Felicia Mihali: Drumul către Vest: bei apă și mănînci bio

De cînd am venit în România, privesc cu neștire publicitățile. Publicitățile sunt un bun indicator nu despre ce are un popor, ci după ce tânjește să ajungă. Eventual, o lume mai civilizată și mai bună. Dacă mîncăm și bem ca Vestul, vom deveni că ei peste noapte.

Prima constantă sînt reclamele pentru băutul apei și mîncarea bio. În țările cu o democrație ceva mai veche de 30 de ani, băutul apei este ca respiratul. Face parte din cultură oricărei persoane că apă este necesară ca aerul. În România, este încă necesar să i se spună cuiva că trebuie să se hidrateze, mai ales pe astfel de călduri, ca să evite o grămadă de neplăceri: dureri de cap, amețeli, că să nu vorbim de cele mai grave precum disfuncționalitățile renale. Tatăl meu a murit în 2007 în timpul unei canicule ca aceasta de acum și nimeni nu a știut de ce, că părea la fel de bolnav ca în ultimii cincispreze ani. Pot pune pariu că nu băuse apă pentru că pe vremea aia nu se făcea publicitate la băutul apei. Iar el făcea parte dintre cei care ziceau mai în glumă mai în serios că apa nu e bună nici în plămîni. Mama murise cu șase luni înainte. Iar după spusele lui, semnul prevestitor că ceva nu era în regulă cu ea era faptul că bea prea multă apă.

O altă constanța sunt produsele bio. Mîncare bio înseamnă în primul rînd o alimentație bazată pe produse locale controlate, provenind de la producători cu certificate în regulă și dovezi că nu folosesc pesticide și insecticide, transportate de la cel mult 100 km. În felul asta, se sprijină industria locală, micii producători care mor de foame, dar ale căror produse nu corespund noilor norme de rotunjime, mărime și culoare cerute de consumatorul cu fitze. În al doilea rînd, se diminuează costurile de transport care sunt o adevărată plagă pentru mediu. Miile de tone de benzină ca să aduci roșii, mere, struguri, pere, cireșe din Grecia, Turcia, Italia cînd livezile românilor gem sub aceleași produse. Problema este că acest gen de publicitate, de bună credință și extrem de binevenită, este contracarată de comerțul local care la capitolul fructe și legume pune în vînzare aproape exclusiv produse străine. După gust, culoare și formă, frumoase și proaspete pe vecie, oricine își poate da seama că sunt săturate de produse chimice. Un măr normal se pălește în cîteva zile. Unul din comerț ține pînă la Crăciun. În afară de roșii și din cînd în cînd cireșe, este imposibil să cumperi un fruct românească. Iar la colțul străzii cînd dai de o bătrînă cu papornița plină de roșii, că să îți înfrîngă ezitarea, îți spune că e bio. Micii producători nu au apă curentă, nu au șosele, nu au toaletă și nici baie, dar s-au racordat imediat la cele mai înainte standarde de conștiința ecologică. Poate că de aici va începe schimbarea satului românesc.

În România, normele simple ale unei vieți cît de cît igienice trebuie învățate. Pentru cine are urechi să audă aceste îndemnuri făcute de specialiști în halate albe care ai impresia că te inițiază la elixirul tinereții fără bătrînețe. Aș jură că de aceea nimeni nu-i ascultă, pentru că totul pare prea simplu. Adică numai apă? În ceea ce privește modă produselor bio, s-ar putea să prindă mai mult chiar ca în țările bogate. La noi, ce e scump e și bun. De aceea, a trebuit să cumpăr un uscător de păr turcesc de la un magazin nemțesc la un preț canadian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

20 de Comentarii

  1. Nu articolul e manipulare, vorbaria si scriptologia ‘e’ slogane goale de continut practic! Stie orice om care calatoreste cu avionul sau autocarul oriunde in orice tara.

  2. Doamna Felicia va puteti intoarce inapoi in in Vest si sa ne lasati in pace? Ca pana sa vina Vestul noi nu beam vreodata apa, noi eram asa fiinte efemere care nu stiau sa faca nimic. De asemenea motivul pentru care tatal dvs. a murit nu este lipsa de apa ci depresia coplesitoare cand si-a pierdut sotia si a ramas singur. Dar chestia asta sigur nu v-a invatat Vestul

  3. Vestul isi favorizeaza hipermarketurile ce este asa de complicat prin distrugerea producatorilor locali de institutiile statului roman.
    Asta este menirea statului cica roman vanda mere mumificate din Spania ca alea de la 25km n-au loc in magazine.

  4. Cucoană ce ar fi să te cărăbănești de unde ai venit? Tu te-ai găsit să dai sfaturi? Păi să-ți spun eu ceva: Țăranul român când mergea la munca câmpului, ducea cu el 2-3 ulcioare de lut pline cu apă proaspătă. Doar că el bea apă de sete, nu se „hidrata” după sfaturile unor tevelisti cu studii in anglia…

  5. de euroi si ai venit sa vinzi castraveti la gradinari? fiecare bea cat ii este necesar, un diabetic zaharat sau insipid va consuma multa apa desi la cel cu insipid este totusi sfatuit sa reduca, cat despre alimente bio, aprox.50% locuiesc in sate si isi produc singuri, asa ca-i mai bio/curata decat toata vechitura refrigerata saptamani de zile de care se bucura occidentul si cu tine…unii sunt vegetarieni si pt ca tin post, dar asta nu-i face mai sanatori decat pe cei care mananca si carne, fiecare are longevitatea care i-a fost data…in prezent am avut sansa sa compar viata unora care au tinut si post si slujbe la biserica, dar au plecat la 75, 82 de ani si altii care au ajuns la 95 de ani fara reguli stricte si sofisticate, doar cum au crezut si inteles viata…nu exista regula pt o viata sanatoasa si lunga…parca danezii sunt cei mai mari consumatori de carne rosie si au speranta de viata mai mare decat altii care o evita…

  6. La ce forme rubenspiene are, numai apa si alimente bio nu consuma!

    Reiterez si eu sfatul Valah-ului: Cocoana, intoarce-te inapoi de unde ai venit si lasa-ne pe noi, rommânii, cu balcanismele noastre in pace, ca suntem satui de sclaveti ca matale! Si ca fapt divers, eu beau peste 2 litri de apa zilnic si-mi produc multe alimente „bio” in propria gradina. Românii au inceput sa manance prost de cand cu europenizarea, care a distrus comertul, industria si agricultura autohtona. Alege-s-ar praful de Imperiul Satanist Euroatlantic!

  7. Ba eu de fiecare data cind vin in tara si dau drumul la televizor, cind incep pauzele publicitare am impresia ca am intrat intr-o imensa farmacie ! Las la o parte faptul ca farmaciile, material, cred ca alaturi de banci, sali de jocuri si magazine „MegaImage” se incadreaza in „Top 4”, gasind una cam la fiecare 50 de metri … la televizor cred ca, din 24 de ore mai mult de un sfert sint dedicate publicitatii la medicamente, incit cineva sosit de afara ar putea avea impresia ca se afla in prezenta unui spital national, in care cam tot romanul este bolnav de cite ceva !

  8. Şi s-au adunat la El fariseii şi unii dintre cărturari, care veniseră din Ierusalim.
    2. Şi văzând pe unii din ucenicii Lui că mănâncă cu mâinile necurate, adică nespălate, cârteau;
    3. Căci fariseii şi toţi iudeii, dacă nu-şi spală mâinile până la cot, nu mănâncă, ţinând datina bătrânilor.
    4. Şi când vin din piaţă, dacă nu se spală, nu mănâncă; şi alte multe sunt pe care au primit să le ţină: spălarea paharelor şi a urcioarelor şi a vaselor de aramă şi a paturilor.
    5. Şi L-au întrebat pe El fariseii şi cărturarii: Pentru ce nu umblă ucenicii Tăi după datina bătrânilor, ci mănâncă cu mâinile nespălate?

  9. Mama a murit ca a baut prea multa apa, tatal a murit ca a baut prea putina apa!! Parerea mea e ca Vestul ne – a invatat cum sa murim ca sa profite el. Dar sa nu murim de tot ca nu mai are cine le cumpara rablele de autoturisme si hrana artificiala. Vestul a distrus hrana bio autohtona, a facut – o nerentabila, falimentara. Doar ce este hrana artificiala aduce profit. Vestul ne – a distrus agricultura incepand distrugerea modului de productie.

  10. Poți să bei apă și să fi deshidratat! Poți muri.
    Concentrația de sare (de fapt ionii de Na și Cl) din sânge are toleranțe mici, adică nu poate fi mai mare sau mai mică.
    1. Mănânci nesărat, nu-ți asculți gustul, urmezi sfatul medicului, faci cea ce face toată lumea, scade sarea din sânge. Ca să refacă concentrația corpul scoate apa, să fie sânge mai puțin. Devine vîscos greu de pompat. Tot bei apă dar ești deshidratat.
    2. Mănânci mai sărat, crește sarea din sânge. Ca să mențină concentrația se mărește volumul de sânge absoarbindu-se apa ce-o bei, ți-e sete.
    Unii zic că-i bine să mănînci mai sărat vara dar nu cred că e nevoie să ne gândim la cît punem în mâncare dacă ne urmăm pornirile, instinctele, gustul.
    Lipsa sării, pe lîngă deshidratare, duce la boli rele, miocardul suferă printre altele.
    Sarea este singurul mineral fără de care, om și animale, nu pot trăi.

  11. Ai noştri tineri la Paris învaţă
    La gât cravatei cum se leagă nodul,
    Ş-apoi ni vin de fericesc norodul
    Cu chipul lor isteţ de oaie creaţă.
    ………
    Ş-aceste mărfuri fade, uşurele,
    Ce au uitat pân’ şi a noastră limbă,
    Pretind a fi pe cerul ţării: stele.

  12. Ia uite, nene, a trebuit să vină doamna tomnai din monreal ca să ne-nvețe pe noi, proștii, primitivii și jegoșii, că dacă nu bem apă murim…
    Vedeți-vă, doamnă, de treabă. Noi suntem prea tâmpiți pentru standardele incluzive și diverse din cosmopolita canadă, țara în care „bună ziua” se va spune, în curând, „hatah”, iar numele preponderent va fi Rajesh.
    Așa e, de-aia crapă românii, că nu beau doi litri de apă pe zi.
    De fapt, care e scopul cuvintelor pe care le-ați clămpănit de la tastatură, să ne demonstrați că suntem proști? Știm asta, uitați-vă cine conduce țara.
    A la votre, madame Mihali, transmiteți-i salutări doamnei Justin Trudeau, băiatul acela cu față de fată și mental de Spitalul 9.
    Plecați, doamnă.

  13. Hîc ! Apa nu e buna nici macar in pantofi ! Ca sa nu mai punem in discutie ca si lipsa respiratiei, ciudat, ucide !

  14. Toate băuturile cu ștaif ce vînd scump electroliți sînt saramuri, apă cu sare, cu gusturi adăugate. Gatorate, de pildă, are 4,5 gr sare, o juma’ de linguriță, pe litru.
    „Minciuni și fraze-i totul ce statele susțime” (M Eminescu, 1874)

  15. Știm de la televizor doamnă ca “Pentru viață sănătoasă beți doi litri de viață pe zi”. Și tot “Pentru o viață sănătoasă faceți zilnic o jumătate de oră de mișcare”. În rest, șomaj, facturi, scumpiri, tabără la copii, concediu, sărăcie, “se vor duce ca un fum”. Mă întreb cum au crescut atâtea generații, mai ales femei, fără sticla de apă în mână, pe stradă? E drept era paharul de sifon sau sifon cu un suc deosebit și iarna zeci de borcane de compoturi. Acum apă plată ca mintea celor care o promovează. Numai Franța îmbuteliază pe an 6 MILARDE de sticle de apă plată. Cele zeci de miliarde de peturi cu apă care poluează crunt planeta participă cu sârg la o Viață sănătoasă a omeniri. Cotidianul unde le găsiți?

  16. Tanti, se face reclama la apa Ai auzt de reclame ,patzachina!De cand cu vestul tau nu am mai mancat decat rosii de forma ,adica cu forma de rosie dar cu gust de radacina de salcam Toata lumea cauta produse romanesti prin marketuri dar nu mai gasesti neam Harbuz cu gust de sfecla cu miezul tare parca-i ridiche nu harbuz,Siktir !

  17. Omul este singura fiinta care bea cand nu ii este sete si mananca cand nu ii este foame.

  18. FELICIA, diferenta dintre „prostii nostri” si „prostii lor” este ca ai nostri, stiind sa scrie si sa citeasca ceva mai bine, nu scapa nici o ocazie de a-si etala …prostia; ma ingrozesc la gindul ca ai putea scrie despre realitatea politica. Dupa criterii proprii nu ar fi decit 18% din intreaga populatie dar sint si foarte multi „neavizati” care ca tot romanul, tin sa-si exprime opinia, fiecare in felul sau.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.