Emil Boc, domnul cu coasa şi cu vizitele la inundaţii

Prim-ministrul Emil Boc continuă să facă victime, însă nu doar prin deciziile pe care le ia, ci şi prin simpla sa prezenţă.

Aflat în vizită într-o comună din judeţul Suceava care a fost lovită crunt de inundaţii, domnul Boc a văzut cum o femeie a leşinat chiar în faţa sa. Este posibil ca femeia să se fi speriat că acesta a venit personal pentru a-i tăia salariul cu 25% sau pentru a verifica dacă ea primeşte venitul minim garantat conform legii. N-ar fi exclus ca femeii să-i fi sărit inima din loc când a văzut că un om aşa de mic este pus să conducă o ţară atât de mare, ţară în care este nevoită să trăiască şi ea.

Totuşi, cel mai probabil, femeia a rămas fără cunoştinţă pentru câteva secunde din cauza oboselii şi a supărării provocate de pierderile suferite din cauza inundaţiilor, stări peste care s-a suprapus vizita premierului României. Unei persoane cu probleme foarte mari şi pentru care existenţa cotidiană înseamnă doar drumuri prin propria ogradă, până la vecina şi până la magazinul de pâine din capătul satului, apariţia în faţa sa a unui om cu o funcţie atât de importantă – pe care a crezut că-l poate vedea doar la televizor, ca pe Irina Loghin şi Fuego sau ca pe Mihaela Rădulescu şi Dani Oţil – nu poate decât să-i facă rău. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Cât despre binele pe care l-a făcut prezenţa domnului Boc în comuna sinistrată din judeţul Suceava nu se poate vorbi deocamdată. Prim-ministrul a promis câte 5.000 de lei pentru familiile în care s-au înregistrat decese din cauza inundaţiilor şi că se va face un bilanţ al pagubelor produse de vremea rea, după care, cândva, puţinul aflat la dispoziţia Guvernului României va fi împărţit.

Dar, pentru asta, nu era nevoie ca premierul Boc să urce în avion şi să meargă până la Suceava. Pentru asta nu era necesar să se cheltuiască bani cu avionul, cu maşina pusă la dispoziţia premierului şi cu maşinile cu care au mers oficialităţile în urma acestuia. În fiecare judeţ din ţară, deci şi la Suceava, Guvernul are câte un prefect care-i un fel de prim-ministru pentru zona respectivă şi care are obligaţia să gestioneze situaţiile de criză şi să trimită rapoarte la Bucureşti. La Suceava este un caz şi mai fericit, pentru că prefectul este dublat de un preşedinte al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, care a obţinut rezultate deosebite în lupta cu inundaţiile pe vremea când era ministru al Agriculturii şi zbura cu elicopterul dintr-o parte în alta a ţării pentru a se pune cu pieptu-i de aramă în faţa apelor învolburate şi pentru a împărţi saci cu făină şi cutii cu biscuiţi.

O ţară de 20 de milioane de locuitori nu are nevoie de un prim-ministru care să meargă pe vârfuri prin noroaie pentru a nu-şi murdări haina de costum şi nici de unul care să dea la coasă pe 10 metri pătraţi de pajişte pentru a arăta cât de gospodar este el.

Da, dar primul-ministru are nevoie de astfel de ieşiri, pentru ca oamenii să aibă impresia că acesta este unul dintre ei şi pentru ei, dar că nu se poate face mai mult din cauza conjuncturii mondiale, dar şi a celei astrale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 758 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.