Renate Weber, Avocatul poporului

„După publicarea OUG pe sănătate în MO, o voi ataca la CCR”

Ordonaţa de Urgenţă a Guvernului pe sănătate, care a fost adoptată în noaptea de dinaintea moţiunii de cenzură de către Guvernul Orban, încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial, deşi este între puţinele OUG din acea noapte care aveau avizul Consiliului legislativ.

În ciuda acestui fapt, OUG pe Sănătate a generat numeroase contestări din partea tuturor, fiind considerată extrem de periculoasă pentru soarta sistemului naţional public de sănătate.

Întrucît, în cazul OUG, singura instituţie care poate sesiza CCR în privinţa constituţionalităţii acestui act normativ este Avocatul poporului, ne-am adresat doamnei RENATE WEBER, Avocatul poporului, pentru un punct de vedere, pe care, cu amabilitate, aceasta ni l-a acordat în exclusivitate:

Trebuie să vedem ce modificări s-au făcut în proiectul iniţial al OUG pe sănătate, căci, după cîte am aflat, s-au făcut astfel de modificări chiar în timpul şedinţei de guvern. Pînă nu vedem textul final, nu putem face nimic, dar eu am anunţat de mai multă vreme că sînt acolo nişte aspecte care sînt extrem de îngrijorătoare cu privire la capacitatea sistemului public, în viitor, de a oferi servicii în sănătate. Or, pe noi, în această instituţie, asta ne interesează, pentru că dreptul la sănătate este un drept fundamental. Statul trebuie să asigure servicii de sănătate pentru întreaga populaţie şi atunci din perspectiva aceasta este analiza noastră şi, probabil în cîteva zile, vom decide cum anume procedăm.

Problema nu este ce îşi pot permite oamenii care au bani, ci ce pot face cei care nu au aceşti bani. Pentru ei, statul trebuie să aibă servicii de sănătate şi, mai ales, să nu existe o concurenţă neloială între sistemul privat şi cel public. Asta este, de fapt, marea problemă! Pentru că, în momentul în care pentru sistemul privat avem mai multe criterii, foarte clar stabilite prin lege, iar în sistemul public criteriile acestea nu se aplică, asta înseamnă că cei din privat pot să facă achiziţii de unde vor ei, la ce preţuri vor ei şi, dintr-odată, decontările care merg către ei trebuie să fie mai mari şi, încetul cu încetul, în felul acesta, sistemul public de sănătate va avea de suferit! Şi nu chiar aşa de încet, cum s-ar crede, ci destul de repede.

Şi vă mai spun un lucru: decontările vor fi o parte de la Casă, din bugetul ministerului Sănătăţii, iar coplata devine nesemnificativă pentru că sumele vor fi obţinute direct de la buget!

Repet: noi analizăm în cîteva zile şi vom sesiza apoi Curtea Constituţională, trecînd în Sesizare toate aceste aspecte”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ion Spânu 1818 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. Vedeti in ce hal s-a ajuns! Peste 60% din traitorii in Romania sunt sub limita nivelului de trai si se vrea privatizarea(a se citi: vanzarea zilelor si vietii cetatenilor pe nimic adica pot sa moara),motiv pentru care in forta se vrea ‘reforma’ mortii cu zile! Ce mai poti spune in afara de intelesul real al viitorului tarii si cetatenilor din ROMANIA? Gradina maicii domnului plina de cruci sau cadavre pe oriunde mai ceva ca in Siria, Afganistan sau iral desi acolo este razboi real!

  2. „După publicarea OUG pe sănătate în MO, o voi ataca la CCR” … N-o mai publica, este degeaba; ca si mine ca si tine / zilim degeaba, ne facem ca traim !
    Cat despre costachel-gudurau/acaru’ din gara, ce sa mai zic ; mai bun ar fi hap !
    Calitate !!! nu cantitate, boilor/oameni-neoameni, micimanilor ! Mai destupati-va la minte, de aveti asa ceva !

  3. Asa sa faci ! Despre ce s-a intamplat la Caracal se pare ca ti-a trecut durerea in cur ! Pentru ca noua asa ni s-a parut : ca te-a durut in cur la ce li s-a intamplat fetelor disparute ! Asa cum inca te doare in cur si de cei 400 de copii disparuti !

  4. Individa asta e clar de stanga, pune pe prim plan interesul romanilor de rand si nu a patronatelor. Prin asta loveste in interesele electorale ale Partidului si Presedintelui. Ar trebui schimbata cu cineva loial Partidului si Presedintelui, asa cum sunt si procurorii sefi propusi. Ca doar nu crede cineva ca noii procurori sefi vor ancheta vreun lider de Partid sau ca doamne fereste, anchetarea d-nei Carmen va continua?!

  5. @parere,nu spunea psd ca va crescut nivelul de trai si speranta de viata in guvernarea lor? De unde scoti ca 60% din romani o duc greu? V-au scos din noroaie v-au facut spitale ,scoli ,străzi si autostrazi si voi tot carcotasi.

  6. Femeia asta are ceva continut in tigva aia de sub buclele blonde? CCR este o institutie iresponsabila, pentru ca nu poarta pe umeri nici o responsabilitate. CCR zice ce vrea si cu asta basta, pentru ca asupra CCR nimni nu are dreptul sa exercite vreun control sau sanctiune. Pai de asia trebuie sa ascultam? Sa ne spuna ce? Ei nu au raspundere pentru ce balmajesc acolo, pe ei ii intereseaza doar lefurile gigant si pensiile speciale. Sa ne explice cineva cum poate fi indretata o aberatie facuta de CCR. Sau cum pot fi penalizati membrii CCR. Asa ceva nu exista. Deci? Ce garantie avem ca CCR este o institutie responsabila desi este formata din oameni cu interese personale? Acelasi lucru e valabil si in cazul inutilei institutii numita avocatul poporului, care in 30 de ani n-a rezolvat vreodata vreo problema reala a opoporului, asa cum se intituleaza pompos. A fost doar o sinecura de sifonat bani de la stat si a ramas la fel.

  7. Deja clinicile private au reacționat,spunând că decontările făcute de Casă sunt mici(sunt cele de la spitalele publice)și mai trebuie coplata(pe care OUG a prorogat-o).Dacă decontările nu vor crește,sau dacă nu se va menține coplata,clinicile private nu vor semna contractele.

  8. Avocatul Poporului, doamna Renata Weber a spus că va ataca la CC OUG din domeniul sănătăţii. Nu este singura OUG de atacat. Pe de o parte cele care nu au fost publicate, pentru că nu aveau avizele necesare – dar au fost semnate de premier???? – nu mai pot fi publicate în M. Of după publicarea căderii guvernului şi deci nu-şi încep imediat efectele. Decizia aparţine CC, dar aceasta trebuie sesizată. Pe de alta prin referendum s-a decis că pe domeniul Justiţiei nu se mai pot emite OUG-uri Dar oare OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea Poliției Judiciare nu este din domeniul Justiţiei, indiferent de ce anume reglementează???? Apoi mai este cel puţin o OUG 5. OUG privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în care habar nu avem care sunt aceste aceste normative. Desigur logic ar fi să fie din domeniul fiscal dar putem şti???? Parcurgerea domeniilor pe care au fost emise OUG-urile sunt de natură să provoace frisoane. Şi sigur, dacă Parlamentul, în ideea că OUG-urile sunt totuşi publicate, ar respinge vreuna, se va vorbi vehement despre boicotul PSD împotriva „binelui” populaţiei!!!!

  9. Pana la urma domeniul privat medical ar trebui clar separat de cel de stat. Medicii si asistentii sa aleaga clar unde lucreaza. Da, pe cazurile grave se poate merge pe varianta public privat. Domeniul medical privat nu o sa accepte in veci tarifele impuse de stat. Personal, acum catva ani la un centru medical privat, ce avea contract cu CNAS am platit diferenta de pret pentru niste analize, adica coplata. Dar nu orice isi permite acest lucru. Au pus caruta inaintea boilor.

  10. @O parere
    Din cele scrise de dv. rezulta ca pana acum totul a fost bine asa cum a reglementat PSD si a venit PNL cu OUG sa strice totul. Pai atunci sa ramana cum a fost pana acum, ca sa fiti toti multumiti. Atunci nemultumitii isi fac bagajele, alta cale nu mai au, sa le uram succes. 30 de ani de asteptare e destul, oamenii nu au 7 vieti. Sa ramana aici doar longevivii de la PSD care au timp sa nu faca nimic sau sa faca un spital de stat la 100 de ani.

  11. Sigur ca PSD a mai dat si rateuri, sigur ca Ciordache este detestabil dar stii ce ? Sica Mandolina si gasca de infecti de la PNL condusa de Marele Normal este infinit mai infecta. Acum vor sa faca spitale de lux pe spinarea amaratilor care nu au dupa ce bea apa in timp ce iarta de datorii de miliarde bancile detinute de straini !
    Vor termina rau de tot fiindca ori ei, ori Romania. Alege tu Florescule dar fii atent ca prostimea a inceput sa priceapa ce vrea mandolinierul cu maimuta si fiecare saptamana de intarziere inseamna procente la vot. De aia sunteti asa de disperati sa faceti alegeri cat mai repede, peneleprelor !

  12. Felicitari Doamna ! Sper ca mai exista judecatori in tara asta ! Doamne ajuta !

  13. E clar o mizerie neconstitutionala si nelegala ca pomelnicul scremut inutil!Sa-i ia dracu’urgent ca ordonantele date ca „noaptea ca hotii”,nu ma mira la cretini,betiv,drogati,mal-praxis penal si falsificator de case!Sunt ei mai sanatosi?Vad,in mod cert la ei tulburari compulsivo-obsesive si de astea se sucomba,in mod cert dar nu inainte de episodul de agonie!

  14.  ALOGENUL PARAZIT TREBUIE SUSPENDAT URGENT !
    Faptul ca politicienii nu doresc aceasta actiune  perfect constitutionala, legala si indreptatita, dupa atata amar de jaf si asuprire a poporului de catre  alogenii care au acaparat tara si toate institutiile ca lupii la oi prin minciuna si viclenie, dovedeste ca toti sant la fel : cozi de topor, tradatori si vanzatori de neam si in cea mai mare parte alogeni cu numele lor reale sau sub masca unor nume  românesti care joaca un teatru ieftin, paine si circ pentru poporul adormit si spalat pe creier cu „valori” occidentale, pentru a fi in continuare o colonie bine  jefuita de straini, de bancile si multinationalele occidentale ! 

  15. Care spitale de stat, maestre?Pentru ca statul sa faca spitale are nevoue de acordul expres al birocratilor ue.Privatul, nu,poate sa faca spital cand si unde vor muschii lui.Si au inceput sa apara spitale private gard in gard cu cele de stat, care mai sunt.

  16. ARTICOLUL 47
    ,,(2) Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii.”
    ?

  17. Duduie,draga, aveti mai multe de atacat!
    Aici nu este ca la varza Bruxelles, aici este mai grea problema,
    aici se confrunta c a tovarasii Iohannis,Orban Ludovika si ceata vor sa fie mai catolici decat Papa, adica mai si mai tradatori, adica ce spun internele reglementari si cum vor ei sa le potriveasca mai pozitiff extern !!!
    Vedeti tot sirul de ordonante care mai de care mai fistichii si daca potrivit constiintei romanesti pe care nu o aveti, „decideti”! Caci, traiesc in tara asta,dar asa tradatori nu mi-am imaginat ca pot fi !Pana si UE ramane stupefiata de servilismul ordinarilor romani! Poate ca geto-dacii si-au starpit protectia si strigatul de lupta, castrati definitiv de cine frate, de mamele turce, de mamele lui Stefan cel Mare, de mamele romance indurerate?Cine ne-a castrat frate,liberatea si dreptatea ?

  18. Nu inteleg de ce domnii care se ocupa de sanatatea cetatenilor in spitalele private nu isi fac dansii case de sanatate dupa modelul pilonului trei la pensii , si astfel cetatenii care doresc servicii de sanatate in plus sa cotiteze in plus la casele de sanatate respective. Desigur, e mult mai usor ca statul sa stranga banii la casa de sanatate a statului si domnii de la spitale private sa se conecteze la banii colectati de stat, ba chiar si direct la buget profitand de legi,/hotarari date pe genunchi de un ministru „binevoitor”.

  19. sunt atatea probleme urgente in tara asta si dumneavoastra tot cu agenda de partid…
    Culmea, am sperat ca nu o sa-l copiati pe Ciorbea. Ba in Ciorbea am si sperat, am sperat in ANCTD!..
    Chiar asa doamna, banul poate cumpara, TOT?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.