Erori plătite scump în Afganistan

Oficiali americani au oferit evaluări false despre stadiul conflictului din Afganistan, ascunzând dovezi că războiul nu poate fi câştigat, arată documente confidenţiale obţinute de cotidianul The Washington Post.

Documentele au fost elaborate în cadrul unui proiect federal pentru analizarea deficienţelor celui mai îndelungat conflict armat din istoria Statelor Unite ale Americii. Printre documentele obţinute de cotidianul The Washington Post se numără 2.000 de pagini de interviuri cu persoane implicate direct în conflict, inclusiv generali şi diplomaţi.

Peste 400 de militari au criticat situaţia din Afganistan şi modul în care se desfăşoară operaţiunile armatei americane.
„Nu putem înţelege clar situaţia din Afganistan, nu ştiam ce făceam. Pentru ce ne aflam acolo? Nu aveam nici cea mai vagă ideea despre acţiuni. Dacă poporul american ar şti amploarea disfuncţionalităţilor…, 2.400 de vieţi pierdute”, a declarat generalul Douglas Lute, într-un interviu.

Statele Unite au lansat în anul 2001 invazia în Afganistan. De atunci, în această ţară au fost mobilizaţi 775.000 de militari americani, dintre care 2.300 au murit, iar 20.589 au fost răniţi, conform cifrelor furnizate de Pentagon.

„Toate datele au fost modificate pentru a prezenta cea mai bună imagine posibilă”, a declarat colonelul Bob Vrowley, consilier militar.

„Interviurile evidenţiază, prin numeroase voci, erorile care persistă şi acum. Arată modul în care trei preşedinţi – George W. Bush, Barack Obama şi Donald Trump – şi comandanţii militari subordonaţi nu au putut onora promisiunile de a câştiga în conflictul din Afganistan”, comentează cotidianul The Washington Post.

Începând din anul 2001, Departamentul american al Apărării, Departamentul de Stat şi Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională au cheltuit între 934 şi 978 de miliarde de dolari pentru operaţiunile din Afganistan, conform unei estimări realizate de Neta Crawford, profesor de Ştiinţe Politice şi director al Proiectului Costurile Războiului (Costs of War Project), aparţinând Universităţii Brown.

Interviurile au fost realizate de Inspectoratul General pentru Reconstrucţia Afganistanului, un organism creat de Congresul SUA în anul 2008.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. daca este ceva monstuos cu victim si pagube materiale rezultat al unui process politic cum sint razboaiele asa cum se vede din articol, este doar ….oooops…daca conduci sub influenta ori irpesti pe unu care te supari ….suporti consecintele legii si poti face puscarie… asa e in sua…. e greu de imaginat ca au existat in sua americani ca cei ce au protestat impotriva razboiului din Vietnam…..poate pentru ca erau obligati sa faca serviciu military …acum e voluntary contra salariu…cine a murit in afganistan ori irak a fost platit…pe partea ailalta cite mii de milionari au nascut din afganistan si irak…cei mai mari hoti sint in sua…2,3 trilioane lipsa in 2001 pe 10 septaembrie dupa cum zicea Rumsfeld…

  2. Dupa Coreea si Vietnam,e a treia infrangere majora a SUA,cu tot armamantul si miliardele bagate in arme!Arata ca nu au invatat istoria la scoala,Afganistanul nu a fost infrant de 2500 de ani,nici de Alexandru cel Mare,nici de Persia,nici de Pakistan,nici de Anglia,nici de Rusia tarista ,nici de URSS (care a comis in Afganistan atrocitati inimaginabile umanitatii)acum nici de SUA,care mananca bataie de cate ori are un taliban in fata!Un popor care a luptat strict pentru libertatea de a se razboi cu clanurile rivale,in razboaie interne!De la Bush incoace nu am vazut vreun presedinte SUA cat de cat inteligent,care sa recunoasca ca nu au spor in Afganistan!

  3. La acest articol, ar trebui un singur comentariu, repetat de mii de ori. CE CAUTA SOLDATII ROMANI IN AFGANISTAN?

  4. Stie cineva vreun razboi castigat de americani, dupa WWII?!? De fapt, nici nu stiu daca ei pornesc razboaie pt a le castiga. Ei pornesc razboaie doar pentru a comite genocid si pentru a fura ce ii intereseaza, de acolo, de unde comit genocidul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.