Doi dintre atacatorii de la 9/11 erau recrutați de CIA

O serie de documente declasificate ale comisiei ce se ocupă de apărarea celor acuzați de comiterea atentatelor de la 11 septembrie 2001 arată că unii dintre atacatori erau recrutați de CIA pentru o operațiune saudito-americană strict secretă.

Aparent, CIA a încercat să influențeze al-Qaeda nu inflitrându-și agenții în cadrul organizației, pentru a împiedica acțiunile teroriste, ci apelând la modalități mai puțin obișnuite de recrutare, chiar pe teritoriul SUA, și la alimentarea terorismului. De ce a refuzat CIA să trimită agenți în Afganistan pentru a penetra acolo organizația lui Osama bin Laden, alegând varianta de a lucra în secret și ilegal pe teritoriul SUA?

Este vorba despre declarațiile investigatorului Don Canestraro, care a lucrat pentru comisiile însărcinate cu cazul teroriștilor ce au comis atacul asupra World Trade Center. Aceste declarații au fost oferite judecătorilor în 2021, iar în urmă cu un an au fost parțial declasificate de administrația Biden. Ele au fost publicate recent de Spy Talk, un canal media al jurnalistului de investigație Jeff Stein, care a publicat mai multe materiale în paginile The New York Times și în alte mari publicații din Statele Unite.

Avocații atacatorilor i-au cerut amintitului investigator Don Canestraro să cerceteze posibila implicare a Arabiei Saudite în atacurile de la 11 septembrie. El a descoperit că doi dintre atacatori erau sub atenta supraveghere a CIA și că este posibil ca spionajul american să-i fi recrutat cu mult timp înaintea atentatelor.

Este vorba despre cei doi ”piloți” ai care au comis atentatele de la 11 septembrie 2001 – Nawaf al-Hamzi și Khalid al-Mihdhar. Ambii erau cunoscuți serviciilor secrete americane pentru legăturile lor cu al-Qaeda, însă li s-a permis să intre nestingheriți în Statele Unite, în ianuarie 2000, venind chiar de la o întâlnire a celulelor al-Qaeda ce avusese loc în Malaezia, la Kuala Lumpur. CIA înființase o unitate speciala pentru urmărirea activității al-Qaeda – Alec Station – și ceruse autorităților din Malaezia să înregistreze în secret discuțiile de la întâlnirea liderilor organizației teroriste, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Declarațiile lui Don Canestataro arată că simpla informație despre prezența celor doi suspecți la întâlnirea de la Kuala Lumpur era suficienta pentru a li se interzice intrarea în SUA sau, cel puțin, pentru a fi sesizat FBI. Nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, însă agenților FBI care lucrau în cadrul unității Alec Station a CIA li s-a interzis să-și informeze superiorii despre intrarea în Statelor Unite a celor doi indivizi. ”Trebuia să anunțăm FBI despre acest lucru. Indivizii aceștia erau cu adevărat periculoși. Însă CIA ne-a spus: «Nu este cazul FBI, nu este jurisdicția FBI»”, spune Mark Rossini, unul dintre agenții FBI din cadrul Alec Station.

După intrarea în SUA, cei doi teroriști au luat legătura cu un cetățean saudit din Los Angeles, despre care investigațiile ulterioare au stabilit că era agent al serviciilor secrete saudite. Au luat legătura și cu un imam din California care, 11 ani mai târziu, în 2011, a fost ucis într-un raid aerian american în Yemen.

Declarațiile amintitului Don Canestraro oferă și alte detalii despre cum CIA a împiedicat desfășurarea unor investigații FBI, justificarea fiind protejarea unei operațiuni de infiltrare a al-Qaeda.

Canestararo a vorbit cu patru agenți FBI care au investigat atentatele de la 11 septembrie. Unul dintre ei, numit in raport ”CS-23”, arată că FBI a fost condus constant pe piste false de către colegii din CIA atunci când l-a investigat pe agentul saudit care i-a primit pe cei doi atentatori. Agentul FBI suspectează că CIA a încercat să se folosească de Arabia Saudită pentru recrutarea celor doi teroriști, câtă vreme legea americană interzice CIA să desfășoare acțiuni de spionaj pe teritoriul SUA.

Un alt agent FBI citat în declarațiile lui Don Canestraro arată că CIA a deschis un cont bancar pentru agentul serviciilor saudite și i-a oferit un apartament în San Diego. Agentul FBI spune că i-a atras atenția structura ”cu totul neobișnuită” a operațiunii CIA, pentru că se desfășura pe teritoriul SUA și nu era condusa de ofițeri experimentați în asemenea acțiuni.

Potrivit agenților FBI, în 2000, contraspionajul american considera că există o probabilitate de 50% ca agentul saudit di California și, prin extensie, guvernul de la Riyadh, să fi avut informații despre pregătirea atentatelor de la 11 septembrie.

Investigatorul Canestataro nu încearcă să emită vreo opinie despre motivele pentru care CIA a ascuns informații cruciale, care ar fi putut împiedica atentatele de al 11 septembre, și nici despre motivele pentru care FBI a cooperat apoi cu CIA pentru a ascunde operațiunile spionajului SUA pe teritoriul național.

Site-ul de investigații The Grayzone arată că niciunul dintre agenții care au făcut parte din amintita unitate CIA Alec Station nu au fost trași la răspundere pentru ”eșecurile pe linie informativă” care au făcut posibile atentatele de la 11 septembrie. Dimpotrivă, Alfreda Frances Kikowsky, unul dintre șefii unității, a devenit influentă în cadrul spionajului SUA, în special în ”războiul împotriva terorismului” început de administrația George W. Bush imediat după atentatele de la World Trade Center. Ea a fost promovată apoi în FBI, unde a ajuns la vârful ierarhiei.

Aceeași Bikowsky a fost implicată și în programul închisorilor secrete ale CIA (un scandal în care au fost prinse mai mute state europene, inclusiv România), așa cum arată un raport al Comisiei pentru Serviciile Secrete a Senatului SUA.

Există suspiciunea că închisorile secrete ale CIA au fost foloste pentru a obține, sub tortură, mărturii false din partea suspecților în cazul atentatelor de la 11 septembrie. ”Opinia publică a fost alimentată cu informații despre atentatele de la 11 septembrie obținute în condiții de tortură. Bikowsky, care a făcut parte din unitatea Alec Station și a avut cunoștință despre cel puțin doi atentatori, a fost însărcinată cu interogarea presupușilor teroriști”, scrie The Grayzone.

Declarațiile invstigatorului Don Canestatro vin să confirme ceea ce fostul agent FBI Aukai Collins a scris la finalul memoriilor sale: ”Am devenit foarte bănuitor când am văzut că numele lui Osama bin Laden a fost pomenit la câteva ore după atentate… A devenit foarte sceptic în legătură cu ceea ce se spune despre ce s-a întâmplat și cine a făcut asta. M-am gândit la momentele în care lucram încă pentru agenție și am avut ocazia de a intra în tabăra lui bin Laden. Ceva nu mi-a mirosit bine… Nici acum nu sunt sigur cine a fost în spatele atacurilor de la 11 septembrie… Însă adevărul va ieși la iveală într-o zi și am senzația că oamenilor nu le va plăcea ce vor auzi”.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17

29 de Comentarii

 1. Hă, hă, hă! Numai pitecantropii nu înțeleseseră că aia a fost operațiune fie organizată de americani, fie lăsată de ei să se producă, deci cu acordul lor.

 2. – WTC7 !

  wtc7- 47 de etaje,
  cazuta dar ne-lovita, anuntzat dezastrul cu 30 de minute INAINTE la bbc,
  asta tot in seama „teroristilor arabi” intra?????

  „incidentele misterioase” de la 11 septermbrie 2001
  le-au clarificat unora niste aspecte tenebroase din „marea lovilutie” din decembrie ’89 ,
  restului -vitelelor- ii mai raman dubii…..

 3. invers:
  -la ’89 au fost totusi „teroristi arabi”:
  trebuiau sa vb. o limba romana cat de cat,
  veniti probabil din izreal,respublik maldovskayia sau ukrania,
  de unde din alte parti?

 4. Asasinarea lui Kennedy si 9/11 nu mai sunt un secret pentru nimeni ,exceptind poporul american, care realmente doar teoretic ar fi interesati in a afla adevarul.A era sa uit North Sea pipes plus inca vre-un milion te alte actiuni.

 5. Nimic nou sub soare. O sa aflăm și cine i-a dat documente confidențiale pustiului de 21 de ani.

 6. Atentatele din 9/ 11 au fost regizate de CIA si MOSAD….cu mana lucru araba. Terostii arabi nu au fost si nu vor fi capabili pentru actiuni geniale ca la 9/11…De fapt terorismul arab sau ISIS este creatia CIA. SUA este vital interesata in provocarea de Razboaie la mare distante SUA, pentru a preintampina Razboiul Civil American. Si pentru a gasi ocazii unde Armata Americana sa se implice, pentru furt de petrol, furt de creiere, pentru intimidarea Rusiei si Chinei….Soldatii de culoare americani trebuie sa aiba ocupatie, imensul Complex militar industrial trebuie sa aiba de lucru. Capitalismul se intretine cu dolari si sange, fie si american, ca la 9/11.

 7. De unde or fi găsit americanii 140 de fecioare, ca să le trimită în rai înaintea celor doi eroi?
  Că la ei, în America, nu se găsește așa ceva.

 8. Dupa atentatul Turnurilor s-a vazut la TV, si s- a putut citi in presa urmatoarele: turnurile au fost construite de Statul din New York si au costat 4 miliarde de US$ fiecare. Dupa 2 sau 3 ani un evreu a cumparat amindoua cu 2 miliarde. Tot in presa a iesit stirea ca in turnurile lucrau vreo 5.000 de evrei, dar cu 4 – 5 zile inaintea atentatului nu s-a dus la lucru niciunu, au disparut. In schimb au murit practic toti dintre angajatii si muncitorii care s-au dus sa lucreze normal. Concluzia? S- o traga fiecare. Stiriile despre care vorbesc au aparut o singura zi, dupa cea nu s-a zis nimica in presa, cea ce pare absurd, nu?

 9. 😀 😀 😀
  si asta doar acum se afla ? 😛
  (cine-a sifonat „maidanul” din beijing ? 😛 de-a iesit Xi cel non-pro-yankeu ? PUP !)

 10. in 911 a fost o lovitura subterana de stat in USA ! (o gruppare sinistra a acaparat fascistoid-tacut puterea !)
  de-atunci totul a inceput sa se degradeze DEMOCRATIA yankeie …
  (acum subteran-yankeu se duce o lupta pentru recuperare ! TREBUIE insa sa cada BANCI pentru asta ! De ce banci? Cine le detin ?)
  DIN CATE STIU … contra-relvolutia reuseste 🙂 in USA ! Strategia bate si fara tactici bune …bunele tactici fara strategie ! spunea SUN TZI 🙂 !

 11. Toti care au facut parte din ONG Sorosh au marea probabilitate de a fi agenti anti romani. Unii au si doctorate la scolile Sorosh.

 12. Nu a fost nici o lovitura de stat. A fist pretextul sa atace Irakul. Sa puna mana pe petrolul din zona. Actiunea de acum s-a vrut sa bage Europa in razboi cu rusii.

 13. Nu a fost nici o lovitura de stat. A fost pretextul sa atace Irakul. Sa puna mana pe petrolul din zona. Actiunea de acum s-a vrut sa bage Europa in razboi cu rusii.

 14. Majoritatea sauditi, nu se punea problema intrarii libere in SUA oricum avioanele au fost dirijate din exterior,arabii neavand experienta in pilotat Boeinguri iar racheta care a lovit Pentagonul a fost trasa de pe o nava, foto satelit rus,tot asa,un aranjament Mossad( au spus si rusii in prima faza,dar pe atunci Putin era proaspăt si prea timid sa dea adevarul,de fapt ca si acum:))
  Urmariti „Truth 9/11″era nevoie de o actiune care sa determine poolimea americana sa aprobe un razboi impotriva lui Saddam inamicul Israelului ,ca Afganistanul a fost doar un antrenament,cam scump
  Minte teoria conspiratiei ,mint si eu:))
  Cum a fost ‘íncidentul Tonkin’,cum a fost Pearl Harbour,si cum este actiunea aiuristica alui Putin in Ucraina,doar sa dea un prilej americanilor sa-i ..aia pe rusnaci,ca doar Rusia a distrus URSS si a acceptat in 1991 imparteala republicilor Astăzi însă, Rusia se străduiește să redobândească unele teritorii la care a renunțat in 1991, asaltând noile frontiere răsăritene ale Occidentului.

 15. Asa este cand se confunda efectul cu cauza. Daca arabitzoii s-au infiltrat in CIA sa actioneze nestingheriti rezultatul este acelasi, nu ? Doar scopul, care scuza mijloacele, este altul. De fapt, toata povestea care vi se serveste acum vine sa acopere CIA ca n-a fost in stare sa previna, adica zeci de mii de speciali platiti dejaba. Continuati, pentru ca meritati, Ukraina dispare sub apararea armatei americane ! Cine vine la rand, Polonia sau Romania ?

 16. Ca sa prinda hotul, mutul ii arata drumul surdului iar orbul sta de paza.

 17. @Armand poate nu sti dar ‘Gemenle’ erau asigurate la duchbank la 5mld fiecare,deci au impuscat 2 iepuri :irak si germania(UE)

 18. „Ooh no!” – act surprised. Stiti care e problema societatii moderne comparata cu trecutul? in timpul razboiului rece, toata lumea privea cu suspiciune mesajul de la guverne, in Vest miscarile antirazboi erau la moda, in timp ce dincolo de cortina de fier, toata lumea stia ca informatiile si ziarele erau propaganda, ca erau mintiti, si conducerea stia ca oamenii nu credeau. Acuma rolurile s-au inversat, societatea vestica pune botul la toate minciunile spuse de guvernantii, si amplificate de propagandistii din NYT, WaPo, The Guardian, Die Welt, etc. Minciunile SUA si UK ca sa porneasca razboaie sunt deja recunoscute si scrise negru pe alb, dar prostimea consumatoare de latrina3, PROstTeVad si altele nu numai ca nu stiu, ca nivelul lor de cultura istorica e minima, dar au si memoria unui peste de acvariu

 19. Swampul.Ce cotcodăceau la instalarea robinetului cu bidon în’20? Au revenit „adulții” la Casa Albă?! CIA ar trebui să-și schimbe numele în CSA(Central Stupidity Agency) pentru că freacă mangalul de vreo juma de veac pe bani prea mulți în vreme ce SUA pierde război după război și vinde documente cu bascula.Au ajuns bătaia de joc a Chinei care îi fură pe față și nici nu mai cheltuie bani cu sateliții de spionaj.Cumpăra de ei terenuri lângă baze, președintele cu neamuri cu tot și dau cu balonul, ca în primul război mondial.Să pierzi în halul ăsta nu-ți mai trebuie agenții.Mai bine cer Pekinului câțiva baștani de partid, îi operează la pleoape, îi vopsesc blonzi, le schimba numele și fac un guvern american din ei.Și cică sunt garanția noastră de securitate!

 20. Nu numai ca tovarasa „colega”de la CIA Alec Station Alfreda Frances Bikowsky,nu a fost sanctionata,dar a ajuns la virgul FBI, specialista si mai si in „terorism” de unde o mina spala pe alta- FBI pe CIA si invers.
  Controlul civil al institutiilor secrete este pe Potomac scapat de sub control-
  In cavernele lor CIA+Mossad au deveneit probabil granguri miliardari din comertul cu arme,droguri ,trafic de persoane, neuitnd de zone calde ca bagat zinzanie,provocari si desiguri „comandouri”cu stegaul „democratiei americane”mai ceva ca ateniana, mossadul face o „modesta”insotire urmarind scopurile sale sioniste,iar FBI ca un „parinte fondator federal”alearga zi si noapte dupa copii rapiti,si alte infractiuni federale din plin acum intr-o America radicalizata,stingista ,anarhica si rebela sub minunata conceptie a libertatii absolute-pusul poalelor in cap, care pe care, slujbe tinute de mercernarii-preoti ai lui Soros .-
  Caverna si cuibul CIA secondat sau poate secondind Mossad,poate intreprinde orice in colaborare cu NATO,le da robinetul si robintele bani,complexul militar este forta activa si producatoare de money a AMericii,economia ei globalista,fara ea ce ar face Ametica?Razboiul,uciderea semenilor este o meserie extinsa la scara planetara-asa spun ideologii universitatilor si elitele Americii insetate de „libertate”,adica de singe si vieti omenesti.
  In loc sa termine cu FEDul,cu razboaiele si sa traiasca in pace cu popoarele lumii.
  Reptileinii nu vor renunta usor in a-si aroga stapanirea Lumii,in a-si cladi imperiul Dragonului,din care se trag.

 21. Cam multe și prea grave minciunile americane,. Prea se vor scăpați din lagăr,. Cred că poarta lor ar trebui inchisă și zăvorâtă..

 22. Imi place ca mai sunt multi charlici trepanati la traforaj care cred ca serviciile secrete ale unui stat comploteaza la omorarea a mii de (60.000 in mintea traforata a lui charlici) locuitori ai acelei tari pentru o asigurare prezumptiva. Mai bine sustineti existenta tunelului Babele-Egipt, asta nu creaza cimitire !

 23. ce folos ar avea rusii dintr-o armata PUTERNICA daca castigand razboiul … n-ar mai putea face presiuni POLITICO-MILITARE pe UE
  USA n-ar mai castiga din INARMAREA contra rusilor „agresivi” …etc
  MAMAAAAAAAAAAAAAAA ce TUN-uri se trag sub MASKIROVKA chiar acum = mi-e mila de pruosti !
  Deschideti OCHII si vedeti cine castiga si cine pierde din mascarada asta ?
  Un indiciu va dau … BANCHERII-sa aia de aveau si au nevoie de razboiul asta ? !
  V-as zice si cum se termina BALCIUL, MASCARADA …insa … zau, v-as strica … SUSPANSUL !
  [nu-s toti valahii prosti ! … mai ales nu-s „aia” de au intamplator ? acces la „PLAN” ! PUP ! Nu credeti = VERIFICATI realitatea !
  totu-i de la FIAT-ul din MONEY …si dupa 2008 a venit …scadenta ! care se rezolva c-un PLAN ! E la ARHIVA pentru …viitorime ca moartea
  lui Kennedy !”

 24. „Zmeura de Haur” o meriti , deplin! Logica lucrului nefacut si inteles invers spune: ” trepanati la traforaj” se sinucid cu zecile de mii in razboiul pe care nu l-a declarat nimeni. Totul este doar teatru. Regia iti apartine?

 25. @nimeni pe strada spune:
  19 aprilie 2023 la 17:16
  @Armand poate nu sti dar ‘Gemenle’ erau asigurate la duchbank la 5mld fiecare,deci au impuscat 2 iepuri :irak si germania(UE)

  -„duchbank” avea un zgarie nor PESTE STRADA,
  „Deutsche Bank”,
  The Deutsche Bank Building (formerly Bankers Trust Plaza) was a 39-story office building located at 130 Liberty Street in Manhattan, New York City, …
  10 Years After 9/11, Deutsche Bank Tower Vanishes
  nytimes.com
  https://archive.nytimes.com › …
  ·
  Traducerea acestei pagini
  12 ian. 2011 — A rather remarkable and magical headline: “Deutsche Bank Tower Vanishes.” The removal of this toxic tower was the result of ten years of …

  -nemtzii au analizat prafu care s-a pus pe ferestrele….lor
  si au descoperit nano-termit si …azbest,
  impropriu folosintei.

  „nano-termit” adica …..fire-works!

 26. Si cretinismul traforat are un varf si ca sa raspunda la un nume, i s-a spus charlie. Dovada, NIMINEA altcineva a sarit ca ars.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.