Dosarul Revoluției. ICCJ a stabilit când va fi judecată contestația depusă de Iliescu, Gelu Voican și Iosif Rus

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit primul termen de judecată pentru contestația depusă în Dosarul Revoluției.

Magistrații de la Curtea Supremă vor judeca pe data de 10.01.2024 contestația depusă de inculpații Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus după ce Curtea de Apel București a dat undă verde pentru începerea judecății în dosarul penal intitulat generic „Revoluția română din decembrie 1989“!

Conform portalului instanțelor de judecată, citate de B1Tv,  Iliescu Ion, fost preşedinte al României, Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României și gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare, inculpați în prezenta cauză, au contestat decizia Curții de Apel București prin care s-a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriu, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecăţii.

Curtea de Apel București a decis că judecarea Dosarului Revoluției poate începe.

Inculpații au contestat însă verdictul, contestație care se judecă acum la Curtea Supremă.

În acest dosar, fostul președinte Ion Iliescu (93 de ani) este inculpat pentru infracțiuni contra umanităţii.

Vizați sunt și Gelu Voican Voiculescu şi generalul Iosif Rus.

„În baza art. 346 alin. (2) C. proc. pen., constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, privind pe inculpaţii:

– Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, (*****), pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal;

– gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare, (*****), pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal.

Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu şi gl. (rtr.) Rus Iosif”, se arată în minuta ședinței, citată de G4Media.

În mai 2021, Dosarul Revoluției a fost retrimis Parchetului de către Curtea Supremă, care a invocat probleme în rechizitoriu.

În august 2022, Parchetul General a anunțat că au fost remediate problemele și s-a dispus trimiterea în judecată.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

40 de Comentarii

 1. – iliescu, gelu si neulander, asasinii in viata ai președintelui republicii

 2. Daca dosarul revolutiei care nu a exista ( este inventie 100% securista) a fost instrumentat de procurori gen Voinea si farsorul ala cu scoala chinuita pe la Biotera si Sibiu pe nume Pitzu (o fi numele sau?!) atunci este o facatura diversionista ordonata. Toti tradatorii din decembrie ’89 si cei care li s-au alaturat ulterior si-au tras carnete de revolutionari. Fraierii n-au realizat ca in felul acesta s-au deconspirat public. Voinea ii povestea lui Lazarush ca a auzit de genocidul de 6o.ooo de romani asasinati de Ceausescu din mass media de afara. A fost principala acuzatie din dosar care a dus la sentinta condamnarii la moarte a lui Ceausescu. Acum vor sa repete manaria cu cei trei papagali. Sa vedem ce judecatori vor pune botu’.

 3. ” vor judeca pe data de 10.01.2024 contestația ”

  -nelule
  te baga masonii in Tribunal
  pe 03.03 !

 4. Au asteptat 30 de ani.Acum le suflă un kil de pene-n c-r.

 5. prea mult iliescu, un fricos gainar, un in divid plin de resentimente de frustrari care lua decizii in WC si de ce prea putin brucan, un tortionar nenorocit a carui tinta erau 60000 de morti… de aceea s-au imaprtit arme, de aceea armata s-a retras si de aceea securitatea a depus aramamentul inca din 22 decembrie… asa iliescu si brucan a trebuit sa se multumeasca cu bobu si postelnicu.

  trebuie judecat iliescu? probabil ca da mai ales pentru crima din 25 Decembrie la fel ca toti ceilalti care au luat decizia. trebuie ei judecati pentru tradare si punerea tarii la cheremul intereselor sovietice si a celor morti incepind cu 22 decembrie? categoric! lovitura de stat neromaneasca, cu ajutor strain, condusa de urmasii kominternisti: iliescu, roman, brucan, si cozile de topor gru si kgb militaru, logofatu, vasile ionel etc. evreii si sovieticii, la fel ca in epoca de aur a kominternului, si-au dat iarasi mina peste tara altora. nu se poate spune niciodata ca iliescu, brucan, roman ar fi romani. ar fi o insulta la adresa romanilor. pot vorbi limba romana, asta inseamna altceva. insa romani nu vor fi niciodata.

  place sau nu place cuiva, n-are absolut nicio relevanta. ca unu vede blesteme sau tortura, inseamna ca asa este el. ca unii vor sa fie cum vor ei, iarasi e boala psihica si narcisism peste masura. ca foarte multi mint intentionat, se vede cu ochiu liber. un singur lucru ii uneste pe acesti psihopati: frica de adevar.

 6. Mostra de funcționare a ministerului justiției, mai curând de nefunctionalitate sau doar la comenzi politic. A trebuit sa treacă 34 ani să pună pe tapet acest dosar antic, pentru ce? Să îl claseze?

 7. Trag rudele perciunatilor astora de timp pana mor toti din cauze naturale,iliescu este omul americii si ue,ca intr-o tara nato,in ue si colonie americana,iliescu avea soarta lu’ Slobodan Milosevici! Acum o boiereste pe pensie speciala si paza de la Spp pana moare!

 8. @Zalmoxis
  -„Armata” in decembrie ’89 era cu 80% recrutzi din toamnă….depusesera juramintul( icrele fatza de Partid )
  dar nu aveau instructia elementară,cam ca ministrii de azi,
  copiii clasei muncitoare.

 9. Iliescu, Gelu Voican și Iosif Rus in puscarie !Nu a fost rivulutie,a fost lovitura militara pro-sovietica!

 10. Scriau ziarele ca alaturi de cei trei era si Virgil Astalosh pe lista. A fost cumva scos sau el nu vrea la pachet cu
  ceilalti? Se stie ca si el a jucat in echipa cioclilor la Targoviste. Sau era supervizer?

 11. Fraiere nu are nici o legatura cu ministerul ci cu securitatea si justitia.

 12. Ciorba reancalzita specifica lunii decembrie de 30 de ani. Da bine la public si unii se fac ca mai lucreaza ca sa-si justifice lefurile babane dein banii populatiei. Cate generatii au iesit la pensie, cu pensii speciale , pentru care singura lor activitate a fost masluirea acestor dosare?

 13. luada-ma gura… din ciclul petrica roman si oda pentru brucan…

  „Am avut curaj (să accept funcţia de prim ministru – n.r.), pentru că nu-mi venea să cred. (…) A fost o discuție foarte simplă. Silviu Brucan, care avea un cap politic absolut colosal – s-au spus multe prostii despre Brucan, absolut aiurea – reușise, avea sprijinul american, sprijinul lui Gorbaciov.

  cum au pus ei pe butuci tot in Romania? tinindu-se de mina pentru ca brucan avea un cap politic absolut colosal…

 14. …eu am o nedumerire!…infractiunile care stau la baza acuzatiilor sunt unele dintre cele mai grave, daca nu cele mai grave din toate sistemele penale de pe glob…de ce nu sunt arestati?…unii vor argumenta prin acordarea prezumtiei de nevinovatie, dar…caci exista un dar…isi mai aminteste cineva de cazul mariei rarinca?…a stat in arest preventiv aproape sapte luni pt acuzatia de santaj la adresa liviei stanciu doar pt ca a cerut inapoierea cheltuielilor facute cu sediul defunctului judecatoarei…cercetarile au fost facute de institutie necompetenta-dna-, nu au fost admise probele apararii, a fost o mascarada…dar…al doilea dar…chiar si adevarate de ar fi fost acuzatiile, este oare infractiunea de santaj, fie si la adresa unui judecator, mai grava decat cele aduse inculpatilor de mai sus?…deci, de ce nu sunt arestati?…

 15. @Zalmoxis, „petrica roman si oda pentru brucan… care avea un cap politic absolut colosal ”

  -mai e un dobitoc,academician,
  cica brucan blestematu „părea o torpilă”…..cap de torpilă,”tovarashii” si ceaushismu!

 16. Gheboase userist, tot marele dosar care te-a dat pe spate se bazeaza in procent de 90% pe declaratii. Se stie cum s-au dat atunci toate declaratiile. Iar altor rapoarte si inscrisuri este nesigur sa le accepti autenticitatea. Toate
  dovezile s-au plimbat ani la rand prin multe birori si au trecut prin multe maini pana sa le insaileze
  maestrul Catalin. Plus ca majoritatea martorilor binevoitori de atunci au declarat ce-au vazut si au auzit la televiziunea romana devenita LIBERA. Libera de baietii securitatii in nici un caz.

 17. Nu sunteți mulți, dar nici puțini promotorii tezei potrivit căreia în 1989 „a fost o lovitură militară prosovietică”.
  Deontologic, subliniez contribuția fundamentală adusă de genialul „idiolog”, dl. ȘARLĂ la susținerea acestei teorii de excepțională însemnătate națională și ioropeana.
  Teza are o minusculă fisură care poate fi eliminată dacă se poate răspunde, coerent, la următoarea întrebare :
  CUM DREAKU O LOVITURA MILITARĂ PROSOVIETICĂ SE TRANSFORMĂ, IN CÂTEVA ZILE, IN PRO-OCCIDENTALĂ, ASTFEL ÎNCÂT DE LA … 1 IANUARIE 1990, ROMÂNIA A FOST „ADJUDECATĂ” DE OCCIDENT ??
  EȘEC COMINTERN-KGB, TRĂDARE COMINTERN-KGB SAU, DUPĂ CUM EVIDENȚIAZĂ FURIBUND DL. ȘARLĂ, LOVITURA A RĂMAS PÂNĂ AZI PROSOVIETICĂ SI NOI NU NE DĂM SEAMA CĂ..SIE-SRI SUNT FILIALE KGB IAR JOHANNIS, ULTIMUL DE PE LISTĂ, MEMBRU PCUS / AGENT PUTIN ??

 18. omul simplu,de pe strada In 4 ianuarie 1990 tov G. Soros era la o susta cu tov Brucan, la Bucuresti. E pro tot ce vrei, oricum o dai.

 19. Iliescu trebuie sa dea socoteala pentru multe magarii pe care le-a facut, dar sa fie acuzat de lovitura de stat e clar ca este o diversiune pentru eludarea adevarului cumplit din Revolutie: in primele faze au tras cu totii in populatie (militieni, securisti, militari). Probabil proportia va fi greu de stabilit pentru ca la Timisoara securistii au cam reusit sa stearga urmele.Dar sa-l acuzi pe Iliescu pentru lovitura de stat … Impotriva cui a dat-o? A lui Ceausescu? A lui Verdet? A lui Dascalescu? Cam suna a diversiune!!!

 20. Greseala premeditata sau din prostie pe care a facut-o Ranga Pitu, marea capetenie a parchetelor militare (cine l-o fi numit acolo?) este ca l-a considerat pe Iliescu ca fiind PRESEDINTE in perioada 22-25 decembrie 1989. Au sesizat diversiunea cei de la inalta curte.

 21. …raspuns foarte simplu: daca ai urmarit dezvaluirile din ultimul timp pe tema-ma refer la apartenenta celor cocotati in fruntea trebii in acele momente la serviciile secrete ruse-si la cele legate de soarta generalului guse-cel care s-a opus solicitarii ajutorului urss prin aducerea de trupe in tara- incepi sa intrevezi prima parte a raspunsului…a doua parte este si mai simpla: metodele prin care vestul a reusit schimbarea macazului au fost extrem de simple si sunt vechi de cand lumea, de manual: prin coruperea unora dintre cei cocotati in varf, aflati la butoane…una dintre acestea…

 22. @@ omul simplu de pe strada: Pai a doua zi ateriza la Bucuresti mosh Sorosh care era trimisul lui Gorbaciov. Rad si curcile! Doar procororul lui Stireanu a luat-o de buna.

 23. …pt functionalul de la 10;02, ala ghebos…nu ai inteles nimic, asa incat iti traduc: unu, am pus o problema de drept, daca stii cu ce se mananca-un lucru cert, nu cu polonicul, cum faci tu; doi, nu intamplator am amintit cazul maria rarinca unde am precizat clar pt cei care inteleg ce citesc faptul ca a fost un fals de la un capat la altul…iar prin faptul ca ma caracterizezi progresist, desi numai asta nu reiese din postarile mele, pe care le citesti, dar nu le intelegi, ma face sa pricep ce inseamna, cu adevarat, notiunea de analfabet functional…ai terminat opt clase?…

 24. Pai daca a fost „lovitura militara pro-sovietica” care ne-a scapat de genocidarul ceasca si oroarea aia de comunism atunci a fost un lucru foarte bun.Inseamna ca trebuie sa le fim recunoscatori sovieticilor pentru asta.
  Cum ramane insa cu celelalte state din lagarul comunist care au renuntat toate simultan si pasnic la comunism si au trecut la capitalism? Si la aia tot „lovitura de stat militara prosovietica”?

 25. 22 Decembrie 1989…prima aparitie Ion Iliescu la TV (15,30)….
  „Din acest moment se dizolva toate structurile de putere ale clanului Ceausescu,Guvernul e DEMIS.
  Consiliul de Stat si institutiile sale isi inceteaza activitatea.
  Intreaga PUTERE in stat este preluata de Consiliul FSN.
  ABANDONAREA rolului conducator a unui SINGUR partid si STATORNICIREA unui distem PLURIPARTID in Romania !”.
  ASA a inceput DISPERAREA comunistilor si securistilor,cand TOTUL s-a PRABUSIT doar intr-o ora la TV-Romania.
  TOATA Romania striga pe strazi….”ARMATA e cu NOI!! JOS securitatea!”.

 26. @zamolxis era deja pe butuci, ei doar au luat butucii ca doar aia mai erau de valoare si evident fara proptea ruginatura s-a prabusit.

 27. @vanatorul de troli – singurul analfabet functional vinovat de crime contra umanitatii care trebuie arestat si executat preferabil in chinuri esti tu securistule. Tu ai ucis romanii ce isi cereau libertatea in 89 dupa ce timp de decenii i-ai tinut in frig foamete si umilinte. Tu si criminalii de ceausesti lipsiti de orice remuscare ca toti psihopatii.

 28. Ce fel de justitie este asta care nu reuseste nici in 34 de ani sa-i condamne pe criminalii de la Revolutie?
  Care dintre voi va luati paralele degeaba din justitie, sa plecati! Nu avem nevoie de voi! Coruptilor!

 29. A propos de laude: vi-l mai amintiti pe Rrazvan Theodhorrescu? Asta-i considrea eroi pe Iliescu si pe Brucan. Si el era din neamul lor si tot agent KGB. A avut si o odrasla care a murit chipurile muscata de sarpe. Nu s-a specificat calibrul sarpelui.

 30. ca au amanat 34 de ani judecata, ar trebui sa le amanam si noi salariile si pensiile, tot 34 de ani!

 31. Nu zice vorba mare, ca astia sunt in stare sa le ceara retroactiv si cu dobanda!

 32. @pentru – criminalii de la revolutie sunt securistii si acei militari din armata loiali dictatorului primii fiind ci-istii din unitatile militare.

 33. Iliescu chiar a fost erou in timpul Revolutiei. Faptul ca i-a iertat pe securisti ulterior si i-a integrat in noua societate lasandu-i sa preia in mod insidios puterea, l-a transformat intr-un politician slab in cel mai bun caz sau un om de stat idealist in cel mai rau caz.

 34. Da a fost un erou sovietic!
  Care intamplator a ajuns la televiziune, a vazut cum vin teroristii peste el, desi nu exista urme de gloante la balconul CC, a adus minerii, a fost spectator la evenimentele din Targu Mures, a vazut cu ochii lui golanii ce se drogau in Piata Universitatii in 1990, etc, ctc.
  Poate pentru tine si pentru speciali o fi zeu, pentru parintii celor 1000 de morti si celor 70000 de raniti, a fost, este, si va fi UN CRIMINAL!

 35. Ce contestatie? Gu-ra ma-mii lui de criminal.Alaturi de FSN-PSD au distrus moral aceasta natie.Trebuie judecat si condamnat cat este in viata.

 36. Realpolitik Trol putinist,ce scara a valorilor ai?

 37. @mai prosti-scara a valorilor corecta securistule infect si putinist ce esti. Dc rusii au dat lovitura de stat in Romania in ’89 atunci prin asta ne-au scapat de comunism si de ceausescu, ceea ce e un lucru foarte bun ca asta isi doreau toti romanii mai putin securistii si nomenclaturistii comunisti care ne reprimau. Pe logica asta rusii au eliberat toata europa de est de comunism. Putin vad ca vrea sa reinstaureze comunismul spre bucuria securistilor ca tine.
  @@realpolitic LA 17:13 nu amesteca lucrurile vb de Revolutie,pe ale carei valori se intemeiaza Romania conform Constitutiei. Si nu ma acuza de ce esti tu specialule. Citeste ce am scris. Securistii ca tine trebuiau exterminati nu iertati. La Targu Mures a actionat foarte bine. Dc intra in forta Iugoslavia scria pe noi.La universitate nu, dat. reinstaurarii securistilor. Normal ca se ducea la TV, avea misiunea sa asigure tranzitia la capitalism ca toti omologii sai din tarile estice. Iar pt aia peste 1000 de morti sunt responsabili exact securistii loiali satanei ceausiste. SECURISTII SUNT TERORISTII,iar Iliescu e erou al Revolutiei, nu ma intereseaza ce e pt sovietici.

 38. Incepe din nou circoteca cu acest dosar care nu va fi solutionat de cit dupa ce dau coltul ,cei care sint acuzati.Teatrul asta ieftin il tot auzim de foarte multi ani ,dar sigur nu se va face nimic nici acum.

 39. @@realpolitic cine avea droguri pe vremea aia bai beleuzule? Iti spun eu cine conducrea supirioara da’ partid si stat pazita in primaverii de ochii indiscretilor cu akm-urile securitatii. Si vezi ca nu degeaba se zvonea ca Marian Munteanu ar fi fost securist. N-ar fi chair exclus ca evenimentele de la Targu Mures cat si din Piata Universitatii sa fi fost tot mana securitatii care incerca sa se faca indispensabila noului regim ca sa evite masacrarea ce urma. Iliescu oricum avea ordin de la Maskva si faca trecerea la noul sistem si asta implica si decomunizare/desecurizare. Dar aia de la universitate au precipitat lucrurile si au decredibilizat decomunizarea. Probabil asta a si fost scopul lor. Decat dezmat mai bine ordine si cine mai potriviti sa faca asta decat satanele securiste cu expereinta indelungata la batai si torturi? Plus o pisica aratata „tavarashului” scolit la Maskava, mama lui de ” ‘telectual” vine el sa ne invete pe noi misirie – „ia vezi tavarshe ‘telectual ca fara noi nu conduci ‘nica, aicea noi este magraoni”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.