Drumarii se revoltă: ”Protestăm masiv!”

Sindicaliștii din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vor protesta joi, 20 februarie, pe motiv că desființarea Agențiilor de Control și Încasare (ACI), lipsa unui control al vehiculelor care nu respectă masele și dimensiunile maxime admise, distrugerea negocierilor colective și încălcarea drepturilor salariaților sunt atacuri directe la siguranța infrastructurii rutiere și la angajații care o întrețin.

”Guvernanți, opriți distrugerea drumurilor și atacul asupra angajaților CNAIR! Pe 20 februarie, protestăm masiv! Suntem în pragul unui dezastru rutier și social! Desființarea Agențiilor de Control și Încasare (ACI), lipsa unui control al vehiculelor care nu respectă masele și dimensiunile maxime admise, distrugerea negocierilor colective și încălcarea drepturilor salariaților sunt atacuri directe la siguranța infrastructurii rutiere și la angajații care o întrețin! CNAIR este sabotată din interior, iar noi nu vom sta cu mâinile în sân! Pe 20 februarie, angajații CNAIR SA ies în stradă! Dacă guvernanții nu iau măsuri rapide, vom bloca activitatea și vom protesta în toată țara! Nu vom permite ca drumurile României să fie distruse, iar angajații care le întrețin să fie transformați în sclavi! Legea nr. 296/2023, OUG 156/2024 și lipsa modificării legislației specifice după intrarea în Schengen sunt doar parte din problemă!’, se arată într-un comunicat al Sindicatului ‘Elie Radu”, transmis marți.

Sindicaliștii reclamă lipsa adaptării legislației specifice după intrarea în Schengen și disponibilizările de personal care urmează să aibă loc după desființarea Agențiilor de Control și Încasări (ACI).

”Deși am intrat în Schengen și ar fi trebuit ca guvernanții noștri să fi adaptat deja legislația la noile realități, nu se întâmplă nimic! Mai bine spus, nu se întâmplă nimic în sens pozitiv: în loc să ne reorganizăm și să ne adaptăm controlul vehiculelor care nu respectă masele și dimensiunile maxim admise, CNAIR SA a înțeles să desființeze Agențiile de Control și Încasări (ACI) unde se făcea acest control, iar salariați urmează a fi disponibilizați. Ca întotdeauna, vecinii noștri se descurcă mult mai bine: de ex, compania similară maghiară știe să facă control, să încaseze taxe, amenzi (Kozut Nonprofit Zrt). Noi, la o lună și jumătate de la intrarea în Schenghen, încă nu știm ce vrem să facem, dar să mai și acționăm: Ministerul Transporturilor tace – degeaba am încercat să ne întâlnim cu reprezentanții lor, nu și-au făcut timp și pentru noi, la CNAIR SA încercam de 2 ani degeaba – nicio problemă importantă nu se supune dialogului social. ISCTR pare că e singura instituție, subdimensionată, nedotată, nici tehnic și nici la nivel de angajați, care din când în când mai face un control. Însă, cu așa controale, vai și amar de drumurile noastre!”, transmite sindicatul.

Potrivit sursei citate, CNAIR, în calitate de administrator de infrastructură rutieră, are obligația legală de a menține integritatea drumurilor și siguranța participanților la trafic. Asigurarea conformității vehiculelor cu standardele de masă și gabarit contribuie la creșterea siguranței rutiere (vehiculele care depășesc limitele pot crea situații periculoase), protecția infrastructurii, reducând costurile de întreținere și reparație a drumurilor.

”Totuși, aceasta nu vrea să mai presteze o astfel de activitate, ci preferă să desființeze ACI-urile, cu consecința concedierii colective a salariaților săi și a diminuării veniturilor sale și la bugetul de stat! De ce nu vrem să mai controlăm vehiculele și să mai încasăm venituri? Este o întrebare la care fiecare poate să dea un răspuns! Poate fi vorba de încercarea de distrugere a acestei companii? De distrugere a infrastructurii rutiere? De protejarea transportatorilor? Sau de pierderea forței de muncă calificată? Degeaba semnăm contracte pentru noi sectoare minuscule, fie de autostrăzi, fie de drumuri naționale, dacă distrugem masiv ceea ce avem! Niciodată nu vom reuși să ținem pasul cu reparațiile la structura existentă, mai ales dacă aceasta se degradează într-un ritm mult mai rapid din cauza nerespectării condițiilor privind masele și dimensiunile maxim admise!”, se arată în comunicat.

Totodată, pe lângă problemele de ordin organizatoric cu care se confrunta această companie, sindicaliștii susțin că statul lovește și prin emiterea de ordonanțe cu impact asupra negocierii colective și a contractelor colective de muncă deja încheiate. Astfel, după ce inițial s-a adoptat Legea nr. 296/2023 prin care au fost impuse norme de personal în mod aleatoriu, fără să se țină cont de nivelul companiei, structura sa teritorială, care au dus la anomalii în cadrul său, a fost adoptată și OUG 156/2024 care introduce derogări permanente de la Legea 367/2022, blocând negocierile libere la contractele colective de muncă.

”Astfel, statul intervine abuziv în relațiile de muncă, distrugând autonomia negocierilor! În acest context, salariile nu se mai pot adapta la inflație, afectând nivelul de trai, angajații pleacă în privat, iar calitatea serviciilor publice scade. În cadrul CNAIR SA există oricum un deficit acut de salariați calificați, ingineri, tehnicieni, mecanici de utilaje, șoferi etc. Aceștia preferă munca în domeniul privat unde salariile sunt mai mari. S-a ajuns în situația în care salariații existenți au concedii de odihnă de luat pe doi-trei ani și nu pot să plece în concedii. Acumularea excesivă de ore suplimentare se face în perioada de iarnă’, atrage atenția ‘Ellie Radu”.

Conform comunicatului, acest deficit de personal se regăsește în special la nivelul districtelor. De exemplu, în cadrul Districtului Feleac (din cadrul DRDP Cluj) sunt doar doi muncitori, ceea ce face imposibilă asigurarea permanenței și intervențiilor la accidente.

”Salariații sunt chemați la muncă suplimentară, deși acordarea de timp liber trebuie să se facă în termen de 60 de zile, acest lucru nu este posibil, nu sunt plătite aceste ore suplimentare, de multe ori fiind nevoiți să promovăm acțiuni în instanță. Muncitorii sunt expuși accidentelor din cauza lipsei de personal și de echipamente adecvate pentru semnalizare și protecție în zona drumului. Astfel, au fost situații în care salariații au fost spulberați de pe partea carosabilă în timp ce executau activitățile de serviciu, din cauza lipsei și dotărilor cu echipamente și utilaje de protecție a acestora (CIC Saliste 4 muncitori, DRDP Craiova – deces, DRDP București – deces etc ). Acestea sunt doar o parte din probleme. (…) Pe 20 februarie, ieșim în stradă! Nu ne mai lăsăm umiliți! Dacă guvernanții nu iau măsuri, vom protesta în fața CNAIR SA și a Ministerului Transporturilor și Ministerului Finanțelor! Guvernanților, opriți distrugerea CNAIR și a drumurilor României sau pregătiți-vă de proteste masive!”, avertizează sindicatul.

Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Se și vede ce drumuri ,,bune ,,avem cu atâtea instituții de control ca altceva nu știu, sa ,,controleze,,Cu atâtea isctr ,cnair etc etc pline de piloși ,sunt pline drumurile de camioane supraîncărcare de lemne care omoară oameni (vedeți cazurile de pana acum) .Am văzut zeci de camioane între Câmpulung Argeș și Brașov, supraîncărcare, potențial criminale ,având o stare tehnica vizibila proasta .La munca nu la controale fictive .Culmea e ca tocmai ăștia cu salarii grase sunt nemulțumiți, aia de la privat tac și plătesc taxe .Ganditi-va câți muncesc la privat ca să ii plătească unuia singur salariul luat degeaba ,cred ca e 5 la 1 procentul cel puțin, deci cinci din privat plătesc salariul unuia de la stat cu funcție de conducere .

  2. Dar impotriva camioanelor ukrane supraincarcate, care ne distrug drumurile pe gratis fara a plati rovinieta, de ce nu au protestat?

  3. Nu e zi să nu citești de un protest de-al atârnătorilor la buget. Nu e zi.
    Să-mi arate careva o grevă la privat. Una! Nu, nu există? Pentru că ăia muncesc și nu au timp de prostii, așa-i? Muncesc mult ca să le ia statul jumătate pentru ca atârnătorii să protesteze?

  4. Ați votat PNL+PSD+UDMR de au ieșit majoritari, așa cǎ luați „trenuleț” cu lopata de la taica Ciolacu!

  5. Nu stiu cata treaba mai fac, dar stiu rromani care ajung la birou la ora 9:30 si spun ca in Bucuresti e o mizerie de nedescris, in timp ce un om circula noaptea poate sa vada zeci de masini si echipe de maturatori… sincer, as manca cu ei pe un tomberon langa o banca de stat, o bucata de salam si-un coltz de paine, decat cu ipocritii de birou la restaurant

  6. Drumarii ??? I-aș trimite inapoi pe toți la dosul grajdului,. la scos balega.. La altele oricum nu sunt buni..Mai ales pe cei care-i angajează,..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.