Un oraș blocat din cauza ninsorilor. Drumuri și școli închise în Moldova

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi a informat marţi că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a fost închisă temporar circulaţia pe trei drumuri naţionale din zona Moldovei.

Potrivit sursei citate, unul dintre drumurile naţionale închise în timpul nopţii este DN 29, între localitatea Răchiţi şi oraşul Săveni din judeţul Botoşani.

Aceeaşi măsură a fost impusă şi pe DN 11A, între comuna Podu Turcului din judeţul Bacău şi municipiul Bârlad din judeţul Vaslui.

Cel de-al treilea drum naţional închis este DN 28A, între oraşul Târgu Frumos, municipiul Paşcani şi localitatea Moţca din judeţul Iaşi.

De asemenea, este restricţionată circulaţia vehiculelor de peste 7,5 tone pe DN 15D între municipiul Roman şi limita judeţelor Neamţ şi Vaslui, precum şi pe DN 24B, între oraşul Huşi şi Vama Albiţa, şi pe DN 28 între localitatea Cozia şi Vama Albiţa.

Pentru degajarea drumurilor sunt implicate 243 de autoutilaje, care au împrăştiat aproximativ 2.700 tone de material antiderapant în cursul nopţii de luni spre marţi.

Școli închise marți, în Iași, din cauza viscolului și a ninsorilor

Ninsorile abundente și viscolul au dat peste cap zona Moldovei. Din cauza fenomenelor meteo, toate școlile din Iași și-au suspendat activitatea.

„Orașul a fost efectiv blocat din cauza intervenției întârziate din partea reprezentanților muncipalității, dar și din cauza condiților meteo”, a spus Petru Bogdan Cojocaru, prefectul de Iași, la B1Tv.

Cojocaru a acuzat „intervenția întârziată din partea reprezentanților muncipalității”.

„Dl primar (Mihai Chirica de la PNL) nu poate garanta, nici președintele Consiliului Județean (Costel Alexe de la PNL) nu poate garanta că vor putea interveni în această noapte să curețe, să elibereze străzile. Atunci am luat decizia în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență de a închide școlile mâine (marți) așa încât copiii să nu fie expuși mâine. Și profesorii, că mulți dintre ei fac naveta”, a spus prefectul.

Mai multe drumuri județene sunt închise pentru a se putea interveni 

Prefectul a mai precizat că urgențele medicale primează: „Au fost deja aduse o parte din persoanele care au avut nevoie de dializă azis au cele care trebuiau să beneficieze de aceste servicii în zilele următoare au fost aduse deja de azi în spitale. Au fost câteva cazuri de doamne însărcinate care erau în ultimele zile.

Prin colegii de la ISU și Ambulanță, am adus aceste persoane pentru asistență medicală”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

13 Comentarii

 1. Dacă nu sînt poze din zonă, înseamnă că nămeți-s cît casa și s-a’nzăpezit tik-toku. Claimăt-cengi!

 2. În județul Vâlcea pe alocuri am avut 2-3 cm de zăpadă. Un dezastru pentru fudulii cu merțane cu tracțiune pe spate, nu mai pot circula, se așează ( la propriu ) in curmezijul strîzii si gata s-a blocat orașu’. Din feicire au mai tăiat din viteza de croazieră (aceea de vara de 100k+/h) și au mers cătinel cu viteza legală. Face și iarna acesta ceva bun pentru noi.

 3. „Iarna ne-a luat complet prin surprindere, anul asta !” … Mie unuia cel mai mult imi place cum ies imbecilii astia asa, prin luna august, cind pe jos e mai uscat decit in Sahara, cu toate sculele lor de deszapezire, si incep sa faca „demonstratii” cu lamele, aprinzind farurile si toate luminile din dotare, claxonind, etc etc

 4. La cit a luat spaga borfasu’ de Alexe, ar putea sa acopere cu acoperisuri din tabla toate drumurile judetului, inclusiv toate ulitele de prin comune si sate, asa incit sa nu se mai depuna zapada pe jos ! …

 5. Culmea e că tot ei, moldovenii se plâng la primăvară că n-au destulă apă-n sol. Ce fac cu toată zăpada asta, de băut n-o beau, că are zero % alcool, au ei altceva mult mai bun, cu 12 % ?

 6. La Iasi, primarul Chirica – nu stie nimica, nu garanteaza decat propria imbogatire, prin casatorii si divorturi succesive: ar fi vreo 4 la numar. In rest, la orice ninsoare se blocheaza orasul 100%…Anul acesta s-a intamplat cam asa: Duminica pe 7 ianuarie – ST JOHN the Baptist), a plouat toata ziua, iar spre seara a inceput sa lapoviteze si apoi, a nins cu fulgi mari si desi. S-a asezat strat de zapada umeda, dupa care a inceput o ninsoare deasa si cu ceva vant, si s-a asezat strat consistent de zapada..A nins de duminica noaptea pana marti spre orele 2 dimineata, iar orasul a fost blocat si luni si e blocat si acum, cand e foarte frig (-14 grade Celsius), dar e Soare…S-au blocat si tramvaiele de 2 milioane de euro bucata cumparate din Polonia (PESA cele mai bune) si Bozankayalele turcesti (mai zgomotoase) si tramvaiele mai vechi, aduse de prin Germania si Elvatia dupa 1990 (din cauza macazelor inghetate, desi sunt cica, actionate electric) si autobuzele, si taxiurile (inclusiv UBER si BOLT), si oamenii s-au blocat pe trotuare, la o zapada care atinge si 50-60 cm prin unele locuri…Lucrul acesta a devenit obisnuinta de ani de zile! Doamne ajuta!

 7. … competenta, bre, competenta … nu te „inerva” !

 8. Unde sunt zapezile de alta data? Unde sunt ,,iernile grele din occident”, de pana in 1989, inclusiv?

 9. Gresit. Nu este iarna, este URGIA ALBA, uitati-va pe burtierele emisiunilor de stiri!

 10. „Orașul a fost efectiv blocat din cauza intervenției întârziate din partea reprezentanților muncipalității, dar și din cauza condiților meteo”, a spus Petru Bogdan Cojocaru, prefectul de Iași”.
  „Dl primar (Mihai Chirica de la PNL) nu poate garanta, nici președintele Consiliului Județean (Costel Alexe de la PNL) nu poate garanta că vor putea interveni în această noapte să curețe, să elibereze străzile. Atunci am luat decizia în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență de a închide școlile mâine (marți) așa încât copiii să nu fie expuși mâine. Și profesorii, că mulți dintre ei fac naveta”, a spus prefectul.
  …si ce masuri a luat prefectul?Nicio sanctiune,nici macar o mustrare,un scaun zburat de sub fund sau corb la corb nu-si scoate ochii.Bataie de joc la adresa platitorilor de taxe si impozite pe urma carora isi incaseaza lunar salariile babane,dar asta a ajuns Roamania.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.