Eclipsa de soare, când și unde va fi vizibilă

Rarul fenomen astronomic va începe în Oceanul Pacific la ora locală 15.42 (18.42 ora României), iar apoi se va termina în Atlantic la ora locală 20.52 (23.52 în România). „Soarele Negru” va fi vizibil pentru ochii a milioane de oameni din Mexic, Statele Unite și Canada. Românii vor putea urmări evenimentul pe diverse transmisii live, cum este cea de la NASA

Între timp, în Statele Unite a izbucnit o adevărată „febră a eclipselor” cu milioane de oameni, printre care pasionați și oameni de știință, călătorind pentru a admira și a imortaliza momentul mult așteptat.

Eclipsa de Soare este un fenomen astronomic caracterizat prin întunecarea – totală sau parțială – a discului solar de către Lună în faza de Lună nouă. Mai exact, evenimentul are loc atunci când Soarele, Luna și Pământul sunt perfect aliniate între planul ecuatorial ceresc și planul ecliptic. În timpul fenomenului, Luna se află între Planeta noastră și Soare, proiectându-și umbra pe o porțiune a suprafeței Pământului, din care este vizibilă întunecarea. Aceasta este o vedere rară și sporadică, deoarece orbita urmărită de satelitul nostru, care este înclinată cu aproximativ 5 grade față de ecliptică, face mai dificilă alinierea perfectă între cele trei corpuri cerești.

Un eveniment special
Ceea ce face evenimentul de astăzi cu adevărat special, pe lângă fenomenul rar în sine, este mai presus de toate faptul că „Soarele Negru” va fi observabil într-una dintre cele mai populate zone din lume în care trăiesc peste 30 de milioane de oameni. De fapt, eclipsele de soare sunt în general vizibile doar în regiuni inaccesibile, cum ar fi polii. Și asta nu este tot. Spectacolul de astăzi va avea loc în mod excepțional în momentul în care activitatea Soarelui este la maxim, permițând oamenilor de știință să studieze coroana solară mai detaliat.

Statele americane afectate vor fi, așadar, Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire și Maine.

„Soarele Negru” va dura 4 minute și 28 de secunde și se va încheia în Atlantic.

 

Următoarea eclipsă care va putea fi vizibilă din România va avea loc pe 2 august 2027

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

12 Comentarii

 1. Zicea un fizician că”dacă scoți calculatorul din cameră și aduci ,ipotetic, pe cineva din anii’70, acesta nu va observa nici o diferență”.Știința s-au dat după politică iar acum savanții preferă să-si facă o teorie pe care ceilalți savanți, dintr-o politețe reciprocă, nu o vor contesta iar proprietarul teoriei o va „vinde” prin conferințe, congrese samd.De asta folosim de o sută de ani rachete, de asta se parecă, înafara de zona digitală de care ajuta puterea și controlul, știința pare că stă pe loc de zeci de ani.

 2. Postakel, ce face stiinta ma? De RMN ai auzit? Superconductori, gauri negre, Higgs, lasere, LHC, JWST, GPS etc. sa continui? Si nu stiu daca ai aflat dar am trimis rovere pe Marte. Chiar a zburat si o drona pe acolo. Nu mai vorbi prostii.

 3. De ce dracul să te duci în pacific, când la cotroceni e o eclipsă permanentă !…acum voi să decideți, de soare,de lună, de prostie,de gândire…

 4. Probabil Domnul Joe Biden o sa se uite la Eclipsa ! O sa fie Seara ca la ora 19 sau 20 !

 5. Dar la Eclipsa Totala de Soare se face Răcoare cu Câteva Grade Celsius si o sa adie Vântul si o sa fie ca un Pic de Ceatza ! Asa a fost ca la Eclipsa din Romania la Eforie Nord !

 6. La noi, babele or sa-si ia cateii in breate si or sa se bage sub masa din bucatarie. Stiu un caz.

 7. La Ora 19 in Bucuresti Soarele se va afla in Vestul Bucurestiului spre Casa Poporului iar Luna se va Afla in Spatele Soarelui ! Acolo este America spre Vest pe partea Cealaltă a Globului Pământesc !

 8. Cred ca Luna se va Afla dedesubtul Soarelui la ora 19 Ora Bucurestiului când atunci va fi Ora 13 in America si va fi Eclipsa Totala de Soare !

 9. „vor vedea intunericul”
  numai magda cdm e capabila de o asa exprimare!

 10. Nu va fi întuneric la Eclipsa ! Va fi Umbra ca la 19 sau 20 seara in luna iunie !

 11. In 2027 va fi Eclipsa dar se va Vedea doar Partzial din Romania ! Ca Eclipsa Totala se va Vedea din Spania !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.