Erdogan a semnat ratificarea

Monitorul Oficial turc a publicat joi legea privind aderarea Q de către Ankara a aderării acestei ţări la Alianţa Nord-Atlantică, informează AFP.

Publicarea legii, la două zile după votul favorabil al Parlamentului turc, pune capăt celor 20 de luni de negocieri care au pus la încercare răbdarea aliaţilor occidentali ai Ankarei, dornici să formeze un front unit împotriva Moscovei în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnat deja documentul, ceea ce înseamnă că Turcia a parcurs acum toţi paşii necesari.

Ţările occidentale au salutat noul pas al Suediei către NATO după votul favorabil al Parlamentului turc, Ungaria constituind acum pasul final pentru a-i permite să adere la alianţa condusă de Statele Unite.

Suedia şi-a anunţat candidatura la NATO în mai 2022, în urma invaziei ruse a Ucrainei, în acelaşi timp cu Finlanda, care a devenit cel de-al 31-lea membru al organizaţiei în luna aprilie.

Pentru a satisface cererile Ankarei, Suedia şi-a reformat Constituţia şi a adoptat o nouă lege anti-terorism după ce Turcia a acuzat Suedia de clemenţă faţă de militanţii kurzi care s-au refugiat pe teritoriul său, dintre care unii sunt consideraţi terorişti de către Ankara.

La începutul lunii decembrie, preşedintele Erdogan a adăugat drept condiţie pentru ratificarea de către Ankara aprobarea „simultană” de către Congresul american a vânzării avioanelor de vânătoare F-16 către Turcia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Oricum Turcia intentioneaza sa paraseasca nato care este pe tobogan. Dar turcul a rezolvat interesele tarii sale. Asta trebuie mentionat inainte de toate. Slugile ca Iohanis al nostru s-au vandut la ordin pentru o sapca.

  2. Daaaaa. Sigur intentioneaza. Are foarte multi prieteni, nu are de impartit nimic cu nimeni. Desigur Erdogan e tampit, el vrea sa iasa Turcia din NATO in conditiile in care Grecia va ramane. In UE nu este si nu va intra in vremurile noastre, in timp ce Grecia si Cipru (cel recunoscut international, nu ciotul ocupat de turci) sunt.

  3. Membru nato care importa la greu petrol si combustibili de la inamicul Rusia,
    in 2023 importurile aproape ca s-au triplat.

    halal de capul vostru . . .

  4. se va dezintegra in trei state independente, noul stat Turcia de Vest va adera la UE.

  5. A aruncat pisica moarta in curtea lui Orban. Sa vedeti ce „tare” se va tine jigodia. Suedezii deja i-au dat flit. Pentru noi Orban este mana cereasca. Cu cat mai mult va sta la putere cu atat mai bine pentru Romania.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.