Dublul conflict din Israel și Palestina

La momentul planificării vizitei președintelui Biden în Israel și Iordania, misiunea sa părea că vine la momentul potrivit. Secretarul de Stat Antony Blinken îi netezise calea, într-un turneu efectuat imediat după atacul Hamas în Israel și îi aranjase o întâlnire cu cu președintele Egiptului, președintele Autorității Palestiniene și cu regele Iordaniei, la Amman.

Pentru Dumnezeu, suntem Statele Unite ale Americii! Cea mai puternică țară din lume, nu din lume, ci din istoria lumii”, a spus președintele Joe Biden, într-un interviu acordat luni, înainte de plecarea spre Orientul Mijlociu, după ce a fost întrebat dacă SUA pot face față unor războaie simultane în Ucraina și în Israel. ”Putem avea grijă de amândouă și să ne menținem în același timp poziția internațională. Și dacă nu o facem noi, atunci cine o va face?”, a mai spus Biden.

Aranjamentele americane au căzut odată cu racheta care a lovit, marți, spitalul din Gaza, provocând peste 700 de victime printre cei refugiați acolo. De unde credea că oprise lucrurile la marginea prăpastiei, oficialii SUA s-au trezit cu proteste în fața ambasadelor din toata regiunea, la Washington și cu întâlnirea de la Amman anulată.

Pe baza a ceea ce am văzut, a fost cealaltă echipă, nu voi”, a comentat Biden, sugerând că nu forțele israeliene au bombardat spitalul din Gaza, însă neatribuind direct vinovăția militanților Hamas. O înregistrare audio ambientală și apoi imagini publicate de presa din Israel și pe platformele social media sugerează că ar fi vorba despre o lansare eșuată sau despre interceptarea unei rachete a Jihadului Islamic, care apoi cade peste spitalul din Gaza. Totul s-a petrecut în timpul unui tir cu rachete pornit din Gaza. ”Însă sunt mulți oameni care nu sunt siguri. Prin urare trebuie să depășim multe lucruri”, a spus președintele SUA, țară care s-a opus apoi unei rezoluții a Consiliului de Securitate ONU care cerea încetarea focului in Gaza, pentru accesul ajutoarelor umanitare.

Dar cine este „echipa cealaltă”? Este echipa ”băieților răi”? Iar asta înseamnă că președintele Joe Biden îi frecventează doar pe ”băieții buni”? Drama conflictului din Israel este că nu avem o luptă între ”băieții buni” și ”băieții răi”, pentru că în ambele tabere sunt și de unii, și de alții.

Fostul premier Israelian Ehud Olmert spune că militanții Hamas trebuie uciși, dar Israelul trebuie să găsească o cale de dialog cu palestinienii care nu sunt radicali și să ajungă neapărat la soluția creării a două state, iar acest lucru va fi posibil doar după îndepărtarea de la putere a premierului Netanyahu. În ciuda opiniei israelienilor ultranaționaliști, acești palestinieni deschiși  către dialog chiar există. Înaintea atacului Hamas, peste o sută de intelectuali palestinieni au semnat o scrisoare deschisă în care respingeau „ferm încercarea de a minimaliza sau de a justifica antisemitismul, crimele naziste împotriva umanității și revizionismul istoric privind Holocaustul”. Există și acei israelieni care se opun reprimării palestinienilor, menținerii lor în adevărate lagăre în Gaza și Cisiordania, începând din 2008, care se opun extinderii așezărilor israeliene în aceste teritorii și care sunt pentru soluția celor două state și pentru dialogul cu tabăra moderată palestiniană.

Nu există «inevitabil». Războiul putea fi evitat și nu am făcut suficient pentru asta. Israelul nu a făcut suficient pentru pace; doar am cucerit noi teritorii palestiniene în Cisiordania, am extins așezările ilegale am impus un asediu de lunga durată în Fâșia Gaza (…) O minoritate religioasă mesianica ne-a tras în această mlaștină, iar noi o urmăm de parca ar fi flautul fermecat (…) Nu palestinienii sunt dușmanii noștri. Lângă noi trăiesc zece milioane de palestinieni, între Iordania și Mediterana, ei nu sunt dușmanii noștri. Israelienii și palestinienii au fost influențați de minorități religioase de zeci de ai. Pozițiile ireconciliabile a două grupuri mici ne-au târât spre violență. Nu contează cine este mai crud și mai lipsit de scrupule. Ideologiile au alimentat acest conflict, ducând la moartea a mult prea multor civili nevinovați”, a scris recent, pentru The New York Times, maiorul israelian Nir Avishai Cohen, autorul volumului Iubiți Israelul, spriiniți Palestina.

Merită să ne aplecăm asupra conotației de astăzi a termenului „terorist” și asupra celei pe care o avea în anii 1940, în perioada în care evreii se revoltau împotriva prezenței militare britanice în Palestina, înaintea proclamării statului Israel. Scriind pentru Project Syndicate, profesorul Slavoj Zizek, directorul Institutului de Studii Umaniste de la University of London, amintește de un text care a circulat în multe ziare americane în acea perioadă, ”Scrisoare către teroriștii din Palestina”, semnată de scenaristul evreu de la Hollywood Ben Hecht. ”Sunteți primul răspuns rațional pentru Lumea Nouă. De fiecare dată când aruncați în aer arsenalul britanic, când spargeți o închisoare britanică, când aruncați în aer un tren sau jefuiți o bancă britanică, sau îi înfruntați cu armele pe trădătorii britanici și invadatorii patriei voastre, evreii din America simt că în sufletul lor este sărbătoare”. Acum, sărbătoare a fost în lumea arabă, și în Europa copleșită de imigranți, și pe străzile Americii, după ce Hamas a atacat Israelul și a ucis sute de oameni.

Cine sunt liderii palestinieni ai momentului? Hamas a câștigat primele și singurele alegeri din Teritoriile Palestiniene, în 2005, în fața grupării moderate Fatah. Liderul de atunci al Hamas, Khaled Mashal, nu fusese în Gaza și nici nu avea să o facă până în 2012, iar asta după un război fratricid cu Fatah, cu mii de victime. Conducerea, deja ilegitimă, pentru că alegeri nu au mai avut loc, a fost predată liderilor din Gaza abia în 2017. Acum însă, niciun mare lider Hamas nu trăiește viața grea a celor din Gaza și nu experimentează teroarea de acolo. Locuiesc în lux in Qatar, un stat aliat al SUA. Cât despre moderații din Fatah și Autoritatea Palestiniană, legitimitatea lor este la fel de șubreda – Mahmoud Abbas, succesorul lui Yasser Arafat, s-a eternizat la conducerea mișcării, pe care a paralizat-o prin lipsa calităților de lider. Și unii și alții se bucură însă de dolarii vărsați în sprijinul palestinienilor de țările arabe

Cine sunt liderii momentului în Israel? Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a fost asociat cu mișcări care între timp au fost catalogate drept teroriste in Israel, asta pe lângă o condamnare pentru corupție. ”Dreptul meu, al soției mele și al copiilor mei de a ne mișca liber (în Cisiordania) este mai important decât cel al arabilor”, spunea el. Iar pe lista ”principiilor fundamentale” ale actualului guvern de coaliție de orientare ultranaționalistă și cu iz teocratic stă scris: ”Poporul evreu are dreptul exclusiv și inalienabil la toate părțile Pământului lui Israel. Guvernul va promova și va dezvolta așezările în toate părțile Pământului lui Israel – în Galileea, Negev, Golan și Iudeea si Samaria”. În aceste condiții, este limpede că palestinienii, nici măcar cei moderați, nu pot deschide vreun dialog vizând soluția cu două state.

Paralela între cele două lumi are urii poate merge până la originea conflictului, în urmă cu mai bine de o sută de ani. Atunci, la destrămarea Imperiului Otoman, când populațiile arabe din regiune contau prea puțin, ”băieții buni” și ”băieții răi” erau în Occident. Fostul premier britanic interbelic Ramsay MacDonald a sintetizat astfel mlaștina pe care puterile vest-europene au creat-o în regiune: ”Am încurajat revolta arabă împotriva Turciei promițând crearea Regatului Arab în provinciile arabe ale Imperiului Otoman, inclusiv Palestina. În același timp, i-am încurajat pe evrei să ne ajute promițându-le că le vom pune la dispoziție Palestina pentru a se așeza și a se autoguverna acolo. În același timp însă, am negociat în secret cu Franța acordul Sykes-Picot, împărțind teritoriul pe care l-am promis arabilor. Este o duplicitate crudă și nu ne putem aștepta să scăpăm de oprobiul care va urma în mod firesc”.

La acel moment au existat și ”băieții buni” sau măcar oameni ca profesorul american Henry King și afaceristul Charles Crane, trimiși de președintele Woodrow Wilson în fruntea unei Comisii care să ofere o idee despre ce putea face America pe ruinele Imperiului Otoman, asta chiar la momentul Conferinței de Pace de la Versailles. Comisia King-Crane observat, spre exemplu, că arabii din ceea ce astăzi este Siria, Liban, Israel nu aveau deloc încredere în britanici și îi urau pe francezi, că refuzul tutelei franceze asupra Siriei era mai important atunci decât frica legată de stabilirea evreilor, că Statele Unite erau singura putere învingătoare în care arabii aveau încredere și își dorea transferul mandatului de la Marea Britanie la Statele Unite.

”Am încurajat revolta arabă împotriva Turciei promițând crearea Regatului Arab în provinciile arabe ale Imperiului Otoman, inclusiv Palestina. În același timp, i-am încurajat pe evrei să ne ajute promițându-le că le vom pune la dispoziție Palestina pentru a se așeza și a se autoguverna acolo. În același timp însă, am negociat în secret cu Franța acordul Sykes-Picot, împărțind teritoriul pe care l-am promis arabilor”, Rmasay MacDonald

Imperiul britanic ce își trăia ultimii ani a făcut tot posibilul pentru a împiedica munca amintitei Comisii americane și a făcut-o inutilă stabilind dreptul evreilor de a-și crea propriul stat, fără a se consulta cu ”puterea emergentă” de la Washington. Raportul Comisiei avertiza: ”Dacă SUA decid să sprijine stabilirea evreilor în Palestina, atunci guvernul va obliga poporul american să folosească forța în acea regiune, pentru că un stat evreu poate fi creat și menținut doar cu forța în Palestina”. Dar raportul a devenit inutil și a fost uitat în sertarele Congresului SUA.

Într-o lume lipsită de tehnologia și infrastructura de astăzi diplomații luau greul drum al Orientului Mijlociu, mâncau în corturile emirilor și ale oamenilor simpli, le încălecau cămilele și citeau enorm despre istoria regiunii. Acum, Statele Unite au ajuns să conceapă ”planul secolului” în aceeași regiune cu ajutorul ginerelui unui președinte (Jared Kushner) care nici măcar nu a fost în regiune pentru a vorbi cu cei mai influenți arabi. Este puțin probabil ca președintele Biden să fi citit ceva despre acest conflict în afară de rapoartele pregătite de noile generații de tehnocrați americani, cărora istoricul conflictului le este străin și indiferent și pentru care literatura neoconservatoare ține loc de Biblie și Coran.

Statele Unite au preluat vechiul rol al britanicilor fără să accepte că acesta vine la pachet cu un imperiu. Lipsa acestei asumări a făcut ca viziunea ce nu poate depăși gardul ranch-ului de undeva din Midwest-ul american să-și facă loc cumva și în politica externă a celei mai mari puteri a lumii. Soluțiile americane pentru Orientul Mijlociu se reduc la oceane de dolari în care se îneacă proiectele pentru Palestina (altfel un stat recunoscut de 139 de state membre ONU), dar din care să se înfrupte monarhiile corupte și anacronice din Orientul Mijlociu, cele care, în spatele ușilor închise, își doresc și dispariția Hamasului (ca braț al marelui lor dușman ce le amenință legitimitatea – Frații Musulmani), și menținerea adevăratelor lagăre din Gaza, și menținerea palestinienilor ca singura comunitate din lume în care statutul de refugiat este ereditar, câtă vreme această situație le aduce profit și le asigura monedă de schimb în disputele regionale. ”Saudiții, qatarioții, Emiratele trebuie să înceteze cu jocurile și să finanțeze noul stat Palestinian. Au banii, însă au preferat să-i țină în mizerie, de teamă că un nou stat palestinian le va expune adevărata imagine: niște autocrați corupți pe lângă care aristocrații din Rusia țaristă par niște călugări benedictini”, scrie Panagiotis „Taki” Theodoracopulos, pentru Takimag.

Statele Unite sunt acum în situația Marii Britanii la începutul secolului trecut: încearcă să oprească implicarea puterilor în ascensiune în Orientul Mijlociu și în alte zone fierbinți, pentru a-și menține dominația ce dă semne de uzura. În cazul imperiului britanic, au trecut decenii de la temerile din 1919 și până la momentul oficial al retrogradării de la statutul de superputere, la criza Suezului din 1956. Acum, când președintele Biden spune ”Pentru Dumnezeu, suntem Statele Unite ale Americii! Cea mai puternică țară din lume, nu din lume, ci din istoria lumii”, avem un semnal despre spaimele de la Washington. Este un moment în care, după cum scrie Aris Rousinos pentru UnHerd,  ”deciziile SUA nu vor defini doar cursul conflictului de un secol din Orientul Mijlociu, ci și moștenirea istorică a imperiului în decădere personificat de Joe Biden în timp ce merge târșâit pe pista aeroportului din Tel Aviv”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 21

48 de Comentarii

 1. Pisica moarta se arunca de fiecare data in curtea celorlalti si metodele astea le cunoastem foarte bine. Rusii se bombardau singuri la centrala nucleara ,conducta de gaz a rusilor a fost la fel distrusa de ei,acum Hamasul a bombardat acest Spital din Fisia Gaza .Intotdeauna vinovati sint altii,astea sint metode occidentale pt. spalarea creierelor .

 2. Fiecare vede altceva .Ne aflam intr-un moment Istoric de o importanta fara de precedent .Am putea spune ca intreg Occidentul doreste ca umanitatea sa scape de toate Organizatiile Teroriste si de cei care le sustin existenta ,aflate oriunde in lume si in acelasi timp sa ofere popoarelor lumii , aflate in aceasta situatie ,independenta creeata o data cu plecarea fortelor militare ruse, devenite peste noapte( sau poate nu )sovietice ,din toate aceste asa numite Enclave acolo unde Rusia inca stapineste jocul politic economic si militar joc ce nu permite natiunilor punerea in valoare a propriilor decizii .Ceea ce vedem ca se intimpla in Ucraina si acum in Israel poate face parte din acest intreg .Acum putem face pariu ca Hamas se va preda si cei prinsi vor fi judecati in public .Acesta este motivul pentru care Israel nu va intra cu tancuri in Gaza .Curind, distrugerile din Gaza se vor apropia de sfirsit si mai toti responsabilii la nivel inalt vor fi murit deja . Hamas nu va avea ce face .Se va preda .Ceea ce va urma este doar o alternativa pentru restul organizatiilor teroriste .Conducatorii lor vor fi judecati pe model Nürnberg. Terorismul dispare la marginile Europei iar Gaza, ca si enclava ruseasca (sprijinul este evident pentru Hamas ) ,dispare si ea pe model Nogorno .Israel loveste decisiv aceste entitati teroriste .A doua capcana aparuta , dupa cea din Ucraina, a functionat perfect .Aliatul Rusiei Iranul (axa de injumatateste )ce folosea si inarma teroristi , va fi facut responsabil .Recenta eroare ,cea cu racheta ce a lovit singurul Spital Crestin din Gaza ,ii transforma pe iranieni in mincinosi aidoma tuturor celor care s-au repezit sa condamne armata Israel .China si Rusia au mintit si ei .In curind se va vedea adevarata forta a armatelor Israel .

 3. Toți baștanii își dispută o felie de teren pe care niciunul dintre ei nu trăieste dar pe care o țin ca pe o melodie răsuflată pe care o dau din când în când la televizor, să mai scoată cdva drepturi de autor din ea.Cât despre oamenii de acolo, nimănui nu-i pasă de ei, ei sunt leitmotivul jumulelii de bani.La fal ca-n Africa unde ajutoarele ajung în magazinele potentaților, baștanii Hamasului, Fatahului și securității israeliene își freacă .âinile pregătind sacii fără fu nd care înghit bani de 60 de ani, bani care nu lasă alte urme decât ale sângelui și nenorocirii.Sunt conduși de infractori așa cum toată lumea a ajuns la mâna crimei organizate a marilor transnaționale și a variilor scrântiți politici.Păcat că oamenii cinstiți nu văd asta și iau minciunile așa zișilor lideri drept interes personal.

 4. Agonia neoconilor o să se revarse și în Taiwan și nu da Domnul în Coreea..

 5. Ce nu pricepe,pentru ca nu cunoaste gazetaria damboviteana este ca pentru Biserica Evanghelica statul Israel (si existenta lui )este mai important decat chiar pentru evrei,care nu se grabesc cu constructia Templului
  Pentru evanghelisti Mesia se va intoare acolo,la a doua venire in regatul domnului Israel unul dintre cele
  5 motive pentru care Biserica Evanghelica este singurul popor al lui Dumnezeu
  Au idee tovarasii de la UnHeard sau Project Syndicate cati evanghelisti sunt in SUA ?:)))
  Cca 70-80 milioane sunt crestini evanghelisti practicanti ,in general votanti cu republicanii,chiar nu isi poate nici un pres americanmai ales democrat, sa piarda voturi
  (In 2016, Wheaton College’s Institute for the Study of American Evangelicals estimated that about 30 to 35% (90 to 100 million people) of the U.S. population is evangelical)

  PS acesti evanghelisti sunt mai patrioti decat evreii in ceea ce priveste Israel,nu au doua -trei cetatenii ca evreii,dar chiar nu ai cu cine discuta, daca nu cunosti situatia religiilor in SUA si forta extraordinara financiara si politica aBisericii evanghelice

 6. ASHAIE !
  Uncle SAM esti Cel Mai MARE in Toate din Istorie.
  SINCER !

  Da’ Nevoia de a EXHIBA mereu aceasta Pozitie REALA are in nuce TEANTATIA de a ABUZA de Dansa.

  Tentatia ASTA este Ispita lui DREACuu’ (RAUL din OM) pe care Intunecimea SA o pune in Unditza Perfidiei … DRACESTI. 🙂

  Infofolite bine in Ideauri MINUNATE teoretic,
  dar DEVASTATOARE in Practica.

  Pana la Punctul asteptat de DREACuu’ sa NE ia Pe TOTI.

  Mai sut si ALTE Planete unde ALIEN, satisfacut ca NE a terminat ca Specie, se va deplasa in Cele Planete, pe Rand …

  Soarta Lumii o JOCI Matale, Uncle SAM.
  De Matale depinde CE va fi Lumea.

  Si CE vei fi SI Matale.

 7. Daca nu ma laud eu, ma lauda salivatorii din politica romaneasca, si ne pupa pana se vede puritatea la popou, citez „”Pentru Dumnezeu, suntem Statele Unite ale Americii! Cea mai puternică țară din lume, nu din lume, ci din istoria lumii”,”! Mosule batran din fum, stai o clipa pe-al tau drum, nu te lauda cu altii, care te ridica-n slavi si ajungi scuipat ca o carie. Cu ukraina nu mai e o asa mare teama sau grija terorizanta, au devenit profesionisti peste noapte in ce inseamna aparare. Grija si zguduiala puternica vine de la israela.

 8. „interceptarea unei rachete a Jihadului Islamic”,de ceva ani n-am mai auzit d’astia,i-au scos americanii iar de la naftalina?

 9. APEL LA RAȚIUNE, ÎNȚELEPCIUNE ȘI DIALOG:
  MANIFEST PENTRU PACE, LINIȘTE ȘI DEMNITATE
  MĂ GÂNDESC , MĂ STRĂDUIESC, LUPT pentru:
  1.)PACEA LUMII;
  2.) SĂNĂTATEA ȘI VIITORUL PLANETEI;
  3.)LA STOPAREA IMEDIATĂ PE TIMP DE 3 LUNI A ORICĂREI AGRESIUNI MILITARE, BIOLOGICE, PSIHOLOGICE, FIZICE, timp în care marile puteri ale lumii, organizatiile internaționale legal constituite și recunoscute să stea la masa dialogului, dezbaterilor pentru interzicerea DREPTULUI FORȚEI ȘI PRIMATUL FORȚEI DREPTULUI in lumea contemporană;
  4.)LA VIAȚA CE NI S-A DAT PT A TRĂI, A MUNCI, A NE BUCURA;
  5.)LA EDUCAȚIE ȘI JUSTIȚIE;
  6.)LA PREVENȚIE ÎN SĂNĂTATE, ADMINISTRAȚIE, LEGISLAȚIE, EDUCAȚIE ȘI JUSTIȚIE;
  7.) LA MUNCĂ, ONOARE, OMENIE, DREPTURILE OMULUI ȘI CREAȚIILE UMANE;
  8.)LA CREAȚIILE DIVINE ȘI MILENARE;
  9.)LA ROLUL, ROSTUL ȘI SACRIFICIUL UMAN, UNITATE, DEMNITATE ȘI IDENTITATE NAȚIONALĂ;
  10.)LA IUBIREA APROAPELUI.
  TRĂIASCĂ LUPTA PENTRU PACE SI SLUJITORII EI?
  19 OCTOMBRIE 2023

 10. Pentru american istoria e scurtă și incepe cu un genocid, al indienilor nordamericani..Nu cred că poate justifica un om civilizat implicarea in viața altora doar pentru că se vrea cel mai tare..Prostia și fudulia costă.. Ar trebui s-o știe..

 11. Americanii au crezut că ruşii vor ceda în daravela cu Ucraina şi vor fi puşi repede cu botu’ pe labe. Şi i-au băgat în acest iureş anti-rUSIA şi pe europeni. Iată însă că diplomaţia rusă a reuşit să le pună toată lumea musulmană în cap. Răscoale în Europa, răscoale în America, Hamasul devenit peste noapte dintr-un simbol al terorismului un simbol al luptei pentru libertate. Ucraina va fi trecută în planul secund, vine iarna şi Europa Unită ( fără lideri politici şi cu cele două verigi slabe Austria şi Ungaria) va capitula şi ea în faţa ruşilor.
  România? Vai şi amar! – CAND AMERICANII VOR PLECA ŞI ÎMPREUNĂ CU ENGLEZII NE VOR VINDE A DOUA OARĂ, VA FI VAI ŞI AMAR! Şi nu va fi vai şi amar pentru mine sau pentru tine sau pentru el. Că vorba aia, noi n-avem nici averi nici super năzuinţe politice. Va fi vai şi amar de voi! Va fi exact ca-n ’44 -’45 – ’48 – ’49 – ’62. O SĂ VĂ BELEASCĂ MONŞERILOR!

 12. 1. Daca expulzeaza palestinienii din Gaza Israel va fi condamnat pentru Crime impotriva Umanitatii…2. Hamas nu sunt teroristi, sunt militanti pentru cauza Palestinei, pentru Eliberarea Palestinei de sub controlul Israelului.

 13. Trump (laudarosul perfect ) ne-a zis deja ce arme noi vor folosite .J.R.Biden ne zice si el cum SUA are cea mai puternica armata din Istoria omenirii .Vom afla asta cit de repede se poate .Atentie!? incitarea la revolta musulmana si atentale teroriste din Europa aparute dupa ce acuzele au fost indreptate catre Israel ,atunci cind un numar mare de sefi de stat din Orientul Mijlociu s-au grabit, mincinos si au aratat cu degetul spre cei care au cauzat distrugerea Spitalului Crestin din Gaza ,se va intoarce ca un bumerang impotriva tuturor celor care s-au grabit sa lanseze astfel de acuze ce nu mai pot fi acceptate de nimeni in intreaga lume paminteana .Statul Islamic, ce este responsabil cu atacul ,va fi distrus si el .Teroristii care au lovit Europa si cei care au furnizat ajutor vor cunoaste ce inseamna sa nu ai discernamint .Dealtfel si Egiptul si Iordania si alte natiuni arabe abia asteapta sa scape de acesti „ nebuni ”ai planetei teroristi nemilosi ce au acaparat puterea .Lovitura asupra Spitalului Crestin le ofera acum si lor , dupa ce protestele se opresc ,(toata lumea stie acum cine este vinovat ) sansa de a scapa de acesti teroristi si de a scapa definitiv de influenta Rusiei si de cea a Iranului in zona .Israel le ofera gratis salvarea .Rusia s-a facut de ris condamnind , fara a avea dovezile necesare, Israel .Israel ajuta intreaga lume araba(musulmana ) sa scape de teroristii ce au pus mina pe frîiele Statului in multe dintre tarile din Orientul Mijlociu .Curind vom asista la unele discursuri ce doresc eliminarea terorismului din zona si totodata pe cei care le sunt sustinatori .Toate aceste grupari vor fi eliminate cum dealtfel vedem ca vor fi eliminate si toate Enclavele mari purtatoare de conflict acolo unde Rusia este inca prezenta .Marea cistigatoare ,ca de obicei ,va fi UE ce va elimina si ea persoanele identificate ca si sustinatori ai terorii si care va pune umarul sa distruga, alaturi de SUA si Israel ,terorismul .

 14. ……….„ÎNDRĂCIȚILOR CARE NU VREȚI PACEA -DE ORICE NAȚIE ȘI CREDINȚĂ AȚI FI,TRĂITORI ÎN ORICE REGIM ȘI ȚARĂ IEȘIȚI DE SUB PULPANA SATANEI! FIE VIAȚA CÎT DE GREA E PREFERABILĂ MORȚII! DAR ATUNCI CÂND AR ÎNVINGE RAȚIUNEA? ANUAL OMENIREA CHELTUIE- DOUĂ MII DE MILIARDE- DE DOLARI PENTRU ÎNARMARE ȘI DUCEREA DE RĂZBOAIE CARE NU FAC NIMĂNUI VIAȚA MAI UMANĂ,MAI BUNĂ,MAI FRUMOASĂ! DE CE NU SE CHELTUIE ACEȘTI BANI ÎN FOLOSUL OMENIRII! OMENIREA DISPUNE DE TEHNOLOGIE ,PROIECTE,FORȚĂ DE MUNCĂ -SUPRAFEȚE IMENSE DE DEȘERTURI CARE POT FI TRANSFORMATE ÎNSUPRAFEȚE LOCUIBILE,ECOLOGICE” IATĂ O „UTOPIE ” CARE AR PUTEA DEVENI REALITATE: ARABIA SAUDITĂ ARE 2.150.000 KM PĂTRAȚI ȘI APROAPE 36 MILIOANE LOCUITORI,TEHNOLOGIE DE TRANSPORT APĂ OCEANICĂ ȘI DESALINIZARE,TRANSPORT GHEȚARI -BLOCURI URIAȘE DE LA POLI,-TOPIRE ȘI FILTRARE-CHINA ,COREEA,JAPONIA ,VIETNAMUL-FORȚĂ DE MUNCĂ,INGINERI PROIECTANȚI,TEHNOLOGIE,SUA -1000MILIARDE DE DOLARI CHELTUITE ANUAL PE RĂZBOAIE CE NU AU ADUS NICĂIERI PACE ȘI BUNĂSTARE-UZINE,LABORATOARE CARE AR PUTEA PRODUCE UTILAJE ȘI MATERIALE DE CONSTRUCȚIE ..ETC—ȘI SĂ FIE O VOINȚĂ URIAȘĂ : 500 MII KM PĂTRAȚI DIN DEȘERTUL ARABIEI SAUDITE -ÎN 5 ANI DATĂ LA CHEIE O ȚARĂ PERFECT LOCUIBILĂ ȘI CU VIITOR AUTOASIGURAT ȘI MUTAȚI 30 MILIOANE DE PALESTINIENI-CARE NU AU ȚARĂ(PÂNĂ ATUNCI PACE ÎNTRE ISRAEL ȘI PALESTINIENI ,APOI ACELAȘI LUCRU ÎN SAHARA LA SCARĂ

 15. J.R.Biden ne-a zis in clar :nu toti teroristii sunt palestinieni si daca extindem zicerea putem spune chiar cum nu toti teroristii sunt cetateni ai statelor din Orientul Mijlociu .Acesti Sefi de Sate vor dori si ei sa scape de teroarea terorismului .Intreaga procedura este abia la inceput .Evidenta ne arata cum Israel nu va intra cu tancuri in Gaza decit in momentul in care au fost distruse cel putin 80 la suta dintre capacitatile militare Hamas .In paralel vor lovi si Hezbollah .In Afganistan a fost cu totul altceva .Acolo erau teritorii greu de atacat si de cucerit si in acelasi timp Administratia locala era doar de fatada alaturi de SUA .Acolo sau facut banii din altceva .Dealtfel spre a se putea pune in practica capcana din Ucraina si cea din Israel administratia Biden avea nevoie de trupele SUA din Afganistan ca doar nu o sa credem ca au fost lasati de izbeliste .Nu iti trebuie prea multa minte sa intelegi ca Israel nu putea fi atacat de Hamas decit daca Israel a dorit sa fie asa .Singura eroare a fost amplitudinea atacului .Nimeni nu s-a asteptat la astfel de crime .Acum criminalii sunt executati unul cite unul iar Gaza palestiniana va disparea .A doua eroare se numeste credibilitate .Acum Iranul si Hamasul sunt catalogati drept mincinosi dupa ce racheta a zburat contra vintului si a lovit tocmai Spitatul crestin din Gaza .Turcia si toti cei care au arat cu degetul Israel acum sunt practic mincinosii planetei dupa ce toata suflarea planetara a vazut, in clar, vinovatii .China si Rusia s-a dovedit ca au acuzat degeaba Israel .Rusinea se va asterne peste spusele lor .Acum Iranul nu mai poate fi ajutat de nimeni .Scopul final este cel care ne-a fost spus inca de la inceputuri scop ce cuprinde, printre altele si spargerea in bucatela a Federatiei numita Rusia .Terorismul isi traieste si el ultimile clipe .

 16. Bai,trinteste asta de-si zice „esop” niste comenarii ca iti iei picioarele la schinari si te cari.Cine dracul crezi ca iti citeste pomelnicile alea,ba enoriasule??!@ Eu unul,NU!!!

 17. La fel cum cel mai marepitic din lume era piticul sovietic, tot așa cel mai puternic stat care o ia-n freză din lume e cel amurikan.Să facem inventarul deci:dat afară din Koreea, Vietnam, Cambogia, Afganistan,Irak,Siria și, mai nou Congo, Nigeria.Cu o asemenea putere și cu lideri din spectrul DSM oligofreni si nu mă refer la politruci, ei fiind cu două notabile excepții-JFK și DJTrump-doar beșafoanele și muhaialele triste aruncate-n față de marea escrocherie financiară globală, nu mă miră faptul că tot mai puțini sunt cei care-l bagă-n seamă pe dilimacul ăsta, printre ei numărându-se inclusiv americanii.Că neonaziștii de azi, bizari moștenitori a imense averi confundă dezvoltarea pe orizontală cu cea verticală și pe noi, resursa verticalului cu pudelii lor, asta este încă o boală psihică de care elita suferă, pe lângă sindromul ecomântuitorului.Cu lideri ce i-ar face pe ipoteticii Soprano să roșească ca niște fete mari, faptul că deși tărâța se încinge peste tot incontrolabil se pare că scapă înțelegerii acestor îmbătrâniți în rele.

 18. ar mai fi o Solutie :

  Donad TRUMP = Consiler SEF al Presedintelui Biden.

 19. @esop esti mare bolovan. Hamas este opera Israel, toata lumea recunoaste asta, ca si contrapondere la miscarea Fatah, cea care a semnat la Oslo un Acord cu Israelul pentru doua state. Exremistii evrei vor Israelul Mare, adica palestimienii sa se care din casele lor, de pe pamanturile lor, de langa mortii lor. Palestinienii au avut „profesori” buni in terorism de la evrei, care au comis in Palestina pana in 1948 atentate oribile. De la aruncarea in aer a bazelor militare, pana la aurmcareain aer a unui hotel. Multi evrei care au condusa Israelul puteau fi calificati dupa standardele actuale teroristi!!! Asa ca lasa obsesia cu rusii…Teoria ca era racheta palestiniana este teza israeliana, iar Fratia Musulmana a adus dovezi ca Israelul MINTE, Asa ca las-o mai moale cu propaganda si nu ne explica noua cum Israelul va curata lumea de terorism si cum tarile musulmane vor fi alatuiri de el!!! Bati campii serios si e cam mult sa perorezi atatea falsuti. Atracul Hamas asupra Israelului este o provocare de care Israelul avea nevoie ca sa curete Faza de nord unde sunt resurse uriase de petrol si daz…

  Deci moartea evrei lor si oastelinienilir nu de decat o…..afacere!!!!

 20. Innainte de bomba sheful spitalului bombardat a fost avertizat telefonic din Israel. Convorbirea telefonica a fost inregistrata inclusiv timpul exact la care a fost receptzionata. Directorul a raspuns cam enervat: Nu am unde evacua spitalul shi nici nu am timp sa o fac caci operez ranitzi. Totushi a ordonat plecarea din cladire a tuturor celor care puteau pleca shi nu ashteptau tratament. El personal a ramas in spital shi opera pacientzi in timpul exploziei. El shi pacientzii au supra-vietzuit caci bomba a lovit parcarea spitalului cladirea scapand cu putzine avarii. In parcare insa erau foarte multzi oameni evacuatzi sau venitzi dar ne-primitzi in spital care era deja plin. Explozia bombei, foarte puternica totushi nu a produs un crater caci bomba a fost programata sa explodeze deasupra solului shi astfel a ucis foarte multzi civili neadapostitzi aflatzi in parcarea spitalului. Cei aflatzi mai departe au filmat shi inregistrat atacul shi acum Rushii au filmele shi au putut determina pe calculator chiar shi tipul bombei furnizata de SUA Israelului, fortza exploziei shi pozitzia exploziei: ~10 metri deasupra solului solului. Sunetul bombei arata clar ca a fost o bomba nu o raketa al carei motor face un zgomot diferit.

 21. Mai @ esop , mare pupincurist amerloc , USA este o „mare putere”( putoare) cam ca imperiul hitit.Va disparea la fel de repede precum a aparut. Nu mai pupa si da limbi ,iar cu „speranta”ca UE va fi „marea cistigatoare”mai usor. Deja „scirtie „ceva prin marea Germanie. Razboiul din Ukraina si distrugerea Nordstream i-a cam lasat cu „pantalonii pe vine”.Pentru europeni si nu numai vin vremuri grele. Pentru pupincuristi ca tine vor fi bune. Te invirti ca girueta . Pe unde ai mai mult de lins.Da-i un brinci lui @s sa se „scoale”si sa-ti ia apararea . Cu fraza lui favorita : „meri ba de te culca „pina nu-l apuca „chilotareala”.

 22. Doamne, ca l-am vazut in poza cu Benjamin Satanyahu , la o masuta mica , cu steguletele lor blestemate de Lume.
  Pe fetele lor se vedea SATAN. Ce duet criminal !

 23. Ati văzut cum îi ” vanau ” teroristii pe tinerii de la festival , tineri nevinovati ?! ” Ca pe iepuri ” la vanatoare ! Si n au fost numai israelieni … au fost si americani , canadieni , germani , etc. Fiecare tara ai cărei cetățeni au fost ucisi acolo , la festival, trebuia sa trimita ( chiar si simbolic ! ) un corp expeditionar de elita ca sa lupte cu Hamas ! Acolo au fost cetateni ai globului iar Hamas i a ucis , clar ! La buruiană nu i ” tunzi ” crăcile , o smulgi din radacină cu totul ! Sau după voi … nu e ” politicaly correct ” ?!

 24. Este nevoie urgenta de aparitia unui Tribunal International care sa condamne terorismul si teroristii .Cine nu adera la acest Tribunal trebuie rapid indepartat din cadul relatiilor interstatale .Israel face un imens bine intregii omeniri .Israel elimina teroristii Hamas si Hesbollah ce au ocupat prin teroare conducerea unor state. Un tribunal gen Nurenberg este binevenit .Din aceste motive Israel si-a asumat lichidarea teroristilor .Vor urma sa fie lichidate si alte entitati de acest fel aflate in alte parti ale lumii .Este doar inceputul

 25. „echipa cealaltă”?
  -ca in decembrie ’89
  la „revolutia romana”-la incidentele ramase misterioase
  or fi fost mai multe echipe:
  la TVR,la CC,la ministerul apararii,prin strada,
  AU FACUT TEAM BUILDING!
  (au facut-o poshta pe Romania)

 26. sleppy joe numarul 5 pare mai intins dermic decat clona anterioara. Mai are un glitch tehnic cand vorbeste, rictusul la coltul guri e pe stanga, iar la clona precedenta era pe dreapta. Oricum, in mare au facut o treaba buna dar se vede rutina. Si la Putin se vede rutina designerilor.

 27. Și marele Goliat a fost doborât de David cu o simplă praștie. Așa că umflatul în pene, ca un curcan furios, a senilului, poate avea un final de râsul curcilor. Nu este singura situație în care prea mare încredere în forțele proprii. Tot așa a gândit și acționat și Hitler, care a fost confirmat ceva vreme, dar când a atacat „uriașul cu picioare de lut” a luat-o în freză. Stalingradul și Kursk a intrat în istorie. Chiar și „prăpăditul” Vietnam de Nord, un fel de David, a arătat că nu întotdeauna cei cu mușchi mari și puternici câștigă. Așa că mister Bidon cu Robinet poate să o pățească și el.

 28. Un razboi tribal, care tine de zeci de ani (pe putin) si risca sa se eternizeze. De intins s-a intins cam peste tot in Lumea asta, sub diferite forme. Mai tineti minte genocidul din Rwanda (parca in 1993 ?), intre triburile hutu si tutsi (cu primii in „roluri” de asasini, totusi) ? Doar mijloacele difera. (si, apropo, cam cu aceleasi cauze : amestecul criminal si inconstient de populatii si etnii practic incompatibile)

 29. Ai rămas de căruță ca un coate-goale sadea. Nimeni( exceptând-l pr “salvamar” care in fond esti tot tu din dorința bolnava de-a te afla oricum și oricând in atenție, pseudonim ce l-ai creat ca diversiune) nu-ți mai acorda atenție..Paranoia scrie pe tine!

 30. Nu te mai chinui să-l aduci cu picioarele pe pământ pe cel ce-și zice Esop. Este în zadar. Dacă Esop era un fel de simbol al înțelepciunii, individul care-și zice așa, numai înțelept nu este, dimpotrivă. Vorba ceea „prostul dacă nu-i fudul, nu-i prost destul”. Să fiu iertat că folosesc asemenea cuvinte, dar ” nu am găsit altă rimă”, așa cum ni se zice într-un film românesc. Păcatul mare al acestei situații este că un individ cu grave goluri culturale, și nu numai, terfelește un nume intrat în patrimoniul cultural al umanității, ca un simbol al înțelepciunii, iar insul îl asociază cu prostia și servilismul nemărginit.

 31. Nu vorbesc despre East Coast sau despre centrele universitare americane (multe dintre acestea, din pacate, atinse si ele de cancerul woke-ismului si al progresismului), dar o mare parte a americanilor e practic analfabeta in materie de istorie si geografie : pentru ei Athens (Georgia, USA, calatoria de 20 mile cea mai lunga pe care au facut-o in viata) este orasul dupa care si-a luat numele Atena Greciei antice iar Revolutia Franceza a avut loc dupa Revolutia Industriala ! Cred sincer ca tataie Sleepy Joe face parte din aceasta categorie si probabil ca din cind in cind vreun consilier ceva mai „destupat” la cap ar trebui sa-i reaminteasca faptul istoric ca si Imperiul Roman, ca si cel Persan sau Inca au existat in istorie, iar azi …

 32. GHIA Marele Goliat este Rusia.Cea mai mare tara ca intindere din lume,cel mai mare stat terorist din lume. Cel mai mare arsenal nuclear.Goliat a fost arogant,la fel si PutinoRusia.S-a crezut viteaz,la fel si Putin.David a fost chemat pentru istetimea lui si indemanare. David a fost evreu trol incuiat.Cum faceti voi de deveniti penibili nu stiu.Cred ca nitica educatie nu ar strica.Sau macar sa dati naibii un clic pe net cand vreti sa pareti „teligenti” vorba comunistilor mediocri.

 33. Rwanda a fost un război proxy al SUA și UK pentru a controla resursele vaste ale Congo-ului(6 000 000 au murit în Congo din cauza războaielor americane prin procură, pentru a se uni cu cele 10-15 milioane ucise de regele Leopold al II-lea al Belgiei), folosind forțele ugandeze care au invadat sub președintele Yoweri Museveni la 1 octombrie 1990, comitând uciderea pe scară largă și curățarea etnică a hutușilor de către FPR (Rwandan Patriotic Front & Army-RPF/A), o aripă a armatei Ugandei. Liderul FPR, Paul Kagame, a ocupat funcția de director al informațiilor militare din Uganda în anii 1980. Museveni și FPR serveau interesele SUA, iar guvernul președintelui Habyarimana a fost vizat pentru eliminare. Genocidul din 1994 a fost în principal opera lui Paul Kagame, cu asistența lui Bill Clinton, a britanicilor și belgienilor, a ONU și a mass-media. Hotel Rwanda este o producție dintr-o campanie prelungită de război psihologic, filmul exemplifică reducționismul neglijent și simplist care se manifestă universal în reprezentările Occidentului despre Africa.
  Arhitectii genocidului din Rwanda:
  ONU
  Romeo Dallaire
  Kofi Annan
  RPF/A
  Louise Arbour
  Paul Kagame
  Susținători și prieteni ai lui Paul Kagame
  Laurent Nkunda
  Kayumba Nyamwasa
  Susan Rice
  Hillary Clinton
  Bill Clinton
  Dick Cheney
  Yoweri Museveni
  Herman Cohen
  Mitchell, Andrew
  Pierre-Richard Prosper
  Roger Winter
  Pentagon
  Tony Blair
  Boutros Boutros-Ghali
  Victoire Ingabire Umohoza

 34. GHIA Am ras asa cu o oarecare tristete.Tu nu realizezi nimic in ceea ce scrii? Doar un manipulat crede ca ideile ii apartin.Dar antiamericanismul si antioccidentalismul asta este ohoo, vechi tare.Inca de la bolsevici citire pana in comunismul autohton.Ia ghici de ce? Exact,pentru asi ascunde neputinta,au pus un zid,sau o granita daca vrei.Ca tu sa nu vezi ce este dincolo. Fa totusi o paralela intre ceea ce injuri si intre ceea ce sustii.Poate doar asa vei intelege unde este manipularea.Asta daca esti un naiv infierbantat.Daca esti un narator rusnac,esti in pierdere.

 35. Hamas a pierdut partida . Nu il ajuta nimneni . Fac galagie pe la coltuti degeaba .Razboaile se cistiga prin forta si Hamas nu are forta sa invinga Israel .Dupa Hamas urmeaza Hezbollah

 36. Esop, opreste-te nene. Ai invatat si tu cuvantul enclava si-l repeti intruna. Vezi ca d’aia nu doarme noaptea ayatolahul ca l-ai facut tu mincinos.

 37. Două state, dar nu unul bun și altul rău deoarece n-am realizat nimic dacă este așa.

 38. Rabinul șef de Safed și membru al Consiliului Rabinatului șef al Israelului, Shmuel Eliyahu a spus: „Palestinienii sunt niște monștri și uciderea lor este o datorie religioasă”. Vorbind la postul de televiziune israelian Channel 7, Eliyahu a adăugat: „Macelărirea palestinienilor ne aduce pe noi [evreii] mai aproape de Dumnezeu”. În alta instanta, Eliyahu a cerut armatei israeliane să înceteze arestarea palestinienilor, dar să-i execute în schimb. Câțiva alți rabini au emis ordine similare cerând uciderea palestinienilor, numind aceasta o datorie religioasă. De ce îi urăsc atât de mult cripto-evreii pe creștini? Se spune, ca este pentru că, copiii cărnii îi vor urî mereu pe copiii spiritului. Dar crestinii sunt un frontispiciu care blurează izul de extractie iudeo-babiloniană, cel putin al catolicismului. Ce ne facem ? Iehova este un „Lord Archon”, un tip de prădător exotic.. un extraterestru daca vreti sau un extra-dimensional. Gnosticii spun că Iehova infectează omenirea cu credința că el este zeul lor creator, dar de fapt nu poate crea nimic. The Catholic Encyclopedia (1910) afirmă: „Iehova (Yahweh), este numele propriu al lui Dumnezeu în Vechiul Testament”. Pseudo-realitatea noastră.. Putem concluziona că „Iehova” nu a fost o Ființă Supremă. El pare să fi fost o succesiune de echipe de management custodice care au funcționat pe o perioadă de timp, de multe generații/cicluri/civilizații umane. Pentru a impune supunerea totala, acele echipe și-au folosit „logistica” pentru a comite minciuna că ei sunt „Dumnezeu”.

 39. Erata A se citi ”Dar, de ce îi urăsc atât de mult cripto-evreii pe creștini”

 40. Ultimă oră Breaking News lângă explozia de la bombă a fost găsită o legitimație Hamas ….concluziile le trageți singuri numai vă spun eu …..

 41. Daca esti cea mai grozava tara din lume ce faci? Alimentezi cu arme orice conflict? Degeaba esti mare daca nu esti si inteligent. Inteligenta inseamna rezolvarea diplomatica a conflictelor, negocieri, adica politicieni cu cap care mentin echilibrul si pacea pe planeta oriunde intervine o problema. De-alde astia care se pricep doar sa arunce cu miliardele cetatenilor in fabricile de armament si umplu globul de obuze nu e nevoie, fac umbra pamantului degeaba, n-au invatat nimic in 80 de ani de viata…

 42. Mai @ esop , ia zi-ne „diesteptuli”planetar cine a subventionat „organizatiili tieroristi „? Hamas de catre Israel sa fie contrapondere la Hezbollah si Al Fatah, mujahedinii ,Al Qaeda viitorii ISIS si derivatele lor de catre Amerlocia . Boko-Haram , organizatia aia a lui Bin Laden nu tot amuricanii pe care-i pupi si-ii lingi pina peste poate i-au sponsorizat? Pe iranieni , coreeni ,etc, cine i-a radicalizat ? Nu tot amuricanii tai ? Ca din Iran venea petrolul ala mai mult gratis,nu ? Si acum se „lupta”sa „distruga”organizatiile teroriste ? Adica isi ucid propriii lor „copii”,nu ?Ca si-ii ucid e treaba lor dar cam multe „victime colaterale” vorba indragitilor tai….Ia casca bine ochii prin „Ioropa”ta si vezi DECLINUL.Mare hahalera poti fi, mare. Dar calicul isi vede doar interesul ,nu ? Daca-i la praznic sa manince si sa bea bine si poate mai baga si-n traista ceva. Cam ca tine. Bleah…..

 43. Solutia in Orientul Mijlociu, dous state, Palestina si Israel, nu poate fi realizata decit prin vointa USA. Bidon-ul ramolit nici macar nu a amintit de asta,preferind aruncarea culpei totale asupra Hamas. Ba l-a mai bagat si pe Putin in ecuatie, dorind ca Acesta si Hamas sa dispara de pe fata pamantului. O Doamne, ce ramolit tii in viata, sa tulbure echilibrul mondial..

 44. Rusia nu iese din transee si are pierderi enorme .Iran pierde credibilitate neatacind direct Israel si SUA asa cum tot promit pe la TV ,China nu poate iesi prin Pacific decit daca face ce ii zice SUA .Turcia se pare ca va pierde si ea curind neasteptat de mult .Cistiga si statele din Orientul mijlociu , Egipt si Iordania, ce scapa de teroristii Hamas si Hezbollah pe masura ce Israel ii omoara . Dupa ce terorismul este distrus in Orientul Mijlociu si dupa ce se va oferi statul de tara Palestinei (evident olecuta mai mica ) se vor relua toate legaturile trecute ce au fost intrerupte .Toti se vor bucura sa scape de Iran caruia ii sunt taiate toate legaturile cam asa cum pateste si Rusia in partea ei de lume .Cine ar fi crezut ca ucrainienii (frati rusilor ) vor lupta cu mareata armata sovietica si ii vor tine in loc pe rusi ?

 45. Solutia in Orientul Mijlociu, doua state, Palestina si Israel, nu poate fi realizata decit prin vointa USA. Bidon-ul ramolit nici macar nu a amintit de asta,preferind aruncarea culpei totale asupra Hamas. Ba l-a mai bagat si pe Putin in ecuatie, dorind ca acesta si Hamas sa dispara de pe fata pamantului. O Doamne, ce ramolit tii in viata, sa tulbure echilibrul mondial..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.