“Dovlatov”, filmul premiat cu două trofee la Berlin, pe ecranele noastre

     
Dovlatov, filmul premiat cu două trofee la Berlin anul acesta: Ursul de argint pentru contribuție artistică și Premiul Berliner Morgenpost Reader’s Jury, a fost inclus în selecția Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, în secțiunea – Horizons and Another View, secțiune ce oferă o perspectivă inedită asupra realităților contemporane.
 
Interpretat de sârbul Milan Maric, poloneza Helena Sujecka şi actorii ruşi  Danila Kozlovsky, Artur Beschastny şi Anton Shagin, cel mai nou film al lui Alexey German Jr. (Ursul de Argint pentru „Under Electric Clouds͟”, Leul de Argint pentru „Paper Soldier͟”) surprinde șase zile din viața strălucitului şi ironicului romancier Serghei Dovlatov, socotit unul dintre cei mai originali şi mai inteligenţi scriitori ruşi. Împreună cu poetul și prietenul său, Iosif Brodski, Dovlatov a luptat pentru menținerea  talentului și integrității sale, fiind martor în același timp la suprimarea celorlalți colegi de breaslă de către un sistem puternic, de neclintit, de care nu vor scăpa decât odată cu emigrarea în Occident, dar văzând dincolo de limitele Rusiei sovietice a anilor 70.
 
German Jr. mixează viaţa adevărată şi visurile lui Dovlatov, în care acesta li se plânge lui Leonid Brejnev şi lui Fidel Castro că volumele sale nu au fost publicate. Primul se oferă să devină co-autor, apoi Dovlatov ajunge într-un lagăr de muncă unde lucrase cu câţiva ani înainte… Visele combinate cu realitatea Leningraului sovietic creează o fantasmă suprarealistă plină de satiră şi aluzii filosofice.
 
Probabil partea cea mai frumoasă a acestui biopic foarte special constă în faptul că ar fi putut să spună povestea unui individ care nu s-ar fi bucurat niciodată de recunoaştere. Dovlatov devine de fapt o dublă alegorie a artistului blestemat şi a omului angajat, o figură eminamente simbolică a rezistenţei la opresiune şi a perseverenţei încăpăţânate.
O fiinţă gata să piardă totul pentru a-şi urma scopul pe care şi l-a fixat, atât pe plan intim – să se desăvârşească în profesia de scriitor – cât şi pe plan politic: să combată sistemul vorbind despre realitatea epocii sale.
 
Actorul sârb Milan Maric, care interpretează rolul lui Dovlatov seamănă izbitor cu eroul său, ceea ce face filmul şi mai convingător. German Jr. a acceptat provocarea de a construi imaginea unui bărbat frumos şi puternic, dar cu o lume interioară foarte fragilă, aflat în căutarea locului său în viaţă şi în literatură.
 
Filmul este o coproducție Rusia-Polonia-Serbia și a fost lansat și premiat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, acolo unde a fost aclamat atât de critica internatională cât și de public. În România, Dovlatov a avut avanpremiera la TIFF unde s-a bucurat de un real succes și cronici pozitive.
 
”Protagonistul acestui biopic nu e necunoscut – în românește, cărțile sale, aflate acum în ruptură de stoc, au fost publicate la Humanitas –, iar persecuția sîcîitoare la care a fost supus de regimul comunist îl recomandă nu neapărat ca disident neobosit, cît, mai larg, ca pe un exponent al verticalității sub vremuri strîmbe.” – Dilema Veche.
 
În Rusia, Dovlatov a avut o premieră ”blitz” surprinzătoare și totodată impresionantă, fiind lansat pe 400 de ecrane timp de 4 zile, cu peste 300.000 de spectatori, un număr neobișnuit pentru un film art house.
 
”Dovlatov poate fi privit ca un semnal de alarmă, ca o invitaţie la acţiune şi nonconformism, la asumarea căii mai puţin umblate şi mai dificile, dar mai personale şi dătătoare de satisfacţie”, – Cinemagia
 
În Uniunea Sovietică Serghei Dovlatov fusese, după propriile mărturisiri, un elev rău, un student rău, un soldat rău şi mai ales un cetăţean sovietic rău. Dar este un scriitor extraordinar, limpede, direct, cu „efect pe termen lung”. În URSS a fost publicat numai în samizdat. După doi ani şi jumătate de studii la Facultatea de Filologie din Leningrad (azi Sankt-Petersburg), e dat afară şi luat în armată. Face experienţa de paznic de lagăr (1962-1965), care devine subiect într-unul dintre romanele lui, Zona. Amintirile unui paznic de lagăr (1982). Şi viaţa de ghid, şi aceea de jurnalist se regăsesc în cărţile sale, cele mai multe cu tentă autobiografică. În 1978 emigrează la New York şi publică, în cei 12 ani pe care-i mai avea de trăit, 12 cărţi. Dovlatov a devenit azi unul dintre cei mai populari prozatori din Rusia.
 
”Imaginea semnată de Lukasz Zal, cunoscut pentru colaborarea cu polonezul Paweł Pawlikowski la mult-premiatul Ida (2013), amplifică starea de confuzie și apăsare. (…) Astfel de momente dau filmului o încărcătură emoțională hipnotizantă, contrapunând boemei artistice concretul cotidian”, citim în pressone.ro
 
Alexei German Jr. este unul dintre cei mai cunoscuți regizori ruși la momentul actual. Filmul său de debut, The Last Train, a câștigat o mențiune specială Luigi De Laurentiis la Festivalul de Film de la Veneția din 2003. Cel de-al doilea lungmetraj al său, Garpastum, a avut premiera mondială în competiția de la Veneția în 2005. Paper Soldiers a fost, de asemenea, selecționat în competiția de la Veneția, unde a câștigat Leul de Argint și Premiul Osella pentru Cea mai bună imagine. Foarte apreciat de multe alte festivaluri internaționale, filmul a fost una dintre cele mai de succes producții din Rusia în 2008. Under Electric Clouds a fost în competiție la Berlin în 2015, unde a câștigat Ursul de Argint pentru o Contribuție Artistică.
 
Dovlatov” rulează, din 15 iunie, în cinematografele din România.
 
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.