Epidemia de mpox: Mobilizare pentru livrarea de vaccinuri

Primele vaccinuri împotriva mpox ar urma să ajungă în zilele următoare în Republica Democrată Congo (RDC), a declarat vineri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Sperăm că prima livrare va avea loc în zilele următoare”, a declarat doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cursul unei conferinţe de presă la Geneva, la revenirea din RDC.

„O parte va sosi în zilele următoare”, apoi livrările vor creşte, a adăugat el.

Întrucât RDC este cea mai afectată ţară de noua variantă virală, „majoritatea” vaccinurilor va merge în RDC, a precizat dr. Tedros.

Două variante virale de mpox circulă în RDC: 1a, în vestul ţării, şi 1b, în est.

Potrivit OMS, până la 25 august au fost confirmate 5.281 de cazuri de mpox pe continent în anul 2024, iar 60% dintre cazurile suspecte s-au dovedit a fi pozitive după ce au fost testate.

OMS estimează la 135 de milioane de dolari fondurile necesare pentru a finanţa răspunsul internaţional la mpox în următoarele şase luni. Organizaţia ONU a lansat marţi un apel pentru suma de 87,4 milioane de dolari pentru a-şi susţine propriile activităţi de combatere a virusului.

Recrudescenţa mpox în Africa, care afectează Republica Democrată Congo (RDC) şi 12 alte ţări de pe continent, în special Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda, şi apariţia unei noi variante virale (1b) au determinat OMS să declare pe 14 august cel mai înalt nivel de alertă epidemiologică la nivel internaţional.

Mpox, numită anterior variola maimuţei, este o boală virală care se răspândeşte de la animal la om, dar se transmite şi între oameni, provocând febră, dureri musculare şi leziuni cutanate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. Bravo tedros! Esti un constiincios veterinar de familie, impreuna cu bourla lu faizer. SSucceSSuri!

  2. io am incredere in experti. sa vie domnu doctor rafila, gheorghitza, mustafa, aragat, soarma sa ne esplice

  3. Ce criminali! Le termina genomul. Aia erau rezistenti la o gramada de boli fara nici in vaccin. Dupa ce ai intrat in Ucraina in caucazieni exportand in sua material genetic pt a le schimba genetica, acum intra marsaveste in cateva tari africane pt.a le schimba genetica si a-i supune.

  4. Sa fie la ei acolo! Iar primul vaccinat sa fie chiar Tedros fatza-de-maimutza, sa isi faca el toate vaccinurile daca doreste.

  5. Faceți paralelă între livrări de armament și vaccinuri, totul la urgenta indiferent de preț, sacrificați sunt cetățenii țărilor care sunt deposedați de multe drepturi. Logic, in loc să fie un bine comun pe înțelegere și respect reciproc, e ură viscerala și sacrificii uriașe.

  6. e de rasul curcilor, variola maimutei se transmite numai prin contact direct, 95% din cazuri sunt la homesexuali ce au participat la „evenimente publice”…
    era de asteptat dupa ceremonia de deschidere a jocurilor olimpice din Franta, asta e „cultura franceza”.

  7. CDC a recunoscut public ca nu au reușit sa izoleze virusul sars cov2.Dar ați obligat miliarde de oameni sa se înțepe cu o zeama făcută pe repede înainte,Pfizer are scris în prospect la reacții adverse mpox.Miliarde de creiere amorțite nu reacționează,probabil asta e marele beneficiu al serurilor,pentru lansator,nu pentru inertii carora li se restrâng drepturile și bunurile.

  8. Mă voi muta temporar în Rep. Congo. Vreau să fiu printre primii vaccinați împotriva mpox. Vaccinarea obligatorie este singura cale să ieșim cu toții și din pocinogul ăsta. Abia aștept și booster-ele, sper să fie cel puțin două…

  9. Astept comercializarea vaccinului contra minciunii oficiale, chiar si cu o autorizatie temporara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.