Eduard Hellvig nimicește consilierii personali

Fost șef al SRI, Eduard Hellvig iese din când în când la rampă. Printre subiectele abordate s-au numărat Rusia, Anul Dragonilor, Cuza sau coloșii industriali din comunism. Cea mai recentă temă? Consilierii personali despre care spune într-un text postat pe Linkedin că sunt „specialiștii în toate, cunoscători în nimic“.

Ce mai crede Hellvig despre această „specie distinctă de curteni“?

Pe mochetele puterii de la noi și din alte părți de lume își plimbă încruntat pașii o specie distinctă de curteni: consilierii personali. Specialiștii în toate, cunoscători în nimic. Cum și eu am fost inițiat în realitățile politicii din această postură acum vreo două decenii, vă invit să mă credeți, sunt specialist 😁

În zilele noastre, consilierii personali sunt și onorifici. Ei nu au nevoie de nicio simbrie pentru trudă; le este suficientă privirea mulțumită a șefului și SMS-ul de Crăciun.

Consilierul personal își revarsă consiliile exclusiv din dragoste de țară și din dorința de a face ceva semnificativ alături de un om deosebit. Sau de mai mulți, succesiv, dacă pe șefi îi mătură vreo demitere. În fond țara se iubește necondiționat, iar următorul șef este, la rândul său, ați ghicit, un om deosebit.

Consilierul personal își dedică atenția și energia exclusiv liderului. Pe persoană fizică, doar de aceea se cheamă “personal”. El nu este tulburat de context: de partid, de instituții, de sindicate, cu atât mai mult de funcționari.

Prin natura însăși a misiei, Consilierul are misiunea cvasi-divină de a lustrui efigia șefului și nimic altceva. De a-i șopti eventual tainic cine e super și cine trebuie să mai dea o tură.

Să-i inventeze pericole de care tot el să îl salveze oportun.

Firul scurt al consilierilor personali are însă o hibă majoră. În strădania de a face curat în jurul șefului, pentru a umple cu sine spațiul rămas liber, consilierii-cărți de vizită își izolează omul, îl taie de la izvoarele firești ale exercitării puterii. Își conservă aura de favorit al antecamerei, atragând priviri piezișe din partea luptătorilor de cursă lungă. Își pun deseori șeful în situația ingrată de a se scuza și de a repara stricăciuni.

Și cel mai periculos, își împing cu delicatețe clientul către o agendă favorabilă doar lor. Din fericire, asta nu se întâmplă la noi, ci doar în alte părți de lume.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

21 de Comentarii

 1. L-a ținut careva la ușă sau s-a trezit cu dorința de a mai trage cu metafore.

 2. ‘ Cum și eu am fost inițiat în realitățile politicii din această postură acum vreo două decenii…’, este sinonim cu proverbul : ‘ râde ciob de oală spartă ‘

 3. Prea voalat. Asteapta anii de pensie ca sa fie mai specific. Asa fac toti, nimeni n-are curaj sa spuna lucrurilor pe nume cat inca e in activitate.
  Pe la vreo 60-70 de ani ii apuca marturisitul. Stiu ca nu mai au mare lucru de pierdut si atunci descopera ca in trecut s-a furat, s-a mintit, s-a ucis.

 4. D-l Helwig nu este decât unul din foarte mulții viteji de după război. Poate ne spune ce a făcut, în exercitarea funcției sale recente pentru combaterea , până la eliminare a fenomenului. Băgători de seamă România are destui, este chiar inflație, putem livra și altora, pe gratis, nu am pierde nimic, dimpotrivă, am câștiga, existând posibilitatea ca și aceștia să ne calce pe urme în marea mișcare de distrugere a națiunilor și bazei lor tehnico-materiale.

 5. Oare l-a enervat George Tuţa, cat timp era sef de cabinet al lui la SRI? Sau si-a adus aminte de anii cand era consilier al fostului vice-presedinte al PNL, Horia Rusu? Cel mai tare paragraf, este cel final in care ne anunta cat de periculosi pot sa fie acestia, dar cum din fericire sunt un rau necesar tipic pentru societatea in care traim.

 6. Yessssss! Dar nu au nume? La general se exprimă cetățeanul obișnuit și nu un fost Sri! O fi și el cetățean dar nu se accepta generalizarea de la el.
  Se știu și se vad tot ce vorbește acest fost Sri-st, dar se pune cel puțin o întrebare:
  – De ce nu a schimbat cât era în funcție aceste manifestări?
  – De ce spune acum când deja totul funcționează impecabil?
  Ghinion, acesta este un oarecare individ de și cu luxul in gat dar cu lipsa crasă de credibilitate.

 7. E nasol de tot cu consilierii astia personali. Omul stie ceva…probabil a avut si dansul!. Dar stau si ma intreb cum este cand te ia cineva de ciuf si te arunca pe o functie in care n-ai nici in clin, nici in maneca. si nu ma refer, Doamne fereste, la cei numiti pe functii publice importante, fara sa aiba vreun dram de competenta. Despre servicii secrete, nici nu discut..acolo toata lumea se pricepe. Am si eu un vecin care asculta la teava caloriferului ce se mai intampla prin vecini si apoi umple comunitatea cu barfe dintre cele mai interesante. Uneori se baga singur in seama…ce poti sa zici?. Fereste-ne Doamne de specialistii lui Peste. Sau ai lui Papura Imparat….

 8. Cica Trump cand era presh nici nu se uita pe maldarele de hartii(adevarate caramizi) cu care era bombardat, zilnic, de cel putin o duzina din servicile secretoase federale fara numar! Culmea e ca trata informatiile ‘cu mare respect’ punand pe ofiterul care le centraliza sa-i faca un resumee cat el infuleca un hot-dog dimineata.

 9. ProFUUUUND,
  ADAAAAAANC,
  SUUUUBTIIIL ba, chiar SI TIPTIIIL …
  Zisele EduardHELLVIGIENNE.
  D’a CE Treaba ai Matale p’Atchilea?

 10. stie:
  -pentru ca A SPIONAT consilierii personali !

  au consilierii personali acces la informatii clasificate,la secrete de serviciu?
  -SA FIE SPIONATI FARA MILA, fara scupule
  si in gaura de shobolan dacă se duc!

 11. ERATA

  „Da'” in Loc de „D’a”.
  PeScurtare de la „DAR”.
  „DAR CE treaba ai Matale p’Atchilea”

 12. Pare puțin mai articulat decât în textul cu dragonul. Se pare că îi prieşte civilia dar mai are mult până ajunge la nivelul care ne trebe. Şi zici că nu la noi se-ntâmplă? Tătă lumina vine de la alții nu şi de la Soare! Acu-nțeleg la ce avem trebuință de o aşa mare umbrelă.

 13. ..mare mirare pt mine, multi il prezinta pe acest semidoct ca fiind un mare geniu…in prostia lui, pe loc repaus!, omul crede ca folosind cuvinte fara noima, fara sens, pare inteligent de doct!…ii dau o veste proasta: pt munca in servicii esti nascut, nu facut!…daca el a fost inconjurat de consilieri de genul celor criticati aici, inseamna ca nu a avut, in viata lui, prieteni adevarati… caci, nu-i asa?, consilierii sunt alesi, cum este normal, fie dintre oamenii fideli, dar capabili, fie din dintre meseriasi, dar fara apartenenta politica, adica doar meseriasi…un om mic, si la figurat dar mai ales la propriu!…intr-o lume fara sefi aflati la butoane acest personaj ar culege gunoiul in sect.1…dixit!…

 14. Cine stie carte se angajeaza in productie. Cine stie mai putin, e angajat in cercetare. Cine stie putin, este angajat in proiectare. Cine stie deloc, este angajat profesor platit de la buget, sa-i invete si pe altii !

 15. Mai draghe, consilierii e fix ca sefii. Bubuie sefu’, bubuim si noi. Noroc ca nu doare. Hai pa!

 16. Dar 90% dintre consilierii specializați în „de toate” sunt absolvenții celebrei Academii de Securişti Interesul Național SRL. Cumva domnul Hellwig râde de propriii săi tovarăşi? În calitate de staroste peste securiştii țării, domnul Eddy trebuie să fi cunoscut foarte bine nivelul de prostie din rândul supuşilor, sus-puşilor şi colaboratorilor.

  Adică noi plătim pensii speciale unor impostori? – Ce şoc şocant!

 17. @ Bă, în societatea educată, vitejii și înțelepții se autofinanțează, nu așteaptă de la prostime , ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.