ELCEN, încălzirea în București. ”Colo-colo probleme”, în rest…

Iarna aceasta există stoc de gaze, iar în condiţiile în care va fi o iarnă similară cu precedentele nu estimăm să fie probleme în Bucureşti, dar se vor mai înregistra „colo-colo” avarii, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, directorul general al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), Claudiu Creţu.

„Gaze pentru iarna aceasta avem. Avem un contract cu Romgaz şi, de asemenea, cu Petrom pentru diverse cantităţi. În condiţiile în care iarna viitoare va fi o iarnă similară cu precedentele, nu estimăm să fie probleme. Acest domeniu al gazelor este unul mult mai complex decât ce facem luna viitoare sau de anul viitor.

În 2017, 2018, 2019, sistemele centralizate de încălzire erau văzute ca desuete, ca un semn a trecutului. Foarte uşor ne-am dus pe vârful trendului european şi deja erau mulţi care cântau declinul sau chiar dispariţia atât a sistemelor centralizate de încălzire, cât şi al gazelor, ceea ce nu se poate.

Eu am pus o întrebare simplă: cum încălzim Bucureştiul ? Mulţi nu mai voiau să audă de gaze. E nevoie de aproape o mie de gigacalorii, iarna, doar pentru blocurile care sunt conectate la sistemul central. E foarte uşor de vorbit doar de planuri, dorinţe, hidrogen şi regenerabile etc. Dar realitatea este că majoritatea sau peste jumătate din energia primară se consumă în încălzire şi în răcire. Gazul este o foarte mare componentă. Deci, trebuie într-adevăr să fim realişti.

Ce înseamnă pentru România să avem propriile rezerve de gaze? Este extraordinar, iar astăzi suntem pe un trend, zicem noi, pozitiv. Adică avem proiecte pentru a dezvolta noi centrale pe gaze. Noile centrale pe gaze vor echilibra sistemul energetic”, a afirmat Creţu.

Potrivit reprezentantului ELCEN, pentru Bucureşti este nevoie de proiecte bine gândite, cu o trecere parţială resursa geotermală.

„Sunt proiecte care trebuie bine gândite, analizate şi trecerea la geotermal va fi una parţială, deci vorbim de o integrare a tehnologiilor regenerabile. Eu nu văd astăzi o schimbare totală. Da, dacă stăteam pe o rezervă de geotermal cu o sută şi ceva de grade sub Bucureşti, poate luam în calcul, dar când ştim că vorbim de 50, poate 60 de grade Celsius, evident că este nevoie şi de gaz. şi nu toată lumea este la sistemul centralizat. Soluţia pentru viitor este de a gândi gazul aşa cum s-a mai spus, în combinaţie sau integrat într-un format hibrid cu celelalte tehnologii (…) Suntem de partea bună a istoriei, dar drumul e foarte lung. Realitatea este că, şi în iarna asta, vor mai fi colo-colo avarii. Realitatea este că, şi anul acesta, funcţionăm cu CET-uri din anii 64, dar avem proiecte, sunt în evaluare şi sperăm în cel mai scurt timp să lansăm licitaţii, astfel încât în 3-4 ani, 5 ani să putem avea centrale noi”, a apreciat şeful Elcen.

Cum ne pregătim pentru eliminarea plafonării preţurilor la energie sau care vor fi cele mai mari provocări ale iernii pentru sistemul energetic naţional, sunt doar câteva dintre subiectele abordate, luni, în cadrul evenimentului „Profit Energy.forum – Energia românească post-plafonare – Ediţia a VIII-a”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. Daca exista „stoc de gaze” de ce ELCEN ne otraveste arzand pacura, mai ales „noaptea, ca hotii”?

  2. trebuia sa mergeti la domnul Iulean Horneț si va transforma jucariile din cosul gigant in aparatura eficienta cu peleti , aproape 0 CO2, obtinuti din uscaciunile de pe campuri,din parcuri, crengi uscate(alea inegrite care se rup usor ptr ca sunt uscate),gunoi menajer,uleiuri din pamant poluat..

    il aveti pe Hornet langa voi si nu ii cereti ajutorul?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.