
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat, luni seară, că o măsură pe care vrea să o ia, după aprobarea cifrei de școlarizare pentru anul viitor, este limitarea numărului de elevi dintr-o clasă la 25.
„Școlile din România se depopulează, este o realitate tristă. Sunt copii din ce în ce mai puțini în școlile din România. Și atunci trăim următorul fenomen: și datorită faptului că școala românescă este polarizată, adică sunt școli cu performanțe foarte bune, pot intra în orice competiție fără să ne temem că vom pierde, și școli cu performanțe slabe, părinții fac o presiune extraordinară pe școlile bune. Ceea ce este foarte normal pentru că orice părinte și-ar da copilul la o școală bună. Și-atunci suntem în situația în care în școlile în care se depopulează să avem puțini elevi și să avem foarte mulți elevi, 30-35 de elevi în clasă, în școlile foarte bune. Încercăm să găsim soluții în așa fel încât să nu mai ajungem aici. Și-am început de acum pentru că în curând, vom avea probabil săptămâna aceasta cifra de școlarizare pentru anul următor aprobată, sper să nu mai trecem dincolo de 25 de elevi în clasă. Este o măsură care este posibilă în sistemul românesc de învățământ și după părerea mea este absolut necesară”, a declarat Ecaterina Andronescu, la Realitatea Tv.
Ministrul Educației a spus că denumirea clasei pregătitoare se va schimba în clasa I, din 2020, existând în acest sens o lege în vigoare deja, promulgată de președintele Klaus Iohannis.
„Mi se pare că nu poți să trimiți un copil în clasa zero, ea se numește pregătitoare, dar din păcate în mentalul public a intrat drept clasa zero. În acest moment, ciclul primar are cinci ani. Începe cu copilul în clasa pregătitoare și termina clasa a patra. Clasa pregătitoare plus clasele 1-4 înseamnă cinci ani, nu se schimbă nimic, rămâne la fel, numai că renumerotăm și clasa aceasta așa-zisă zero, ca să scăpăm de acest zero o să devină clasa 1. Rămâne cu aceeași abordare, ea este o clasă de tranziție (..) Din 2020, o să intrăm cu clasa pregătitoare care devine clasa I”, a mai spus Ecaterina Andronescu.
Tot din toamna anului viitor, învățământul obligatoriu va fi extins.
„Învățământului obligatoriu i se adaugă ultimii doi ani de grădiniță și ultimii doi ani de liceu. Adică ultimii doi ani de grădiniță înseamnă grupa mijlocie și grupa mare, intră în învățământul obligatoriu pentru că fac parte din ceea ce se cheamă ultima parte a educației timpurii și care este extrem de importantă. Și ultimele două clase de liceu, clasa a XI-a și clasa a XII-a, pentru fiecare dintre aceste grupe introduse în învățământul obligatoriu, mai degrabă statul vine să-și asume susținere financiară suplimentară pentru că, de exemplu, manualele pentru ultimele două clase de liceu, nefiind obligatorii, nu erau acordate gratuit”, a mai anunțat Ecaterina Andronescu.
Ministrul a precizat că și această lege este în vigoare și va fio aplicată gradual, începând din anul 2020, adică din toamna anului următor.
Hotararea va impune si niste programe, poate sunt chiar fonduri europene. Ar fi bine sa intelegi ca an de an scade numarul nasterilor, unele scoli/licee s-au inchis din acest motiv, poate in felul acesta se vor redeschide, locuri pt. copii in gradinite s-ar putea sa insemne construirea de noi sedii, dar cred ca problema cea mai mare va fi acoperirea cu titulari in presa se vorbeste ca multi sunt suplinitori, deficitul de cadre in domeniul fizicii si chimiei va fi o problema, stiintele umaniste pot fi predate si de invatatori, dar stiintele exacte inseamna si probleme si un nivel de intelegere, iar noi pierdem teren in personal calificat, din cauza salariilor si a violentei elevilor, poate ca ar trebui dezvoltat si un sistem de scoli de corectie, altfel ne vom trezi cu o generatie de tineri cu probleme…Scola unde se organizeaza alegerile cu tot efortul pt. a avea mai multe clase este partial folosita intr-un schimb fata de pana in ’89 cand era ocupata si DM. Nu prelungirea la 12 clase, ci organizarea de scoli/licee care sa califice intr-o meserie, pot spune ca moral ministrii care au desfiintat scolile profesionale au distru generatii de tineri care nu au inclinatie spre studiu sau nivel de intelegere ridicat, dar ar fi putut fi buni mecanici, sudori, instalatori, electriceni, dupa ce actualii se pensioneaza cine va mai repara un robinet? Filozofii si filologii cu vorba poate vor inchega apa/aspic, dar nu si o teava sparta.
pai in primul rand nu poti sa faci asta decat treptat, incepand cu o prima generatie. Ce faci cu alte clase care deja functioneaza de 1-2-3 ani. Nu ai cum. Scoala nu are nici mai multe clase nici mai multe cadre didactice. Juniorul meu sta intro clasa de 38 de elevi din clasa a I-a. Este infernal si pentru invatator si pentru elevi. De ce a fost posibil asa ceva? Pai simplu. Scolile generale de cartier s-au transformat in licee unul dupa altul, s-au inchis cele din zonele industriale si uite asa s-au ingramadit in 1-2 scoli toata populatia cartierului. Idioti sunt cei de la retea scolara din inspectoratele scolare. Va dati seama ce harababura e in sistem. Mai vii si cu 1-2 masuri de astea ai facut varza de tot…
… daca la un liceu performant exista cinci clase de a 9-a si aceste clase au 35 de elevi fiecare, se doreste ca numarul elevilor din aceste clase sa scada cu 10 elevi pentru fiecare clasa.Asta inseamna ca 50 de elevi raman pe din afara, urmand sa fie redistribuiti in scoli mai slabe?Nu este normal sa gandesti asa.Daca cei 50 de elevi care au capacitate pentru o asemenea scoala sunt inlaturati, unde este eficienta, corectitudinea si normalitatea?De ce sa-i amestecam cu pleava, de ce sa-i nenorocim intr-un mediu care-i va afecta pe multi iremediabil?Cred ca a cest ministru Andronescu este pentru invatamant ce a fost Andrusca pentru ministerul economiei si ce va fi Nicolicea pentru Justitie.Cine va credeti?