Eminența cenușie din MAI: blonda lui Boc (II)

Propulsarea, mai bine de două decenii, a Ștefaniei Ferencz în funcții cheie de către Emil Boc (consilier și șefă de cabinet parlamentar, director general în Primăria Cluj Napoca-în două rânduri, șefă de cabinet a primului-ministru, secretar general-adjunct al Guvernului, președinte al Consiliului Național de Integritate, consul general la Barcelona, comisar în Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, secretar general al Ministerului Transporturilor și secretar general al Ministerului Administrației și Internelor-MAI) și asigurarea, din aceste functii și prin numirea în nu mai puțin de opt consilii de administrație, a unor venituri lunare de peste 10.000 de euro dovedesc că între aceasta și binefăcătorul său a existat o legătură foarte apropiată, de intimitate și de încredere totală, am putea spune indestructibilă.

MAI este condus de facto de pupila lui Boc

Nu e vizibil ce o recomandă pe perena Ștefania sub aspect profesional, în condițiile în care a absolvit o facultate privată mediocră, nu are doctorat, nu a publicat vreo lucrare de specialitate și nu s-a remarcat prin vreo acțiune sau contribuție deosebită în functiile deținute. Ce criterii a avut în vedere politicianul Emil Boc, în calitate de reprezentant și predicator al unei noi clase politice, în promovarea platinatei și plafonatei Ștefania? Nu am auzit ca profesorul universitar Emil Boc să fi promovat pe plan politic sau administrativ vreun fost student eminent de-al său. Ca atare, devine previzibil ce putea să o recomande pe cea care a devenit un fel de factotum al său. Potrivit unor foști ofițeri SPP, pupila maramureșeană l-ar fi inițiat mai în tinerețe în anumite practici coprofage, de care a devenit dependent. În presă au apărut alegații în sensul că, la un moment dat, Ștefania Ferencz ar fi avut anumite altercații cu soția lui Boc și cu o feblețe mai pasageră a acestuia, afacerista Liliana Călin.

Din mai multe surse am aflat că, de doi ani, MAI este condus de facto și cu mână forte de secretarul general Ștefania Ferencz, despre care se știe că este pupila ex- premierului Emil Boc, nu de ministrul Lucian Bode sau de primul său adjunct, chestorul Bogdan Despescu. Principalele acte trec pe la ea, iar deciziile importante se iau cu consultarea sa. Am putea conchide că, prin pupila sa, Boc are un control aproape total asupra MAI, pe care-l poate fructifica în eventualitatea unei candidaturi prezidențiale. În mod normal, ca în cazul serviciilor secrete, șeful operativ al MAI este primul adjunct al ministrului, care este ofițer de poliție de carieră. După câteva luni de la venirea la MAI, Bode și Ferencz au vrut să-l schimbe din funcția de prim-adjunct pe chestorul Despescu, dar li s-a spus pas de către președintele Klaus Iohannis și de către directorul SRI, Eduard Hellwig, deși acesta este conjudețean cu ministrul de interne. Despescu a deținut funcția de prim-adjunct și sub ministrul liberal Marcel Vela, iar în guvernarea anterioară a PSD a fost șeful Inspectoratului General al Poliției Române. Primul adjunct al ministrului de interne este omul de legătură cu prim-adjuncții directorilor serviciilor secrete. Cu ani în urmă am aflat și am scris că, în perioada în care era prim-adjunct în MAI, chestorul Petre Tobă era sunat în fiecare dimineață, înainte de ora 8, de generalul Florian Coldea, șeful operativ al SRI, care-i solicita anumite informații, precum și să efectueze anumite acțiuni în beneficiul SRI, ca, de exemplu, percheziții domiciliare sau ridicări de acte.

Implicată într-un scandal cât casa părintească

Numeroși angajați din MAI îi reproșează Ștefaniei Ferencz o anumită aroganță și impertinență. De câțiva ani, trăiește în concubinaj cu un comisar șef de poliție, care taman în această perioadă a fost promovat șef al Direcției Generale Anticorupție (în 2021) și apoi șef al Inspectoratului Național al Poliției de Frontieră (în 2022), fapt ce i-a atras iubitei sale porecla de ,,Regina Frontierei”. Unii fac haz de necaz spunând că nu am intrat în Schengen pentru că șefa MAI l-a pus la muncă grea acasă pe partenerul său și acesta nu a avut timp să se preocupe corespunzător de problema imigranților care trec frontierele românești în drum spre Austria. Cert este că, având în vedere poziția de jure și de facto a Ștefaniei Ferencz în MAI, și acesteia îi revine o mare responsabilitate pentru recentul eșec al țării noastre în accederea în Spațiul Schengen. Aroganța și impertinența lui Ferencz au declanșat vara trecută un mare scandal în său natal, Coroieni, aflat, vorba poetului, într-un afund de Maramureș, scandal care a fost mediatizat doar în ultimele săptămâni. Concret, în data de 24 august 2022, aflându-se în satul cu pricina, i-a cerut primarului comunei Coroieni, Gavril Ropan, ales sub sigla PNL, dar de extracție PDL, și aflat la al patrulea mandat, să trimită angajații primăriei să-i facă curățenie la casa păritească, situată la vreo 200 de metri de primărie.

Cariera fulminantă a unei femei care a folosit ştampila primarului devenit premier

Primarul Ropan s-a executat și a trimis opt angajați, în frunte cu secretarul general al primăriei, Luminița Tămășel -Țurcaș, de profesie juristă, care au curățat casa lună în timpul programului de serviciu, respectiv între orele 10-16, sub supravegherea severă a primarului și a secretarului general al MAI. Șefa MAI i-a repartizat secretarei generale a primăriei să curețe baia casei, iar, după ce a terminat, Ferencz a umilit-o solicitându-i imperativ să mai spele o dată WC-ul. Șefa de la București a fost tot timpul distantă și arogantă cu cei opt angajați ai primăriei, nu i-a servit măcar cu un pahar cu apă, mai ales că era o zi caniculară, și nici măcar nu le-a mulțumit la final. Ba, dimpotrivă, la scurt timp după curățenie, i-a acuzat că i-ar fi furat bijuteriile din casa părintească, astfel că oamenii s-au revoltat și au revenit a doua zi la această casă, unde amfitrioana a găsit bijuteriile cu pricina. Profund afectată, Luminița Tămășel-Țurcaș a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Lăpuș împotriva primarului Gavril Ropan, pe care-l acuză de abuz în serviciu. Dosarul lâncezește la Secția zonală de poliție ddin Suciu de Sus, al cărui șef este rudenie cu primarul încriminat și subaltern al secretarului general al MAJ.

După mediatizarea scandalului în urmă cu două săptămâni, asupra secretarei Luminița Tămășel-Țurcaș s-a declanșat o adevărată urgie. Primarul Ropan a proferat amenințări și jigniri la adresa sa, a solicitat unor angajați să o scotă în brațe din primărie, a emis o dispoziție prin care i-a aplicat o sancțiune cu ,,avertisment scris” pentru că nu a semnat niște acte de fond funciar, care erau nelegale, a inventat o comisie de evaluare cu doi consilieri locali apropiați ( ce spun însă că nu sunt în temă), care i-a acordat calificativul ,,nesatisfăcător” și a solicitat Prefecturii județului Maramureș și Agenției Naționale a Funcționarilor Publici să facă demersurile de rigoare pentru destituirea sa din funcție. Primarul a refuzat să-i comunice dosarul de evaluare pentru a formula contestație în termenul legal. Stresată de această campanie de hărțuire, femeia a intrat în concediu medical pentru a nu pierde sarcina. Sperăm că prefectul județului Maramureș nu va accepta să devină complice și să facă jocurile primarului din Coroieni și ale șefei sale din MAI, care va trebui să răspundă și ea pentru instigare la abuz în serviciu.

Pierderea controlului MAI în Secuime

Lucian Bode este incontestabil unul dintre principalii vinovați pentru eșecul Schengen, alături de președintele Klaus Iohannis și de ministrul de externe Bogdan Aurescu, pentru că nu a reușit să gestioneze în mod corespunzător acest dosar. Din păcate, sub patronajul lui Bode și Ferencz, Ministerul de Interne a pierdut controlul și asupra unor zone infracționale, dar și asupra unor zone teritoriale, cum ar fi așa-zisul Ținut Secuiesc. Familiile unor tineri polițiști români din Bihor, Satu Mare și Bistrița care au activat în județul Harghita mi-au semnalat recent abuzurile și jignirile la care au fost supuși aceștia de șefii și colegii lor de naționalitate maghiară, precum și comportamentul sfidător și batjocoritor pe care au trebuit să-l îndure din partea localnicilor secui, inclusiv din partea infractorilor. Astfel, li s-a spus permanent că nu sunt bineveniți în zonă și li s-a cerut să plece, au fost refuzați când au vrut să închirieze locuințe, li s-a reproșat că nu cunosc limba maghiară, au trebuit să suporte defăimarea României și proslăvirea Ungariei. S-a încercat inclusiv intimidarea lor prin invocarea atrocităților comise împotriva unor polițiști români în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Unii șefi obișnuiau să-i umilească trimițându-i să le facă cumpărături banale (pâine, lapte, salam, ș.a.), punându-i să le spele și să le întindă rufele, inclusiv lenjeria intimă, solicitându-le să le aprindă focul în locuință dis-de-dimineață sau dispunându-le să patruleze singuri pe timp de noapte, fapt interzis de reglementările interne. Totodată, șefii le solicitau frecvent să-i menajeze pe apropiații lor (rude, prieteni) pe care-i depistau efectuând transporturi nelegale de lemne sau conducând sub influența alcoolului.

Eminența cenușie din MAI: blonda lui Emil Boc (I)

În asemenea condiții stresante, tinerii polițiști au solicitat în permanență să fie transferați din zonă în județele lor de baștină sau în alte județe, dar șefii lor județeni și naționali au fost surzi la cererile lor. În primăvara anului trecut, datorită stresului acumulat după cinci ani de serviciu în zonă, un polițist originar din județul Satu Mare a suferit un atac vascular cerebral și a rămas paralizat, ajungând în scaun cu rotile și fiind pensionat la vârsta de 26 de ani. Un polițist originar din Bistrița, în vârstă de 24 de ani, a reușit să obțină transferul în orașul natal după trei ani de serviciu în zonă, dar, datorită situațiilor stresante în care s-a aflat, face psihoterapie de aproape un an. Un tânăr polițist originar din județul Bihor, care a ajuns șeful unei poliții orășenești din zonă, a decedat într-un accident dubios de circulație petrecut în primăvara anului trecut, în timp ce se afla într-un autoturism cu trei subalterni secui. Dosarul accidentului zace în nelucrare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu-Secuiesc, unde toți procurorii sunt de naționalitate maghiară. La fel cum zac mai multe dosare de corupție ale unor șefi ai poliției din zonă. Un tânăr polițist originar din Brașov, care a fost împuternicit la comandă după decesul polițistului din Bihor, a fost schimbat din funcție după câteva luni, la cererea subalternilor secui, cu concursul primarului maghiar al orașului, fiind acuzat de discriminare etnică pentru că și-a inscripționat pe un tricou litera H, care provenea de la prenumele iubitei sale (Helga), dar i s-a imputat că ar fi luat în derâdere criptonimul Ungariei, care este HU. O să exemplificăm și cu cazul unui polițist român mai în vârstă, care, la scurt timp după pensionare, a fost amenințat direct și repetat de fostul său șef secui să plece din zonă, pentru că altfel o să-i ia casa și nevasta, care era de naționalitate maghiară.

Eschivele și fumurile ministrului Bode

În cursul lunii decembrie, având în vedere gravitatea cazurilor prezentate, l-am sunat de câteva ori pe ministrul Bode, pe care l-am cunoscut în perioada în care eram parlamentar de Satu Mare, pentru a-i expune situația și a-i solicita să ia măsuri de urgență, dar nu a catadicsit să-mi răspundă. I-am transmis un mesaj rezumativ al situației fără precedent din Harghita, unde statul român a pierdut aproape complet controlul (cum a pierdut Serbia controlul în Kosovo cu 3-4 decenii în urmă), dar nu a catadicsit să-mi răspundă nici la acesta. Am început să-i cred pe amicii săi care mi-au spus că băiatul modest și timid plecat în cizme de gumă din satul sălăjean Valcău de Jos are fumuri groase și se crede pe cai mari, ajungând să-și închipuie că ar fi un Fouche din Carpați, care-și controlează și șantajează colegii și adversarii politici cu dosarele de politician fabricate de aghiotantul său politic Silviu Mănăstire ( fost ziarist de Sălaj, consilier și șef de cabinet al lui Bode, cu care a avut și niște daraveri bănoase, mai nou secretar general-adjunct al PNL și caftangiu al sexului frumos). Dar, despre dosarul de politician al fripturistului Mănăstire, cu altă ocazie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 33
Valer Marian 276 Articole
Author

25 de Comentarii

 1. Aflam din articol ca, „profesorul universitar Emil Boc ” …idiotul asta, caricatura asta din sleahta betivului/ex-securistului Basescu, ar fi ceva, legat de „profesorat” ?! Individul Boc necesita el insusi, scolarizare primara, pt analfabetii functionali, in ce Tara traim, daca un anlafabet functional tupeist si agresiv, se crede profesor ?! Romania a retrogradat la anii 50′, cand politruci cu 7 clase neterminate, erau fixati sefi/conducatori de institutii, situatie care, prin anii 55′, i-a saturat chiar pe comunisti, si-au inceput sa promoveze absolventi de frunte, din Universitati, Politehnici.

 2. Persoana in discutie este de fapt curba lui Boc. Este curba veche, inca de pe vremea cand Boc era premier la Bukale, in subordinea dnei Nutzy (Cabinetul-2 petrovist.
  Curios estre ca in poza de acum nu mai are nasul rosu……[Rumburak]

 3. O poza face mai mult de 1000 de cuvinte! De data asta blonda nu mai are nasul roșu! Ce ți-e și machiajul asta. Cică nu-i doctor de parcă șeful ei nemijlocit e doctor pe bune. Cum e turcu și pistolul! Fătuca e la fel ca cea cu liftul de la munca, am uitat cum o cheamă!

 4. Ok, mediocra asta consecvent privilegiata, ca mediocra.

  Trebuie atacați pentru ca ei orchestrează si păzesc sau accepta prin incompetenta si neglijenta jafuri majore de miliarde prin licitațiile măsluite: fie prin schema fraudulenta caiet cu dedicație (specificații sa se califice un singur ofertant ca sa nu mai contestate ceilalți participanți, fie bid manipulation).

  Dar voi ați văzut ca unul si mai mediocru decât zâna blonda câștiga pe luna de 4 ori mai mult decât ea, respectiv 70.000 lei net pe luna la compania unde statul condus de corupti este acționar?

  https://cdn.hidroelectrica.ro/cdn/declaratii_avere_si_interese/2022/avere/bogdan_nicolae_badea.pdf

  Pai așa ceva? Acest șef sub-mediocru de la Hidroelectrica încasează de mulți ani peste 800.000 lei (noi) pe an, adică 200.000 lei dolari pe an si are doar diploma de licenta la o universitate tier 4, sub-mediocra. Macar de era numit ala de la Audit intern care mai are un CV cu ceva certificări credibile: ACCA, cfe, CIA.

  Ce meritocrație? Mi-e o scârbă imensa! Cât va mai lasati jefuiți, romani?

 5. * erata: privilegiatul ilegal de la Hidroelectrica are un venit de “doar” 2 ori mai mare decât salariul Ștefaniei Ferencz.

  Acum citesc in articol ca din indemnizațiile din funcțiile prin CA-uri si zâna blonda ia 10.000 euro pe luna. Bravo, fata! Esti membra de vaza a mafiei pus pe căpușat bani publici pe termen nelimitat, furând din drepturile altor romani net superiori tie pe toate criteriile care contează: educație, calificări tehnice, inteligenta si creativitate deci potențial de a obține rezultate, integritate!

  Este o bătaie de joc la adresa romanilor care au absolvit in top 1-5% universități de top pe bune si au certificări recunoscute internațional obținute in urma susținerii unor examene trecute pe bune, inclusiv din categoria competentelor necesare sa fii director in CA (financiar, risc, strategie, compliance, tech, guvernanta corporativa).

 6. O unguroaică deasupra tuturor borfașilor români incompetenți,. Mi se pare normal,..

 7. Ce mai poți să mai spui?Fara securiști sau milițieni.Pe toate posturile numai din ăștia vezi.Pupile sunt peste tot puse în funcții.Suntem coada Europei și asa rămânem.Emil Boc trebuia încarcerat cu Băsescu de mină,Videanu ,Berceanu și restul.Lege nu mai avem de mult.

 8. Unde a ajuns tara mea! Nu mai e nimic de facut. Virusul imposturii și al hoției este de netratat. Voi romani, huliți și munciți, încotro? Cu salarii tăiate și economia la pamant, acel Boc este votat: de ani buni.
  Nu va mai plângeți! Sunteți ceea de zamislim noi despre noi. S-a terminat.

 9. Normal, tot sunteti voi ungurii rasa superioara, uite ca o unguroaica este superioara si competenta peste toti borfasii romani incompetenti.
  Asta seamna cu replica aceea celebra a lui nenea Iancu Cargiale: ,,In orasul acesta de gugumani, unde eu sunt cel dintai”. Felicitari, ai avut haz……[Rumburak]

 10. Caracatița masono-securice a pus pe butuci Colonia Marginală Eșuată.
  Ce se întâmplă în HarCov e GRAV !?
  Însă DOAR O CATASTROFĂ GEOPOLITICĂ MAJORĂ mai poate eventual să repare ceva.
  Deci, Slavă !

 11. Toti analfabetii,care abia au terminat cursurile unui liceu,au ajuns sa obtina si diplome de absolventi de FACULTATI,cu ajutorul unor „profesori universitari” corupti si care au dus la diminuare calitatii acestui sector de invatamant.Cunosc asemenea profesori care predau la acele „facultati particulare”,fara sa se prezinte la un curs,dar incaseaza banii respectivi.Pana nu sunt desfintate aceste „facultati”,calitatea absolventilor nu o sa se schimbe.Ce absolventi de facultati erau inainte de 1989?Dar va mai amintiti de loturile olimpice de la licee?Ce locuri ocupa ROMANIA la:matematica,fizica,chimie,etc.Nu o sa progresam niciodata daca numim asemenea oameni in functii de conducere,incapabili sa ia decizii.

 12. ” în nu mai puțin de opt consilii de administrație ” -Editat turbo!

 13. Scoateti la lumina grupul salajano-clujean din spatele lui Boc, toti cu „origini sociale sanatoase”, cu o pofta apriga de parvenire ce au impanzit MAI dar si unele zone din servicii.
  Indivizi incapabili sa produca idei sau politici in interesul Romaniei. Cunoscuti cantareti ai tineretii trecute, facand incantatii gen: „…..pusca si cureaua lata”.
  Boc, bietul de el, convins fiind ca succesul la femei i s-a datorat faptului ca purta o . . . curea lata, nu este decat un umil instrument in mana altora.
  HA,HA,HA !!!!

 14. @9.58:Lectură oblogatorie:”Metehnă”,tot de marele I.L.;apoi,de reținut nobila deviză:”ha rabló,ha tolvaj,nem szamit ha ma magyar”- ar fi cazul să o învățăm și noi?

 15. Platitudini, articol obositor !”Lucian Bode este incontestabil „Cum sa fie incontestabil un tip contestat?
  Nu „a gestionat”?
  pai nu e gestionar la Aprozar

 16. Nea Marian e incorigibil in comiterea de contradictii flagrante in propriile texte kilometrice si astfel isi nimiceste cu cruzime
  adevarurile ilustrate…Cea mai importanta contradictie fiind intre ADEVARUL ca PRIN FRONTIERA CU UNGARIA TREC ENIGRANTI ILEGALI,
  ceea ce confirma ACUZATIA ILEGALULUI rasputinist austriac si ACUZAREA ILEGALILOR rasputinisti sub acoperire „antirasputinista” enumerati ca NU AR FI INTREPRINS NIMIC pentru „intrarea in Schengen” acestia avand ordin in acest sens de la Moscova…Nea Marian e un cunoscut ANTIAMERICAN/ANTI-NATO/ANTI-ONU/ANTI-UE fapt reconfirmat prin zicerea meschin de monstruoasa-comparatia dintre Harghita si Kosovo care nu au nicio asemanare, sugerand inept ca Harghita ar fi scapata de sub control, adica de catre regimul bolsevic roman, cand ADEVARUL E CA HARGHITA ESTE LASATA OFICIAL SA SCAPE DE SUB CONTROL, impreuna cu Covasna inca de pe vremea
  CRIMINALILOR BOLSEVICI Dej si Ceausescu…

 17. Treaba cu blondele este doar praf în ochi, can-can, ne abat atenția de la treburi ce nu vor să le vedem, să le băgăm în seamă.
  Legat de caz, ciudățenii:
  „Ferencz a urmat si clasele primare in comuna Coroieni, dupa care a plecat la studii, la Bucuresti.”
  „[A]u avut loc numeroase vânzări, donații, înăbulari, litigi în legătură cu tranzacțile satului [nm Peteritea] sau a unor părți din sat între nobilii maghiari sau persoane cu nume evreiești. Într-un document din 1786 se menționează: ”Proprietarii –Racz Jozsef are 12 iobagi, Varodi Zsigmond – 5 iobagi, Istvanffy Samuel – 4 iobagi și un sărac, Totfuluși Istvan – 4 iobagi și un jeler, Vaina Jozsef – 3 iobagi, Szocs Ferencz – 3 iobagi, Korosi Pal – un iobag, Pap Vaszilia – un iobag”.”

 18. Daca in cazul turca nu va ajunge bruna lui Lud la bulău,sa nu-mi spuneți mie catu!

 19. asemenea specimene se gasesc in fiecare institutie, aparatul parlamentului( unde din 5 mii ar trebui sa dispara jumatate) ministere, pas cu pas. ele sunt numite de grupurile parlamentare in functii, demmitati, institutii aflate sub control parlamentar la cererea liderilor de grup, a presedintilor de partid, a amantilor, rubedenii, nepoate, fini, cumetri, ce le-au adus din toate colturile țării, fara experiență profesională , fără pregattire dar f capabile de a face facultatea, mteratele, d=si doctoratul la invatamantul particulr unde-si cumpărau examenele prin secretare,amantlâc, tupeu fara margini???condilieri si experti, referenți și secretare de stat pe verticală și orizontală, swefe de instituii din marghita, sighet, alesd, neamt, craiova, botseni, jii, harghita, onesti, oradea, babadag, etc. pe criterii politice, plecaciune, ghiocei?? mumificarea institutiilor a dus la rezultatele care se vad, banul si secul devemn=nind politică insdtitutională,una ajungand prin furt intelectual si academician după ce a fost bucatareasă la o familie si apoi sotia celui ramas fără sotie ce ar fi cerut cu limba de moarte să se casatorească cu sotul ramas cu opere incomplete????un stat esuat, o societate bolnavă plină de prostitutie, incompetență crasă , agresori zilnici ai cetatenilor în cautarea dreptății, legii si drepturilor omului, bstjocoriti si umiliți de fuste si gogomani, paranoici și vulpi de toate varstele???

 20. MAI nu e condus de pupila lui Boc ci de SRI și duduia nu e doar pupilă ci și timpan.

 21. daca si Boc are amanta, inseama ca intradevar ne ducem dr_lui! Iete bicul satului, lumeee!

 22. & În episodul doi ,Nistorescu i-a reparat nasul lu’ blonda lu’ Boc, nu mai e roșu, ?

 23. toate episoadele este blonda, cu gura si nasul mare. Unguroaicele ereau frumoase pe timpuri, ia mai cautati, o avea si palmele albe??

 24. Omulețul în cauză n-a trăit nici o zi din munca sa, exceptând copilăria în satul natal când lucra în gospodărie și pe lângă. Ca atare omul nu are o reprezentare exactă ce înseamnă o sută de lei muncită; vezi în acest sens salariile uriașe din primărie pentru servicii minore. Sunt salariați de 3-4 ori mai mulți decât s-ar cădea!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.