Efectul tarifelor la automobile electrice. Producători europeni se tem de reacţia Chinei

Producătorii de alimente din întreaga lume, de la producători de lactate şi până la exportatori de carne de porc, sunt îngrijoraţi de posibilele măsuri de represalii ale Chinei, după decizia de miercuri a Uniunii Europene de a impune tarife vamale suplimentare la importurile de automobile electrice chineze, transmite Reuters.

Presa de stat din China a dezvăluit că firmele locale se pregătesc să ceară demararea de anchete asupra unor importuri de lactate şi carne de porc din UE, pe motiv că beneficiază de subvenţii, o măsură care ar duce la suspendarea îndelungată a schimburilor comerciale.


„Dacă ai bariere suplimentare în calea schimburilor comerciale asta ar putea duce la modificarea pieţelor globale”, spune Kimberly Crewther, director la Asociaţia producătorilor de lactate din Noua Zeelandă. Această ţară este cel mai mare exportator mondial de lactate dar şi o oază de producţie pentru companii străine, inclusiv pentru grupul francez Danone.

În 2023, UE a fost a doua mare sursă de produse lactate pentru China, cu cel puţin 36% din valoarea totală a importurilor, fiind devansată doar de Noua Zeelandă, potrivit datelor vamale chineze. Australia a fost al treilea mare exportator.

Chiar dacă nu este clar deocamdată care sunt produsele pe care China ar putea să le ia în vizor pentru represalii, laptele praf, smântâna şi laptele proaspăt au fost principalele produse de export pe segmentul lactate, în valoare de 1,7 miliarde de euro, pe care UE le-a exportat anul trecut spre China, potrivit datelor Eurostat.

State membre UE precum Ţările de Jos, Franţa, Germania, Irlanda şi Danemarca au cea mai mare expunere pe piaţa chineză când vine vorba de industria lactatelor.

Ţările de Jos, Danemarca şi Franţa sunt şi mari furnizori de carne de porc, chiar dacă Spania a fost anul trecut principalul furnizor al Chinei, fiind responsabilă pentru aproape 23% din importurile totale de carne de porc ale Chinei, urmată de Brazilia şi SUA.

Pe măsură ce tensiunile comerciale dintre blocul comunitar şi China se intensifică, unii oficiali europeni au tras un semnal de alarmă împotriva introducerii de tarife suplimentare la produsele alimentare.

Cu prilejul unei vizite în China care a avut loc la finele lunii aprilie, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski a spus că intenţia sa este „de a evita, atât cât este posibil, ca agricultura să plătească pentru problemele din alte sectoare”. „Poziţia Uniunii Europene este aceea că liberul schimb de alimente est un instrument foarte important pentru a asigura securitatea alimentară la nivel mondial”, a adăugat Wojciechowski.

Istoric, China a avut o poziţie diferită când vine vorba de produse alimentare, care au fost vizate deseori de tarife retaliatorii în cadrul precedentelor dispute comerciale. În luna ianuarie, coniacul a fost vizat de o anchetă demarată de Beijing, o măsură percepută ca fiind o reacţie la sprijinul exprimat de Franţa pentru o investigaţie a UE asupra automobilelor electrice produse în China. De asemenea, în luna aprilie autorităţile chineze au adoptat o lege care le sporeşte capacitatea de a reacţiona dacă SUA sau UE vor impune tarife la exporturile din a doua economie a lumii. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

 1. Politica tembelă a Ursulei şi a acoliților ei, aplicând fără crâcnire ordinele venite de la Washington, continuă să distrugă Europa. După „sancțiunile” aplicate Rusiei care au ruinat economia europeană, după sinistrul Green Deal care nu protejează natura ci doar agravează situația, a venit acum rândul să declarăm război economic Chinei. Pe bune?
  Cum adică „se tem de reacția Chinei”? Adică nu este clar că reacția va veni şi va fi pe măsură? Asta va ucide şi exporturile Europei, fiindcă producția este deja terminată! Iar chinezii se vor reorienta, pentru că ruperea lanțurilor comerciale întotdeauna stimulează apariția de noi producători, în alte zone ale lumii.
  Asta este încă o dovadă a războiului murdar purtat de SUA împotriva Europei, în aplicarea doctrinei Wolfowitz, câştigat prin intermediul trădătorilor care conduc UE şi Statele Membre.
  Iar popoarele Europei par a nu se mai trezi, continuînd să voteze pe aceleaşi lepre, cu voioşie.

 2. China va creste cu siguranta pretul bateriilor electrice si al materiilor prime necesare la fabricarea bateriilor electrice. Sau pur si simplu va interzice exportul de materii prime pentru fabricarea de baterii electrice. Cu asta costul automobilelor electrice fabricate in UE sau SUA va creste facandu-le necompetitive pe piata. Este previzibil sa se intample asta.

 3. O să cumpere terfeliștii un telefon din SUA doar văzându-și rinichii. La 5 familii de terfeliști, un telefon. Alea din China te spionează, doar alea din sua sunt bune.
  E bine, așa scăpăm de UE.

 4. S-a terminat cu escrocheria Diesel prin care v-ati intoxicat copiii, acum ati trecut la escrocheria electrica in care veti da la copii sa bea electrolit cu lamaie. Va place sa cantati „Vestnica pomenire” !

 5. Război Economic
  dar si multă PERFIDIE Europeană UE și SUA
  care au preturile si de 8 ori mai mari ca în CHINA.
  Halal democratie pretinsă.

 6. A vorbit cineva cu TOTI producatorii? Sau e doar o parere de birou? Cu aia, unii, majoritatea, toti, …

 7. total pe butuci Europa prin războiul din UrcRuina.
  Așa că persevereaZă ridicându-și în cap și China, măR😪g …
  ■}Halena- PoMpa 2 -Halena{■

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.