Ediţia facsimilată „Manuscrisele Mihai Eminescu”

Pentru prima oară în istoria Institutului Cultural Român, România a fost prezentă la “BookExpo America”. După închiderea “BEA”, ediţia 2014, ICR, reprezentat de Mihály Zoltán Nagy, vicepreşedinte, Ioana Drăgan, director general, “Direcţia Generală a Reprezentanţelor în Străinătate”, împreună cu scriitoarea Doina Uricariu, director ICR New York, au avut o întâlnire cu dr. Georgette Dorn, şef al Diviziei Europene, şi specialiştii Helen Fedor şi Kenneth Nyirady, la sediul Bibliotecii Congresului din Washington, DC, cea mai mare bibliotecă din lume, al cărei tezaur de carte însumează peste 1.000 de kilometri de rafturi, cu peste 35 de milioane de volume. Acesta este tezaurul culturii scrise şi tipărite din lume, la care au acces cecetătorii şi iubitorii culturii din toată lumea.

E.S Iulian Buga, Mihaly Zolt Nagy, Doina Uricariu, Ioana Drăgan

Cu acest prilej, membrii delegaţiei române au transmis Bibiotecii Congresului mai multe zeci de volume din partea celor mai importante edituri din România, prezentate la “BEA”, la Jacob K. Javits Convention Center, din New York. În prim-plan s-a aflat ediţia facsimilată a manuscriselor eminesciene, cuprinzând integrala creaţiei lui Eminescu – 38 de volume şi 16.000 de pagini – poezie, proză, dramaturgie, jurnalism, traduceri şi corespondenţă. Reprezentanţii delegaţiei române au subliniat semnificaţia acestei ediţii monumentale şi faptul că ea a fost îngrijită de academicianul Eugen Simion, graţie căruia un colectiv de specialişti a pus în lumină locul marelui poet naţional în cultura universală. Dimensiunea ediţiei, caligrafia fiecărei pagini, multitudinea de domenii în care s-a exprimat Eminescu, orizontul vast al preocupărilor marelui poet au impresionat şi impresionează toate instituţiile americane care au avut şansa să cunoască această ediţie mediatizată de ICR de la New York încă de la începutul anului 2014. În standul României la “BookExpo America”, această ediţie a fost expusă sub portretul lui Eminescu, pictat de Alexandru Darida.

Lucian Blaga, ediţia princeps

Cărţile publicate în România care au intrat în patrimonial Bibliotecii Congresului cu acest prilej sunt “Atlasul Etnografic Român”, albumul “Cotroceni Palace”, volume publicate de “Editura ICR”, “Editura Academiei”, Editura “Universalia Publishers” din New York, Editura “Cross Meridian” din Canada, “Archipelago Books” din Brooklyn, “Muzeul Brukenthal”, “Muzeul Ţăranului Român”, “Muzeul Naţional de Artă”, “Muzeul Satului”, “Fundaţia Löwendal, albumele dedicate civilizaţiei româneşti ale Editurii “Igloo” şi altele.

Hirshhorn Museum

Din delegaţia care a participat la această întâlnire au făcut parte şi cele două reprezentante ale Băncii Naţionale ale României, Ilinca Franc şi Roxana Nicolaescu. Printr-o fericită coincidenţă, prezenţa Băncii Naţionale a României la “BEA” a fost încununată cu trofeul „Global Money Week Award”, acordat în cadrul proiectului internaţional „Global Money Week” de educaţie financiară, derulat de BNR şi MEN, primul din Europa.

Muzeul Naţional de Portrete

Biblioteca Congresului a prezentat delegaţiei române un exemplar al ediţiei princeps a cărţii de debut a lui Lucian Blaga, „Poemele luminii”, publicată în anul 1919, care a marcat intrarea în literatura română a marelui poet Lucian Blaga, creatorul unei adevărate şcoli lirice şi unei semnificative emulaţii literare.

National Air and Space Museum

În centrul dialogului care a avut loc cu acest prilej a stat ideea obligaţiei fiecărei culturi naţionale de a alimenta tezaurul “Bibliotecii Congresului” cu tot ce înseamnă producţie editorială de carte. O asemenea acţiune continuă are drept ţintă accesul cercetătorilor din toată lumea la bibliotecile naţionale esenţiale.

La întâlnire a participat Ambasadoul României la Washington, DC, E.S. Iulian Buga.

Smithsonian Castle

Graţiei sprijinului acordat de Ambasada României la Washington, DC, la cererea ICR New York, delegaţia Institutului Cultural Român a vizitat Casa Albă. Vizitarea Casei Albe a făcut parte dintr-un program amplu de contacte cu instituţii culturale, istorice şi politice de prim-rang din Statele Unite, aflate în Washington, DC: Sediul Congresului SUA, “Muzeul Arhivelor Naţionale”, “Galeria Naţională de Artă”, “Muzeul Naţional de Portrete”, grupul de muzee “Smithsonian” (“National Museum of American History”, “National Air and Space Museum”, “Hirshorn Museum”, “Freer Gallery”, “Sackler Gallery”).

US National Archives

A fost vizitat, de asemenea, “Kennedy Center”, unde ICR a stabilit un parteneriat de promovare a culturii române, care a debutat anul trecut prin concertul, cu sala arhiplină, susţinut de formaţia Marius Mihalache şi Irina Sârbu, cu prilejul “Zilei Naţionale a României”. Anul acesta, la “Kennedy Center”, invitatul special din partea ICR New York este marele violinist Alexandru Tomescu.

Această vizită de lucru a confirmat, de altfel, calitatea deosebită a parteneriatelor culturale dintre România şi America şi o promovare a culturii române la nivel înalt. Astfel, s-a încheiat ultimul eveniment din seria celor peste 30 de evenimente prilejuite de prima participare a României la “BookExpo America” desfăşurate sub genericul “Bridge of Books” – un pod de cărţi peste Oceanul Atlantic legând cultura scrisă din România cu aceea din Statele Unite ale Americii.

Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.