Emanuel Ungureanu: “Nu e obișnuit să moară așa de mulți oameni”

pat, bolnav, imunoterapie

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a apreciat într-o intervenție la B1 TV, că nu este obișnuit să existe o rată de deces atât de mare precum cea înregistrată la secția ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.

“Nu e obișnuit să moară așa de mulți oameni într-un interval atât de scurt într-un sistem de terapie intensivă din România, nu este chiar un lucru obișnuit, este mai degrabă un lucru catastrofal. Rata este undeva la 3,5 de deces în sistemele ATI, deci în consecință modul în care a abordat domnul Rafila problema la început a fost cel puțin bizar. El a început să spună că erau niște pacienți  cu comorbidități, că oamenii mai și mor.

Ceea ce pe mine mă pune pe gânduri. Când am discutat cu sursele mele din spitale, mai degrabă neoficiale decât oficiale, oamenii spuneau că din cauza aglomerării din sistemele ATI uneori medicii, asistentele sunt puși să aleagă dacă vreți în mod dureros între un pacient de 30 de ani și unul de 90. Pe mine m-a cam luat fiorii”.

Emanuel Ungureanu a precizat că există o criză de paturi și mai ales de personal în secțiile ATI:

“Probleme cu paturile ATI și cu personalul care ar trebui să deservească avem o problemă imensă în sistemele ATI. Șefa ATI de la Pantelimon a făcut o mărturisire foarte sinceră și care arată cât de dramatică este situația în sistemele astea UPU și ATI. Ea spunea că pacienții critici sunt îngrijiți cu zilele în UPU, practic UPU nu are sisteme de menținerea vieții. În clipa în care ții trei-patru pacienți câteva zile înseamnă că nu ai suficiente aparate”.

Deputatul USR a criticat dur reacția ministrului Sănătății în acest caz:

“El nu a înțeles nimic din ceea ce ar fi trebuit să fie legea avertizorului de integritate. Noi cetățenii care nu avem acces pe o secție ATI închisă trebuie să știm că dacă întâmplă acolo probleme, persoana care reclamă problema este protejată de lege, este protejată de eventuale reacții venite de la cei care ar putea să facă abuzuri. Problem lui era de ce e anonimă sursa”.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

14 Comentarii

 1. Nu știu de ce se vorbește doar de Spitalul Pantilimon, domnule Ungureanu, vă rog să întrebați la Spitalul Universitar din București, câți au decedat în data de 27.03.2024, la terapie intensiva? Răspunsul este 9 (nouă). Și domnul manager se acolo vrea să conducă Bucureștiul.
  Practica lăsatul să moară în funcție de vârstă este o metodă, care cred eu că se practică în toate spitalele de urgență.Aceasta practică probabil că vine din perioada covid, unde persoanele în vârstă erau lăsate să moară și la televizor ni se vorbea de eroii în halate albe.Oare, câți din aceștia erau eroi?

 2. Tovarase ungureanu, da de ce sa nu-si spuna numele cel care spune un ADEVAR? Pai, daca alde tine, mari mahari prin parlamente, sustineti ASCUNDEREA ADEVARULUI, la ce mai deversezi lozinci despre adevar??

 3. Un singur amendament, criteriul ‘vârstă’ exista și înainte de Covid.

 4. In toate spitalele se practica acest sistem de triere intre viata si moarte. Daca are peste 75 de ani spun ca au trait destul, desi multi nu au boli multiple si grave. La 82 de ani, o ruda a fost operata de un nodul mare la tiroida in Germania Federala, ceea ce in Ro nu exista asa ceva.

 5. Ministerul sănătății organizează controale inopinate in spitale sa vadă că la ora 14.00 doctorii pleacă la clinica privata cu acordul managerilor hoți/ spagari
  și lasă pacienții să moară? Un medic specialist angajat la o clinica privata are program 08.00-16.00! Numai șmecherii de la stat degeaba o taie la colaborare și la propriile srl-uri la ora 14.00! Succesuri Johannis cu Romania hoață! Cine poate oase cine nu nici carne moale! Morții să curgă mai ales daca sunt pensionari ca sa nu se mai plătească pensii! Asta-i politica de stat!

 6. Vârsta nu deranjează arata timp cât nu deranjezi politic, așa că se poate depăși liniștit suta. În alte condiții poți fi considerat bătrân coclit și la treizeci-treizeci și cinci de ani.

 7. „ÎN CONCLUZIE :TOTUL ESTE =MÂNCĂRIME= ÎNTRE- FOȘTI-ACTUALI-VIITORI MANAGERI,DIRECTORAȘI,ȘEFIȘORI -!” LA ATI NU SE AJUNGE DE SĂNĂTOS –E CINIC CEEA CE SCRIU-SE AJUNGE -85%- PENTRU O MOARTE CÂT DECÂT DECENTĂ! DUMNEZEU SĂ-I IERTE ! MAI NOU -DAR NU PREA -ȘI LA MEDICINĂ NE PRICEPEM TOȚI!(mai ales articlierii și sursele lor+ E.UNG.

 8. Mă,. In sănătate sun extrem de mulți bani,.. și se mai pompează..Azi medicul romîn cîștigă poate mai bine ca unul din occident.. Totuși treaba merge mai prost .De ce ?? Azi romînu nu mai are incredere in medic..Nu mai știe dacă e medic sau e politician. Nu mai știe de medicul are interesul tău al pacientului, sau al partidului,.Vezi clar că nu e empatie, nu e profesionalism,. Um medic azi e unilateral pregătit, in cel mai bun caz pe o specialitate,. Dar nu are in vedere intregul și interconexiunile..Să nu mai povestim despre faptul că medicina a evoluat major și sunt rezultate importante, de care studentul nu știe și nu a re timp să le urmărească.. Un profesor străin nu mai calcă pragul vre-unei universități care nu e la limita cunoștințelor europene.. Vizibil.. Ceea ce se petrece din indolență, nepricepere ,, sau chiar ura față de pacient nu mai poate fi iertat , iar un ministru are de luat măsuri drastice,. Chiar de e coleg de partid.

 9. EXPUNEREA CHESTIUNII
  Domnule Ungureanu,
  A. Faci BINE Ceea CE faci, DE REGULA dand in Primire pe Criminalii „MEDICI”.
  B. Da’ in CE scrisesi despre Spitalul Pantelimon, ma fulgera un PicPreaDestulDeMult o Banuiala.

  Exista Obiceiul pe Vremuri, ca la CAZuu’ ca un Mecanic Beat ADORMEA sau/si era chiar in AVC sau Infarct, sa se opreasca Trenul, Locomotiva cu o Alta Locomotiva pusa in FATZA primeia si cuplata din Mers cand aveau Viteze EGALE.
  Se ducea Careva in Cabina, OPREA Aburul in Timp ce Altuu’ FRANA Toata Garnitura cu Locomotiva sosita, de Franare …
  Se chema PreLUARE Elastica … … 😊
  Io crez’ca Matale, ASA facusi in Cestia RECENTA din Pantelion.
  Facusi pe Locomotiva de PreLuare ELASTICA si FRANARE Ferma, DUPA PreLUARE.
  Ai CITIT CE am scris IO, despre CE am patit in Urma cu J’De Ani TOOT la ATI a lu’ Pantelimon?
  Aveam doar sub 60 de Ani, spre 60 …
  Da’ OriCUM eram ELIGIBIL Ferm la a fi DILIT, „CURAT”Style, INECAT cu Sange propriu, Bine ca NU era Voma Alcoolica, ca la Marin PREDA, NU avea CUM, ca IO NU obisnuiesc DELOC.
  Da’ Ideea pe care NU ai sesizat-o, expusa AICI de UN Alt Commnetator este ca la Pantelimon,
  Masina de UCIS la Comanda de la ATI, in Mod CURAT din Anume INTERESE ale unei ANUME Grupa de Indivizi ABUZIVI, era in Functie demuuult, si inaintea Pataraniei mele.
  Numai ca ASA VOR EI, si sunt imbatati ca SI O POT a face, in Impunitate, dincolo de Vini Politice sau de Altele.
  Cand mi-am exprimat Banuieli PRECISE de CE mi s-a inatmplat, mi s-a replicat PROMPT:
  “CE Mare Scula pe Bascula esti TU ca sa se oboseasca UNii BAIETI DIN …. 😊😊😊 sa te dileasca in Spital?”
  NU sunt MSpB, nu eram nici Atunci, NU este obligatoruu sa d=fie Careva MSpB, da’ DERANJAM pe Careva, care avea Pile si Relatii NePrincipiale cu Cineva DIN … 😊😊😊
  Si ca sa SE arate ca POATE, s-a recursla Executare.

  INCHEIERE

 10. Cum adică să alegi intre unul de 30 și unul de 90,așa era și PANDEMENTA dar acum nu mai santem,in ce lume DEMOCRATICA CU SERVICII SI DREPTURI TRAIM???Dreptul la viață e sfânt!!!Aaaaa că au furat neocomunistii lu Domn RAFILA ,că.i doare in cot de români indiferent de vârstă e altceva.Și.au băgat banii în buzunar fara sa gandeasca să investească intr.un SISTEM SANITAR PERFORMANT SI PROFESIONIST E ALTCEVA,PROBLEMA E CA VOR INTRA CURAND PE MANA SISTEMULUI CARE L.AU CREAT,E DOAR CHESTIUNE DE TIMP!!!

 11. Toti ce ati spus e corect!
  Doar o mentiune ptr acest gargaragiu , parvenit politruc… Ce pregatire are unicelularul ? Ce-l recomanda, in afara, de vocea ,balbaiala si talentul lui ?
  O parere, daca s -ar ajunge la taierea nodului gordian , sa se transeze definitiv listele cu medici la privat si la stat, amarastenii nu vor mai avea nicio sansa sa fie consultat la spitalul de stat ,de un medic stralucit… Asta ar fi una iar cealalta, trolii postaci au o devălmășie in ganduri , niciun medic nu pleaca in timpul programului de la stat in particular… Mai ales pe timpurile astea… Reclamatii , controale si delațiuni cu duiumul… De altfel delațiunea la romani a devenit sport national… Deontologeala penibului Ungureanu e hârbuită, dupa nenorocirile si tragediile pe care le-au infaptuit puscariabilii Vladut Magicianul si ministresa depilatoare de la Arad…

 12. Pui, n-ai mai gasit loc la Pantelimon? Bine , nu e vorba de ATI ,ci de alt serviciu medical…:)

 13. in Romania mor in medie peste 700 pe zi, zi de zi. De unde o scoate useristul asta brancardier ca 17 la 4 zile este neobisnuit ? Poate neobisnuit de putini. Doar niste cititoare de prompter pot crea o panica intre ignoranti. Babele sunt primele vizate: „unde te-ai dus, cui m-ai lasat” ?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.