Dosarul Otopeni: Trei dintre cei patru inculpați și-au recunoscut vina

DNA a anunțat că trei inculpați în dosarul mitei pentru duty-free-urile de la Aeroportul Otopeni și-au recunoscut vina. Este vorba de George Alexandru Ivan, și de două persoane fizice, angajate la o companie care are închiriate spații comerciale în aeroport. Chiar dacă nu le menționează numele, este vorba de Cătălin Lăscuț și Laurențiu Tănăsescu, care reprezintă firma SC Millenium Pro Design. Cei trei au fost arestați preventiv de către DNA.

George Alexandru Ivan este fost director general al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB). El e acuzat de DNA de trafic de influență. Ivan a fost angajat în compania de stat după un concurs anchetat de Curtea de Conturi. Procurorii DNA îl acuză Ivan că ar fi cerut mită de 22 de milioane de euro de la doi oameni de afaceri ”lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni”.

Cătălin Lăscuț și Laurențiu Tănăsescu, reprezintă firma SC Millenium Pro Design.

A patra persoană arestată în acest caz este Cristian Bălan, descris de procurori drept o „persoană fără calitate specială”, prieten cu Rareş Bogdan, despre care se vehiculează că ar fi fost ofiţer SIE şi că ar avea influenţă la Sorin Grindeanu, este personajul principal în dosarul mitei de la Aeroportul Otopeni, fiind menţionat în majoritatea interceptărilor realizate de DNA.

Un alt personaj este Saadeh Hardan, de la Dnata Catering, care apare în interceptările din dosar vorbind cu Lăscuț despre o sumă de maximum 5 milioane de euro care ar putea fi oferită drept mită pentru contracte, în condițiile în care profiturile firmelor au scăzut considerabil ca urmare a pandemiei.

DNA a reținut a patru persoane implicate într-un dosar ce privește o mită de 22,4 de milioane de euro pentru a face afaceri din nou pe aeroport prin asigurarea de servicii duty-free. Contractul de prestări servicii – valabil de mai bine de zece ani – a expirat la finele anului trecut dar a fost prelungit pentru încă șase luni de către Compania Națională Aeroporturi București, proprietara aeroportului.

Una dintre companiile vizate este Dnata Catering. Aceasta a fost amendată în 2019 cu 6,6 milioane de le după ce Consiliul Concurenței a descoperit un cartel al duty-free-urilor. Dnata Catering este deținută de șeicul Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum din Dubai, prin intermediul Alpha Flight Group Limited, acționar majoritar, și de către Tarom și Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, acționari minoritari. Cealaltă societate vizată este Millenium Pro Design, deținută de patru cetățeni români și de către o companie, fiecare cu 20%.

Iată comunicatul integral al DNA:

”În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 360/VIII/3 din 29 martie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unei persoane fizice, fără calitate specială, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În luna ianuarie 2022, respectiv în perioada octombrie-noiembrie 2022, inculpatul, persoană fizică, ar fi pretins în două rânduri de la un om de afaceri (asociat în cadrul unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale în Aeroportul Otopeni, inculpat în prezenta cauză) și în alte două rânduri de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro). Inculpatul Ivan George-Alexandru, fost director general respectiv director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), ar fi acordat un ajutor inculpatului trimis în judecată la pretinderea uneia dintre sumele de 10.000.000 euro, respectiv ar fi acționat împreună cu acesta la pretinderea uneia dintre sumele de 1.200.000 euro, ambele de la directorul general al societății comerciale.
În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an, respectiv cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și cele două societăți comerciale.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu rechizitoriul au fost înaintate Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

Anterior, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, procurorii anticorupție au dispus sesizarea Tribunalului București și a Tribunalul Ilfov cu acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiate cu trei inculpați, cercetați în stare de arest preventiv, după cum urmează:

1. IVAN GEORGE-ALEXANDRU, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– complicitate la trafic de influență,
– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut, suplimentar, aspectelor menționate mai sus, următoarea stare de fapt:

În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022).
A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 9 luni.
Inculpatului Ivan George Alexandru i s-a aplicat, printre altele, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa vreo funcție sau de a desfășura o activitate în cadrul CNAB, pe o perioadă de 5 ani.

2. PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor asociat în cadrul unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În lunile august și decembrie 2022, inculpatul ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) foloase necuvenite constând în folosința unor spații comerciale din interiorul aeroportului Otopeni și ulterior suma de 100.000 euro, pentru a-și trafica influența pe care a pretins că o are asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Transporturilor și asupra directorului general al CNAB, promițând că-i va determina pe aceștia să faciliteze prelungirea unui contract de asociere pentru exploatarea spațiilor comerciale încheiat anterior între CNAB și societatea unde lucra martorul.
În contextul menționat mai sus, la data de 23 ianuarie 2023, inculpatul ar fi primit de la martor, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni. Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a depus într-un cont bancar deschis de ANABI suma ce a făcut obiectul infracțiunilor și cheltuielile judiciare.

3. PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor director comercial în cadrul societății comerciale al cărui asociat este inculpatul menționat mai sus, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și complicitate la spălare a banilor, săvârșite în contextul de mai sus.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni.

Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpatul Lițoi Bogdan-Șerban.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4871 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Si-au recunoscut vina, dar judecator vor spune ca faptele s-au prescris!!!!! Deci ei stiu de ce au recunoscut!!!!

  2. Uraaa ! Si banii ??? Aia de pe sticla de apa din aeroport, nu aia din oras pe care o confisca la control militianul ala prost , cu replica in gura -asa e legea – ! Da, da acolo intra spaga banditilor , de parca este aeroportul lor ! Are Fraiereanul impresia ca s-a schimbat ceva pana acum ???

  3. Carevasazica , ” al 4-lea ” individ , inca ne-deranjat de inJustitia romaneasca , este ” un acoperit” aflat in plina activitate profesionala .
    De unde rezulta ca RARES BOGDAN = politicianul cazut in Borcanul cu MITA .

    • Esti penibil. Si in acest caz este vorba de lucrarea securitatii. Asa se explica aparitia numelui lui Rares Bogdan promovat si el in politica de colegii cu epoleti clujeni. Doar un plavan crede ca intr-un aeroport fac afaceri cei fara mama. Baietii au fost pedepsiti ca toti cei care nu mai vor sa imparta.

  4. Dar pensatul pnl-ist de ce nu e cercetat în acest dosar?Cine măsaîncur e gunoiul de el nu trebuie sa răspundă penal ?Lingăul lui johanis?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.