Efectul protestelor: Controale de calitate la cerealele ucrainene

Polonia intenţionează să înceapă să efectueze controale de calitate la toate livrările de cereale din Ucraina, a declarat luni secretarul de stat din Ministerul polonez al Agriculturii, Michal Kolodziejczak, într-un moment în care fermierii polonezi continuă protestele la scară naţională împotriva politicilor UE, inclusiv a celor care permit importurile de cereale ieftine din Ucraina, transmite Reuters.

Fermierii polonezi au început, vineri, să blocheze drumurile din întreaga ţară precum şi punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, demarând o grevă generală care va dura o lună, în semn de protest faţă de politicile UE şi lipsa de măsuri guvernamentale pentru protejarea mijloacelor lor de trai.

Reprezentanţii noului guvern pro-european de la Varşovia au spus că înţeleg greutăţile cu care se confruntă fermierii şi au adăugat că sprijinul oferit Ucrainei, în lupta sa împotriva invaziei ruseşti, nu trebuie să vină pe seama fermierilor polonezi.

„Astăzi…voi cere ca toate transporturile de cereale care sunt exportate şi au un embargou impus asupra lor să fie controlate în Polonia”, a declarat Michal Kolodziejczak pentru agenţia de presă PAP. Potrivit acestuia, atunci când aceste cereale ajung în Germania şi, după examinare, se dovedesc a fi de calitate slabă, „în 99% din cazuri revin în Polonia în calitate de cereale europene” şi nu ucrainene.

Fermierii din Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia, Spania şi Germania au protestat faţă de constrângerile impuse asupra lor de măsurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, precum şi faţă de creşterea costurilor şi a ceea ce ei susţin că este concurenţa incorectă a produselor din străinătate.

Fermierii polonezi au criticat în mod special importurile de alimente ieftine provenite din ţara vecină Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

11 Comentarii

 1. Palavre !
  Nu se atinge nimeni de cerealele „CHIMIZaDe” ale lu’ BlackRock, Dupont et Co., măRog…😜
  {● RăuPârtZKaK-ChimiZdu’-RăuPârtZKaK ●}

 2. Și chear atât sa scrii despre acest eveniment și să nu știți că polonezii au spart tirurile ucrainene cu grau varsandul pe drum iar fermierii francezi au umplut ambasada ucrainene cu baligă!!??

 3. Controale ?? Ma sparg de râs! Guvernul ăla e complice la jaful asupra fermierilor la fel ca toată conducerea nea aleasă a UE.Controlează hoțul pe hoți sau cum??

 4. In Romania s-a importat 0 (zero) grame (!) de cereale ukraine facute de firma BASF, care a cumparat pamanturile de la compania americana Montsano.

 5. „în calitate de cereale europene”

  -Europa se intinde pana la Urali
  ……

 6. Blstmatii astia pretindeau pana acum ca livreaza cereale Africii si ca Africa moare de foame din cauza rusilor. Acum se vadeste ticalosia tuturor liderilor UE si a tarilor componente, care importa in Europa pe usa din dos cereale neconforme si toxice provenite din Ucraina. Pretextul cu Africa este o uriasa minciuna venta de la ticalosii care conduc Europa la dezastru. Si tocmai nemernicii astia au pretentia sa ne informam doar din minciunile lor oficiale!

 7. Totul pentru achitare de datorii favorabil ukrainei. Deh, importă țările care au ajutat ukraina și pentru că ukraina nu are bani să achite datoriile, au căzut la înțelegere, trocul fiind: cereale și orice la schimb cu armament! De asta nu se ating de tot ce exportă ukraina care se chinuie să își achite datoriile uriașe.

 8. Ce articol mizerabil, adica incomplet. Fermierii polonezi au blocat granita si au varsat cica 6 tone de cereale(grau) din trei camioane ukrane. Pina si Tusk care era trup si suflet cu Ukrania, cind era in opozitie( in campania electorala) a imputat ukranilor ca au stricat piata, el intentionind sa ceara UE revenirea la situtia anterioara lui 2022. Apropos, UE va prelungi facilitatile pentru Ukrania pina in iunie 2025. La actiunile fermierilor polonezi, ambasadorul ukran a cerut/ordonat pedepsirea autorilor devalizarii celor trei camioane.

 9. @parere…
  Ai pareri rupte de realitate. Cerealele nu apartin Ucrainei ci fondurilor de investitii globaliste care au cumparat terenurile agricole ale Ucrainei si le exploateaza pentru profitul propriu. Pe de alta parte clanul Rothschild a cumparat datoria suverana a Ucrainei si este de datoria noilor proprietari ai Ucrainei sa cheltuie pentru a-si apara proprietatea cumparata pe nimic, nu sunt datori cetatenii UE sau USA sa plateasca pentru profiturile clanului Rothschild.

 10. @Novak, „nu sunt datori cetatenii UE sau USA sa plateasca pentru profiturile clanului Rothschild.”
  Conducerea de Partide si Stat, Marele Carmaci sunt de aceasi parere?

 11. @x
  Astia din partide nu au pareri, ei doar executa fara discernamant niste ordine contra spagi grase care le dau senzatia ca se capatuiesc, dar ulterior li se confisca si raman cu buza umflata. Avem atatea exemple. Oligarhii sunt lacomi, nu dau nimic!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.