Elena Udrea, refugiat politic în Costa Rica

Elena Udrea este refugiat politic în Costa Rica. Avocatul Veronel Rădulescu a anunţat, vineri, la instanţa supremă, unde se dezbate ultimul termen în dosarul „Gala Bute”, că fostul ministru al Turismului Elena Udrea a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.

Apărătorul Elenei Udrea le-a comunicat vineri magistraților Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că fostul ministru are, din luna martie, statutul de refugiat politic și că dorește să fie audiată în dosarul Bute, în care e acuzată de fapte de corupție, prin videoconferință sau prin comisie rogatorie.

„Doamna Udrea mi-a transmis azi dimineață un memoriu adresat instanței prin care solicită să fie audiată utilizând mijloace de comunicare la distanță sau comisia rogatorie, motivat de faptul că în prezent statutul Elenei Udrea este de refugiat politic în Costa Rica. (…) Convenția prevede ca persoanele refugiate primesc statut din cauza unor temeri, jusitificate de teama de a fi persecutată. În această cauză sunt opiniile sale politice. (…) Având în vedere statutul pe care Elena Udrea îl are din 21 martie, în virtutea lui, solicităm insistent instanței să fie audiată și să i se acorde ultimul cuvânt. Indicăm un precedent în acest sens, chiar de la Înalta Curte, în situația lui Sebastian Ghiță, care are alt statut, nici nu are statut de refugiat. El a fost audiat de mai multe ori de ÎCCJ în dosarele sale utilizând mijloacele de comunicare electronică la distanță”, a precizat avocatul fostului ministru, Veronel Rădulescu.

Apărătorul le-a cerut judecătorilor instanţei supreme amânarea procesului şi stabilirea unui nou termen pentru audierea fostului ministru.

Procurorul DNA a contestat însă afirmaţiile avocatului Elenei Udrea.

„Nu rezultă nicăieri în acel document că i s-a dat statutul de refugiat. Se arată că există un interviu acolo când ea susținea în faţa noastră că e în imposibilitatea de a se prezenta aici. Documentele au titlu provizoriu şi evidențiază că i se permite șederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luați act de natura tendențioasă de traducere a documentelor. Se vorbește în actul respectiv de un carnet provizoriu”, a spus procurorul DNA în faţa instanţei.

Instanţa supremă urmează să se pronunţe pe cererea avocatului Elenei Udrea.

În dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanţă, în martie 2017, la şase ani de închisoare pentru mai multe fapte. În acelaşi dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat de instanţa supremă la patru ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi trei ani pentru încă o infracţiune de evaziune fiscală, instanţa contopind pedepsele şi dispunând o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.

Pe de altă parte, fostul ministru Ion Ariton a fost achitat pentru infracţiunile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosirea influenţei.

Update: Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a dat detalii, vineri, despre statutul de refugiat politic pe care fostul ministru l-ar avea în Costa Rica, precizând că Elena Udrea are carnet de refugiat valabil pe un an şi că acest statut o protejează de eventuale cereri de extrădare.

„Ne aflăm într-o situaţie fără precedent după ’89, Revoluția de atunci, când un cetăţean român al unui stat de drept, membru al Uniunii Europene, obține statutul de refugiat politic. În prezent, doamna Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic în baza Convenției pentru refugiați din 1956. (…). În 21 martie, i s-a acordat acest statut și așa cum am prezentat în instanță, acest statut o protejează de eventualele cereri de extrădare. Pe de altă parte, îi acordă toate drepturile de a i se facilita dreptul la apărare în stat”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Întrebat dacă Elena Udrea ar mai putea fi extrădată în cazul în care ar primi o condamnare definitivă în dosarul Gala Bute, avocatul a precizat: „În baza acestui statut, nu”. Veronel Rădulescu a mai spus că fostul ministru doreşte să dea declaraţii în această cauză.

Referitor la faptul că procurorul DNA a susţinut, în sala de judecată, că Elena Udrea nu ar avea statut de refugiat politic, apărătorul fostului ministru susţine că acesta nu a citit bine documentele.

„Nu a citit bine. Pe de altă parte, odată ce a primit carnetul de refugiat, are acest statut. Este adevărat că e pe un an de zile. Urmează să se efectueze în continuare verificări. După un an de zile, va primi statut de refugiat politic permanent. Este provizoriu pentru că așa e procedura. Am mai depus un document în care dânsa a solicitat statului Costa Rica să răspundă în scris care îi sunt drepturile și obligațiile conferite de acest statut, care e legislația internă la care ne raportăm. (…) Are exact aceleași drepturi ca și cel de statut permanent. (…) Doamna Udrea nu a fost chiar un om de rând. Temerile cred că sunt justificate. Dacă vă amintiți, decizia pe care a luat-o doamna Udrea a fost din momentul în care i-a fost schimbat completul de judecată”, a mai declarat avocatul.

Veronel Rădulescu a mai precizat că, acum, Elena Udrea se simte bine.

Update:  La finalul termenului de vineri de la ÎCCJ, în dosarul Gala Bute, avocatul Elenei Udrea a precizat că ea are statut de refugiat politic, însă face această afirmaţie doar după ce a citit traducerea oficială, deoarece el nu cunoaşte limba spaniolă, precizând că la următoarea şedinţă va aduce actele.

„Are statutul de refugiat politic (Elena Udrea, n.r.). Probabil că se interpretează formulările care există conform procedurilor de acolo. Noi am prezentat instanței o cerere oficială formulată de către instituția din Costa Rica să explice în ce constă acest statut. (…) La termenul următor vom depune instanței că într-adevăr deține acest statut de refugiat. Nu pot să vă spun că nu este (refugiat, n.r.), odată ce mi s-a prezentat un carnet, un card. Eu nu știu să traduc din limba spaniolă, eu nu pot să vă citez decât din traducerea oficială făcută de un traducător autorizat. Spune că e carnet de azilant. O să vi-l arăt. Eu nu aș putea să pun la îndoială o traducere făcută de un traducător autorizat”, a spus avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

14 Comentarii

 1. he …he … i-a ajuns funia la par madamei … o sa mai vada romania in poze, pe internet … de-atata opresiune, o sa piarda si-al doilea gemen unicelular … deh, a ajuns hartuita de fostii tovarasi de smncherii, nu ….???
  ce haimana oparita …sa stea printre iguane pana i s-o usca sprancenele …

 2. o să-i fie greu până ajunge băsel preşedinte în Costa Rica şi dacă nu vine, o să se gudure pe lângă dictatorul de-acolo…

 3. Vă dați seama câți bani a cotizat ca să opțină statutul e refugiat politic!

  • Nu a dat de la ea … ! O fi văndut vreo căteva apartamente din cele peste trei sute pe care le deține prin interpuși în SUA … !? Bugetele acelea anuale de căte patru miliarde de euro anual care nu se regăsesc niciunde , în nciun caz nu au ajuns în buzunarele mele …

 4. Asteptam aceleasi vesti despre dragnea , tariceanu si ceilalti companioni in tilharie.

  • Tu aștepți veștile că așa e scris în programul tău zilnic prescris de doctorii din Pădure , sau , răul visceral de a vedea anumite persoane puse pe eșafod , face parte din comportamentul înnăscut … ? Să nu te blochezi în așteptare … !

  • Ai ales exemplul gresit,Dragnea e mic copil pe langa Udrea-Cocos si Basescu !

 5. Felicitari Jelena! Ai demonstrat inca odata ca esti mai tare decat statul de drept construit de tine cu base. Felicitari ca ai fugit cu banii si i-ai lasat pe prosti cu ochii-n soare. Felicitari CSM!

 6. Acum e momentul ca Tudorel Toader aka Titi(lumina din lumina)sa bage o vizita de lucru in Costa Rica (nu mai mult de doua.hai, trei saptamani cu tot cu plaja) sa explice ministrului de Justitie de acolo (mason ca si el)ca Romania nu cere extradarea, ca nu stie ce e aia, vezi cazuri palpabile:avem fugitivi in Ungaria,Madagascar,Serbia ,Anglia si chiar in Costa Rica ,si nu ii cere nimeni,ce trebuia circ cu „refugiatul politic”,sa creada lumea ca e dictatura pesedista in Romania Democrata?!

  • Judecătorii britanici au decis extrădarea lui Alexander Adamescu – stire de astazi.
   Asa-i trebuie, daca n-a ales o democratie mai serioasa, precum Costa Rica sau Madagascar…

 7. Singura aparare a DNA era să spună că Costa Rica e colonie,dominion ( nu e tară deoarece nu are suveranitate, nici măcar armată) şi deci nu poate acorda statut de refugiat politic. era o glumă cu bulă care a sărit tejgeaua la Shop şi a cerut azil politic. chestia cu provizoriu este ilogică fiindcă totul este provizoriu ,relativ(einstein), chiar şi din moarte unii învie.este posibil şi să revină la putere băse şi atunci nu mai este refugiată ea ci noi.

 8. Gala Bute a fost o manifestare cultural sportiva.
  Organizata de E.Udrea a ars-o greu la ficati pe Kovesi.
  Privesc totul prin prisma Kovesi deoarece ea s-a dorit port stindardul Romaniei.
  Prin gala Bute era se simtea personal afectat.
  Romania nu sunt nici E.Udrea nici Kovesi !
  Poate ca E .Udrea oricine ar fi se simte nedreptatita.
  Nu cred ca ea isi rotunjea cifrele din GAla Bute.
  In anticoruptie asteptam una si iese alta, razbunari minore, personale,ineficienta privind marile tunuri si deci recuperari date economiei si bugetului.
  Kovesi este pe langa ,mereu.Ce criterii are ac.individa ? Dupa mintea ei sucita si neprofesionala.
  E Udrea ,vrem nu vrem are drepturile ei ca persoana.
  Este o lovitura pt. Kovesi care face din problemele penale, din institutie,proprietateta ei .
  Kovesi este un fenomen spectaculos al esecului.
  E Udrea ca individ nu paote fi acuzata ca vrea sa se apere,este in sinstinctul natural.
  Ro spre ce merge cu deformarea adevarului care e unulm singur,sugrumata de ambitiile personale ale unei paranoice -Kovesi?
  Orice om are dreptul la probe legitime, adevarate.Altfel se intampla ce se intampla.
  RO nu este sclava NIMANUI.

 9. Reteta de succes a politrucului roman milionar: furi Milioane multe de Euro, apoi te dai refugiat politic in Costa Rica(Elena Udrea), Madagascar(Radu Mazare), Sebastian Ghita(Serbia), Marea Britanie(Alexander Adamescu!), Elan Schwartzenberg(Israel)….
  Romania, tara „succesurilor”, cum le spunea EBA!!!
  Pai, cum sa nu fure?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.