Dorel Săndesc despre situația de la Sp. Pantelimon: Mă întreb dacă procuratura a primit toate datele

 Reducerea dozei de noradrenalină este de fapt necesară odată ce starea pacientului s-a stabilizat și tensiunea a crescut. Afirmația aparține prof. dr. Dorel Săndesc și a fost făcută în contextul în care procurorii au acuzat de crimă cu premeditare două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București.

„În acest proces de stabilire a adevărului, datele medicale sunt capitale, sunt esențiale. Cheia problemei este noradrenalina. Din punct de vedere medical, trebuie să vedem felul în care modul în care s-a administrat noradrenalina poate determina decesul pacientului. Uitându-ne pe doze, am constatat că dozele acela de 20 de mililitri pe oră sunt niște doze mamut, sunt niște doze foarte, foarte mari, dincolo de limitele dozelor standard utilizate. Ele se recomandă în situații în care la doza standard nu se reușește creșterea tensiunii. Care e scopul noradrenalinei? Să trateze șocul, adică să crească tensiunea. Ele se recomandă ca măsură eroică, dar nu se recomandă deloc, ba sunt chiar contraindicate, pe durată lungă. Într-un șoc refractar, literatura de specialitate arată că nu se justifică menținerea acelor doze, că ele însele sunt toxice, ele pot provoca stop cardiac. Deci reducerea dozei nu poate fi considerată o tentativă de omor, ea face parte din recomandările științifice. Dacă ăsta este subiectul, noi putem să confirmăm cu toate datele necesare faptul că reducerea dozei este justificată de evidențele medicale și aici mă întreb dacă procuratura a primit toate aceste date detaliate care să arate acest fapt”, a declarat Dorel Săndesc, președinte al Comisiei consultative de experți ATI din Ministerul Sănătății.

Reputatul specialist atrage atenția și asupra tratamentului la care sunt supuse cadrele medicale implicate în acest caz:

CODUL PENAL Art 4 și DECLARATIA UNIVERSALĂ A DREPTURILOR OMULUI RESPECTAȚI/ PÂNĂ LA JUDECATA SUNTEM NEVINOVAȚI!
Art 4, 1) Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă.
Acest principiu are o vocaţie universală, fiind unul dintre drepturile fundamentale ale omului, acesta apare în Declaraţia de independenţă americană din 1776, în Declaraţia drepturilor omului şi ale cetăţeanului din 1789 şi în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 1948.
Obiectul său principal este acela de a asigura protejarea individului împotriva oricărui arbitrar prin garantarea libertăţii individuale, stimularea căutării adevărului în activitatea judiciară şi evitarea riscurilor care înrădăcinează cu uşurinţă credinţa că cel împotriva căruia se exercită o acţiune penală este vinovat (N. Volonciu, Tratat de procedură penală, vol. I, op. cit., 1998, p. 121; M.J. Essaid, La presomption d’innocence, op. cit., p. 88)
În această țară cu legi minunate, trei doamne, cu dreptul fundamental de a fi considerate NEVINOVATE în timpul unei anchete, sunt expuse public în cătușe, judecate și executate/ măcelărite cu fervoare, profesional, uman și social…înaintea unei hotărâri penale!
În oglinda acestei triste povești (vai, doar una dintr-un șir nesfârșit) se reflectă necruțătoare imaginea dezolantă a societății noastre: o imagine din care nu lipsesc nici autorii acestui carnagiu dar nici noi ceilalți care îl acceptăm fără să reacționăm-ba chiar asistăm la el, precum jalnicele adunări medievale din jurul eșafoadelor!
E timpul să reacționăm! Nu pentru razbunare, ci PENTRU SCHIMBARE!

Preşedintele filialei Bucureşti a Colegiului Medicilor, Cătălina Poiană, afirmă că la momentul la care Colegiul a făcut verificări la Spitalul Sfântul Pantelimon – unde doi medici sunt acuzaţi că au provocat decesul unui pacient prin reducerea dozei noradrenalină administrate – „nu s-a găsit nimic în neregulă”.

„Cred că părerea experţilor din domeniul ATI este cea care trebuie să facă diferenţa” spune Poiană. Aceasta subliniază că din comisia de verificare a Colegiului Medicilor a făcut parte şi un anestezist şi afirmă că membrii comisiei nu au avut acces la injectomate, aparatele folosite pentru administrarea noradrenalinei.

„Consider că tot ce a apărut ca informaţie în spaţiul public este foarte grav şi consider că imaginea care se creează sistemului de sănătate este foarte gravă, cred că nu trebuie să extindem asupra întregului corp medical toate aceste acuze (…) În momentul în care lucrurile nu stau aşa, nu vom ascunde niciodată adevărul şi consider că acest caz de la Spitalul Pantelimon este un caz extrem de grav şi este un caz extrem de complex care trebuie investigat sub toate aspectele, dar în primul rând sub aspect profesional şi medical şi, din această consideraţie, cred că părerea experţilor din domeniul ATI este cea care trebuie să facă diferenţa”, a declarat joi, la spitalul Sfântul Pantelimon, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.

 

„Suntem denigrați“

La rândul său, șefa Secţiei ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon, Florina Pompilian, a făcut un apel către mass-media să lase medicii „să-şi facă treaba”.

„Presiunea vine de la dumneavoastră (jurnalişti – n.r.). Deci suntem denigraţi, ca şi specialitate medicală şi ca şi colectiv”, a spus Pompilian. Ea a anunțat că activitatea medicală, respectiv gărzile, vor continua la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

21 de Comentarii

  1. ‘Infantil’, pasarea răspunderii către asistente; păi, nea Săndeac, chiar doctorii le trecea în fișă o doză iar apoi micșorau doza fără a consemna și parafa reducerea în foaia de observație, deci, ‘plimbă ursu’!

  2. Bravo, @Cotidianul, de-a fi publicat o punere la punct necesara! Felicitrari, @CD M!

  3. „Cheia problemei”, cum zice „meseriasul” de mai sus, este ca serviciile medicale din Romania sunt la pamant, stimabile.
    Acceptati odata realitatea asta si incercati sa o reparati.
    Medicina romaneasca in mare parte este la ora actuala, VARZA!!!

  4. @Iliusin: ar fi trait cât mai multi Matusalem. Nemuritori, ce mai! „Viata fara de moarte”. Acade-mici-eni.

  5. intelegeti deci
    ca PRFESORII ascund printre ei cei mai mari banditi…..aici s-a ajuns,
    corb la corb nu-si scoate ochii!

    dorel-sandesc e un bandit
    fara doar si poate,
    pana si un mecanic auto intelege inselaciunea.

  6. „Iliusin spune:
    08 aug. 2024 la 15:52
    Dacă nu le reduceau dozele trăiau cât Matusalem.”

    Zici ca statul i-a omorat (17 intro singura zi la ATI Pantelimon 😮 ) pentru a nu le maki platii PENSIILE ?
    😮
    😁😁😁
    Nu uita … pacientul caruia asustenta i-a schimbat doza de aparat cu o transfuzie PRE-dozata a supravietuit pana l-ai pus dinnou „pe aparate” ! 😀

  7. Traiau cat ingaduia Dumnezeu,nu cat decide o hiena din specia umana.

  8. Te duci la spital sănătos și te întorci mort! Asta-i democrația americană condusă de Nicu și Marcel! Niste criminali!

  9. Sistemul medical romanesc este un sistem criminal! Daca ajungi la un spital de stat ești ca si mort! Aceșta -i statul român în descompunere sub umbrela americană! Trăiască Putin!

  10. Comentatorii „multilateral dezvoltati” si informati beton in medicina, mecanica, frizerie, patiserie, chimioterapie si altele, acesti bipezi ignora sa citeasca si sa retina ca: noradrenalina in doze mari, provoaca infarct sau AVC, adica ucide. Cele doua doctorite ATI i-au tinut in viata pe pacienti, reducand-u-le doza de noradrenalina, in caz contrar, pacientii ar fi mierlit-o de la internare.

  11. kopeicaru spune:, „Sistemul medical romanesc este un sistem criminal! Daca ajungi la un spital de stat ești ca si mort!
    Nu sistemul (ca si armele) ucide, ci oamenii care lucreaza in sistem.
    La Sandesc reactia este normala, isi apara casta si beneficiile. Ce mare lucru daca a crapat un CLIENT ?! (azi nu mai exista pacienti, ci doar clienti)

  12. Vezi ca ti-ai incurcat indicativele LGBDQ+ cu ABCD! Autosuficienta tradeaza,iti imaginezi ca apartii unei caste superioare si restul sunt sub nivelul tau,Mafaldo!

  13. Sandesc ar trebui anchetat pentru initiativa pe care a avut-o in timpul plandemiei de a inchide persoanele cu varsta de peste 65 de ani in casa ! Acest sandesc a facut aceasta propunere !

  14. Matusa mea a fost ucisa la Spitalul Pantelimon in 2018!
    Avea dureri la articulatiile mainilor(!?), au luat-o cu salvarea si …
    Un „medic” negricios, din cate am intekes de la unchiul meu.
    „Rudele nu au acces la ATI, injectii mortale, daca au impresia ei ca scapa sistemul de o „povara”.
    La cei peste 70 de ani se hotarasc imediat, 2 zile dureaza.

  15. Dorel le avea cu covidu’. S-a remarcat fiind impins sus pentru devotamentul sau la cauza.

  16. Problema adevarata e ascunsa in hatisul legislativ. Sa fie clar, justitia de stat are alte valori decat o justitie reala, implacabila. Cum se poate rezolva situatia imposibila a justitiei de styat in a face dreptate? Poate simplu: renuntarea la monopolul statului pe jistitie si acceptarea vendettei ca supliment de completare a actului de justitiei. Daca ut, doctor, l-ai salvat pe tata, ma-nclin in fata ta, ca-n fata unui zeu. Daca l-ai ucis pe tata doar ca sa faci loc in ATI pentru alt condamnat, atunci sa am dreptul la reactia pe care merit s-o am. E salbatic? Da. Dar nu-i drept?

  17. Nici nu ma asteptam la altceva de la ”săndesc”, auzi nume, maghiarizat fara sufixul m”u” la coada de care bb ooz gorul inca e mandru, decat la antiromânisme alaturi de alt ”român” Bubenekkk

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.