Argentina Episcopii, lăsați fără salarii de la stat

Statul argentinian a încetat să mai plătească salariile episcopilor Bisericii Catolice, a anunţat ierarhia ecleziastică într-un comunicat difuzat miercuri, care reflectă o decizie care a început să prindă contur în 2018, transmite EFE. E vorba de țara din care provine Papa Francisc.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Javier Milei, Manuel Adorni, a confirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Conferinţa Episcopală Argentiniană a finalizat procedurile pentru renunţarea la alocaţia lunară prin care statul argentinian se făcea responsabil de plata salariilor unor episcopi şi arhiepiscopi.

„Acest lucru coincide cu liniile directoare ale acestui guvern: austeritatea cheltuielilor şi apărarea libertăţii religioase. Înţelegem că statul nu trebuie să acorde un tratament inegal unei religii sau unui cult în detrimentul altora”, a comentat Adorni.

Alocaţia, în sumă totală de aproximativ 55.000 de dolari pe lună, a încetat să mai fie acordată cu începere de la 1 ianuarie.

Această sumă de bani era acordată în virtutea prevederilor articolului 2 din Constituţia Naţiunii Argentiniene, prin care „guvernul federal sprijină cultul apostolic romano-catolic”.

Însă, în urmă cu mai bine de cinci ani, Conferinţa Episcopală Argentiniană a avut o întrevedere cu administraţia de la acea vreme, a preşedintelui Mauricio Macri (2015-2019), pe fondul unui climat politic care pleda pentru o separare între Biserică şi Stat.

Părţile au convenit ca măsura să intre în vigoare odată cu încheierea mandatului administraţiei preşedintelui Alberto Fernandez (2019-2023).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

 1. modelul peronist de societate a esuat in Argentina ,va esua si in Romania unde statul binefacator intretine o puzderie de paraziti sociali cu pensii si salarii generoase fara legatura cu importanta sociala a muncii lor
  Viva Milei!

 2. mai, nu ne mai speriati, credeam ca la noi…
  Propun inca o magaoaie ce sa fie mai inalta decat sinistra lui Ceausescu!
  Mai imprumutam un miliard, aducem turcii sa o construiasca si gata!

 3. Altul cu kippă care se laudă cu realizările precedenților…măRog 😂

 4. care ar trebui sa stea numai in post si rugaciune primeau cat zece profesori debutanti, dar mare este stomacul de episcop cred ca-i mai mare dacat a unei cirezi…

 5. Economic suntem apropae identic ca și Argentina,. poate un pic mai prost..Asta o fi sperietoare pentru bugetarii nerușinați ai BOR ?? Or fi forțați să-și văndă turbanele aurite și nu găsesc cumpărător ??

 6. De la unul ca Milei poți să te aștepți la orice ! Numai că asta-i va grăbi plecarea din funcție, care oricum va avea loc cât de curând !

 7. Cred ca e vorba de 55.ooo dolari PE AN, nu pe luna !

  Argentina are o suprafata imensa , resursepractic nelimitate , iar populatia este in intregime alba ! Totusi, de multa vreme are mari dificultati economice si sociale…doar fotbalul merge bine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.