Eminescu despre unirea partidelor: Un mare rău nației

„De câte ori partidele s-au unit, nu s-au unit decât spre a face un mare rău naţiei“ este afirmația făcută de marele Eminescu și la care ne duce gândul acum după ce PSD și PNL au deschis discuția pe această temă.

Afirmația poetului național, făcută în ziarul Timpul, continuă cu explicații:

S-au unit la ’66 ca să răstoarne pe Cuza Vodă. Dacă nu l-ar fi răsturnat, niciodată unirea Ardealului cu Ungaria (încorporarea Ardealului în Regatul Ungariei, în 1867 – n.n.) nu se făcea (n red). S-au unit spre a aduce un Domn străin, pentru că amândurora le convenea un Domn fără iniţiative şi necunoscător de ţară, sub care amândouă să-şi poată face fără control manevrele (subl.n.). S-au unit, pentru a vota concesii «Strousberg» . S-au unit pentru a ceda Basarabia“.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

5 Comentarii

 1. Eminescu intelegea cu totul altceva prin ‘unirea’partidelor ,sa fim seriosi…exemplul cu izgonirea lui Cuza e nefericit ales
  Partidele s-au unit sa il suspende pe Basescu ,citez: „Liderii USL au demarat procedurile pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Confirmarea a venit din partea presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care a precizat ca a fost depusa cererea de suspendare”
  A fost bine,a fost rau,dreaqu stie:)))

 2. Un Domn fără iniţiative şi necunoscător de ţară, sub care amândouă să-şi poată face fără control manevrele???

  Sună cunoscut, nu? 😉

  – Ghinion! 😂😂😂 Cine nu cunoaşte istoria este condamnat să o repete!

 3. Această unire a partidelor sub numele Partidul Comasaților Români, sper să ajungă direct la containerul istoriei politice al României! De ce? Pentru că, au ajuns la nivelul dictaturii extreme, ascuns de ochii cetățenilor și nu va mai exista cale de ieșire.

 4. Modelul politic care poate fi cel mai bine manevrat de interese externe a fost testat în SUA, funcționează de multă vreme, şi se vrea a fi implementat şi în Europa: să fie doar două partide mari, ca să dea totuşi impresia de democrație, mannipulate prin intermediul serviciior. Dacă ar fi mai multe, ar trebui să ai agenți de influență în fiecare partid. E la fel ca şi cu UE: a fost firmată fiindcă e mai simplu să manevrezi o singură conducere, cea de la Bruxelles iar Statele membre se supun, decât să manipulezi fiecare țară în mod independent.
  Oricum, din ceea ce spune Eminescu vedem că nimic nu s-a schimbat. Nu doar la noi, ci în toate societățile aşa-zis „libere”. Corupția şi manipularea au fost mereu pârghiile de acțiune.

 5. Un geniu nu doar al scrisului, al poeziei, ci un vizionar la fel de genial.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.