cioabla, tradu matale, ca noi nu cunoastem…
  Ai dat ceva sanctiuni???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.