eMag, motiv de phishing

Directoratul Naţional de Securitate cibernetică avertizează românii despre o tentativă de fraudă de tip phishing prin folosirea identităţii vizuale a companiei eMAG.
Tentative de fraudă de tip phishing prin folosirea identității vizuale a companiei Emag.
🔎 În ultimele zile, DNSC a primit informații legate de o tentativă de fraudă propagată prin sms prin transmiterea către utilizatori din România a unor mesaje care conțin link-uri malițioase. Modul în care este formulat mesajul activează emoția (ești fericitul câștigător al unui premiu) și poate determina potențiala victimă să dea click pe link, să ofere date sensibile sau chiar, în anumite instanțe, să instaleze aplicații malițioase.
👨‍💻 Cum funcționează această tentativă de fraudă?
✉ Folosind tehnici de inginerie socială, atacatorii vizează convingerea utilizatorilor că mesajele provin de la un comerciant cunoscut. Atunci când formularea textului pare suspectă și sunteți îndemnați prin mesaj să accesați link-uri sau atașamente, mai ales atunci când nu primiți detalii concrete despre motivul pentru care este necesar să faceți acea acțiune, contactați expeditorul pentru lămuriri pe un alt canal de comunicare!
👩‍🏫 Cum ne ferim de astfel de capcane?
✅ Fiți vigilenți și analizați cu atenție informațiile primite, înainte de a furniza date online! Asigurați-vă că sunteți mereu pe site-ul oficial, mai ales atunci când furnizați date sau efectuați plăți
✅ Verificați mereu cu atenție sursa mesajelor sau a notificărilor primite!
✅ Oricând aveți suspiciuni, verificați link-urile sau atașamentele pe care urmează să le accesați cu o soluție de securitate (ex: virustotal.com, scamadviser.com)
✅ Raportați astfel de email-uri către organizația impersonată pentru a atrage atenția cât mai rapid asupra activității frauduloase.
✅ În cazul în care ați introdus date sensibile, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) și notificați DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro)
✅ Nu în ultimul rând, contribuiți la răspândirea acestor avertizări și către alți utilizatori, pentru a reduce șansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă succes!
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. Pe asta o aruncă în eter că atenționare, dar nu cercetează protectia consumatorului practică vânzărilor, adică, comanzi produse de pe site și ești încasat pentru fiecare produs comandat pentru transport! Cum e posibil ca, comanzi în jur de 50-80 lei și transportul e cam 3/4 din prețul comenzilor? Plătești 50-80 lei plus transportul 35-50 lei, se ajunge la peste 120-130 lei că suma, dar suma reală pentru comanda e între 50-80 lei, si inca o escrocherie sau inselatotie pe continuitate, achiți parte din transport și dai telefon și cel de la capătul firului îți spune că îți trimite un vaucer cadou, dar sunt banii tai cu care ai achitat transportul?! Eu refuz sa mai fac comenzi online din cauza prețului la transport, fiecare produs indiferent de comanda, ești obligat să plătești costul de transport, 3-4 produse, cost transport 3-4 produse.

  2. celor carora le e lene sa intre intr-un magazin si sa ”atinga” produsul, de atata comoditate unii vor ramane lipiti de retele si poate fara multe…de la auz din cauza castilor, pana la IQ, nefolosit se va atrofia…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.