”Eminescu, mesaj pentru Deca, Iohannis și toată echipa de la Educație”

Mihai Eminescu are un mesaj pentru Ligia Deca, Klaus Iohannis și toată echipa de la Ministerul Educației, arată Liga Studenților Iași, într-o postare pe Facebook.
 •  „Copiii români sunt încărcați cu materii atât de multe și atât de diverse, încât nici profesorii, nici școlarii nu se pot orienta în capetele lor.
 • Acești copii nu învață nimic, pentru că memoria nu păstrează nimic nepriceput, nerumegat, unde interesul viu și judecata copilului n-au jucat nici un rol.
 • Singurul efect al încărcării memoriei cu lucruri pe care nu le poate mistui e sila și scârba copilului de carte. La acest rezultat au ajuns aproape toate școalele la noi.
 • Vezi tineri care au învățat latinește, grecește, istoria universală, logică și psihologie, științe naturale, geografie în toate clasele, drept administrativ, economie politică, au trecut bacalaureatul și… cu toate astea, nu știu a scrie o frază corectă, iar a doua zi după ce au părăsit școala au uitat tot…”
 • „Caracterul însă al unei școli bune e ca elevul să învețe în ea mai mult decât i se predă, mai mult decât știe însuși profesorul.”
 •  „Educațiunea e cultura caracterului, cultura e educațiunea minții. Educațiunea are a cultiva inima și moravurile, cultura are a educa mintea.

 

 • De aceea, un om bine educat, cu inimă, caracter și moravuri bune, poate să fie cu un cerc restrâns de cunoștințe, pe când, din contra, cultura, cunoștințele cele mai vaste pot fi cuprinse de un om fără caracter, imoral, fără inimă.”
 •  „Prin ignorarea laturii educative a școlii, a bisericii, a vieții de stat, am ajuns a face dintr-o țară înzestrată cu atât de multe condiții de dezvoltare sănătoasă, această Americă dunăreană, o țară în care totul e atins de morbiditate.”

Azi, cînd fraza lustruită nu mai poate înșela,
Astăzi alții sunt de vină, domnii mei, nu este-așa?
Prea v-ați arătat arama sfîșiind această țară,
Prea făcurăți neamul nostru de rușine și ocară,
Prea v-ați bătut joc de limbă, de străbuni și obicei,
Ca să nu s-arate-odată ce sunteți – niște mișei!”
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

8 Comentarii

 1. ce porcarie sa murdaresti numele sfant cu mesaje AURiste;numai leprele alea AURolace sau extremistii USR sunt in stare de astfel de murdarii

 2. Eminescu la obiect ca intotdeauna, mai conectat in realitatea romaneasca decat o majoritate dezamagitoare din intelectualitatea impotenta si labila actuala.

 3. Observ(mă rog,e o părere personală)că,de câte ori postez eu ceva(chiar dacă citez documente),articolul respectiv nu mai apare! Mulțumesc,”Cotidianul”,nici nu am bănuit că am o asemenea…”forță”!de câte ori postez un comentariu(fără steroizi+vârsta)-chit că citez documente,articolul la care postez…dispare „Nacht und Nebel”…voi începe să „selectez”,adică,dacă tot există…”călcâie”ale lui Achile,desigur,că doar”Cotidianul” e…cum se zice? „in-…failibil”(alegeți,”in-„sau „-failibil” etc,publică orice părere,”qwe”,”ursarul” ,etc au câmp nelimitat,numai să vrea…de aici înainte,nici nu mai citesc comentariile-când văd „ursul”,”qwe” etc,”dau”și eu:efect garantat!cum se zice…

 4. …dacă tot e cuprins și Iohannis,nu ar strica să vă amintiți că-acum ceva ani-la Sibiu,o anume clădire în care funcționa librăria „Mihai Eminescu”,a devenit sediul unei bănci,exact de ziua poetului…ce să caute o librărie și încă „Mihai Eminescu” acolo…își zise apropitarul,om al timpurilor noi,cu știință despre „profit”…

 5. Am si eu o intrebare pt. toti inteligentii astia care sustin aceste anomalii scrise in articolul de fata .Inainte de 89 de ce copii puteau invata ,acumulau o cultura generala solida,invatau sa se comporte in viata si socetate,erau capabili sa isi continue studiile universitare ,iar acum ii vedem in halul in care arata majoritatea din ei.Ce se face la ora actuala in cadrul sistemului de invatamant in Romania, este o catastrofa .Democratia si prea multa libertate aplicata dupa 89 in Romania a contribuit la dezastrul integii vieti si la schimbarea caracterelor si conceptiilor de viata al oamenilor.Chiar va place in ce hal de dezordine si debandada traim la ora actuala ? Cum am ajuns sa ne batem joc unii de altii si sa nu mai ne respectam nici macar intre noi ?

 6. Reveniti la sistemul de invatamant clasic, cu notare pe bune (si cu note de 2 de 4 de 5) nu doar de la 8 in sus pentru”starea de bine a elevului” ! Asta cu „starea de bine „a elevului” este o prostie infioratoare. De fapt este vorba de starea de bine a dascalimii care- i „trai pe vatrai” :vacante u-hu-huu, saptamana altfel, zile de relaxare culturala siii….salarii babane ! Starea de bine in mintea noilor pedagogi inseamna tableta, telefon la scoala adica mestesug de tampenie ! Apoi faceti clase de doar 15 elevi nu 30 ca acum si faceti zapacitilor after school la toate scolile de stat cu masa la pranz sa vezi cum nu mai ai procent mic la frecventa !

 7. Pentru ca Astazi, 15 Ianuarie este Ziua de Nastere a lui Mihai Eminescu si pentru ca se cam pastreaza OareCE Tacere plina de Teama, – mi se pare mie – reDAU plin de Respect, Cel ma Bun si Frumos OMAGIU scris vreodata de catre un Roman pentru Poetul NATIONAL, acela scris de catre George Calinescu.

  „Ape vor seca în albie, si peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va vesteji pe cer în depărtări, pâna când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”
  George Călinescu.

 8. Democratia a facut un Lucru Bun ! A introdus Telefonia Mobila si Androidul ! Ce retrograde erau Telefoanele Mobile dupa 1990 cu Butoane ! Un Telefon cu Butoane am si eu Nokia dar pot sa sterg tot Istoricul si toate SMS urile din Telefon !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.