Economia sub presiune: deficitul bugetar ar putea escalada peste 8% din PIB

România se confruntă cu probleme economice majore, precum dezechilibrele bugetare și de cont curent, care pun presiune pe sustenabilitatea economică a țării, atrage atenția academicianul Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal și coordonator al Raportului de analiză a convergenței „România – Zona Euro Monitor”. Într-un context marcat de incertitudini economice și politice, Dăianu subliniază importanța reformelor structurale și a menținerii democrației ca fundament al procesului politic.
Iliberalismul și democrația
„Rundele electorale de la noi au rezonat cu valul de frustrare din multe state europene unde partide mainstream au fost penalizate. Politici economice/publice pot fi mai mult sau mai puțin bune, așa cum se întâmplă și în alte țări din UE. Dar aceasta nu înseamnă să se renunțe la democrație. Iliberalismul nu trebuie să acapareze viața societății românești și procesul politic”, avertizează Dăianu.
El evidențiază faptul că democrația este un proces dinamic, supus provocărilor interne și externe, și trebuie apărată continuu, în contextul unor presiuni economice și politice tot mai mari.
Problemele economice majore ale României
Potrivit raportului, deficitul bugetar al României este prognozat să depășească 8% din PIB în 2024, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă pentru stabilitatea macroeconomică a țării. Dezechilibrul este agravat de un deficit de cont curent care ar putea depăși, de asemenea, 8% din PIB.
„Avem aici o situație aparent stranie, fiindcă adâncirea deficitului de cont curent are loc în condițiile unei încetiniri a economiei. Discrepanțe mari rămân între mediul urban și cel rural”, explică Daniel Dăianu.
Planul de ajustare bugetară
România a solicitat Comisiei Europene o perioadă de 7 ani pentru corectarea dezechilibrelor macroeconomice, o variantă mai lungă decât cea standard de 4 ani prevăzută în cadrul de guvernanță fiscală din UE. Totuși, ajustarea bugetară propusă pune accent pe reducerea cheltuielilor de la 42% din PIB în 2024 la 36% în 2031, precum și pe o creștere modestă a veniturilor fiscale de doar 1,5% din PIB.
„O reducere a gap-ului de colectare a TVA, fie și graduală, la aproape din media din UE (4-5%) ar aduce peste 2% din PIB. Dar trebuie să existe o voință politică ireproșabilă și punerea la punct a digitalizării în domeniul colectării de taxe și impozite”, punctează Dăianu.
Perspective și provocări internaționale
Într-un context global marcat de tensiuni geopolitice și incertitudini economice, piețele financiare vor deveni tot mai nervoase, avertizează raportul. În lipsa unei ajustări credibile, presiunile asupra monedei naționale și riscurile de ieșiri de capital pot crește semnificativ.
„PNRR se termină în 2026, ceea ce înseamnă resurse bugetare mai puține. România trebuie să aibă o economie în care să se investească mai mult din resurse interne, publice și private”, afirmă Dăianu.
El subliniază, de asemenea, necesitatea ca UE să mențină un dialog activ cu partenerii geopolitici și să evite un război comercial cu SUA, în vederea asigurării bunurilor publice globale, precum combaterea schimbărilor climatice și gestionarea pandemiilor.
Concluzii
„Lupta pentru democrație nu înseamnă numai confruntare între state democratice și state autocrate, ci și între forțe democratice și nedemocratice în interiorul țărilor. Democrația nu este dată de la Dumnezeu; ea poate cunoaște perioade mai bune și mai puțin bune”, conchide Dăianu, subliniind importanța unei guvernanțe economice solide și a menținerii principiilor democratice în fața provocărilor actuale.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 5004 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Votati agronomul veterinar si deficitul ajunge la 16% si euro la 7 lei.

  2. Asa se intampla cand se sperie stapanii, iar banicle apartin securicilor care lupta impotriva romanilor.

  3. Deficitul e datorat slabei performante a agriculturii,industriei auto ,cheltuielilor bugetare (,campaniilor electorale,pensii și salarii,supraevaluate ) iar vinovați sunt guvernanții din ultimii 4 ani

  4. Da Bo lo vane, că “agronomu” chiverniseste banii în țara asta nu gewernul…Da Bo lo vane, că “agronomu” vrea să împingă România în război… Mai ai frați?

  5. Daa, Georgescu e de vina pentru tot ce s-a intamplat de la inceputul anului Chiar de la Revolutie incoace, tot el e de vina…

  6. Votez Georgescu,nu pot sa votez o alta sugativa a lui Basescu si Pahontu.

  7. LA MAI MARE!!! oricum, indiferent cine iese, tinand cont de depresiunea economica de afara, de explozia datoriilor tuturor statelor de la care rromania suge cate ceva ca sa supravietuiasca, o sa va amaneteze pe toti in 2 ani, si la alegerile urmatoarea o sa votati BlackRock

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.