Emil Constantinescu: Îi delegăm inteligenței artificiale viitorul umanității?

Invitat la cea de-a șase ediție a Stress Congress, având ca temă „Provocările digitalizării în managementul medical al stresului”, profesorul Emil Constantinescu, fost președinte, a lansat câteva întrebări pentru mediul academic legate de proiectele de reconstruire a viitorului, ale căror răspunsuri necesită o conversație mondială.

„În ultimii ani s-a dezbătut la nesfârșit, în toate forumurile, programul ONU de dezvoltare durabilă care prevedea termene stricte pentru „eradicarea șomajului” și „eradicarea sărăciei” pe plan mondial.

Cât de serioase pot fi aceste utopii? Continuăm să vorbim încă de „reziliență”, adică întoarcerea la situația ante-pandemie, în condițiile în care s-a revenit la Războiul Rece. Suntem în prezența unui război regional cald distrugător și sub amenințarea reală a unui conflict nuclear mondial. Se pare că nu înțelegem că nu mai este vorba de o criză financiară sau medicală, ci de crize concomitente pe toate planurile – financiar, economic, politic, social, militar, cultural, educațional, care implică regândirea totală a viitorului omenirii.

Cum pot fi văzute din interiorul mediului academic aceste proiecte de reconstruire a viitorului națiunii și al umanității în general?

În ultimii 33 de ani, am avut ocazia să cunosc lumea datorită conferințelor la care am participat de-a lungul și de-a latul globului. Am câștigat multe cunoștințe, dar am trăit și experiența tristă a izolării mediului academic într-o societate globală, construită mai ales după regulile companiilor comerciale, care urmăresc mai mult eficiența și profitul decât împlinirea spirituală a umanității.

Ultima știre este solicitarea de către doi dintre cei mai importanți influenceri mondiali, multimiliardarii Elon Musk și Bill Gates, a unei pauze de șase luni în dezvoltarea proiectelor de „inteligență artificială”, care par a fi scăpate de sub control. E cazul să ne întrebăm: „De către cine?” și „De ce acum?”.

Poate fi digitalizarea un răspuns la criza actuală? Sau inteligența artificială? Răspunsul meu este categoric NU!”, spune Emil Constantinescu.

Discursul integral poate fi urmărit aici:  Emil Constantinescu – Îi delegăm inteligenței artificiale viitorul umanității?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

20 de Comentarii

 1. In Romania continua cu succes dotarea cu inteligenta artificiala a tartacutelor useristilor care s-au dovedit a fi goale din start. Are grija tataie Sorosh de ei. Romanii s-au prins de betesugul ghebosilor dupa ce i-au vazut la lucrul cu oamenii pe primarii lor.

 2. ti-am incredintat viitorul tarii si ne-ai inselat asteptarile.
  La fel ca si KWJ….

 3. INTELIGENTA ARTIFICIALA ,PROIECTATA SA ZICA CE DORESTE DICTATURA COMUNISTA GLOBALA!Ma,cine conduce partidele politice in Romania, promoveaza ideologiile subjugarii popoarelor lumiisi propune toti inaptii farà coloana vertebrale Ca lideri?

 4. Mai respira fosila? Nu ii e suficient de bine cu sinecura de studiere a Levantului? Se vede ca acesti intitulati reprezentanti ai mediului academic poarta niste foarte eficienti ochelari de cal atunci cand incearca sa inteleaga realitatea lumii pe care traiesc.

 5. Din padure a iesit un cuc:cu-cu,cu-cu,cu-cu
  Apropo Milica,ce face Bill? (cum care,Clinton,normal)

 6. Abordare total greșită. Inteligența Artificială nu este altceva decât o armă în mâinile unor oameni pe care noi nu îi prea vedem la față și care se vor stăpânii noștri. Iar domnul Constantinescu nu spune adevărul gol-goluț.

 7. E despre viitorul sinistru al omenirii. Digitalizarea și inteligență artificială.

 8. Este buna aceasta inteligenta artificiala si pentru presedinti. In cazul nostru pentru Petrov si Johanis. Nu mai vorbim de cei care le-au fost slugi si cu care au ruinat tara. Iliescu si Constantinescu au fost baieti inteligenti si cu carte pe bune.

 9. Fara inteligenta artificiala, Iohannis ar tacea continuu la conferintele de presa, ca i s-ar strica prompterul!
  Deci vedeti, e utila si I.A la ceva….

 10. Ce idiot.Pai si masinilor le-am delegat sa usureze munca omului, nu? Sau ne intoarcem la plugul de lemn tras de cai? Al naibii inadaptati vremurilor prezente. Frica de ceva este rezultatul nestiintei sau necunoasterii. Descopera si nu te mai lamenta.

  • Asta ai priceput din ce ai citit? Chiar ai nevoie de inteligenta artificiala. Vorbeste cu Drula.

 11. Cosmosicus Nu e pentru iconari si habotnici.Tu ramai sa te inchini la moaste.Bisericile folosesc deja inteligenta fraiere.Cand iti trimit slujba prin youtube sau prin difuzoare.al naibii frustrat:))))

 12. Wolf Edmond Nu ai incredere in tine? De ce te crezi sclav si cine sunt stapanii tai? Unii mai inteligenti decat tine? Pai in cazul asta mai pune mana pe carte sa nu ramai un dobitoc in mana oricui.

 13. Scientismul este, în esență, fetișizarea științei. Ea susține metodele de investigare ale științei drept singurul criteriu pentru stabilirea adevărului. „science fiction” este un mijloc de a condiționa masele să accepte viziuni viitoare pe care elita dorește să le pună în aplicare în mod tangibil. Acest proces de inculcare graduală și subtilă este denumit „programare predictivă”. Ingineria socială (analiza și automatizarea unei societăți) necesită corelarea unor cantități uriase de informații (date) economice în continuă schimbare, astfel încât a fost necesar un sistem computerizat de procesare a datelor de mare viteză, care ar putea alerga înaintea societății și să prezică cum va fi societatea.
  Un sistem care te cunoaște mai bine decât te cunoști pe tine însuți. Unde mergem de aici? Datele au devenit coada care dă din câine; și suntem animale de companie, nu persoane libere în această configurație iar lucrurile devin din ce în ce mai întunecate.

 14. la CONSORTERIA din care face parte d pres edinte a primit o suggestie discreto subliminala sa ZICA asa?

 15. Ce mare a ajuns shi Levantzica Tzapului de se compara shi el cu adevaratzii criminali ai Planetei. Acest mankurt kalmuc, cu mama frntzuzoaica a ajuns shi el sa vanda teritorii romaneshti ca de la khazar la kazar, ei cei Ales!Bula. Fost secretar PCR, pretin ca shi altzii cu Gorby, poate ne spune shi el cu inteligentza lui de artificii, ce s-a ales de cei 15 mii de specialishti ai lui ca sa salveze tzara? Poate i-a trimis dupa tzigarete ca pe fisu…Nu di jaba a spus el ca securicii lui l-au tradat, asta ca sa mascheze adevarata fatza a lui. Ce sa mai spunem=un advarat fripturist pe la mesele altora…
  O zi buna.
  Con

 16. @Con
  -prin cenzura cotidianu ne distorssioneaza caracteru si ratingu….nu mai stim daca am comentat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.