Elon Musk, aşteptat la Roma la un festival al extremei drepte

Miliardarul american Elon Musk va asista la sfârşitul acestei săptămâni la Roma la o reuniune politică organizată de partidul de extremă dreapta al şefei guvernului italian Giorgia Meloni, a confirmat miercuri un purtător de cuvânt, informează AFP.

Musk, proprietarul platformei X (fosta Twitter) susţinuse în septembrie guvernul Giorgiei Meloni într-o dispută asupra finanţării de către Germania a unui ONG care salvează migranţi naufragiaţi în Marea Mediterană.

Premierul albanez Edi Rama, care a încheiat recent un acord cu Roma pentru a înfiinţa în ţara sa două centre pentru primirea de migranţi salvaţi de paza de coastă italiană, este de asemenea aşteptat la Festivalul Atreju (Atreyu), ce se va derula de joi până duminică în capitala italiană.

Purtătorul de cuvânt al partidului de extremă dreapta Fratelli d’Italia (FDI) al Giorgiei Meloni nu a fost în măsură să confirme informaţiile ce anunţă posibila prezenţă a prim-ministrului britanic Rishi Sunak, iar Downing Street a refuzat să facă vreun comentariu.

Meloni a contribuit, în timp ce era membră a unei organizaţii de tineret a extremei drepte, la fondarea în 1998 a Festivalului Atreju, devenit un eveniment politic anual important în Italia.

Fostul strateg al lui Donald Trump, Steve Bannon, a participat la acest festival în 2018, în timp ce căuta să înfiinţeze o mişcare de dreapta paneuropenă, iar premierul ungar Viktor Orban a asistat la festival anul următor.

Partidul Giorgiei Meloni era la acea vreme doar o forţă marginală în politica italiană. Patru ani mai târziu, acesta câştiga spre surpriza generală alegerile legislative, promiţând să pună capăt migraţiei masive în peninsulă.

Meloni devenea astfel prima femeie ajunsă la conducerea Italiei, devenind lidera unei coaliţii de dreapta din care face parte Liga Antiimigraţie a lui Matteo Salvini şi partidul Forza Italia al fostului şef al guvernului Silvio Berlusconi.

Potrivit programului oficial al festivalului, liderul partidului de extremă dreapta Vox, Santiago Abascal, se numără de asemenea printre invitaţii aşteptaţi la Roma.

Acesta din urmă şi-a atras luni critici din partea guvernului spaniol după ce sugerase că prim-ministrul Pedro Sanchez va sfârşi „spânzurat de picioare”, destin ce le aminteşte italienilor de cel al dictatorului Benito Mussolini, în 1945, la Milano.

Partidul Socialist al lui Sanchez a şi depus miercuri o plângere în justiţie, cerând ca liderul extremei drepte spaniole să fie urmărit pentru „delict de ură” şi „injurii, calomnii şi ameninţări grave la adresa guvernului naţiunii”.

Giorgia Meloni urmează să încheie duminica printr-un discurs susţinut la acest festival, care poartă numele unui personaj al romanului fantastic şi seriei „Poveste fără sfârşit”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

19 Comentarii

 1. Daca Elon Musk este cu Extrema Dreapta , Celalalt Miliardar este cu Extrema Stanga ! Deci avem Toate Extremele pe Terra !

 2. … era electoral pre-programat sa-l ia pentru Marele Blond, de la FOX, pe Tucker Carlson la el ? 😉

 3. Observ ca se foloseste Inteligentza Artificiala la Reclame Politice Mincinoase pe Internet Explorer !

 4. Musk este cel mai orientat om al planetei. Gestul sau spune totul.

 5. De la inaltimea sa Elon Musk o confirma practic pe DIANA SOSOACA ca fiind cel mai profesionist si inteligent politician roman din acesti ultimi 34 de ani.

 6. Ce anume face ca partidul lui Meloni să fie de „extremă dreapta” ? Vad că rostogoliți voioși toate clișeele și etichetele puse de presa fakestream globală aflată în slujba „elitelor” corporatiste…

 7. Ai o opinie diferita, iti aperi tara si interesele tarii tale, esti considerat de extrema dreapta

 8. Zuckerberg= extrema stanga
  Moskowitz= extrema dreapta

  Ei centreaza, ei dau cu capul.

 9. -la un festival al extremei drepte adepta a X
  ca să ne intelegem…..

  unde se „incadrează” radicalu ăsta,

  „-sa nu credeti ca am venit sa aduc pacea,
  nu am venit sa aduc pacea ci sabia,
  sa despart ….” ?

  -la „nec plus ultra”!

 10. Militiene, vorbesti iar dupa ureche ca toti doctorii aia cu stele mari. Tucker nu mai lucreaza de mult pentru stapanii de la FOX care incepusera sa faca dezertari de la adevar. Este acum pe cont propriu.

 11. Nimic nu mi se pare extremist la Elon Musk .
  Cum adică de extremă dreaptă…?

 12. Meloni s-a dat de dreapta ca sa pacaleasca electoratul, dar face agenda neomarxistilor. Daca era cu adevarat de dreapta stia ce avea de facut ca niciun imigrant nordafrican sa nu mai debarce in Italia…

 13. „maxtor spune:
  14 DEC. 2023 LA 3:52”

  Asa ca ai citi doar partial Biblia din obligatie si nu pentru pura cultutra generala,
  desi te numesti asa, nu intelegi (mai) nimic ? 😐

  INREB pur a-religios si pur RATIONAL:
  TINAND CONT DE CONTEXT: !„-sa nu credeti ca am venit sa aduc pacea, nu am venit sa aduc pacea ci sabia, sa despart ….” ?
  ❤️- Cum putea aduce Iisus PACEA cand el insusi e biblic-documentat … fiul lui
  SAVAOT(=Dumnezeul Armatelor -> „Dumnezeul ostririlor”)❤️

  Mai bine l-ai respecta pe Sf.MISHTEAUX inainte de … „27 decembrie”
  crede in el inainte de-a fi obligat de EXISTENTA sa crezi in fata „faptelor deja implinite, in el!” 😐
  Credinta de … dupa
  nu mai e credinta ci e …
  „SENZATIE” din simturi ! 😐

 14. „@vacocerul de la Fatican spune:
  14 DEC. 2023 LA 5:24”

  HAHAHA … dai dovada ca esti foarte destept si intelegi (TEST-PISA) la fix ideia principala a unui TEXt-INFORAMTIONAL 😛 oarecare !

  RE-TRADU „… era electoral pre-programat sa-l ia pentru Marele Blond, de la FOX, pe Tucker Carlson la el ? 😉” dinnou !
  ca nu le ai cu subtilitatile limbii mioritice ! 🙁

 15. Invata dublete sa scrii deslusit in limba romana. Sau te-au iemancipat ungurii ? Mocanii au avut mereu probleme cu limba romana.

 16. Motzii nu mocanii … pentru ca mocani-s spre Cluj , motzi-s spre Alba !
  Nu sti tu nici putine … daramite ! 😀 !
  INVATA ceva … geniile taman din cauza ideiilor pe care le DEPITEAZA(!) n-au nevoie de ortographia talambilor …care-si pierd mintile dintr-o …litera ! Capsicii ? 🙂
  Daca nu va duce capul puneti o A.I. la scormaonit dupa sensuri absconse 😉 ! 😛
  IQ=?
  😉

  Mintile marunte-s atente la ortographie , mintile destepte cauta idei si RASPUNSURI ! 😐
  TU … ce minte esti ? ❤️

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.