„Două lucruri critice” pentru China

China trebuie să-şi consolideze capacităţile de producţie şi să fie capabilă să facă singură acest lucru, a afirmat preşedintele chinez Xi Jinping, într-un moment în care ţara sa se confruntă cu presiuni intense din partea SUA şi a aliaţilor lor, relatează luni AFP.

„Spun deseori că sunt două lucruri critice care trebuie asigurate: primul este bolul cu mâncare al Chinei”, a subliniat liderul chinez la sesiunea anuală a parlamentului, făcând referire la securitatea alimentară.

„Al doilea este construirea unui sector de producţie puternic”, a adăugat el, potrivit oficiosului Partidului comunist, Cotidianul poporului.

„O ţară mare cu 1,4 miliarde de locuitori nu trebuie să conteze decât pe ea însăşi pentru rezolvarea acestor două probleme”, a declarat preşedintele chinez. „Pieţele internaţionale nu ne pot proteja”, a adăugat acesta.

Xi Jinping a luat cuvântul duminică la Beijing în faţa deputaţilor din Jiangsu (est), una din provinciile cele mai dezvoltate economic ale ţării.

Dezvoltarea domeniilor cheie va permite Chinei să devină „o mare ţară socialistă modernă în toate privinţele”, a subliniat el, potrivit Xinhua.

China şi SUA sunt angajate într-o luptă feroce pentru producerea de semiconductori, minicomponente electronice indispensabile funcţionării telefoanelor smart, autoturismelor conectate, dar şi echipamentelor militare, notează France Presse. Invocând o presupusă ameninţare la adresa securităţii sale naţionale, Washingtonul a înăsprit în ultimele luni sancţiunile împotriva producătorilor chinezi de semiconductori, pentru a-i împiedica să se doteze cu tehnologii americane.

Duminică, în deschiderea sesiunii parlamentare anuale care ar trebui să-i ofere lui Xi Jinping un al treilea mandat prezidenţial fără precedent, China a dezvăluit un obiectiv de creştere de „aproximativ 5%” pentru 2023. Potrivit unui proiect de buget prezentat la începutul sesiunii, China intenţionează să-şi majoreze cheltuielile militare cu 7,2% în acest an.

Luni, într-o întâlnire cu delegaţi ai Asociaţiei naţionale democratice chineze a construcţiilor şi Federaţiei industriei şi comerţului din China, Xi a făcut apel la dezvoltarea „sănătoasă şi de înaltă calitate” a sectorului privat.

Astfel, preşedintele chinez a subliniat că Comitetul central al Partidului comunist chinez susţine puternic şi permanent dezvolarea sectorului non-public şi consideră că întreprinderile private şi întreprinzătorii privaţi „aparţin familiei noastre”, au consemnat Xinhua şi Reuters.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

13 Comentarii

  1. Cu cîte mii de miliarde $ (dolari) vă sunt datori americanii(usa) De ce nu-i cereți înapoi? ori poate vă mai dau să le mai „creșteți un virus a cărui vaccin e pregătit… SĂ OMOARE? CALCULAȚI-LE CHIRIA PE AN LA UN CHINEZ ȘI LE TRIMITEȚI CAM 100 MILIOANE CHINEZI PENTRU 10 ANI .!NU VĂ MAI FACEȚI GRIJI -CUM AȚI TRĂIT 5-6 MII DE ANI VEȚI MAI TRĂI DESTUL CA SĂ
    STĂPÂNIȚI GLOBUL !

  2. … se duce pe apa sâmbetei globalismul. ”Lumea civilizată” a creat globalismul și tot ea îl omoară … Ha Ha Ha. Efectele secundare ale sancțiunilor aplicate Rusiei: toate țările lumii, și mai ales cele cu resurse naturale își vor asigura independenta totală față de „lumea civilizată”, adică își vor asigura „bolul de mâncare”. Deci se duce în cap și dolarul și „economia performantă” occidentală. Vor rămâne prinși în cleștele globalismului doar vasalii europeni ..

  3. Citez:„O ţară mare cu 1,4 miliarde de locuitori nu trebuie să conteze decât pe ea însăşi pentru rezolvarea acestor două probleme”, iar noi traim in bataia vantului, desi Romania poate hrani o populatie de 80 de milioane, noi avem deficit alimentar, importand mai mult decat ar cazul si fiind dependenti de energia produsa de altii desi necesarul este de 8.000 Mw si teoretic am avut o putere instalata de 20.000 Mw, dar am inchis-o distrus fara s-o reconstruim si asteptam ca UE sa ne ajute, iar lipsa de independenta ne face sa acceptam conditiile UE care numai democratice nu sunt. Este timpul sa invatam de la China una din cele mai vechi culturi si civilizatii din lume.

  4. Sper să apuc ziua în care Chinezii le vor cere nord americanilor să plătească tenișii în yuani și nu în dolari, atunci nord americanii vor umbla desculți la propriu. Cine a ridicata China la statutul de uzină a planetei Tera și la statutul de cea mai mare economie a lumii din toată istoria umanității? Răspunsul e SUA din lăcomie,cu a sa „elită financiară” degenerata. sa dezintegrat URSS-ul, e o chestiune de maxim un deceniu să asistăm la dezintegrarea SUA. Din păcate pentru cetatenii Europei și cei a SUA va fi rău . Speranțe minime de reindustrializare a Europei, degenerații ăști pe ce pun mâna strică, nimic bun de la ei, în urma lor cenușă, păcat de oameni.

  5. Eu cred in societatea noua care se va crea : o societatea fara politica,fara transee sociale, fara democratie politica, in care omul va fi liber sa faca ce vrea, sa spuna ce vrea, dar va fi capabil sa-si castige bucata de paine fara sa dea in cap la altii,fara sa latre la mitinguri si fara sa faca rau societatii cu otrava filosofica a religiilor destructive
    China e in fruntea progresului

  6. Din seria: sa-i spunem noi, care mancam de pe jos, lui Tiriac ce sa faca cu banii lui. Asa fac toti online-istii cu China sau cu Rusia, care se intinde pana unde vrea ea.

  7. Cu alte cuvinte Rusia + China vs NATO – Turcia. Mai trebuie sa fi expert ca sa prezici rezultatul?

  8. Și dacă se bazează doar pe ea, de unde mai fură invenții că ei, din antichitate n-au mai apărut cu vreo inovație?

  9. Si pe pekinezi ii mamanca-n dos de inarmare si razboi, la fel ca pe Putin. Vor Taiwanul, dar de ce nu-i intreaba si pe taiwanezi daca vor cu China? Parerea lor nu conteaza, conteaza doar ce vrea cel mai puternic?
    Asta-i noua ordine mondiala, atat de admirata de lingai?……[Rumburak-fanul kriminalului kremlinez]

  10. ….se pregătește să facă față sancțiunilor planetare care vor apare după ce vor cuceri Taiwanul.
    Ei au învățat ceva din războiul rușilor !

  11. ca asiaticii nu sunt inventivi? tu inca n-ai aflat ca occidentul doar ”cumpara” aur cenusiu, ei si l-au pierdut de mult, India este regina IT, China s-ar putea sa fie regina perfectionarii, prea ii crezi ignoranti pe oamenii pasnici, pt ca au un suflet deja mai bun decat al celora pt care totul este banul, aparent broasca testoasa este o fiinta lenta, dar timpul ei este o vesnicie fata de al unei libelule sau soarece…vine ziua cand vei invata ca nu pumnul este totul ci inima/ratiunea/sufletul este mai important, iar de o vesnicie China ti-a fost doar un reper geografic si o sursa de produse finite de la matase, portelan, tesaturi fine si mai nou tot ce se produce in lumea asta contine cel putin un surub …intre decaderea omului vestic arogant si iute la manie si tenacele asiatic, pastrator al traditiei si spiritului care curge ca un rau de lumina prin Ruism…s-ar putea sa se inteleaga romantism cu tenacitatea si sa creeze o lume armonioasa eu sper

  12. CA SĂ NU MAI DEBITEZI PROSTII GROSOLANE, CITEȘTE ARTICOLUL DE MAI JOS, PUBLICAT DE „REUTERS”, IN DATA DE 2 MARTIE A.C. :

    China leads US in global competition for key emerging technology, study says

  13. @cata luciditate: Una e propaganda partidului unic si alta e realitatea.

    În ciuda producției sale interne, China este importator net de produse agricole din 2004. În prezent, China importă mai multe dintre aceste produse – inclusiv soia, porumb, grâu, orez și produse lactate – decât orice altă țară. Între 2000 și 2020, rata de autosuficiență alimentară a țării a scăzut de la 93,6% la 65,8%.

    Dependența Chinei de importurile de alimente va crește probabil pe măsură ce suprafața de teren arabil continuă să se diminueze. Între 2013 și 2019, China a pierdut mai mult de 5% din terenul său arabil din cauza unor factori precum utilizarea excesivă a îngrășămintelor și neglijarea terenurilor, potrivit cifrelor guvernului chinez. Fenomenele meteorologice extreme, degradarea mediului, deficitul și poluarea apei și schimbările climatice ar putea agrava problema.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.