Dragnea: Constituţia României ar putea să îl împiedice pe Klaus Iohannis

Liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat luni seara, la România TV, că „nu este foarte limpede” dacă preşedintele Klaus Iohannis poate organiza un referendum pe tema graţierii, în condiţiile în care articolul 74 din Constituţie prevede că cetăţenii nu pot avea iniţiativă legislativă în aceste domenii, ca atare nici nu se pot pronunţa la un referendum în acest sens.

„Nu este foarte limpede dacă se poate organiza referendum pe o posibilă lege a amnistiei sau graţierii, deocamdată vorbim de nişte intenţii. A fost un scenariu despre care noi am ştiut, să aducă în discuţie nişte proiecte care nu erau pe ordinea de zi, care nu urmau să se întâmple în ziua respectivă sau în zilele următoare. A creat această emoţie ca să poată să încheie cu acest miting şi să poată să discute despre referendum şi eventual să continue cu aceste încălcări de Constituţie, de lege, să ajungem noi în situaţia să îl suspendăm. Ceea ce noi nu vrem să facem”, a precizat Liviu Dragnea, potrivit news.ro.

Preşedintele PSD a susţinut că articolul 74 din Constituţia României ar putea să îl împiedice pe Klaus Iohannis să demareze procedurile pentru organizarea unui referendum pe tema graţierii şi a amnistiei.

„Se spune care sunt domeniile în care poate organiza referendum, este o decizie a CCR care spune că poate decide şi în alte domenii, dar în acelaşi timp există articolul 74 din Constituţie care la alineatul 2 spune un lucru foarte clar: este şi dreptul pentru un număr de cetăţeni să aibă iniţiativă legislativă. În schimb, cetăţenii nu pot avea iniţiativă legislativă pentru politica fiscală, pentru politica externă, pentru legea amnistiei sau graţierii. Deci, dacă cetăţenii nu au dreptul la această iniţiativă legislativă, să iniţieze o lege a graţierii, nu ştiu dacă se poate organiza un referendum în care cetăţenii să spună da sau nu pentru legea graţierii pentru că este în contradicţie cu articolul 74”, a subliniat liderul social-democraţilor.

Liviu Dragnea a ţinut să precizeze că „Guvernul n-a avut şi nu are în intenţie ca cele patru fapte infracţiuni de corupţie care înseamnă luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă, acele fapte nu vor fi graţiate”.

„Trebuie să se mai ştie că amenda de 80 de milioane de euro, pe care riscă să o plătească România, amenda dată de CEDO înseamnă bani mulţi. Tot ceea ce înseamnă prejudicii care sunt aferente pedepselor pentru cei care au fost condamnaţi şi care sunt acuma în închisori se vor recupera, deci alea nu sunt graţiate. Deci ideea că se dă o lege a graţierii pentru corupţi pică. Ideea că cei care au furat bani sau care au creat prejudicii prin această graţiere scapă, să nu mai dea banii, este o minciună”, a explicat liderul PSD.

Preşedintele social-democraţilor a mai spus că „violatorii nu sunt graţiaţi, criminalii nu sunt graţiaţi, hoţii nu sunt trecuţi în proiect”.

„Traficanţii de droguri, criminalii, actele de terorism, spălare de bani, toate faptele de tâlhărie cu violenţă. Este o măsură pe care Guvernul şi-o asumă pentru că situaţia din închisori este îngrozitoare. De ce ar trebui România să plătească în continuare 80 de milioane de euro pentru că totuşi cei care au fost condamnaţi au fost condamnaţi, îşi ispăşesc pedeapsa, dar n-au fost condamnaţi nici la moarte, nici la ocnă. Condiţiile de acolo sunt inumane. Pana la urmă se pune problema ca după ea perioadă, mai scurtă sau mai lungă, să revină ca să se integreze în societate”, a adăugat Liviu Dragnea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că „nu este vorba nici de acoperirea corupţilor, nici de ştergerea prejudiciilor, nici de criminali de violatori, de hoţi şi aşa mai departe”.

El a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis este „ultimul” care poate vorbi de dosare penale, în condiţiile în care a obţinut „prin fals” mai multe case.

„Eu cred că preşedintele Iohannis este ultimul care poate vorbi de dosare penale, care poate vorbi de oameni cinstiţi. Noi vorbim de un om, o familie, care a obţinut prin fals nişte case. Şi asta este dovedit de instanţă. Sigur că n-are nimeni curaj să meargă mai departe şi să vadă dacă e linie penală trebuie să mai întreprindă ceva. Dar noi discutăm de un preşedinte care a luat în mod ilegal nişte case. Cine să aibă curaj? Care procuror din România? Cei pe care i-a numit preşedintele Iohannis?”, a conchis Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seară, organizarea unui referendum pe tema modificării codurilor penale şi a graţierii, afirmând că protestele au arătat că este o temă de larg interes pentru cetăţeni.

„În aceste zile au avut loc proteste, oamenii au ieşit indignaţi să protesteze în stradă împotriva acestei încercări de a modifica prin ordonanţă de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii, imediat după ce au ieşit oamenii în stradă. Activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o lovitură de stat. Cetăţenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitură de stat, ci lovitura de graţie statului de drept”, a declarat Iohannis.

Preşedintele a anunţat că, în consecinţă, va iniţia procedurile pentru organizarea unui referendum pe tema celor două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului penal.

”Această temă a devenit o temă naţională. E evident că există un larg interes pentru schimbarea codurilor penale şi a graţierii. Dacă aşa este, voi supune această temă dezbaterii publice şi votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum, referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea spune dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu”, a spus Klaus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.