Echipe ideale, candidați pe măsură. Succes, Cristina Neagu!

Jucătoarea română Cristina Neagu a fost nominalizată, la postul de inter stânga, pentru Premiile de Excelenţă ale Federaţiei Europene de Handbal (EHF) pe 2024, potrivit site-ului forului continental.

Echipele ideale ale sezonului vor fi dezvăluite cu prilejul tragerii la sorţi a grupelor Ligii Campionilor, pe 27 iunie.

Contracandidatele Cristinei Neagu (sfertfinalistă cu CSM Bucureşti în Liga Campionilor în sezonul recent încheiat) sunt două jucătoare germane, Xenia Smits (SG BBM Bietigheim), Emily Boelk (FTC-Rail Cargo Hungaria), daneza Anne Mette Hansen (Metz Handball), suedeza Jamina Roberts (Vipers Kristiansand), norvegianca Henny Reistad (Team Esbjerg) şi franţuzoaica Estelle Nze Minko (Gyori Audi ETO KC).

Au fost nominalizate la feminin alte şase jucătoare care joacă sau vor juca în campionatul României: la portari, brazilianca Gabriela Moreschi (care va venit la CSM Bucureşti în această vară de la SG BBM Bietigheim), franţuzoaica Laura Glauser (CSM Bucureşti) şi brazilianca Renata De Arruda (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud), extremele dreapta Alicia Toublanc (care va veni la SCM Râmnicu Vâlcea de la Brest Bretagne Handball) şi Trine Oestergaard (CSM Bucureşti), precum şi norvegianca Emilie Hegh Arntzen (CSM Bucureşti), nominalizată pentru cea mai bună apărătoare.

La masculin, ucraineanul Andrii Akimenko (CS Dinamo Bucureşti) este nominalizat pentru postul de extremă dreapta, iar francezul Hugo Descat (Telekom Veszprem HC, fost la Dinamo), pentru cel de extremă stânga.

Premiile includ câte şapte nominalizări pentru cele opt secţiuni (şapte posturi, plus cel mai bun apărător), la feminin, respectiv masculin, iar votul poate fi făcut prin aplicaţia ”Home of Handball” până pe 23 iunie. Jucătorii, antrenorii, presa selecţionată de EHF şi fanii pot participa la vot, fiecare grup având o pondere de 25% în rezultatul final al votului.

Nominalizările au fost făcute în urma evoluţiei jucătoarelor şi jucătorilor în sezonul 2023/2024, la nivel de club şi echipă naţională, de comisii de experţi, din care la feminin au făcut parte franţuzoaica Siraba Dembele şi brazilianca Eduarda Amorim, ambele foste jucătoare la CSM Bucureşti, precum şi tehnicianul norvegian Bent Dahl, selecţionerul echipei Cehiei şi al echipei SCM Râmnicu Vâlcea, iar la masculin i-a cuprins pe foştii jucători Victor Tomas şi Vid Kavticnik, precum şi pe antrenorul naţionalei Germaniei, Alfred Gislason.

Din fiecare echipă ideală a sezonului va fi ales jucătoarea, respectiv jucătorul anului, care vor fi premiaţi la Gala Premiilor de Excelenţă ale EHF, de la Viena, din 14 decembrie, în timpul EHF EURO 2024 la handbal feminin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.