E Parlamentul în sesiune? ”Să nu stați liniștiți”!

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a atras atenția asupra unei ambiguităţi în Codul fiscal, care creează premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ), asimilate în mod eronat cu partea necontributivă pensiilor speciale, începând cu 1 ianuarie 2024.

În consecință, APAPR solicită modificarea prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a Codului Fiscal (Art. 100 și Art. 101), notează Economedia.

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a susținut că o astfel de impozitare pe Pilonul 2 echivalează cu o dublă impozitare. Acesta a mai afirmat că nu-l miră situația, deoarece mereu statul când a găsit o sumă mare de bani a încercat să pună mâna pe ea.

„Nu mă surprinde, că mereu când s-a găsit undeva o sumă mare de bani și statul nu putea să ajungă la ea, căuta o metodă să o facă. (…)

De ce vor să facă asta? Nu știu, dar nu-i poate opri nimeni pentru că în Constituție scrie că taxele și impozitele se stabilesc prin lege. Guvernul e cel care programează, administrează, cheltuie banii bugetului.

Nu știu de ce vin ei acum să pună impozit pe Pilonul 2, nici nu știu dacă se plătesc pensii din Pilonul 2 de pensii.

Normal al trebui să se impoziteze doar suma pe care au câștigat-o investind acolo, că așa ni s-a spus… Acum că trebuie să scoată banii vin și ni-i ia? Nu e în regulă! Ăia sunt bani puși de oameni pentru pensie, bani albi pentru zile negre. Nu așa se procedează, dar suntem într-o perioadă în care…”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale pentru B1 Tv.

”(…)Așa sunt toate legile, apoi se miră că le aplică prost. Așa cum s-a ajuns și cu banii ăștia mulți pe care trebuie să-i dea judecătorilor. Să știți că e o soluție corectă, că așa scria în lege, dar nimeni n-a citi legea. Când le scriu nu-i intersează, când e de dat bani atunci e problema!”.

E dublă impozitare și el recomand celor care vor să facă asta, înainte de a face, să itească articolul 16 din Constituție cu egalitatea cetățenilor în fața legii și a autorităților, articolul despre proprietartea privată care e egal cu proprietatea de stat. Niciun cetățean nu trebuie să fie liniștit câtă vreme Parlamentul e în sesiune”, a mai declarat Augustin Zegrean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

 1. ARticolu 16 din CONSTITUTIE ii lasa, legal
  sa CONFISTE masini in trafic ?
  😀 😀 😀

  MISHTEAUX, plictisit, e prea genial in multe … nu doar cele (din respect pentru RO) internationale de INTELLIGENCE !
  STRANIU n-asa 😀 !

  SHALOM !

 2. „CONSTITUTIA ROMANIEI ❤️❤️❤️
  Art. 16 – Egalitatea în drepturi
  (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
  (2) Nimeni nu este mai presus de lege.
  (3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.
  (4) În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii Uniunii care îndeplinesc cerinţele legii organice au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în autorităţile administraţiei publice locale.”
  ______________

  in cazul IPOTETICEI confiscarii a masinilor scumpe ale bogatilor … in trafic
  ROMANIA ar discrimina POZITIV ( 😀 ) saracanii ei majoritari ! CONTRAZICAND CONSTITUTIA !
  „CAZANCIUC” 😛 a facut liceul la 40 de ani la ff ?
  IQ<90 la PSD-istul de esalon 2 …
  PSD-ul = doar temporar ne-"ciuma-rosie" la ambsada temporar (pana-n 2024) BIDENISTA ?
  😀

 3. „Rammstein spune:
  27 NOV. 2023 LA 18:55
  Câte pensii ai trogloditule?…”

  Cate-i da dreptul legea … vreti altceva SCHIMBATI LEGILE !
  Nu-ti fie INVIDIE PE BOGATI si RENTIERI ! Vrema comunismului si-a EGALITATILOR INTRE OAAMENI( financiar!) a trecut !
  Acum unii pot devenii BOGATI si pot transmite TESTAMENTAR bogatia copiilor lor care …nu vor mai fi „egali” din start …copiilor tai saracule ! 🙂
  Vrei altceva … 😛 FA REVOLUTIE ! SARACULE ! (suna cinic ca orice ADEVAR din afara PROPAGANDEI ! MDA ! )

 4. Liliana Vornicu, cat mai „bagati” in seama aceasta bestie ticaloasa josnica si primitiva care inseala si fura lunar de la poporul roman peste 20.000 de euro, cumulat, o uriasa pensie speciala si circa 3500 lei, pensie contributiva. Un nemernic nerusinat si nesimtit, „autorul” eratei de la demiterea lui basescu, seful satanicilor care ia intrecut pe toti in nemernicie si ticalosie.

 5. Excelent ce a spus Alcibiade,nu-l mai băgați în seama pe acest Editat (asa cum s-a declarat el)!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.