După 40 de ani! Bascii au cucerit Cupa Spaniei

Athletic Bilbao a pus capăt unei aşteptări de 40 de ani, câştigând Cupa Spaniei la fotbal după victoria în faţa lui Real Mallorca cu 4-2 la loviturile de departajare (1-1 după prelungiri), sâmbătă, în finala de pe Estadio de La Cartuja din Sevilla, informează AFP.

Clubul basc, care mult timp a deţinut recordul de victorii în Cupa Regelui, numără 24 de trofee în palmaresul său. În patru decenii, doar FC Barcelona a reuşit o performanţă superioară, cu 31 de trofee.

Dar pentru Bilbao această victorie simbolizează şi revenirea care a necesitat timp pentru a se concretiza, întrucât 1984 a fost ultimul an al ultimului său de titlu de campioană a Spaniei. De atunci, Athletic a jucat şase finale ale Cupei Spaniei, toate pierdute, dintre care patru în faţa lui Barcelona şi una în faţa rivalei basce Real Sociedad, în 2020 (0-1).

Dar Mallorca, calificată şi ea surprinzător în finală, a deschis scorul în min.21 prin Dani Rodriguez, autorul unui şut reluat după un corner respins de apărarea lui Bilbao.

După un gol refuzat pentru ofsaid înainte de pauză, atacantul lui Athletic Nico Williams a fost decisiv imediat după revenirea de la vestiare, oferindu-i pasa lui Oihan Sancet pentru egalare (min.50).

Revigorată, Athletic a continuat să domine jocul, dar fără să găsească spaţiul porţii. Meciul a ajuns în prelungiri, cu ocazii de ambele părţi, dar neconcretizate.

A fost necesară şedinţa de penalty-uri pentru departajarea celor două echipe. După ce portarul lui Bilbao, Julen Agirrezabala, a apărat şutul lui Manu Morlanes, sârbul Nemanja Radonjic a trimis balonul pe deasupra porţii la încercarea următoare.

În tribunele stadionului olimpic s-a aflat şi tenismanul Rafael Nadal, venit să o susţină pe Mallorca.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.