Droguri în jeleuri şi dispozitive de vapat: Zeci de rețineri

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea a 28 de inculpaţi, în dosarul privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

În acest caz, anchetatorii ieşeni au efectuat marţi 121 de percheziţii domiciliare în 23 de judeţe – Iaşi, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamţ, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Maramureş, Dolj, Brăila, Galaţi, Vrancea, Argeş, Buzău, Botoşani, Suceava, Timiş, Arad, Mureş, Harghita, Vaslui – şi în Bucureşti.

„S-a reţinut că, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi au constituit un grup infracţional organizat având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În acest context, aceştia produc şi comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip ‘edibles’ (jeleuri, prăjituri, drajeuri etc), cunoscând că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigaţiilor substanţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi în unele cazuri inclusiv THC. De asemenea, s-a stabilit că, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracţional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip Vape, care conţineau substanţe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viaţa persoanelor care le consumă”, arăta marţi DIICOT.

În urma investigaţiilor au fost identificate 28 de societăţi care comercializau astfel de produse la nivel naţional, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane, preciza DIICOT.

De asemenea, conform anchetatorilor, s-a stabilit faptul că minorii au acces la aceste substanţe care le pun în pericol viaţa.

DIICOT menţionează că investigaţiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip „Vape”, care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv.

„O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), o substanţă ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite generic ‘etnobotanice’. Din cercetările efectuate, a mai rezultat că dispozitivele de tip ‘vape’ care au în componenţă HHC sunt comercializate preponderent pe piaţa on-line (site-uri de specialitate şi site-uri notorii care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse), dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale. Cu privire la potenţialul psihoactiv al substanţei HHC, EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertizări în luna octombrie 2022, substanţa în sine fiind în prezent intens monitorizată de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA)”, mai arăta DIICOT.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

13 Comentarii

 1. Și nu ne dați și pile cu punga de jeleuri și cutiile cu prăjiturele și bomboane să știe lumea ce cumpără la copii?

 2. Hahaha, companie mama in Vancouver ! Asta nu mai scrieti, ca nu da bine.

 3. Ar fi de retinut un lucru: a nu se asocia niciodata explozia traficului si consumului de droguri din ultimele luni cu intensificarea traficului la frontiera ucraineana.
  Nu aveti voie sa puneti intrebari sau sa faceti chiar si vreo aluzie la continutul vagoanelor si tirurilor care aduc „grane” (numai si numai grane) din Ucraina.
  Nici sa presupuneti, impreuna cu toti conspiratorii putinisti platiti de Sosoaca, ca in sens invers, in vagoanele si tirurile care merg inspre Ucraina, s-ar afla altceva decat floricele, pop-corn, carti de colorat si panglicute. Sau ca pop-cornul ar fi cu dispersie.
  Ar insemna armament contra droguri, adica mafie curata, sprijinita de la cele mai inalte posturi din administratie.
  Ori asa ceva, dupa cum se stie, e imposibil.
  Ar fi zis la stiri…!

 4. Ptr necunoscatorii intr-ale fumatului, ca si mine: dispozitivele alea de ,,vapat”, sunt arhicunoscutele tigari electronice. A trebuit sa caut pe GOOGLE ca sa aflu ce-s.
  Vapati-va cat vreti. Succesuri!……[Rumburak]

 5. Tocmai, am vazut zilele trecute elevi de liceu cu asemenra instrument scos din cutie si trageau ca de tata masii plina cu lapte, ametiti si mergand ca pisatul boului! Nu mai bine, desi nici asta nu e bun sau bine una narghilea pe baza de fructe? Se gasesc aceste chioscuri peste tot in tara. Si, cica politicienii habar nu aveau!

 6. Eheii, taica … acum se explica si ce s-a intimplat cu ala micu’ care a spulberat doi tineri cu masina … inainte sa se urce la volan probabil ca trecuse pe la cofetaria „Sinaloa”, unde a consumat citeva jeleuri „El Chapo” si doua prajituri cu frisca „Escobar” … asa ca un avocat bun, cu relatii „unde trebuie” si un judecator care pute a „onestitate” sigur il fac scapat !

 7. Și nu ne dați și POZE … “Vape” înseamnă că cei ce fumează țigari electronice în spații închise dacă “tutiunul” este aromat cu substanțe cu efecte psihoactive și cei care respiră aburii se pot contamina cu stări de euforie? Înseamnă că copii aceea , fetițe și băieți, după frenezia cu care cântau cu Gelboasa “Rupe banca, rupe banca cu țiganca”… gustaseră, unii inocent, prăjituri, bomboane sau vapaseră o electronică. Și cică acuma se descoperă organizația pe verticală și răspândirea ei pe orizontală în teritoriu! droguri pentru toți folosește mult mai eficient și mega profitabil logistica MAI. Frumos este cum sunt respectate drepturile cetățenești “mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăţi comerciale” adică Discreție Totală la firme și nume. Să fi fost ceva legat de medici, profesori, politicieni să vezi ce de nume, poze și viață privată. Ne-a ajuns libertatea capitalismului pentru care uni în decembrie 1989 au murit dorind să fim liberi.

 8. Nu se puteau extinde in atatea judete fara ok-ul unuia de sus …Asa ceva a fost planificat ,cam da de gandit cum se vindeau doar in jurul scolilor si in dulciuri pentru a ,,pregati,,noua generatie de drogati.Se pare ca proprietarul terenului este Philipp Furhmann ,un cetatean geraman.Prindeti ideia ? Un neamt se lafaie cu droguri intro tara esuata sub domnia un sas foat negustor de copii ? Bravo.Firma mai are ca asociati o persoana juridica si o societate canadiana 1205889 B.C LTD cu sediul in Canada care apartine tot lui Furhmann.Astia sunt ,,partenerii,,nostri strategici.Si sa-i spuneti lui mutu ca primarul pesedist-liberal Chirica n-a primit darul sa inchida ochii la ce fac traficantii nemti.Un hot si bandit ca asta nu mai vedeti ,il bate la caca pe parlitul ala de Bok de la Cluuuj.La cinci ani pustiul lui Chirica era patron la o fabrica de dulciuri,detinea sute de mii de euroi in banca ,avea vila si detinea terenuri extravilane la munte.Daca nu ma inseala memoria pustiulica detine si o pensiune turistica.Ehe,tot fiu de primar liberal sa te nasti ,ca are grija sa nu mori de foame.Am spus si o mai repet,numai o noua revolutie ne mai scoate din rahatul asta.

 9. „Dispozitive de vapat”?! Biata limba romana! Doamne, cum va mai bateti joc de ea… De substantivul „vaporizare” ati auzit, semidoctii lui peste, vorbitori de romgleza? Cat despre drogurile din Romania, o intrebare: unde au fost, pana la aparitia beizadelei criminale, vajnicii aparatori ai legii, politisti si procurori deopotriva? Ca doar fenomenul nu a aparut peste noapte. NB: Iorgulescu jr., intre timp facut scapat, era mai ales drogat, nu beat, cand a ucis la volan. Ti se face sila cand vezi ce mobilizare, ce mai vuiet, ce mai larma… Cu coruptia e la fel. Periodic se ia cate un avant, dupa care e „business as usual”, ca tot va pasioneaza yankeita.

 10. din 2019 si pana azi, pe ce si-au luat cohortele de institutii SPECIALE, soldele???
  Cine i-a ocrotit pana azi, asta vom afla??

 11. Aha, deci de la Iași vine ploaia…
  Deci si spectemus etimologiam, jeleuri ar veni de la substantivul comun, zilele astea, Jelenski, iar vape…vape…gata, am găsit: tot de la vaporovici!
  Probabil că nu vă așteptați numai la invazii cerealiere pe piață, după lipsa asta a restricțiilor la varii produse exportate de către poporul frate shit prieten ucrainean?
  Dar nici ca vreun fermier local sau internațional de jeleuri sau vape să măcăne ceva împotrivă…

  (Excelent comentariul d-lui Cititor de la 13:31).

 12. Asta se intamola cand ne lasam inselati sa ne conduca alogenii paraziti : subminare nationala pe toate planurile, de la subminare economica la subminarea educatiei copiilor….respectiv acapararea resurselor de catre straini de catre corporatiile multinationalele si bancile occidentului zis „civilizat” globalist iudeomason si pervertirea copiilor si a tineretului prin imoralitate desfrau betie sodomie droguri…
  Trezeste-te! alogenii paraziti au ocupat toate institutiile tarii, ca lupii imbracati in blana de oaie si au intrat cu viclenie si minciuna in stana de oi !!!
  Trezeste-te !!!
  Ridica-te de sub asuprirea alogenilor paraziti !!!
  Nu mai da putere alogenilor paraziti iudeomasoni folosind cardul bancar, inselaciunea „banilor” digitali, pe card, momeala „vaucerelor” lor digitale intrand in lagarul lor digital! Foloseste numai banii cash, fizici sau troc pentru a fi om liber !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.