Epidemia și meritocrația

Pe 30.03.2020, cînd harta celor de la universitatea de medicină Johns Hopkins indica 2109 infecții și 65 de decese în România din pricina COVID-19 președintele Klaus Iohannis, în afară de un standup la Euronews care ar fi stîrnit invidia oricărui reporter din Sibiu (în fața spitalului de corturi construit de Armată) a sesizat CCR pentru neconstituționalitatea asupra Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 117/2017 privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului.

Juriștii lui Iohannis acuză în sesizare faptul că modul de constituire a conducerii Institutului este „neclar și imprecis”, că nu sunt criterii pentru anumite desemnări. Institutul Levantului este condus de fostul președinte Emil Constantinescu, crearea sa fiind contestată de mulți intelectuali și politicieni adversari ai săi la vremea înființării, deși practica institutelor prezidențiale nu e doar românească: avem institut Delors, institut Martens, nu e țară europeană fără măcar unul, pe principiul că un fost președinte e un bun vehicul public al unor cauze, aduce mai ușor fonduri și vizibilitate, etc.

Conceptul general că preocuparea pentru epidemie nu trebuie să ne abată de la cea pentru meritocrație este, desigur, justă. Aplicarea ei însă la cazul particular al lui Emil Constantinescu, un universitar cu destule citate pe Google Scholar în domeniul geologiei, dar evident fără lucrări în domeniul Levantului, pare prima manifestare din partea președinției în acest sens.

Altfel, e greu de susținut că meritele în domeniul organizării sănătății publice l-au făcut pe chirirgul de la un spital privat din Sibiu, Victor Costache, ministrul Sănătății, și că nu au fost cu acea ocazie trecuți cu vederea oameni mai calificați. Criteriile pentru desemnare au fost clare, numai că pe alături de cele necesare acestei funcții, cum s-a și văzut destul de repede, și omul o avea calități certe, dar nu cele cerute pentru acel post.

La fel de greu e să argumentăm că șefa Direcției de Sănătate Publică Suceava, primul oraș închis din cauza contaminării indusă de propriul spital, o persoană susținută de PNL (anterior de PSD și ALDE) este calificată pentru gestionarea Sănătății oriunde, fiind de profesie auditor contabil.

Dl. Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, pare să se fi calificat pentru aces post deschizînd OTV Suceava, cel mai notabil lucru din scurta sa carieră neevenimențială.

Sigur consilierul prezidențial pe probleme de sănătate a fost numit pe criterii precise. E greu de judecat, dat fiind că nici în aceste zile cînd lumea are nevoie de comunicare specializată ca de aer nu știe nimeni cine este această persoană misterioasă, cu zero citate în mass media. Sau criteriul numirii a fost obscuritatea în formă continuată în domeniul politicilor publice.

Juriștii care au dat sfaturi să se organizeze România militar în timpul epidemiei, suspendînd drepturile omului, pe un model numai de Viktor Orban folosit în restul Europei, pe ce criterii precise or fi fost angajați? Poate, gradul? Și dacă organizarea militară se dovedește incapabilă să asigure echipamente de protecție la medici și spitalele devin, ca în Lombardia, să fie principalele focare de infecție, cum avertizează destui medici, și ne alegem doar cu defilatul de Hummere pe străzi și imnul național intonat de mașinile MAI, va deconta cineva alegerea unei soluții constituționale neoptimale, în care orice contestare, mai ales pe motive de competență, devine imposibilă dacă nu ești șef de stat?

Meritocrația selectivă e cam jenantă în general, dar e de-a dreptul șocantă în vremurile astea. Sigur, ar fi ideal dacă toate numirile pe criterii imprecise și fără merit ar putea fi constituțional cenzurate. Vezi însă că biata Constituție nu are vreun articol care să prevadă contra arbitrariului criteriilor utilizate de oamenii politici, că ei fac numirile în sectorul public, sau contra numirilor fără merit, care au ajuns regula și nu excepția în politica noastră de multă vreme.

A nu rezolva cu numirile care depind direct de PNL și președinție și a ne lupta în schimb cu foști președinți democrați ca să le omorîm capra arată un ciudat discernământ și simț al priorităților. Sigur cineva angajat pe criterii precise a sfătuit pe șeful statului să își petreacă ziua de 30 martie 2020 stînd drepți la cameră ca un reporteraș și dînd Curții Constituționale, inundată de plîngeri, cazul meritelor lui Emil Constantinescu în chestiuni levantine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Alina Mungiu-Pippidi 127 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Ascultati doar Radio Soros,emisiunea in limba romana!

  2. CETATEANUL AJUNS PRESEDINTE.PRIN NEFERICIT CONCURS DE INPREJURARI,AR TREBUI SA AIBA LA LECTURI OBLIGATORII ART.DVS> ATIT CIT INTELEGE CEVA! ZILNIC!

  3. Eu cred ca ar trebui sa se simtă mult mai apropiat de Emil Constantinescu. Nu spun de ce, dar de Ion Iliescu îl desparte cel puțin o biblioteca.

  4. Sa va mai dau un exemplu:Miss Pippidi a facut de pomana facultatea de medicina din iasi,ocupand locul altuia,nu a profesat o zi!Tot „meritocratie”..La ce se pricepe?

  5. Mai exista cuvantul acesta in DEX-ul politicii romanesti!
    Ma gandesc care au fost criteriile meritocracice la Lenuta cu Base!
    Tot meritocratia a nascut unele apelative de genul -saltelista!
    Parca ne aducem aminte ce spunea primul-ministru despre viceprim-ministru!
    Nu mai vorbim de duzinele de oameni fara scoala necesara promovati de la primarie pana la presedentie!

    Doamna le spune bine , dar nu mai are cine sa o inteleaga in Romania!Poate varsta a III-a, dar cea scolita!

    In Romania e lipsa crunta de cei sapte ani de acasa , scoala si cam de toate!
    Cu cine sa vorbesti de meritocratie!

  6. Autoarea articolului are perfectă dreptate. Cândva – dacă va mai conta – va merita făcută o colecţie de acţiuni inadecvate ale „preşedintelui lucrului bine făcut” în numele României normale. Dar, aş fi fost tare bucuroasă dacă aceeaşi autoare, de-a lungul timpului, ar fi sărit şi în apărarea altora, mai mici în rang sau de altă orientare politică.
    PS Orice selecţie, inclusiv Justiţia selectivă (sau cea de liste eliminatorii politic de orice fel fel fără sentinţe definitive-sic!), nu doar cea meritocratică, este contra-productivă şi incertă moral.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.