Egoismul bietului profesor Iohannis

Vestea cu pensionarea profesorului Iohannis a atras atenția mai mult din cauza mărimii ei. După nu știu cîți ani de muncă, i s-o fi cuvenind ceva. Nu fac parte dintre cei interesați să afle cît, deși situația sa de personaj plătit de la buget stîrnește o asemenea întemeiată curiozitate.

Cu ani în urmă, am încercat să aflăm ce taxe a plătit profesorul Iohannis pentru sumele încasate din meditații. Cele din care și-a făcut casele. N-am reușit. O întreagă mașinărie s-a pornit la Sibiu pentru a îngropa un răspuns care ar fi putut să-l ridiculizeze. Din două rînduri, o semnătură și o ștampilă, onestitatea declarației publice a președintelui Klaus Iohannis ar fi fost îngropată definitiv. Klaus Iohannis a fost profesor suplinitor la Agnita și, mai apoi, inspector școlar general adjunct la județul Sibiu, de unde a fost promovat în urma unui incident care l-ar fi implicat pe inspectorul general. Mai tîrziu, inspectorul general debarcat s-a dovedit a fi nevinovat. Dar Klaus Iohannis cel dornic de ascensiune a rămas pe poziție.

Cum a ajuns Klaus Iohannis profesor titular la Liceul Samuel Brukenthal din Sibiu rămîne un mister. Dar unul explicabil. Cine ar fi putut să trîntească la concursul pentru un post de titular un inspector general sau general adjunct? România cu acest grad de obiectivitate nu funcționează încă, chiar dacă ar fi fost vorba de cazul unui profesor care și-a luat definitivatul cu o notă minima (7).

Viața este plină de mistere și surprize și nimeni nu poate s-o transforme într-o farmacie. Micile avantaje ale funcției nu pot fi delimitate la miligram moral.

Dar blocarea postului de titular pentru o perioadă de 27 de ani poate deveni un subiect de meditație și, în același timp, o măsură pentru devotamentul față de profesie și față de elevi al unui ins care s-a bătut cu cărămida în piept.

Catedra de profesor de Fizică de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu a devenit disponibilă, după aproximativ 27 de ani în care postul a fost blocat de președintele României, Klaus Iohannis. Acesta a predat acolo timp de 19 ani.

Lista posturilor disponibile pentru titularizare în județul Sibiu a fost publicată recent, iar printre acestea se află și catedra de fizică de la Colegiul Brukenthal, cu predare în limba germană, ce presupune 18 ore de predare, reprezentând o catedră complete”. (Adevărul)

Presupun că există sute, poate chiar mii de funcționari publici care provin din școli și care își păstrează, în baza legii, poziția de titular pe o catedră la o anume disciplină, fie în școli, în licee sau chiar la facultăți. Ei zic că legea le dă dreptul și chiar le dă, fiind un soi de garanție și de recompensă pentru strădaniile din funcția publică. Cît de folositoare sunt acestea, este o altă poveste!? De obicei, titularii promovați pe cine știe unde nu se mai întorc niciodată, dar păstrează norma blocată. Este o formă de egoism, de apărare, de lipsă de curaj în a înfrunta riscurile unei ascensiuni. Cei mai păgubiți sunt copiii. Egoismul și teama de eșec ale titularului (gen Klaus Iohannis) aduc după ele o pregătire mediocră a elevilor. Suplinitorul de la Agnita, Klaus Iohannis, a devenit titular la Liceul Samuel Brukenthal, aducînd după el un alt suplinitor.

Vrînd-nevrînd, conștient sau nu, Klaus Iohannis a devenit parte a „României ne-educate”!

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 68

141 de Comentarii

 1. Pai si atunci cand, in singurul dialog televizat, a avut o prestatie lamentabila in confruntarea cu Ponta, iar pe aici a fost sustinut neconditionat, cum a fost ?

 2. Nu aveti alte subiecte?…animalul asta e total neinteresant si nu merita atemtie….

 3. Tot n-am deslusit opinia Dlui CN in chestiunea razboiului din Ukraina.

 4. Mda , acum sariti cu totii pe ” hantzi” , dar cind l-ati votat ? Si inca de doua ori ? Cind rinjea superior ca „proasta lui Dragnea” n-a stiut aria cercului ? Dar reportera tv , l-a intrebat si pe hantzi despre respectiva arie ? Sau era doar pentru denigrarea Veoricai. Spalati-va pe cap cu el . L-ati ales ? Si inca de 2 ori.L-ati ” lins” , pupat si adulat ? Ba inca i-ati fabricat si o ” prima duamna”, nu ? Un mare SIKTIR si un AUF WIEDERSEHEN!

 5. urmeaza, in curind pentru iohannis, serialul „tunurile de la sibii”… naspa moment daca nu reuseste cu milogeala lui sa-si obtina post care crede , in mintea lui, ca-i aduce imunitate… un borfas mai mult in liberbate… inca… asa zice sentinta judecatoreasca…

 6. Iohanis ca si profesor cu vechime la catedra, cu studii de fizica invatamant universitar, are dreptul la pensionare si la pensie. Chiar atat de inversunati suntem, noi romanii, ignoram adevarul si realitatea, chiar daca acestea ne lovesc in frunte !

 7. Dar hoasca de nevasta-sa cand se pensioneaza? Are anii inca de anul trecut. Nu vrea la pensie sa nu mai fie PrimaDoamna ci Prima Hoasca pensionara?

 8. Câte măgării se fac in învățământ !!! Camere de supraveghere din 1900 toamna la titularizare ,pensionarul își poate vinde catedra ,înaintea ieșiri la pensie .. etc A fost totusi cinstit ca nu a mai rămas încă 3 ani cu prelungire și nu a făcut schimb de posturi înainte de pensionare cu alt titular ,schimb care se face pe sume frumoase de bani ,legea permite ! Sindicatul e mâna in mâna cu ei ! Pleacă titularul la completare norma și rămâne suplinitorul titularul e fericit își primesc șpagă ,așa vrea directorul și minte inspectoratul ,ministerul .. etc

 9. Sa nu ne spuna noua acest mare escroc, ca daca n-ar mai fi fost primar sau presedinte s-ar mai fi intors din nou la catedra, sa predea fizica.
  Dar cand omul are un caracter infect, asta face: blocheaza un post ptr 27 de ani din orgoliu, ptr ca poate.
  Acest specimen detestabil nu a dobandit in viata nimic prin calitati frumoase si prin meritele lui. Totul a fost obtinut prin relatii si furt. Sunt convins ca nici ca primar la Sibiu n-a facut nimic, s-a nimerit (sau a ales el) sa aiba o echipa buna, care a muncit ptr el.
  Iohannis a fost o capusa……[Rumburak]

 10. @ je 7:33
  Aici este vorba, ca a tinut postul blocat, o viata.
  Tu comprend ?????

 11. In primul mandat o invatatoare a spus: „Dupa atatea ani nu a fost in stare sa-si ia nici gradul II.” Din articol apare si o intamplare, poate neintamplatoare cu inspectorul general. Tot din presa avem drama bunicii ramasa cu patru orfani pe care Iohannis i-a ”ajutat”, spunand ca si el si-a dat copilul…Apoi hotararea parca din 2005 prin care a pierdut a VII-a casa de fals. Ca apoi cu ajutorul Livia Stanciu(recompensata CCR) sa rezolvat dilema de incompatibilitate. Desi a avut o a II a decizie de fals pt al VI-lea imobil o casuta cu multe apartamente si peste 300.000 de euro din chirie, pe care nici un reprezentant al statului nu a indraznit sa recupereze banii. Vorbiti de o persoana de o „inalta valoare morala” care a tinut blocat un post. Sustinatorii lui cel/cei care l-au ridicat de la suplinitor la inspector pe criteriul etnic pana la presedentie, slavindu-l cu activitatea de primar. Adevarul fiind ca initiativa pt Capitala culturala a venit de la o domna din Diaspora, ramasa anonima,. Finantarea de transformare a Sibiului a venit de la guvern nu din bugetul local de orasel. Sibiul e „superior” Romaniei pt ca are 1500 de etnici germani devenind Intergalactic. I s-a construit o Universitate, o Facultate de medicina, desi mai sunt la Cluj si Tg Mures universitati, dar si o Mitropolie. Populatia scade de maririle cresc. Vinovati sunt sustinatorii lui Iohannis prin imagine/vot. In aceast tablou, undeva exista un om simplu ca un nufar care va supravietui vremurilor si va da speranta in viitor Romaniei atunci cand va fi o mlastina. Comentatorilor nu le plac oamenii simpli, dar ei de multe ori au un suflet mai curat, mai frumos decat elitele pline de ele si de balast.

 12. Nu prea are cui sa vanda. In Sibiu sunt putini etnici germani. Fortarea a mentine un liceu in limba germana este un moft, candidatul trebuie sa vorbeasca germana, acesta este criteriul, deci ori e etnic ori unul care vorbeste. Nu stii ca la liceele si sectiile etnice din facultati se reuseste cu mediile cele mai mici. Asa ca … sa fii, daca stii germana esti academicean…sau presedinte…

 13. Pentru toate nelamuririle legate de klaun, intrebati sri-ul. El le stie pe toate.

 14. Acum cică își caută post cu protocol in numele României, nu știu de ce dar am impresia că va sfârși mai prost că basescu

 15. Pe dracu’ onestitate si rigoare germane, pe naiba harnicie saseasca ! Asta e cel din urma urmas al fanariotilor !

 16. Decebal, mihai viteazul, vlad Țepeș, Avram Iancu, tudor Vladimirescu, ion Antonescu, Ceaușescu, Iliescu, Traian Băsescu, iar acum iohannis…mulți „escu”, acum un onnanis…

 17. Problema nu este ca nu are drept la pensie. Sa si o manance sanatos. Ci ca a tinut 27 de ani un post blocat. Poate si Ciolacu si a pastrat postul de covrigar la Buzau. Ca acum se poarta blocarea posturilor. La fel si in ministere.

 18. Johanniss e pensionar!!!

  Nota șapte la definitivat era înainte de 89 nota minimă și asta o luau cam toți și dacă toți o luau de ce să-ți mai sfermi mintea și așa putina, să mai și înveți,bine zic? Foarte bine!
  Apoi la Colegiul Samuel Voma Brukenthal a participat la concurs ,concurs și la acest concurs „secret”(așa îi pace lui totul sa fie secret) au participat doi concurenți Klaus și Johanniss ,a câștigat ultimul că pe primul l-au prins copiind și l-au dat afara.
  De fapt pe amândoi i-a prins copiind ,dar unul a recunoscut și cel ce a recunoscut n-a fost Johanniss.

  Adevărul e că Samuel Voma Brukenthal ,însuși, l-a preferat pe Johanniss fiind și stranepotul lui și îi și semăna foarte mult.
  Sângele apă nu se face!
  Mai era o condiție de îndeplinit ,de fapt două ,că sa ajungi titular acolo ,să știi germana de la muma-ta și să fii „sfințit”de FDGR izvorul democrației în poziție de drepti și a șutului in fund cu spitul.
  Adevărul e că la fizica se pricepe foarte bine ,este și autorul unei legi noi care spune :Avandu-i pe Generali că punct de SPRIJIN v-am făcut ce am vrut!!!

 19. Johanniss e pensionar!!!

  Nota șapte la definitivat era înainte de 89 nota minimă și asta o luau cam toți și dacă toți o luau de ce să-ți mai sfermi mintea și așa putina, să mai și înveți,bine zic? Foarte bine!
  Apoi la Colegiul Samuel Voma Brukenthal a participat la concurs ,concurs și la acest concurs „secret”(așa îi pace lui totul sa fie secret) au participat doi concurenți Klaus și Johanniss ,a câștigat ultimul că pe primul l-au prins copiind și l-au dat afara.
  De fapt pe amândoi i-a prins copiind ,dar unul a recunoscut și cel ce a recunoscut n-a fost Johanniss.

  Adevărul e că Samuel Voma Brukenthal ,însuși, l-a preferat pe Johanniss fiind și stranepotul lui și îi și semăna foarte mult.
  Sângele apă nu se face!
  Mai era o condiție de îndeplinit ,de fapt două ,că sa ajungi titular acolo ,să știi germana de la muma-ta și să fii „sfințit”de FDGR izvorul democrației în poziție de drepti și a șutului in fund cu spitul.
  Adevărul e că la fizica se pricepe foarte bine ,este și autorul unei legi noi care spune :Avandu-i pe Generali că punct de SPRIJIN v-am făcut ce am vrut!!!

 20. Ineptul asta de iohannis ar trebui sa mulțumească armatei deoarece este singurul loc unde a învățat și a făcut ceva în viata lui de borfas:”În armată începi să coși singur un nasture, să-ți coși o cămașă. Sunt singurele lucruri pe care le-am învățat în cazarmă”

 21. Doar pensionarea ne scapa de acest Nullus Perpetuum, Magnus Stupidus Kiolhanis, grof de Sibiu si satrap peste Romania?

 22. IL bantuie pe autor, e clar daca si in JOIA MARE nu isi gaseste pacea
  Dumnezeu nu tine cu calaii..

 23. problema nu e asta; ca iohanis si altii pot sa blocheze posturi in mod lega, asta e adevarata problema; iohanis, ajust sef de stat putea sa o aduca la normalitate; dar nu a facut-o; aici e marea problema; mai toti daca nu toti cei care ajung „acolo” faca tot posibilul sa inventeze legi strambe dar care le sustin privilegiile; romania nu a fost niciodata condusa de patrioti, poate cu mici exceptii neglijabile.

 24. Jos pălăria pentru profesionalismul specialiștilor în marketing politic de peste Ocean ! Ne-au cadorisit cu un președinte-profesor care i-a aburit pe români că va pune la punct sistemul românesc de educație. ( ” România Educată ” ,)Experții în cauză știau că românii că națiune prețuiesc educația. Și vor să intre și în Schengen și să aibă parte de o administrație publică onestă, că în Germania. Hocus pocus ! Din jobenul unchiului Sam a fost scos Iohannis, profesor de fizică ( ca Angela Merkel ) și os de german, fost primar al unui oraș de origine germană.

  Ghinionul face însă ca pe acest Klaus din Hermanstadt ( Sibiu, adică) să îl doară în cot de situația învățământului românesc sau de aspirațiile românilor. Omul este, că orice individ fără copii, total neinteresat în viitorul Romaniei și este de un egoism feroce.

  Spre cinstea ardelenilor – printre care mă număr și eu – Tribunalul din Brașov l-a condamnat pe Iohannis pentru jaful imobiliar pus la cale pe baze de acte false înainte de a fi ales președinte. Românilor din păcate nu le-a păsat, l-au ales în 2014 și l-au reales în 2019 …

 25. Interesanta treaba cu blocarea postului in invatamant. ma intreb cum s-ar traduce asta in privat. Sa zicem ca sunt inginer proiectant la Bohohosch, ma angajez functionar la primarie si blochez postul la Bohohosch? Este ca nu merge?

 26. @batalionul de vivandiere ” Mda , acum sariti cu totii pe ” hantzi” , dar cind l-ati votat ? Si inca de doua ori ? ”

  -pai d-aia au romanii „vina colectiva”,
  l-au votat democratic pe Fuhrer!

 27. „Elitelor” din presa, ciocu’ mic! Ca l-ati tamaiat intocmai si la timp.

 28. Tocmai pentru ca este un ESCROC DOVEDIT DE JUSTITIE, johanis este adulat de romani, dovada fiind faptul ca DE PATRU ORI AU VOTAT CUM LE-A CERUT EL, inclusiv atunci cand el nu le dadea voie la piata, dar la vot s-au dus. CACI, CINE SE ASEAMANA SE ADUNA.

 29. „Bietul profesor”spune autorul,că o mângâiere pe creștet, așa spui și despre unul ce nu a avut noroc in viata deși s-a zbătut și a încercat și despre unul care nu are minte .
  Apoi blocare postului pentru 27 de ani vine din eul lui interior din consumul excesiv de fudulii și nu legea e de vina pentru că legea îi permite dar nu îl obligă .
  Înțelegi d-le autor!
  Uite Ciolacu e prim-ministru ,dar nu și-a blocat postul la covrigarie
  deși putea ,nu l-a blocat,a lăsat să fie ocupat prin concurs deși covrigaria nu e o instituție bugetară ,dar poate deveni .
  Daca Ciolacu ar fi făcut așa ceva întreaga redacție ,împreună cu USR-istii îl alergau prin București de era ,vai mama lui ,venea chiar și neprihănită Sosoaca in ajutor și chiar și HAUR-istii.
  Iar Nicușor Dan ar fi interzis consumul de covrigi de Buza in București și împrejurimi .
  Apoi s-ar fi organizat un „maidan” in piața aia unde se adunau prostii să-i de-a jos pe cei ce fac ceva pentru țară și să-i înlocuiască cu ce-i ce au scos-o la vânzare că sa fie ei protejați.
  Daca vi se pare cunoscut scenariul și credeți că ați visat ,să știți că nu ați visat ,l-ați trăit dar putini au fost cei ce se rugau să nu se întâmple .
  „Bietul profesor”este scenaristul și autorul moral a ceea ce s-a întâmpla în acea piata și a făcut-o conștient iar blocarea postului de profesor de fizică e o căcărează mica în comparație cu „maidanul”din zece august când românii au fost îndemnați să-și de-a in cap fără să-și pună întrebări și au făcut-o .

 30. nu la primit in nato ca sa baga la telefoane cu harta.

  ca voi inloc sa mereti la scoala, voi mereati la filme, une ati invatat sa va bagati la telefoane cu harta. Care e o treaba foarte misto. Tot de la ei ati invatat cum se face, can pacaliti omu cu harta. Van aripa da milogi.

  voi va dati hidrocentralele Austriei, iar porma da foame va bagati la telefoane cu harta. Iar iohannu, un german, vede ca copilul roman geme de foame, dar el daia tot se da cu avionu padejaba pan alte tari. Acest german infect a dat armament si patrioate de milliarde de dollari gratis strainilor, sub pretext sa va „apere” de ceva ce nu erati ameninati. Germanu se face ca nu stie romaneste.

 31. KJW si-a dovedit din plin faima de meditator! Datorita lui, toti romanii stiu acum ce inseamna ,, Jo Napot Kivanok,, !!
  Daca fiecare din acestia ar plati cu doar un leu valoarea acestei meditatii, ar incasa 20 milioane lei ( impozabili, of course ).

 32. Proiectul ,,Romania Educata,, nu a dat rezultate.

  Sa nu vina cineva sa-mi spuna ca romanii…sunt greu de educat !!

 33. Multora li se pare foarte firesc ca sasul a fost profesor la un liceu cu numele Bruchental. Ala numai liceu romanesc nu este in traditia sa nemistificata.

 34. Johannis : o figura faustiana , un luptator impotriva declinului, ilustrand exceptionalismul transilvan si lupta acerba pentru identitatea hermannstadt_iana !!

 35. ba strambilor, va bagati la telefoane cu harta in Austria, ca nu stati pa curu vostru

 36. KWJ valoreaza mai mult decat felul in care se exprima.

 37. Un ciocoi parvenit leneș și trântor,un șatrap asta este werner ,ce țeapă de proporții le-a tras națiunii române Sasu, Dăncila era parfum pe lângă acest individ

 38. @Akornion
  Raman la parerea ca pe Johannis , ca si pe „timisoreanul „Fritz l-au votat in special cei care n-au vazut un neamt in viata lor si au crezut ca nemtii sunt un fel de extraterestri, dotati cu un ou in plus.

 39. Iohannis = poporul roman… care l-a votat de 2 ori. Ptr ca s-a identificat cu el. „Dragi romani”, nu-l criticati pe Iohannis ptr ca va faceti autocritica si autocarcaterizarea.
  „cum e turcul si pistolul”

 40. Categoric, obsesia asta cu Iohannis este o boala grea ,dar aduce comentarii multe care mai de care mai „inteligente”.

 41. Ar fi interesant de știut câte posturi blocate sunt la nivel național. Treaba asta se poate rezolva cu o simplă garanție a postului pe o anumită perioadă.

  Postul se ocupă pentru buna funcționare a instituției și dacă nu te-ai întors în 2, 3, 5 ani, ghinion.

 42. corectitudinea si harnicia germana inseamna lagare, razboaie si multa moarte in Lume. Ati uitat de dictatul de la Viena in care Germania aliata Romaniei a „dat” Ardealul de Nord altui aliat si Basarabia lui Stalin pt ca voia sa ne forteze sa mergem alaturi de ea impotriva URSS? Cati romani au murit din cauza „harniciei” si „corectitudinii’ Germane, poate pt bunicile ramase sa-si creasca singure copiii si mandria de a fi sotii de ofiteri le-a facut sa vada ceva stralucitor in Germania, dar daca rationam nu-i decat o unealta a …lui Hades.

 43. Ce mai rădeai de D-na. Dăncilă, Cornelianule!
  Ce-l mai susțineau pe sică și gașca lui de lăbărali!
  Acum te vaiți de impostura care ne-au măncat jde ani, distrugând și cea mai rămas după alt nemernic turnător divedut?
  Acum, dar până acum, de ce le-ai suflat în…?

 44. Ce mai rădeai de D-na. Dăncilă, Cornelianule!
  Ce-i mai susțineai pe sică și gașca lui de lăbărali!
  Acum te vaiți de impostura care ne-au măncat jde ani, distrugând și cea mai rămas după alt nemernic turnător dovedit?
  Acum, dar până acum, de ce le-ai suflat în…?

 45. basescu are 7 clase la liceu da constructii. Sa vezi davai ceas davai palton can or intra ukranii paste voi, pa la Tulcea.

 46. Totuși, e născut în 13.06.1959, are 65 ani în iunie! Totuși, datele personale spun cu totul altceva despre acest individ despre care toți credeți cu tărie că are studii universitare, ceea ce e un fals grosolan! Studii universitare, înseamnă că studentul a avut o universitate funcțională(înainte de 1989 doar prin recomandări Secu, UTC și PCR, puteai ajunge sa te înscrii, dar rezultatul examenului era rotunjit că nota în funcție de recomandarea care te însoțea, aveai nota 5-6 că medie, îți adăugau 2-3 puncte din oficiu pentru o medie mare). In plus, erau institute pentru absolvire în învățământ, intrai la institut imediat după absolvirea liceului pe profil învățător și profesor, nu erau studii universitare, toți proștii cu scrisoare de recomandare intrau! Institutele erau pentru subingineri și orice, dar ieșeau multi profesioniști dar din destui/le idioțenii bipezi!
  Continuare 👇

 47. Completare:
  In legătură cu studiile plavanului, nu exista studii universitare la plavan, pentru că: de la 12 ani la 25 ani, nu era stabil pentru studii universitare, nu era în stare să citească o carte din scoarță în scoarță, nu era prezent permanent la ore! De la 25 la 35 ani a continuat instabilitatea personala și de familie, neîncrederea în sine a dominat peste jumătate din viață trăită de el, a fost dependent de ceilalți permanent! Abia după 36-37 ani a început să crească în forță spre escrocherii și înșelătorii, fals în acte și șantaj. Oricum, e genul mediocru care nu vrea decât să controleze și să supună orice entitate, sa ii umilească total! Asta e dovada că nu are studii universitare și chiar studii normale reale, nu accepta decât propria viziune și orice propriu! Cum credeți că a acceptat studiile superioare ale unor profesori universitari cu deschidere diversa, un individ care nu are încredere în sine, nu are deschidere pentru nou, e blocat în propriul mental infracțional spre binele propriu?! Cum naiba poți crede că un studios universitar real își rezervă locul de munca pentru 27 ani?! Ăștia chiar ne cred fraieri pe toți cetățenii români?

 48. ….se mai zice de săsălăi că sunt și sinucigași patentați, adică sunt lași când ii prinzi cu fofărlica.Ducă-se…!

 49. toata viata lui nu l-a interesat decit de el , de nimeni altcineva tinind cont ca facea politica. Asta-i omul pe care l-ati votat ca-i neamt si „cinstit” Pe fiecare zi se mai descopera ceva,inde sa devina o teapa mai mare ca cea luata de la chiorul betiv

 50. Ve ofticoși ăștia de la cotidianul, cum îl compari pe nimicusor cu iohanis, că fiind la fel de Trântor, cum te cenzurează.

 51. Întrebare de bun simt, Întrebare trolilor psd-pnl care postează în „masă” la Cotidianul! Dragilor, dacă ieșea dna Dancila sau dl Ponta Viorel Victor președinte al României, erau extirpat pensiile speciale? Dl Manole de la BNR era ” pensionat” cu forța, nu mai cumpărăm arme americane din anii 70, de pe vremea războiului din Vietnam de 47 mld de Euro? Românii nu mai emigrat? Erau ” examene” pe funcții publice? Dl Iulian Dumitrescu de la CJ PRAHOVA nu mai avea Lamborghini de 600 000 de Euro cu 650 de CP și furaciune de 48 miliarde de lei vechi? Dl Mitică Buzatu de la CJ Vaslui nu mai fura în 5( cinci) minute 1 250 000 de lei noi? Cine îl scotea Core din „saracie” pe dl Mitică Buzatu? Dl Buzatu era pe ” drojdie” și poieziile gen Cenaclul Flacăra ale trolului psd-pnl Core, îl scoteau la mal pw Mitică Buzatu sau tot” eterna” furaciune de la Bugetul României? Eterna furaciune, Eterna furaciune, Eterna Românie! On veceu’ ăsta, dacă nu furi, minți, mori de la o banală zgârietura! Numai tâmpiții cred că dacă muncești cu minim pe economie în România, ai Lamborghini de 600 000 de Euro cu 650 CP și 48 miliarde de lei vechi în cont ca dl Dumitrescu de la CJ Prahova! PS Membru al PNL, prieten cu cimpanzeul rujat de RB Rolex! Ați înțeles? Ăștia vă fac în foi de vița ca pe animale, porci, viteza! Fraierilor! 35 de ani Ați fost măgari de povară pentru Burghezia Securista Bugetară! Sunteți cârpe la proști, unii mai proști ca voi, proști da’ jmecheri! Numai mormântul vă scoate din postura de sclavi! Mintea deloc! Noi muncim, nu gândim!

 52. L-a votat lumea pe Johannis ca sa nu o voteze pe Dancila, nu ca ar fi avut valoare Iohannis. Manipulare PSD care de atunci era in cirdasie cu PNL. Truc vechi si ieftin sa bagi un candidat la vrajeala…Madam „Una tută lei” Dancilă ca presedinte era de noaptea minții…PSD e un partid de cacat votat de pulime pentru alocatii, pensii si ajutoare de stat, in rest e zero. Boboru decide, prostimea, pulimea, ca doar e democratie…

 53. 13:23, 13:28, 13:37, 13:37, 13:40 ?????
  Exemple de elocinta, de logica, de comentarii?
  Pe ce criterii sunt admise scrierile acestui personaj intr-un limbaj jignitor la adresa romanilor?
  Sunt aruncate la coș multe comentarii dar scrierile acestea total in afara subiectului trec. Sunt amuzante sau ce?

 54. un subiect pentru matematicieni> Zero la patrat da mult mai mult decat zero.

 55. Ma uit la el cind apare la TV…cum explica el, pe un ton scrîṣnit si apasat, niste baliverne neînsemnate cu elocventa lui săsească ca unui copil tîmpit…acest animal nu are nici un pic de implicare in nimic, e ca un Cyborg de cat 2, care apasat pe buton măcăie ceva…Demnitatea lui se opreste insa aici, desi a admis public ca conduce un stat esuat, nu si-a dat demisia…dimpotriva, ca sa se razbune(pe cine?) si-a plimbat frustrarile pe toate continentele pe banii contribuabililor…regele e gol….

 56. Aest biet profesor este presedintele Romaniei. Si a fost si ramine unul dintre cei mai buni !!!

 57. Neaoṣă, profă de engleza la un liceu obscur din Sibiu, pasionată de toalete, dineuri in inalta societate si calatorii…si care preda activ la liceu…cam atît…pe vremuri prima doamna era activa in stat pt imbunatatirea conditiilor din spitale, azile, scoli, asezaminte culturale, etc..plus filantropie…absolut nimic in 10 ani de domnie ale presedintelui sas-cyborg Johannis….fustițe peste genunchi, atitudine „tînără” si sprințară, detasare totala…si românii care i-au votat sperînd ca astia doi vor schimba fața țării…o mare dezamăgire si lehamite…

 58. @ H2SO4 PESTE SUFLETUL romaniei …. Bun , bun de tot , comentariul tau ! Dar trolii nu gindesc , trolii executa ordine orbeste ! Daca li se ordona sa te omoare , te omoara ! ASA cum au omorit tara ! Insa va veni si vremea lor …

 59. @ H2SO4 – mai vitriolule inca nu ti-a iesit din cap proasta lui Dragnea” ? Spusa de ala cu ” gaina care a nascut pui vii” ?Vorbeste in numele tau Ticutza sau bea-ti vitriolul.Prost e fiul doamnei aleia care te-a procreat. Pricepi ?Tu si ceilalti ” telectuali” l-ati sustinut pe JohAnnuSS. Dovada de cit de ” telectual” este el si voi. Sunteti ETALONUL” Rominiei educate” . Si apropeaux – care dintre partide vor ca sa dispara ” specialii ” ?Cum faceau spume Rares rujotel si USR-ul ? Tinerea de minte-i scurta la ” etaloane” !PS -Veorica a dat examen la Petrol si Gaze , ,concurenta fiind de 7 pe loc si a reusit cu medie mare ,inclusiv la licenta . Institutorul vostru a facut 3 , da trei ani la UBB si a iesit…Suplinitor la Agnita.. Ia si pe @ Este o vreme pentru toate si jucati-va cu H2SO4. Si inca un apropeaux – daca as sau am spune despre mamele , sotiile sau fiicele voastre ca sunt ” Proastele lui @ H2SO4 si @ Este o vreme pentru toate” cit de comod sau bine va simtiti ? In nesimtirea voastra.Si nu toti sunt troli sau putinisti.Unii mai au inca , nu pot spune acelasi lucru despre voi, mintea la purtator! Hai cenzura!!!!

 60. Minti ca un pig. Inainte de 1989 nicio scoala, liceu sau institutie de invatamant superior nu cerea recomandare din partea SECU, PCR sau UTC.
  Minti si in privinta rotunjitului mediei de la examenul de admitere in functie de recomandarile(?!) politice. Nu se rotunjea nimic, nu erau niciun fel de recomandari. In sesiuni veneau la examene studentii de la ,,fara fracventa”. Nu se facea nicio derogare ptr ei, invatau ca si cei de la zi. La examen proful nu tinea cont ca sunt de la ff, trebuiau sa viseze materia.
  Pe vremea aceea se invata.
  Ptr doctoratul Ceausestei au modificat legea, dar nu i s-a acordat calcandu-se pe lege. Mananci kko……[Rumburak]

 61. Spuneam la 10:44 plin de inflacarare CONTRAREVOLUTIONARA, vezi APATRIDU doru popescu FARA Dumnezeu si FARA PATRIE:
  In sfarsit Nea Cornel si-a prezentat si „cantarul moral” care nu are indicator de miligram, centigram si decigram, evaluarea operand-o la Kil…Cantar adaptat special evaluarii baietilor cu ochii albastri are controleaza Romania SECURISTA!!! Imoralitatea
  lor se masoara in kilograme fiind direct proportionala cu greutatea corporala…
  Am zis ceva jignitor?

 62. Este cumplit ca să îți dai ” seama ” că jigodiile din top 300 și-au făcut averea din vânzarea Rulmentul, Tractorul Brașov, Uzina Doi, COS Târgoviște, etc, etc! Șube transpirate țineau cu Frontul Salvării Naționale și dl Dan Ioan Popescu cu dl Adrian Năstase vindeau creează ce Matei Brâncoveanu, Mihail Viteazul, Ștefan cel Mare nu au vândut! Dl Năstase pt care d-na Core, Drag de România, Yahweh, Rene, îl divinizeaza, a crescut PIB- ul Austriei cu 7 miliarde de euro și a scăzut PIB-ul României cu 11 miliarde de euro! Deci? Eu pentru o amenda neplătit de 145 de lei am conturile blocate, dl Năstase cu ” pagubă ” de 11 miliarde de euro râde la Cornu? D-na Core! Vă umflă râsul? 11 miliarde de euro vs 145 de lei? În viziunea psd-pnl, privații din România este fecale cu căcat! Deci? Dna Core, după ce muriți veți „blestema” iubirea de cancer psd-pnl! Mă faceți ca să râd! Dvs? Alt bălegar „prostit” d3 A3-CNN!

 63. Tot ce a fost și este legat de democrație și credință sunt șarlatanii, crime împotriva umanității: genocide, jafuri, cotropiri, haos, distrugere etc.
  Suntem oare capabili de a crea un tip de societate in care toți să fie egali ?
  Omul nu, poate inteligența artificială, altfel vine în curând apocalipsa oamenilor!

 64. ” Insa va veni si vremea lor …”

  Sunt multe imaginile care masoara inconstienta, prostia… Printre ele, aceea cu niste gagaute care se hahaiau aruncand in bataie de joc, hartii de un leu si omul acela care aflase la vremea lui cat de greu se castiga banii si nu s-a indurat sa calce pe ei.

  Este clipul bunicilor in care acestia spun din suflet, noi a trebuit sa induram nazismul, comunismul. Voi v-ati nascut in democratie, nu renuntati la ea, nu va intoarceti la ce am trait noi! Dar…O, da, trolli!

 65. Iohannis a fost profesor, insa a fost doar profesor suplinitor angajat pe pile, pentru ca nu a fost capabil sa isi ia gradele didactice care sa permita titularizarea.

 66. @@parere 14:10 : habar nu și dar te trezești comentând! O spune un cetățean care a trecut prin aceste furci caudine oribile, care a luat la examen ASE 8,66 dar caracterizarea sau recomandarea a fost de rahat! Totul e corect din ce scriu, daca habar nu aveți sau nu vreți să recunoașteți, nu e nicio problema, abțineți -va de la faultări.

 67. @[Rumburak],
  „In sesiuni veneau la examene studentii de la ,,fara fracventa”. Nu se facea nicio derogare ptr ei”
  Ptr doctoratul Ceausestei au modificat legea, dar nu i s-a acordat calcandu-se pe lege. Mananci kko……[Rumburak]

  Mai rumburak, ticalosesti din greu ca deobicei. Eu la fabrica unde am lucrat inainte de ’90 am avut colegi sportivi de performanta la cluburile locale. Ca tot esti timisorean, cum si-au facut facultatea sportivii de la Poli?
  veneau la fabrica odata pe luna sa semneze condica si la faculta de loc. Dar dupa 4 ani aveau diploma…
  Am avut colega de birou fosta sportiva de performanta (volei) cu diploma de economista luata tot la foarte fara frecventa, pe recomandari si ordine de partid.

 68. Rumburak, gresesti. parere… are dreptate. Existau dosare. Existau referinte. Crezi ca la Drept intra fiul unui „fugar”?

 69. Eu am intrat în 70 la electromecanica cu 8,50 și nimeni nu mi-a cerut recomandare și nici nu am auzit de așa ceva.
  Dosarul de înscriere la admitere conținea diploma de liceu,o cerere
  de înscriere și îți făceau ei la secretariatul Universității copie xerox după buletin,prima pagina.
  Atât!!!Restul sunt povesti!
  Recomandare se cerea la Stefan Gheorghiu,miliție,securitate și armata.

 70. Facultatea de istorie, ca şi cea de Filosofie şi cea de Drept, erau facultăţi considerate ideologice. Asta înseamnă că cei care candidau pentru aceste facultăţi aveau dosarele de familie verificate, aveau de completat o fişă cu totul şi cu totul specială în care trebuiau să completeze dacă au persoane din familie în străinătate, dacă cineva din familie a fost condamnat politic. Noi depuneam candidaturile şi acest dosar înainte de bacalaureat. Eram singurele facultăţi – poate academiile militare, dar acelea aveau un regim special – eram singurele facultăţi în care noi nu ştiam dacă luăm bacalaureatul sau nu, dar trebuia să depunem acele dosare pentru ca instituţiile abilitate să poată să facă verificări” profesor Carol Căpiţă.

  Tovarasii nu lasau nimic la intamplare.

 71. Da şi eu l-am votat pe acest sas înpuțit, presa securistă la ridicat în slăvi iar pe Dăncilă ne-au prezentat-o ca pe țața leana, proasta din capul s(t)atului şi m-am luat după fentă, după un an de mandat al dulapului, tembeliziunile ne-au prezentat o altă Dăncilă, vorbind elevat şi fără perlele din campanie, aşa că presa scrisă şi vizuală ne-au mai fentat pentru a câta oară ?

 72. Astea sunt generatiile fara examen de admitere in liceu/facultate, acum sunt admisi la Oxford doar dupa un CV/diploma de Bac. Nu au fost efectiv la cursuri. Nu toti oamenii au talent oratoric poate de aceea doamna Dancila a parut slaba, iar gafe se intampla si la case mari. Avea mai multe: nu a avut „probleme”…economice, a fi cinstit=pro…s, era femeie, nu era etnic occidental ca Iohannis si Clotilde si a mai avut tupeul sa ia apararea Romaniei in CE si sa demostreze ca isi iubeste tara atunci cand eurodeputatii romani au votat pt sanctionare noroc cu maghiarii care au votat impotriva sanctionarii. Romanii i-au votat dinnou marile ”valori” morale ale Romaniei si o vor face dinnou pt ca le plac nonvalorile sau pt ca motivul: „Cine se aseamana se aduna.” Tragic este ca din articol reiese ca Iohannis a fost ajutat sa ajunga din suplinitor inspector si tot asa…a fost un lut pe roata olarului. Asa ca ne facem iluzie cand votam, olarul deja a realizat vasul pe care il vom admira.

 73. Profesorul Florin Badea ne povestea că într-o zi academicianul Neniţescu a venit şi i-a aruncat lucrarea pe masă, în laborator, şi i-a spus cam aşa: „Citiţi-o voi, eu nu o voi citi niciodată!”. Profesorul Badea a luat-o şi a citit-o, i-a plăcut lucrarea pentru că că avea substanţă ştiinţifică şi a fost foarte curios să meargă să asculte felul în care va fi această lucrare prezentată. Lucrarea era din domeniul polimerilor, o lucrare complicată chiar pornind de la formulele pe care ar fi trebuit să le prezinte în susţinerea lucrării. Şi tot domnul profesor Badea povestea că la ora la care era anunţată lucrarea, s-a dus şi lucrarea fusese susţinută cinci-şase ore mai devreme, ca urmare nu am nici o informaţie despre cum s-a comportat în această susţinere”, a spus Ecaterina Andronescu, profesor universitar. „Există, prin urmare, suspiciunea că doctoratul Elenei Ceauşescu nu a fost susţinut niciodată. Simpla citire a formulelor chimice presupuse de o lucrare în domeniul polimerilor necesită profesionalism.

 74. Pentru a intra la facultatea de teatru, Cornel Coman a fost înfiat de bunicul său. Astfel, tehnic vorbind, el a devenit frate cu propiriul tată care era „chiabur”.
  Si, au fost multe alte cazuri similare si multe alte motive nerecunoscute oficial pe care le cunosc doar cei care le-au trait.

 75. O Nulitate Hulpava, pe banii datorati statului roman, s-a pus batista pe tambal, Werner a ramans cu banii in buzunar

 76. @ inutil Pyrrus Sardanapal , mutumesc. am si eu o mama , o sotie , nepoate cit cuprinde … Si ele sunt medici de oameni si de animale , specialiste IT ,lucratoare in domeniul bancar ( absolvente ASE) si toate la stat.Cum as putea sa le definesc precum Cristoiu si misoginii de pe forum drept ” proaste” ? La fel sunt si sotiile , mamele si fiicele celor multi. Cele care nu au avut o posibilitate sa-si faca studiile superioare sunt la locul lor de munca meseriase apreciate.Asta nu inseamna ca-s” proaste” .Doat @ Tica , cel care semneaza cu multe nickuri, gen ” H2SO4 sau HNO3. Dar are dreptate in ce spune despre” jigodiile” ce au vindut tara.Si @ Core puncteaza: „Dar … O,da,trolli!”Aceasta mica fraza spune totul!

 77. Din pacate, se pare ca si acum se aplica tot felul de coeficienti pentru a ajusta notele sau, si mai rau, dupa cum citim se iau licentele pe bani…

 78. PS @ inutil Pyrrus Sardanapal- acele nepoate au facut studiile la sta, nu la ” facultati” pe bani. .Cu stima.

 79. Un sas mediocru dpdv profesional,infumurat,avid de putere,necinstit!Era sa fie prim al RO, Basescu l-a ghicit! Altfel un executant perfect al ordinelor primite din exterior!

 80. Maestre! Dacă în ospătar analfabet cu 8 clase cu ștergar jegos pe antebraț a fost primar 1 miliard de zile la sector Bucale de mărimea județului Ialomița, în acest timp absolvenți de Fizică Atomică spălau vase în centrul vechi, dvs ce „: dorinți ascunse” mai aveți de la acest popor adentat, certat cu periuța de dinți și de apă caldă cu săpun? Dvs ” efectiv” ce așteptări mai aveți de la 80% proști!

 81. Maestre, dăm vina pe Adrian Năstase că a vândut Petromul și că are 1 miliard de Dolari șpagă? Dăm vina pe PSD că a vândut România și că au emigrat definitiv 4,5 milioane de români? Dăm vina pe PNL că distruge total ceea ce a mai rămas din Termocentrale și că dl Virgil Popescu a sărit de 600 de milioane de Euro avere? Dar? Dar? Cine i-a ales Maestre la Butoiul cu Miere Dulce? Pietrele Funerare din Ghencea doi sau proștii, 80% idioți total? Cine? Nu ei?

 82. KWJ trebuia sa fie DIZIDENT pe vremea vechii oranduiri ! Trebuia sa ia calea codrului si sa lupte impotriva lui Ceasca, in Muntii Fagaras, in salbatica vale a Arpaselului. Si sa reziste in adapostul secret pana la ultimul biscuite, pana la ultima sticla de rom. Iar gloria l-ar fi urmarit peste veacuri…

 83. @ Hmmm 02 mai 2024 la 14:46

  ten dantura da magraon, ca era parfum la vremea comunismului, ce sti tu. Sa sugi pula la streini, aia sti tu. Va place suptu puli ceva de nedescris.

 84. Va dati seama daca si a luat definitivatul cu 7, posibil pe megapile, nota reala a fost mult mai mica.Examinatorii au facut ce au putut, au SEMNALAT ca e pe pile.Multumim de informatie , dle Redactor sef.
  Alt aspect ma pune pe gânduri. Cat ar fi fost fe …destept, Dl respectiv a realizat ca, dupa ce a fost scos din…adormire, va URCA ierarhic si nu se va intoarce la catedra veci pururi. Si daca n a realuzat a avut cine sa ii explice, de la ai nostri la ai nemturienilor.
  Asadar eu pot bănui ca conservarea (sic!) catedrei a fost hotărâtă de cine trebuie pt a se sterge cu timpul urmele unei activitati profesorale sublime,dar care…

 85. Votez cu ” A fost” nu cu „@parere”. Am vrut sa dau la drept, acea fisa EXISTA, am abandonat , sa nu fac valuri.Aveam bunici burghez naționalizat, respectiv chiabur care a „donat” pamantul CAP ului si un unghi proaspăt fugit in RFG.

 86. @parere..daca nu intram la ISE, puteam sa dau in toamna la electromecanica , la subingineri. Erau facultati unde mai ramaneau locuri pe toamna, in special in alte orase industriale, miniere, etc. Erau variante nelimitate. NIMENI NU ITI MANIPULA NOTELE, CUM MINTI TU. Erau locuri pt sportivi, bine specificata si in vazul tuturor. Era lege ca toti sa fie educati si angajati in campul muncii. Au muncit sa puna Romania pe harta si astazi.au o pensie de la statul Roman.

 87. „Afurisit să fie câinerul de vornic, şi cum a ars el inima unei mame, aşa să-i ardă inima Sfântul Foca de astăzi, lui şi tuturor părtaşilor săi!” blestemau femeile din sat, cu lacrimi de foc, în toate părţile.

 88. Pentru ca multi au luat-o pe” proasta lui Dragnea” cum a numit-o ” marele deontolog” la care ” gaina naste pui vii” -Cristoiu, i-as intreba pe detractorii d-nei Dancila (nu-s pisidist si nici simpatizant)citi copii a crescut(nu vindut) Plavanoficusul ? Se stie de altfel ca d-na Dancila neputind avea copii a infiat unul. L-a crescut si i-a oferit o sansa in viata. Moralmente cine-i ” prostul” aici ? Asa ” agramata” cum ne-o prezentau tembeliziunile , vorbea liber. Institutorul vostru nici cu prompterul sau cu foile de hirtie nu se descurca.Si vorba altei doamne @ Core:” Este clipul bunicilor(as adauga si al parintilor) in care acestia spun din suflet, noi a trebuit sa induram nazismul , comunismul….Voi v-ati nascut in democratie , nu renuntati la ea, nu va intoarceti la ce am trait noi!”Dar degeaba . Si Ioan Botezatorul predica prin pustie , iar putinii de acolo macar ascultau.Si judecau. Mda, democratie prost inteleasa si mai ales : Lasa ca judeca altii, ce sa mai judec si eu? Dar ca sa nu fiu rautacios , nimic despre ” pepsiglass” , Vlad voiculescu cu echivalarea unui studiu de un an la un ONG cu studii universitare ?Si cite alte grinzi …..

 89. „Am zis ceva jignitor?” … DA ! AI SPUS … HULINDU-MA !
  Eu, personal, AM O SINGURA PATRIE/ROMÂNIA (fiind NASCUT si BOTEZAT in orasul Craiova din ROMÂNIA, avand doar o singura CETATENIE/cea ROMÂNA, avand dupa stramosii mei o NAȚIONALITATE de tip PAMANTEANA/ ROMÂNEASCA).

 90. „Am zis ceva jignitor?” … DA ! AI SPUS … HULINDU-MA !
  Eu, personal, AM O SINGURA PATRIE/ROMÂNIA (fiind NASCUT si BOTEZAT in orasul Craiova din ROMÂNIA, avand doar o singura CETATENIE/cea ROMÂNA, avand dupa stramosii mei o singura NAȚIONALITATE de tip PAMANTEANA/ ROMÂNEASCA).

 91. 23:14, ca traiesti si scrii dintr-o grota, asta este treaba ta dar ca ti se permit injuraturile grosolane…

 92. Ce este de comentat despre un biet profesor, autist de tip aspergist ?

  Dar mai sunt si altii … niste bieti bufoni REACTIONARI ai unor uzurpatori straini de tron, tara si neam… care prin vocabularul lor, extrem de RUDIMENTAR si GROBIAN, incluzand DOAR repetari violente, FARA nici o logica, pline de ura, cu atacuri repetative la persoane … SUFERA de atacuri de tip obsesiv-compulsive … o aceeasi tulburare mintala cronica (schizofrenia) in care persoana are anumite ganduri, idei, frici si imagini nedorite, necontrolabile, care apar in mod repetat (obsesii) si care determina comportamente (compulsii) pe care simte nevoia de a le repeta la nesfarsit.

 93. Eu am intrat la fac. de Chimie Industriala in anii de dupa 1960 si nici macar atunci nu cerea nici draku recomandari politice de la SECU, PCR sau UTC.
  Ptr liceele militare armata sau interne intr-adevar trebuia sa ai dosar curat, adica fara parinti condamnati politic sau de drept comun, fara parinti fosti legionari. Sotia mea, ca fiica de fost legionar a intrat in invatamantul superior fara niciun fel de piedici sau cerinte politice.
  Sportivii de performanta erau admisi fara examene la institutele superioare care aveau echipe sportive si la sfarsit primeau diplomele, asta asa era. La fel cum a devenit si Ilie Nastase ditamai generalul, fara sa stie sa execute macar stanga-nprejur.
  Nu mai mintiti ca pigii ca trebuiau recomandari politice ptr invatamantul liceal si superior. Eu am trait acele vremuri……[Rumburak]

 94. Despre autism …
  autism, substantiv neutru (DEX)
  1. Stare patologică manifestată prin ruperea legăturilor psihice cu lumea exterioară și intensa trăire a vieții interioare.

  Autismul (de la gr. autos – „însuși”) este o tulburare de dezvoltare caracterizată prin dificultăți de comunicare și interacțiune socială, precum și prin comportamente repetitive. Termenul a fost creat în anul 1911 de psihiatrul elvețian Eugen Bleuler. Autismul este un sindrom constând în replierea totală asupra propriei lumi lăuntrice, mod de gândire necritică, centrată pe subiectivitate și rupt de realitate, dominată de fantezie și reverii. Autismul reprezinta „Rupere a contactului psihic cu lumea înconjurătoare și trăire intensă exclusiv a propriei vieți interioare. Se întâlnește în special în schizofrenie”. Subiectul autist refuză contactul cu persoanele externe și se refugiază în lumea sa lăuntrică în care își satisface dorințele în plan imaginativ, se compensează afectiv prin fantasme care în cazuri patologice sunt duse până la delir.
  Dintre tulburările de spectru autist face parte și sindromul Asperger care este o tulburare neurobiologică caracterizată prin dificultăți semnificative în interacțiunile sociale, însă cu inteligență normală și abilități de limbaj.
  Tulburările autiste prezintă o largă varietate de manifestări, presupuse a fi rezultatul unor disfuncționalități de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice.

  Autismul este o tulburare de neurodezvoltare foarte variabilă a cărei simptome apar pentru prima dată în timpul vârstei fragede sau copilăriei, și în general urmează un curs constant fără remisiune. Nu există un tratament medicamentos specific pentru tulburările de spectru autist. Principala abordare terapeutică o constituie psihoterapia.

 95. @ Domne , esti cel mai bun pe partea asta . Si stii limba ticalosilor, ei te inteleg usor de tot .

 96. Profesorul de Farmacologie Ostin Mungiu, preşedintele Asociaţiei de Algeziologie din România, își aduce aminte perfect de acel concurs „cumplit și stupid” pe care l-a dat în 1958. Erau 11 candidați pe loc și se dădeau patru teze scrise și cinci probe orale. „S-au organizat două examene, unul pentru cei așa ziși cu origine sănătoasă, fiii de activiști, pentru care media de intrare a fost de 4.25 și cea mai mare medie a fost 5.25 sau 5.50 și era un examen separat pentru noi, ceilalți, care concuram 11 pe un loc. Erau 60 de locuri și 660 de candidați. Ce era cumplit și stupid – aveam patru teze și nu se anunța ordinea tezelor, și să ne vezi cum stăteam pe marginea bazinului de broaște – cam pe unde e astăzi fântâna arteziană, și unul citea fizică, unul citea anatomie, unul chimie și altul biologie. Încă am fost norocoși, într-un fel, pentru că cei cu un an înainte dăduseră examen și la limba rusă și limba română, și au fost mulți care au intrat pe baza notelor de la rusă și română, cu 1 la anatomie și 5 la rusă. Era o brambureală examenul.

 97. 11:11, incearca si tu sa-i folosesti limbajul daca-l admiri!
  Derapajele de limbaj au dus din totdeauna si duc si acum la extremism! Asta va doriti?

 98. 11.11, limbajul rudimentar este specific persoanelor instinctuale ori, a fi om, ar trebui ceva in plus.

 99. Ce este mai rau: egoimul sau zgarcenia ? Sotiile nu suporta ultima.

 100. „Pe istmul subtire al pozitiei de mijloc, un om inteligent sta suspendat intre” !

 101. După absolvirea celor 6 ani de război, în 1945 americanii s-au gândit ca rezidențiatul să-l facă nemții sub antropologii lor. Au scăpat de vaccinul ‘vină colectivă ARNm’ doar cei din RDG care au pornit viața din nou în colectivul națiunilor care îi prețuiesc în istorie ca cehi, unguri, români, ruși, alții. Era vorba la americani să facă denazificare în societatea germană începând cu profesorii implicați în proporție de 90% în național-socialism. Văzând că lucrarea antropobiologică pornește de la grădiniță, cu iepurașul Bugs Bunny, Elmer, geamănul lui Private Snafu, Horst Kasner își duce fata, pe Angela Merkel, departe de Kinder Surprise. Americanii fac prospecțiuni și adună mostre de când se știu. L-au eliberat în atmosferă pe dom’ profesor Iohanis, care spre norocul lui, orice-ar fi făcut, se poate retrage sub onorabilitatea sistemului trecut de învățământ românesc. Le-a mai rămas la eprubetă doar Băsescu, și tot picură din el pe diferite medii de cultură, doar doar se formează ceva colonie interesantă. (Dr. Seuss inposibil de ânvins)

 102. Vorbele lui 23,14 sunt infinit mai putin primejdioase decit ticalosiile pe care le practicati voi ( PCR- comasatii + slugile ) cu poporul roman cinstit si muncitor . Si nimeni nu stie mai bine asta decit tine . Vorbele lui sunt expresia revoltei celor multi si asuptiti . Extremismul apare din asuprirea poporului, din legi strimbe care favorizeaza infractorii , din discriminarea cetatenilor cu pensii speciale si alte avantaje , din nepotismul fara rusine . Nu mai minti ca nu te crede nimeni

 103. 15:17, ma identifici pe mine care sustin ideea de limbaj civilizat si ideea de pastrare a democratiei cu „voi ( PCR- comasatii + slugile )”?

  Ce spune asta despre logica ta? Democratia este identic cu „PCR – comasatii + slugile” ?

  Uita-te in istorie! Extremismul este cel mai grav parcurs in mersul unei societati.

  Extremismul, minciuna, acuzatiile false te definesc? Sper numai sa fii intr-o minoritate si majoritatea sa fie echilibrata.

 104. Citim în presă! Două asistente medicale au agresat sexual un bolnav psihic! Inițial am crezut că este vorba despre analistul militar Radu Tudor cu dna Sosoaca și dna Porumbel de la Latrine! Nu a fost așa, așa că m-am liniștit! Conform analistului militar dl Radu Tudor, a 68-a clonă a d-lui Putin cerșește pască și ouă vopsite la intrare în mănăstirea Cașin! Falsul Vladimir Putin are atele mecanice care ii susțin rinichii, chiloți cu trompa by Cătălin Botezatu și are tatuat pe umărul drept o schiță cu Castelul Kremlin scara 1:800. Analistul militar Radu Tudor este absolut convins că până la Crăciun trupele Kievului vor recuceri Crimeea și Donbasul! Restul? Vom vedea cum zice orbii, Vom vedea!

 105. 15:17, foloseste-ti puterea, inteligenta si cultura in scopuri pozitive, de constructie, nu in scopuri negative, de distrugere! Aliaza-te cu oameni pozitivi care vor sa faca bine si pentru ei si pentru altii.
  Ridica-i pe cei cazuti, alina-i pe cei slabi, suferinzi si ai grija de tine!

 106. A mai trecut o noapte/A mai trecut o zi/ Se ascute lupta între clase/ Iar Chiaburii se dovedesc a fi/ Elemente tot mai dușmănoase! Dl Baconski fiul este acum la USR? Ăsta seară dansăm în familie, tactu a omorât oamenii ca pe pui de găina, tu ești lupu’ moralist? Mi-e o lene de mă doare! În revista analistului politic Bogdan Chireac, analistul politic Bogdan Chireac cu analistul militar Radu Tudor dezbat situația din Ucraina! Analistul militar Radu Tudor crede că trupele Ucrainei vor ” zvarli” în Marea de Azov trupele Kremlinului! Analistul politic Bogdan Chireac îl contrazice pe analistul militar Radu Tudor im revista analistului politic Bogdan Chireac! Analistul politic Bogdan Chireac crede că trupele Kievului vor „zvarli” în Marea Neagră trupele Kremlinului! Și toată lumea a fost mulțumită!

 107. La Antena3 CNN numai minuni, numai minuni! Ospătarul cu ștergar jegos pe antebraț cu 8 clase la 24 de ani, a văzut în tigaia cu care prăjește cartofi prăjiți chipul unui Sfânt! Era cumva sfântul Părintele Profesor Argatu Voiculescu Dan? Părintele Profesor Argatu Voiculescu Dan vă invită ca să luați numai de la el lumina de Paști! Părintele Argatu Voiculescu vă va da și certificat de conformitate la lumină plus certificat de garanție! Lumina arde și în lipsa untdelemnul, păcurii, benzinei, motorinei! Se autointretine prin iubirea față de Părintele Profesor Argatu Voiculescu!

 108. @ je: e personaj LEGENDAT.Pai asta nu știe aria cercului. Daca îl intrebi ceva de oscilatii armonice cheama SPP-ul, zice ca îl agresezi.Nu zic ecuatiilw lui Maxwell ale campului electromagnetic….Cred ca stie tot atata fizica cât (!) stia Ceauseasca chimie.

 109. Entropia S=KlnW, Entropia României tinde la infinit, haos, Minciună, Furaciune, iar Minciună, iar Furaciune! Total sub privirile tâmpe ale tâmpiților 80% care populează România în mod grobian! Șanse de mai bine zero tăiat în zece! Maestrul știe, redacția Cotidianului știe, cititorii inteligenți ai Cotidianului știu, cățeii Varanului de la Latrine știu, staff-ul psd-pnl știe foarte bine ce bălegar uman „driblează” de 35 de ani până la Sfârșitul Veacurilor! Nu pleacă câinii psd-pnl de la Măcelărie, Manole de la BNR, STS de la tablete! Am un sictir vecin cu Everestul! Sunt uscat, rece, indiferent, imun! Nikos Kazantskis la mormântul personal: Nu cred în nimic, nu sper la nimic, nu vreau nimic, nu doresc nimic. pur și simplu sunt liber!

 110. Stralucit Om! Ecuațiile lui Maxwell? Bun de tot comentariul, bun de tot! Mult peste al d-nei Core cu Lb română și cu lb Franțuzească/franceza! Chapeau maestre! Mișcarea armonica? Liniară sau circulară cu un omega în ecuație? Sin sau cos de omega t în ecuație? Numărul irațional i? Radical de minus unu! Una este ca să ai pe profesorul Cilea Marin la Fizică Atomică din Politehnica, alta este ca să ai la veceul public Școala Superioară de Jurnalism profesorii Universitari SRS, Ovidiu Bălan, Robert Turcescu! Te închini de atâta râs! Ăștia profesori Universitari la veceul public Școala Superioară de Jurnalism? Profesorul Cilea Marin de Fizică Atomică râde de face cârcei la burtă! Păpușile Muppets! Mișcarea luminii în vid este un „invariant” în orice sistem de referință inerțial luat! ( reprodus din memorie) invariantul e cheia! Invariantul! Veți cunoaște Adevărul și Adevărul vă va face liberi! Academicianul Leon Danaila citire: Cortexul uman este cel mai ” pervers ” organ al corpului, dacă nu îl pui la contribuție se atrofiaza! Pt dna Core, trol „înfocat” psd-pnl! Cum se scrie 2024 în baza 7? Aud? Chapeau Maestre Ciucă? Aud? Sau liniște de liniște????

 111. buna!
  observatie! nu poti fi inspector daca
  nu esti titular!
  Mai intai trebuie sa promovezi examenul de titularizare di sa ocupi o cstedra ca profesor titular.

 112. Cand a spus R2 era la mintea cocosului ca era si un PI, deci stia sa faca deosebirea intre lungimea cercului care-i 2R X3,14 si suprafata care-i cu PixR2. Ti s-a parut o greseala, era doar o forma de exprimare rapida, la cerc si sfera totul este in functie de PI adica 3,14. Esentialul daca stii sa faci deosebirea intre diametru 2R si R2. Cat despre memoria elementara ea persista si in Boala Alzheimer. vrei sa-mi spui la ce ii foloseste unui diplomat aria cercului? In politica esentialul este diplomatia, iar un presedinte trebuie sa aiba abilitati diplomatice nu de geometrie. De ce nu l-ati pus pe Marele Iohannis sa demonstreze Ecuatia lui Schrodinger, ca sa vedeti cum sta cu memoria, pt ca nici aia nu-i foloseste unui profesor de liceu, poate unui cercetator in Fizica cuantica, dar Romania nu are un astfel de institut…Mai mult daca zece ani nu profesezi intr-un domeniu iti pierzi abilitatile din acel domeniu. Doamna Dancila a avut unul sau doua mandate de europarlamentar si alte functii publice sau politice. Facultatea te pregateste pt a fi inginer in productie, coordonatorul unei instalatii/fabrici, Cercetator pt imbunatatirea unui proces tehnologic sau in proiectare pt a proiecta utilaje/instalatii, dupa domeniul de activitate. Romania din locul IV in lume la utilaj petrolier dupa ’89 a ajuns la ZERO. Azi nu mai avem indistrie . Nu cred ca avem ingineri chiar daca sunt studenti care absolva ingineria, fara o practica nu te formezi. Nu avem profesori pt ei n-au avut modele, multi au invatat memorand nu rationand pt ca si dascalii lor faceau la fel. In liceu am avut anul si proful de romana, ultimul, care predase la seral ne cerut sa rationam cand analizam stilistic un text. Profa din a IX ne dicta lectia invata pe de rost in manual. Copiii unei colege s-au pregatit pt capcitate invatand niste texte copiate de colega din ceea primise de la profesoara. cum sa faci o compunere cand esti sclavul unui cometariu scris de o profa?

 113. @parere 14.10…f interesant, MULTUMESC, se potriveste in lpuzzle uzzle. De unde aveti info, daca se poate? Dar…subscriu. Desi nu am fost mereu de aceasi parere cu dvs. Se vede din ….avion ca Individul e prea …” avansat” intelectual ca sa fi urmat o facultate grea, cum e cea de Fizica.( Si cine va critica si spune ca a absolvit ASE cu 8,66 ar trebui sa REALIZEZE asta).Se potrivește si cu ce scria Marius Albin Marinescu in Justitiarul despre sindromul Aspenger si, in alt articol, despre posibila sa bisexualitate.De cautat articolele, mai există.
  Dar obiectiv vorbind, poate gasi cineva colegi de Facultate sau liceu ai Respectivului?? Foaie matricola??Seamana f mult cu biografia unui preferat al sau si al nemernicanilor, ex premierul Florin Catu .

 114. „Tăceri lungi, marcate de stângăciile lingvistice specifice unuia pierdut în traducerea din germană în română. Iohannis vorbește atât de rar încât se adoarme cel mai probabil pe sine. Îmi aduc aminte că a răpus până și emisia unui radio. În 2018 a vorbit atât de molcom în timpul unei declarații de presă încât a dat peste cap sistemul de siguranță de la Europa FM, setat să intervină în momentul în care sunetul se întrerupe pentru mai multe secunde. Spre finalul discursului, sistemul de siguranță s-a activat și a difuzat, ce ironie, piesa ”Sam Brown – Stop!”. Nici radioul nu l-a mai suportat. Dar am râs! Nu ne-a păsat!… ”

  Ionut Cristache

 115. Eu l-am votat de doua ori pe iohanis, acest cocalar ardelean si asta numai la indemnul dumitale nene Cornele-tot de 2x Ca e cel mai bun, etc,etc In cazul acesta eu zic s-o lasati mai moale cu criticile la adresa viitotului premiat oscar al eratei! PS-Parca vad ca tot asa o sa se intample si cu nicusorul sorosist, la care ACUM coti da cu cadelnita!

 116. @@ parere 14.10…rumburace, in opinia mea amandoi aveti dreptate parțială…existau filtre politice…
  Am zis deja ca ni puteam da la drept…am dat in 1975 la Politehnica…pe fisa de inscriere EXISTAU si intrebari cu avere sau politica parinti inainte de 23 August 1944 si rude strainatate…stiu pt ca AM MINTIT cum ca nu , nationalizarrea facandu se pe numele bunicilor iar unchiul tocmai fugise si „nu stiam”…intr adevar nu „prea” (mai) erau luate in serios sau verificate 100%. Ceausescu RELAXASE comunismul antiromanesc. .

 117. D-le Nistorescu, ca tot romanul impartzial am o intrebare pentru dvs., sau poate cineva sa ma ajute?
  Ziarul Cotidianul a publicat cateva zile in urma o mare fotografie, incluzand pe cei 4 preshedintzi ai noshtrii: Iliescu, Constantinescu, Basescu si binentzeles Iohannis, cu celebra intrebare cine-i mai sarac??? Nu am reushit sa citesc comentariile atunci, dar acum dupa acest articol al dvs, am descoperit ca articolul a disparut cu totul, shi cred ca nu se poate sa mai avem cazuri de cenzura. Dupa dec.89 tot caut adevarul, precum acest articol, altfel cei 4 pot fi bagatzi in aceiashi oala, precum Marx, Engels, Lenin shi Stalin, sau alba neagra. Va rog sa nu ma chinuitzi sa caut Adevarul?
  Va doresc sanatate shi sa apucatzi shi dumneavoastra o pensie frumoasa, pe merit.
  O zi buna.
  Con

 118. După ce l-am ales, primul lucru pe care l-a făcut a plecat in vacanță la Miami. Dar nu ne-a păsat!
  Intrebare, in timpul Campaniei: „Care ar fi prima amintire, cea mai veche amintire, pe care o aveți din copilărie sau adolescență?”, A trantit usa dar nu ne-a păsat!
  Nu vorbește decât nevoit, cu prompterul în încăpere. Dar nu ne-a păsat!
  „Meditații” „banii mei” „muncă cinstită” și „ghinion”. Și cam atât! Mă mir cum de nu i-a scăpat un sincer „hai, sictir”! Dar nu ne-a păsat!
  Coaliția de guvernare, PSD-PNL a fost redusă la un singur cuvânt! „Stabilitate”. Ce atâtea explicații? L-a rostit într-o zi și apoi s-a făcut nevăzut! A dispărut cu săptămânile! Unde? Nimeni nu l-a întrebat. Nu ne-a păsat!
  „încurajez pe cât mai mulți să descopere jocul de golf, acest frumos sport, deloc exclusivist”. Avioane de lux, totul la secret. Profesorul de fizică a reușit performanță să relativizeze inclusiv luxul! Dar, nu ne-a păsat!

  În acest tango al nepăsării, am pierdut zece ani! Întrebarea e ce facem cu următorii zece? Începe să ne pese sau continuăm la fel?

  Ionut Cristache.

 119. In urmatorii ani , bogatasii fii ai Coruptiei , noua burghezie rosie , ar trebui sa se teama . Abuzurile incredibile pe care le-au experimentat cu romanii si cu Romania , si pe fata si pe dos in peste trei decenii cumplite , ar putea lua sfirsit cu zgomot mare . Asta ne invata Istoria , ca ce e de haram , de haram se duce .

 120. Spuneam ieri la 10:39 si am repostat la 11:54 crezandu-ma in paradisul deontologiei:
  SCLAVETZII SOVIETICI, adica TROLLII si CLONELE lor care-l ataca pe ALOGENU Secu-i folosesc doua tipuri de discursuri, ambele lovind in POPORUL ROMAN, unii ACUZAND DIRECT „popolu” ca „l-a ales” si ceilalti ca e „comod/puturos/lenes…
  In ambele variante aceste forme de viata nefericite vizeaza un „singur” scop ticacalos, RXONERAREA SECURITATII REBOTEZATE care CONTROLEAZA FERM ROMANIA de RESPONSABILITATEA CRIMELOR ABOMINABILE ECONOMICE, FINANCIARE si a GENOCIDELOR!!!

 121. @(ba o știe IQ 100): nu ai pus virgula nici semnul exclamarii; cred ca vroiai sa scrii ” ba o știe, IQ100!” .Dar culmea cancel culture mi se pare ” PI .adica 3,14″.(?!?) . In fine , o fi vina profilor tai de mate…Dirichlet se răsucește in eter…Te a atins cumva si pe dta Romania educată? Si/ sau esti tefelist? In acest caz apreciem ca mai „studiezi” pe aici. Si da, girafa exista, iar Faraonul e gol…pe dinauntru. Chiar crezi ca individul poate intelege ca exista si lucruri pe care nu le intelegen? Indicatie…cauta „irațional”. Buna si wikusherpedia.

 122. NISTORESCULE L-AI PUPAT IN FUND PE IOHANIS LA GREU ,ACUM IL ATACI LA GREU.
  PENTRU MINE SI TU SI EL SANTETI 2 NULITATI CARE AU DISTRUS ROMANIA,

 123. Dupa ce mi-a fost publicat cu chiu, cu vai o prima parte a comentariului respins ieri de doua ori, incercand sa public continuarea la 13:51, am fost din nou carotat de Ciclop numai pentru ca-i replicam lu doru popescu FARA Dumnezeu si FARA PATRIE/APATRID BOLSEVIC care
  zburda pe forum mai ceva ca la mamica-sa acasa in STATUL SUVERAN Ucraina:
  Existenta lu doru popescu transformat deunazi in Doru Popescu pe model Cpt core/Core sau eugen raduca ANTISEMITU „amerlok” e atat in parte, cat si in intregime o jignire adusa MORALEI CRESTINE si ROMANISMULUI!!! POPORUL ROMAN a fost si a ramas STRAIN de IDEOLOGIA GENOCIDULUI, ca si de CRIMINALII MARXISTI/BOLSEVICI CONTRA UMANITATII care au servit-o si o servesc in continuare asa cum simtim cu totii pe propria piele!!!
  Aceste SLUGI ALOGENE, unele nascute in Romania din ALOGENI, altele din FOSTI ROMANI, cand AU COMIS CRIMELE nu au facut-o la CEREREA EXPRESA a POPORULUI ROMAN, chiar daca s-au „autodeclarat ca o fac ‘in numele si ca servitori'” ai POPORULUI ROMAN!!!
  NICIODATA in Istoria sa MILENARA si cu atat mai putin de la 1800 incoace POPORUL ROMAN NU A CERUT CUIVA sau UNEI ORGANIZATII SA-I
  REPREZINTE INTERESELE si in niciun caz ORGANIZATIEI TERORISTE MARXIST/BOLSEVICE/FASCISTE/LEGIONARE SECRETE!!!
  ACEASTA E ESENTA tuturor ESENTELOR, ideologice, filosofice, sociologice care DEMASCA DUSMANII ROMANIEI GENERICE, MILENARE!!!
  TARANII ROMANI au fost PROPRIETARII PAMANTURILOR pe care le-au APARAT de-a lungul MILENIILOR sub SCEPTRUL REGILOR si VOIEVOZILOR!!!
  TARANII ROMANI NU AU LUPTAT CA SCLAVI AI CATORVA ZECI DE BOIERI/LATIFUNDIARI, ci ca MANDRI OAMENI LIBERI care-si APARAU GLIA PROPRIE,
  APARAND ASTFEL GLIA ROMANEASCA!!! SI-AU APARAT GLIA pentru A NU DEVENI S-C-L-A-V-I!!!

 124. „am fost din nou carotat de Ciclop numai pentru ca-i replicam lu doru popescu” [Charlie cu aceeasi palarie]

  replica la un articol se da fata de autor, boule, sau fata de PROFI care-l inspira. Tu esti mascola lasitati Cotidianul, un ceausist imputit.

 125. @IQ100 4 mai 6.40 Error. Bilomagul!
  ” Interviul” cu rude blabla l am dat la RECRUTARE, făcută cu școala in anul majoratului, cu 2-3 luni ÎNAINTE de imscrierea la facultate.

 126. A batjocori, a huli, a sustine neadevaruri masluitoare (incluzand DOAR repetari violente, FARA nici o logica si pline de ura, precum si cu atacuri repetative la persoane) … despre cei NASCUTI si BOTEZATI pe taramul ROMÂNIEI … NE INDICA in mod CLAR ca NU ESTI NICI UN bun CRESTIN … si NICI UN bun ROMÂN !

 127. Nu toti stramosii nostri au fost doar ‘niste tarani’ … au fost si conducatori agnatici (basilei, duci, si domni), si preoti, si razboinici, si legiuitori, si filosofi, si investigatori ai naturii, si medici, si constructori si ctitori, si mestesugari, si mineri, si orfevari, si targoveti si pastori transhumanti …
  „39. In cel de al doilea lăcaş al lor, adică în Dacia, Tracia şi Moesia, goţii/[GETII] au avut drept basileu pe Zamolxe [550 BC] , despre care cei mai mulţi scriitori de anale ne spun că a fost un filozof cu o erudiţie de admirat. 40. De aceea goţii [GETII] au fost totdeauna superiori aproape tuturor BARBARILOR şi aproape egali cu grecii, după cum relatează Dio [Cassius], care a compus istoria şi analele lor în limba greacă. Deceneu [82-27 BC], i-a instruit în aproape toate ramurile filozofiei. El i-a învăţat etica, dezvăţîndu-i de obiceiurile lor barbare, i-a instruit în ştiinţele fizicii, făcîndu-i să trăiască conform legilor naturii; transcriind aceste legi, ele se păstrează pînă astăzi, sub numele de belagines; i-a învăţat logica, făcîndu-i superiori celorlalte popoare, în privinţa minţii; dîndu-le un exemplu practic i-a îndemnat să petreacă viaţa în fapte bune; le-a arătat mersul planetelor şi toate secretele astronomice. 70. Vezi ce mare plăcere, ca nişte oameni prea viteji să se îndeletnicească cu doctrinele filozofice, cînd mai aveau puţintel timp liber după lupte. Putem vedea pe unul cercetînd poziţia cerului, pe altul însuşirile ierburilor şi ale fructelor, pe acesta studiind descreşterea şi scăderea lunii, pe celălalt observînd eclipsele soarelui şi cum, prin rotaţia cerului, (astrele) care se grăbesc să atingă regiunea orientală sînt duse înapoi spre regiunea occidentală, odihnindu-se apoi după o regulă prestabilită.”” (Iordanes, Getica/551 AD).

 128. De la 1800 incoace …
  După urcarea pe tron a lui Carol I, situația țărănimii române începe să se degradeze serios, pe măsură ce moșierimea, pentru a face față competiției pe piețele externe, ridică continuu nivelul de exploatare al țărănimii. Sistemul injust pentru covârșitoarea majoritate a populației României din acea perioadă era în plus aproape o excepție în regiune, fapt care totuși nu l-a stimulat pe suveran să inițieze un program de reformă agrară, situație care a condus la repetate explozii sociale în mediul rural la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, inclusiv Răscoala de la 1907. Rezultatul a fost că principalul sector al economiei românești în epocă, în care era antrenată majoritatea covârșitoare a populației, a rămas într-o stare primitivă.
  Regelui Carol I îi vor scăpa semnificațiile importante ale campaniei românești din Bulgaria din timpul celui de-al doilea război balcanic, când trupele românești, formate în covărșitoare majoritate din țărani, vor constata în timpul ocupării teritoriilor bulgărești de la sud de Dunăre că vecinii lor bulgari trăiesc decent și prosperi, fără feudalismul și exploatarea la care erau ei supuși ei de către regimul feudal-monarhic românesc.

  De la 1800 incoace POPORUL ROMAN NU A CERUT CUIVA sau UNEI ORGANIZATII SA-I REPREZINTE INTERESELE … OARE?
  Ceea ce considera monarhul că este „binele” țării nu pare să fi fost și ceea ce românii înșiși considerau ca atare, un astfel de exemplu fiind angajarea țării în octombrie 1883 într-o alianță secretă cu Austria (la care ulterior au aderat și Germania cu Italia), pe care suveranul a încheiat-o și despre care au aflat în deceniile următoare doar un număr restrâns de miniștri români.

 129. Situatia țărănimii române la inceput de sec. XX …
  Răscoala țărănească din 1907 a început în Flămânzi, Botoșani și s-a răspânditîn toată țara. Răscoala a fost înfrântă de guvern, reprimarea ei de către armată soldându-se cu 11.000 de victime.
  Cauzele rascoalei: Reforma agrară din 1864 transformă definitiv pământul în proprietate privată, satele devălmașe (proprietatea comună a pământului) fiind desființate. Cu această ocazie boierii au primit pământul cel mai fertil, țăranii posedând prea puțin pentru a putea supraviețui de pe lotul lor de pământ, obligați fiind astfel să muncească pe pământul boierilor pentru o cotă-parte din recoltă. Acest sistem agrar fiind numit neo-iobăgie.
  În 1905, aprox. 48,7% din pâmântul cultivabil era în proprietatea a 0,6% dintre proprietarii de pământ, acest teren cultivabil fiind în proprietatea coroanei (monarhului), a câtorva mii de familii de boieri și a Bisericii Ortodoxe Române (mânăstirilor).
  In timp ce restul de 95,4% din proprietari (aproximativ un million de familii) erau țărani,aceștia deținând 51,3% din pământul arabil. Tăranii formau 80% din populația României și 60% dintre ei aveau pământ foarte puțin sau nu aveau deloc.
  Marea Răscoala din 1907 a fost doar una dintr-o serie de răscoale țărănești, care au fost însă reprimate în fașă, ele necăpătând caracterul general al celei mai mari dintre ele: 1888, 1889, 1900).
  Sistemul agrar din perioada premergătoare Marii Răscoale mai avea o trăsătură: 59% din întreg pământul arabil al moșierilor se afla în regim de arendă. În Moldova, de unde a izbucnit răscoala, 40% dintre arendași erau evrei și alți 10% indivizi de altă etnicitate decât cea română.
  TARANII fiind marile victime și perdanți ai sistemului.

 130. Despre țărănimea româna la inceput de sec. XX …
  Chiar și după mai bine de un deceniu de la marea răscoală, România rămânea o țară primitivă, cu un analfabetism situat undeva între 43 și 60 procente, cu o mortalitate infantilă de 17,4 %, în care 80 % din populație trăia sub limita săraciei.
  TARANII fiind marile victime și perdanți ai sistemului. Nicolae Iorga însuși considera dealtfel că țărănimea română era cea mai primitivă din toată Europa, și că nici măcar în Turcia această clasă n-a fost lăsată atât de mult în urmă ca aceea din Regatul României.

 131. Armata fiecăreia din Țările Române era numită oaste. Oastea, alcătuită din călărime și din pedestrime, se compunea din:
  Oastea cea mică, care prin secolul al XV-lea ajunsese la circa 10.000 de oameni, formată din:
  oastea domnului, care depindea direct de domnitor și era formată din curteni, țărani liberi (moșneni, răzeși), nemeși și târgoveți;
  oastea feudalilor (steagurile marilor boieri), formată din slugile boierești.
  Oastea cea mare, (care ajunsese la circa 40.000 de oameni) la care participa și marea parte a țărănimii aservite.
  Războaiele erau purtate, în general, de oastea cea mică și numai în cazuri deosebite, cu asentimentul sfatului domnesc, era adunată oastea cea mare. Comandantul oștii era domnul țării (în Transilvania voievodul).
  În secolul al XIV-lea și în prima jumătate a secolului al XV-lea, baza oștii o constituiau cetele (steagurile) boierești, în a doua jumătate a secolului al XV-lea și prima jumătate a secolului al XVI-lea cetele de curteni, iar în a doua jumătate a secolului al XVI-lea și prima jumătate a secolului al XVII-lea slujitorii (categorie privilegiată, cu obligații militare). Începând din secolul al XVI-lea, în oștirea Țărilor Române apar unități de mercenari (lefegii) poloni, lituani, unguri, secui, sași, nemți, cazaci, turci, bulgari și chiar francezi, italieni și valoni.
  Cum războaiele se purtau mai ales vara, obligativitatea serviciului militar era pe la Sfântul Gheorghe (23 aprilie) până la Sfântul Dimitrie (26 octombrie), intervalul în care cei cu datorii militare trebuia să fie pregătiți pentru orice chemare.
  Bazele moderne ale constituirii și consacrării Forțelor Terestre pot fi plasate în timp din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. La 12/24 noiembrie 1859, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83, al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, este înființat Statul Major General.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.