Dublu eveniment la Sala Radio: turneul Vă place Beethoven? și lansare CD cu Răzvan Suma

Răzvan Suma şi Daniel Goiţi

După o călătorie în șase orașe din România până acum, violoncelistul Răzvan Suma și pianistul Daniel Goiți aduc turneul Vă place Beethoven? la București, marți, 24 octombrie, ora 19.00, într-un dublu eveniment la Sala Radio! Seara va debuta cu un concert 100% Beethoven, aflat în programul turneului susținut de cei doi muzicieni, iar la final publicul va avea surpriza unei întâlniri directe cu Răzvan Suma, care va acorda autografe pe cel mai recent CD al său, apărut în această toamnă la Editura Casa Radio.

Într-un duet instrumental care s-a dovedit deja spectaculos în cele șase concerte de până acum, cei doi muzicieni vor interpreta trei sonate pentru pian și violoncel semnate de celebrul compozitor german căruia i-au dedicat turneul din acest an: Sonata în la major, op. 69, nr. 3, reper absolut și revoluționar al genului, alături de Sonata în do major, op. 102, nr. 1, și de Sonata în re major, op. 102, nr. 2.

La finalul concertului, Editura Casa Radio îl readuce pe violoncelistul Răzvan Suma alături de spectatori, prin organizarea unei sesiuni de autografe în foaierul central al Sălii Radio. Autografele vor fi acordate de artist pe cel mai recent CD al său apărut la Casa Radio în această toamnă: Răzvan Suma. Haydn, Schumann – Concerte pentru violoncelÎn acest album Răzvan Suma propune publicului două lucrări concertante pentru violoncel, înregistrări realizate în vara anului 2016 împreună cu Orchestra Naţională Radio, condusă de Cristian Oroşanu: Concertul nr. 1 în Do major de Joseph Haydn şi Concertul op. 129 în la minor de Robert Schumann.

Turneul Vă place Beethoven? a început pe 11 octombrie și se va încheia pe 30 octombrie la Pitești.

La câți spectatori au fost și la cât de frenetic au aplaudat, îmi e clar că le-a plăcut cu adevărat Beethoven. Retrăiesc aceeași bucurie și energia minunată pe care am simțit-o în fiecare an de când continuăm această aventură Vă place… Publicului i-a plăcut, m-am convins, și Bach, și Brahms, și tango, și Schumann, și Schubert… iar în acest an, Beethoven. Avem parte de o ospitalitate și de o primire extraordinare în fiecare oraș pe unde trecem. Este un turneu care mă face foarte fericit și aștept cu mare nerăbdare fiecare concert care urmează”, declara Răzvan Suma după concertul de la Bistrița, din 17 octombrie.

Iar mărturiile publicului nu fac decât să confirme intuiția artistului: „O mare bucurie acest turneu, mai ales că avem așa o toamnă frumoasă”, „Îmi place Beethoven, iar cu acești doi muzicieni de excepție Beethoven sună minunat… Muzica devine frumoasă și bună prin mâinile artiștilor”.

Solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români. A susținut sute de recitaluri şi concerte în România și în străinătate și a participat la festivaluri internaționale de prestigiu. Suita de proiecte Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place tango? sau Vă place Schu…? l-a plasat pe Răzvan Suma în topul celor mai cunoscuți și apreciați violonceliștilor români. La acestea se adauga turneele Seară spaniolă și Seară britanică și turneele grupului ArgEnTango – Piazzolla, o poveste autentică, dar și proiectul și Tango la Cetate.

Pianistul Daniel Goiți, absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, şi-a desăvârşit formarea artistică în cadrul Academiei de Arte din Berlin, a fost invitatul unor importante festivaluri şi a realizat concerte şi recitaluri în Grecia, Austria, Republica Moldova, Franţa, Ungaria, Germania, Marea Britanie şi SUA. A concertat în România alături de cele mai importante orchestre şi a susţinut recitaluri în ţară şi peste hotare. A fost distins cu premii la numeroase competiţii naţionale, a obţinut Premiul I al Concursului George Enescu și Premiul I la Concursul Internaţional Arthur Schanbel din Berlin, iar în prezent este invitat să jurizeze în cadrul unor importante concursuri muzicale.

Artiștii dedică seria acestor concerte unei cauze caritabile. De 25 de ani, Hospice Casa Speranței există în România pentru a oferi sprijin gratuit copiilor și adulților cu boli incurabile. Pentru că știm cât de mare este nevoia de servicii de îngrijire paliativă, ne alaturăm demersurilor Hospice și îi îndemnăm pe spectatorii și prietenii noștri să se implice alături de noi, prin donații, redirecționarea a 2% din impozitul pe venit sau orice altă formă de susținere a acestei cauze (www.hospice.ro).

Itinerar

11 octombrie, ora 19.00: Timișoara, Sala Capitol

14 octombrie, ora 19.00: Sfântu-Gheorghe, Centrul de Cultură Arcuș

15 octombrie, ora 19.00: Casa de Cultură, Alba Iulia

16 octombrie, ora 19.00: Sala Pro Arte, Deva

17 octombrie, ora19.00: Bistrița, Sinagoga

18 octombrie, ora 19.00: Iași, Aula BCU

24 octombrie, ora 19.00: București, Sala Radio

30 octombrie, ora 19.00: Pitești, Sala Filarmonicii

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Da, îmi place Beethoven. Un optimist. Muzica-i consta fie-n marsuri militare polifonice, pâna si-n simfonii, fie-n murmure ale naturii. O istorie germana, el însusi. Si Brahms, fara Beethoven, mi se pare de neconceput, si el. O data cu ei moare, însa, si muzica. „Suprarealismul muzical” de la debutul secolul al XX lea si pâna acuma, asemeni somnului ratiunii, demolând, adica, forma de sonata, a dansurilor populare, a folclorului asa de prezent la Beethoven, numai monstri a produs

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.