Drepturile etnicilor maghiari, înainte de toate. Ungaria nu va sprijini Ucraina!

Ungaria reclamă că Ucraina a restricționat drepturile celor 150.000 de etnici maghiari de a folosi limba maternă, în special în secotrul educației. Dacă „fostele drepturi ale etnicilor maghiari” nu vor fi restabilite, Ungaria nu va sprijini Ucraina în nicio problemă de afaceri internaționale,  declarat Viktor Orban într-o adresare către parlamentul de la Budapesta, potrivit The Guardian.

Reuters amintește că autoritățile ucrainene au adoptat, în 2017, o lege care restricționează folosirea limbilor minorităților naționale în școli.

AFP spunea că reformele au forțat școlile care predau în limba rusă sau în limbile altor minorități să facă această schimbare, obligând totodată magazinele, restaurantele și industria de servicii să discute cu clienții în ucraineană dacă aceștia nu cer să li se vorbească în altă limbă.

A fost reglementată utilizarea limbii  și în cultura ucraineană, astfel că în teatre au mai putut fi folosite alte limbi, excepție făcând cazurile de „necesitate artistică”.

Este „o altă încercare de a-i diviza pe cetățenii ucraineni”, se arată într-un articol din Open Democracy, care arată că mesajul autorităților ucrainene este clar și nu poate fi schimbat, în timp ce legea ar putea fi schimbată prin modificări ulterioare.

Oficialii de la Kiev au pretins  însă că inițiativa este menită să revitalizeze limba națională, subjugată în perioada Imperiului Rus și apoi în epoca sovietică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

27 de Comentarii

 1. Sunt argumente sa fie contrazis ? Place sau nu, NU. Faptul ca ar papa Transilvania ca pe paine, este o alta discutie.

 2. Regulile Ucrainei sau ale Romaniei nu le face Ungaria .Vedem cum 100 de mii de armeni pleaca la patria mama .Un exemplu bun de urmat si pentru ungurii din Ucraina .Primul exemplu a fost dat . Se pare ca s-au inteles cu rusii si probabil ucrainienii le vor lasa doar teritoriile unde sunt etnici rusi majoritari sau Rrusia isi va retrage populatia din Ucraina ca si asa intreaga zona este distrusa iar Rusia are teren berechet .

 3. NUMA-NTREB NU DAU CU ..DRONA: L-AȚI VEDEA PE KLAUSEL APĂRÂND PE ROMÂNI CU ATÂTA PATOS?

 4. Tine-o tot asa Orbane
  In tine ne e nadejdea ,ca de drepturile ce le vor capata ungurii din Ucraina sa beneficieze toate minoritatile nationale de acolo deci si romanii nostri .
  Ca politicienii nostri striga in cor Slava Ucraina ,si-i lasa de izbeliste pe bietii romani de acolo .

 5. Candva, se spunea „nu imi tradez pretinii”, la fel si ungurasul plimbaret.

 6. n eplace sau nu VICTOR ORBAN ARE SANGE IN INSTALATIE !! ISI REPREZINTA INTERESELE NATIUONALE . CINSTE LUI!!! UNDE SUNT „PATRIOTII” ROMANI IN FRUNTE CU alde k.w. iohannis CARE ESTE IN STARE SA NE VANDA CU AER CU TOT STAPANILOR LUI OCCIDENTALI PENTRU ” O FONCTIE ‘ CAT DE MICA DAR CARE SA-L SCAPE DE SCHELETELE DIN DULAP DIN ROMANIA !! DACA AR AVEA SUFLET L-AR VINDE TOT IN ACELASI SCOP:” O FONCTIE ‘ CAT DE MICA DAR CARE SA-L SCAPE DE SCHELETELE DIN DULAP DIN ROMANIA

 7. „Romania mai intai” saluta „Hungaria First” ! Natiunile au ajuns dusmanii de clasa ai imperialistilor de tip „Yankee go home” !

 8. Nu că nu ar trebui să îi apere pe românii din Ucraina(minoritar fiind,dar și președinte de țară,cuvântul lui ar cântări mult pentru amărâții peste capetele cărora co-etnicul său,neamțul Hitler și sovieticul Stalin au mutat granița,dar Iohannis nu este omologul lui Orban,omologul lui Orban este Ciolacu-a ajuns mai zilele trecute la Kiev,cum se anunța?ce a făcut acolo?pe el nu îl întrebați nimic?parcă el este prim-ministru în România…a fost sau nu a fost la Kiev dl.prim-ministru?și ce are de spus despre cum sunt tratați românii din Ucraina,după atâta sprijin din partea României?

 9. Păi limba ukrană e limba rusnacă, ce tot mestecă rahat Zelensky că e diferită? Iar Orban are dreptate că ukranii vor să-i transforme în ukrani și pe ungurii de la ei! Așa cum au făcut cu românii, iar jivinelor care ne conduc li s-a rupt împrejur!

 10. NU ne da si noua Doamne-Doamen un roman cum e ungurul asta … ungurilor lui (de pretutindeni) ? 🙁
  daca PARADIGMA actuala nu se schimba … chiar pierdem ARDEALUL ! 😢
  Rusi-l vor inapoia ungurilor carora desi de romani cedat, le-a fost luat de Stalin si dat IN FORTA inapoie noua, contra vointei noaste de-a renunta pe veci, interbelic la el 🙁 !
  E DE RAU ! CANCI !
  Si americanii ne vor ajuta cum ii vor ajuta la spartul targului … pe urkani curand ! 🙁

 11. Rusia nu va uita inca a fost sprijinita de Ungaria cand toata Europa de Est i – a aratat cooru….Rusia va ajuta Ungaria in Ucraina si Romania…Ungaria chiar merita ajutata de Rusia caci si ea a fost injurata cam la fel cu Rusia…Rusia va avea cu ce sa ajute Ucraina in Ucraina si in Romania…

  • sa nu stie diplomatii rusi ca ungurii sunt tradatori de profesie? Nu-mi pierd timpul, dar daca ai citi ceva istorie, chiar si la suprafata, ai vedea ca ungurii au supravietuit numai din tradari, dar culmea, ii arata pe altii cu degetul.
   Cu tot circul facut de marele/viteazul/faimosul amiral fara mare cand i-a tradat pe nemti cu sase luni inainte de 23 august 1944 (desi le dadusera Transilvania), Stalin a oferit Transilvania romanilor, fiindca stia cele poate pielea tradatorilor unguresti.

 12. BRAVO Orban !
  E vorba de legea naZistă a Educației din 2017, articolul 7…măRog.
  Sfinte Vladimire, scoate naZismul din tărtăcuțele seci ale banderiștilor ! Amin !🙏

 13. Isterie iredentista Astia-s hunii,pentru cine nu stie,la fel de salbatici ca rusii

 14. Orban nu vrea sa inteleaga ca ungurii din Ucraina nu pot sa faca si nici nu vor putea sa faca ce vor, ca cei din Romania, precum si faptul ca Ucraina nu admite sa fie un bulevard de plimbari propagandistice a politicienilor mahgiari.
  Deocamdata Ucraina e sustinuta de sefii mondiali din interese care nu tin seama de cotcodacelile unei gainuse jumulite.
  Ca finalul „slava Ucraina” va fi o deziluzie si pentru ucrainieni este o alta poveste.

 15. @AXOANE,
  IAR ai depasit in ABJECTIA Tradarii oricare LIMITA !

  Sa spui TU, care TE ROMAN ca DAI Dreptate RUIEI sa DEA Ceva CE NU este al Rusiei DIN Romania ?

  JEGULE.
  Ca-CARE esti …

 16. Bravo, Orban! @Contestatarul: jeg esti tu, fiindca habar n-ai pe ce lume traiesti! PUTIN de ZECI DE ORI A SPUS CA UCRAINA = TARA ARTIFICIALA, si c-ar trebui SA SE DEZMEMBREZE-N PARTILE COMPONENTE, care sa se REUNEASCA la TARILE de origine: POLONIA, UNGARIA, ROMÂNIA si RUSIA. Du-te-n SUA, ca numai acolo-i de tine, habauc analfabet.

  • De unde pretentii teritoriale la ULTIMII veniti in Europa din strafundurile Asiei? Alea de le visezi dta sunt pamânturi slovace, nu unguresti. Care unguri nici nu-s unguri, ci corcituri de tot râsul față de cat sunt ei de ”naționaliști”. Asta o spun institutiile de specialitate europene, si le cunosti, dar o ții langa cu asiaticii.

 17. tov.khazar Putin=Legionarul Roshu galbejitul nu a recunoscut decat sa refaca URSS balshoy again, ka ka el nu mai este nimeni! Daca vroia pace shi sa puna la punct de la inceput pe pretinul lui khazarul tov.Zelea leul=Legionarul Verde, trebuia sa declare de la inceput nul, inclusiv consecintzele juridice paktul Hitler-Stalin. Se mizeaza pe aducerea la maica Rusia a hartistului, care este shi va fi tocmai bun de un Cal Troyan, ca sa bage sula in coasta UE, dar mai ales de colaborarea economica cu nemtzii. Noroc cu Nuland fuck UE, dar mai ales ca lupta este acum cu plata din exterior, ca sa faca kkharetzul mare. La Nurenburg, generalii nemtzii le-au spus la amelioroci, ca o sa vedetzi voi pe cine a-tzi ajutat, adica o sa muritzi cu ei de gat. Au shi nemtzii diplomatzia lor, chiar daca sunt tzinutzi la capac, precum slavii de catre khazari. Istoric HU, din cate shtiu clemeaza teritorii obtzinute sporadic, dupa ce au atacat shi ei in WW2 fostul URSS, iar Stalin i-a pus la punct, spunand ca ei au fost singura tzara expansionista fara motiv, fatza de Romania, ce a fost mutilata de el, cu toate ca era tzara Neutra. Revizionismul HU nu se dezminte, shi asta mai lipsea in zona, dar au dreptate ca Ukraina este o bara bula fierbinte, ca toata adunatura khazara ce obliga omenirea sa le sustzina ghisheftul care va costa f.f.mult. Se pare ca daca nu vor fi solutzii de pace, va fi WW3 cu arme atomice=curatzenie ca la Covit.
  O zi buna.
  Con

 18. Con spune:
  26 SEPT. 2023 LA 7:30
  tov.khazar Putin=Legionarul Roshu galbejitul nu a recunoscut decat sa refaca URSS balshoy again, ka ka el nu mai este nimeni! Daca vroia pace shi sa puna la punct de la inceput pe pretinul lui khazarul tov.Zelea leul=Legionarul Verde, trebuia sa declare de la inceput nul, inclusiv consecintzele juridice paktul Hitler-Stalin. Se mizeaza pe aducerea la maica Rusia a hartistului, care este shi va fi tocmai bun de un Cal Troyan, ca sa bage sula in coasta UE, dar mai ales de colaborarea economica cu nemtzii. Noroc cu Nuland fuck UE, dar mai ales ca lupta este acum cu plata din exterior, ca sa faca kkharetzul mare. La Nurenburg, generalii nemtzii le-au spus la amelioroci, ca o sa vedetzi voi pe cine a-tzi ajutat, adica o sa muritzi cu ei de gat. Au shi nemtzii diplomatzia lor, chiar daca sunt tzinutzi la capac, precum slavii de catre khazari. Istoric HU, din cate shtiu clemeaza teritorii obtzinute sporadic, dupa ce au atacat shi ei in WW2 fostul URSS, iar Stalin i-a pus la punct, spunand ca ei au fost singura tzara expansionista fara motiv, fatza de Romania, ce a fost mutilata de el, cu toate ca era tzara Neutra. Revizionismul HU nu se dezminte, shi asta mai lipsea in zona, dar au dreptate ca Ukraina este o bara bula fierbinte, ca toata adunatura khazara ce obliga omenirea sa le sustzina ghisheftul care va costa f.f.mult. Se pare ca daca nu vor fi solutzii de pace, va fi WW3 cu arme atomice=curatzenie ca la Covit.
  O zi buna.
  Con

 19. Infoiat ca un curcan
  Se da mare-european
  Uitand ca mamica sa
  A venit din Asia.
  Orban bacsi, fi rezon
  Fa o baie-n Balaton.
  Respectam orice maghiar
  Dar sa nu fie magar.

  • O Europa fara noi
   Ar fi dezastru,si apoi
   V-ati scufunda in plin rahat
   Doar Sf. Stefi v-a salvat
   O Isten,ioi,am divagat
   Iubiti ascultatori va zic
   Ca m-am pilit acum umpic
   Ramane cum am stabilit:
   Sunt un pitic
   Pitic, pitic, dar bagaret
   Si latru zilnic din cotet
   Ca nimeni nu ma baga-n seama
   Ioi, asta e o mare drama
   Dar e si-o mare siguranta
   Ca pot sa dau mereu din clanta
   Am fost si prin vecini,bag sama
   Dar nimeni nu ma baga-n seama
   Doar voi din diaspora inca
   Ma ascultati langa-o palinca
   Si apoi visati ca niste boi
   Ioi !
   Uitati la poza mea hilara
   Pleznesc de „maghiar milenara”
   Cotcodacesc, strig cucurigu
   Dar in zadar, care-i castigu?
   Cu ADN de Batu-Han
   Sunt cel mai pur european
   Si nu doresc sa fiu corcit
   Sunt mandru chiar ajuns falit
   La infinit
   Sa-ncingem dara un ceardas
   In aburii de papricas
   Si cu palinca de sezon
   Pe-a noastra mare Balaton.

 20. Romanii si daca ar avea un prededinte ca Orban, cred tot s-ar tara prin scuipatzi s-au s-ar apleca dupa sapun de fiecare data cand ar primi o guma de mestecat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.