Monumentul în cinstea eroului Liviu Babeș. Numele, înscris greşit

Sâmbătă, 2 martie, s-au împlinit 35 de ani de la moartea eroului brașovean Liviu Cornel Babeș, care şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, Cu acest prilej, Primăria Brașov a organizat un eveniment de comemorare, care a inclus și dezvelirea monumentului ridicat în cinstea sa. 
Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a dezvelit la Poiana Braşov, statuia dedicată memoriei lui Liviu Corneliu Babeş, în prezenţa văduvei acestuia, Etelka.

„Este un gest care vine după 35 de ani de la jertfa supremă a lui Liviu Corneliu Babeş. Este o datorie a noastră, a tuturor, să cinstim această memorie. (…) şi, în sfârşit am dus-o la îndeplinire. Este important să cinstim memoria lui Liviu Corneliu Babeş în această zi, cu atât mai mult cu cât gestul lui a fost un gest suprem de renunţare la sine şi de a da tot ce ai, inclusiv viaţa, pentru ca noi să fim liberi. Sper să transmitem tuturor un mesaj şi să păstrăm un moment în inimile şi în mintea noastră la fiecare 2 martie”, a declarat primarul.

Statuia, care este o replică la scară mai mare a unei opere a lui Liviu Corneliu Babeş, Icar, a fost amplasată într-o zonă circulată, în apropierea bisericii din Poiana Braşov.

„Cred că din toată opera, din toate lucrările, aceasta, Icar, este cea mai grăitoare şi simbolică pentru felul în care el şi-a trăit viaţa şi a decis să şi-o încheie. Acest monument este într-o zonă foarte circulată a Poienii Braşov tocmai pentru că avem nevoie de expunere şi vizibilitate. Avem nevoie ca toţi cei care trec pe aici şi toţi cei care vin la schi sau la săniuş să îşi ia un moment şi să se gândească ce reprezintă această statuie”, a adăugat edilul braşovean.

La rândul său, prefectul Braşovului, Mihai Cătălin Văsii, a subliniat că Liviu Corneliu Babeş este un erou cu care braşovenii se mândresc, însă, cu toate acestea, nici măcar elevii din Braşov nu învaţă despre el.

„Jertfindu-se, a pus Braşovul pe harta luptei anticomuniste. Este eroul cu care noi, braşovenii, ne mândrim. Sper ca, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, să putem să prezentăm cine a fost eroul Liviu Corneliu Babeş la nivelul tuturor unităţilor şcolare din judeţul Braşov”, a afirmat prefectul Mihai Cătălin Văsii.

Dintr-o eroare, numele eroului martir a fost înscris greşit pe statuie, însă primarul Braşovului a dat asigurări că va fi corectat.

Realizarea şi amplasarea statuii a costat aproximativ 140.000 de lei.

Evenimentele au fost programate sa înceapa la ora 11.30, la crucea de pe pârtia Bradul, continuand cu ceremonia religioasă și depunerea de coroane de flori de la Biserica Sf Ioan Botezătorul, din Poiana Brașov, și dezvelirea monumentului ridicat în cinstea martirului Liviu Corneliu Babeș, de Primăria Brașov.

De la ora 16.00, la Centrul Cultural Apollonia a fost programat evenimentul „In Memoriam. Liviu Corneliu Babeș – Împotriva Reprimării. Stop Murder”, care a cuprins: prezentarea proiectelor Muzeului Ororilor Comunismului în România și ale Fundației Culturale Memoria; prezentarea cărții „Torțe vii în blocul sovietic. Cazuri de autoincendiere motivate politic în anii 1966-1989”, de Peter Blazek; vernisajul expoziției „Omul fără memorie” a pictorilor Teodor Zaica și Mircea Hristescu; proiecția filmului documentar „Dezastrul roșu” (1987).

Pe 2 martie 1989, pe pârtia de schi „Bradul” din Poiana Braşov, Liviu Cornel Babeş, maistru la Fabrica de Prefabricate, a protestat tragic faţă de regimul comunist.

În acea zi, el şi-a dat foc. Pe o bucată galbenă de carton, scrisese, înainte de a muri, un text cutremurător: „Stop murder! Aus­ch­witz = Braşov” („Opriţi crimele! Aus­ch­­witz = Braşov”). În urma auto­in­cen­­dierii, a murit la spital după câteva ore.

La înmormântarea care a avut loc la Cimitirul municipal din localitate au participat sute de braşoveni, după ce auziseră „pe la colţuri” despre tragedia concitadinului lor. În lume, Radio Euro­pa Liberă a răspândit ştirea, prin vocea redacto­rului Neculai Constantin Munteanu, dar şi de turiştii străini aflaţi atunci în staţiune.

Protestul lui extrem a avut loc la un an si trei luni de la Revolta muncitorilor din Brasov, revolta reprimata crunt. Brasovenii care au iesit in strada in decembrie 87 pentru a protesta impotriva regimului au povestit, peste ani, ca au fost supusi la batai si torturi medievale (de exemplu, atarnati deasupra solului pana li se dislocau umerii si loviti cu bestialitate).

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8515 Articole
Author

30 de Comentarii

 1. Dumnezeu sa-l odihneasca in Imparatia Sa! Desi daca esti esti crestin ortodox stii ca rugaciunile rezolva multe probleme ce ti se par nedrepte.

 2. Cât timp va rezista statuia? Acum o au și după un timp, va fi înlocuită cu o alta, asta e practică instabilității în orice=haos total în practică.

 3. Un precursor al folosirii limbii engleze pe meleagurile noastre . Dar oare ce semnificație avea culoarea galbena a cartonului? Si de ce Auschwitz iar nu Dachau , Buchenwald ?

 4. In Romania de azi se ridica Statui regelui Carol 1 care a ordinat Genocidul de la 1907 cand aproximativ 11.000 de tarani ronani au fost omorati de Armata si Jandarmeria romana pentruca s – au rasculat impotriva traiului animalic asigurat de regimul monarhist.

 5. Propaganda anticomunista se zbate, se chinuie de 35 de ani sa fabrice niste eroi anticomunisti….In primii ani a apelat la vreo 200 de intemnitati, care au murit prin puscarii, in majoritate vechi politicieni
  scapati de judecata ce se cuvenea unor Criminali de Razboi…

 6. Fara legatura cu omul despre care e vorba, dar in legatura cu contextul. S-a dezvelit pe undeva, vreun monument, dedicat cuiva care s-a manifestat IMPOTRIVA CAPITALISMULUI MINCINOS SI CRIMINAL?!?

 7. „A avut loc afectarea dezvoltării din țară, atât cât s-a putut atinge. Indicatorii nu sunt oarecare. Ei încep cu înțelegerea liberalizării ca însușire de resurse publice, fie și frauduloasă, și a privatizării ca devalizare a acestora. Indicatorii continuă cu cea mai extinsă sărăcie într-o țară europeană, cu cea mai mare emigrare din lume în timp de pace, cu cea mai mare îndatorare din propria istorie, cu animalizarea multor vieți – familii întregi trăind azi fără lumină electrică și fără mâncare. Indicatorii culminează cu ampla fraudare de examene și plagiate, cu cel mai mic consum de carte pe locuitor de pe continent, cu analfabetismul funcțional cel mai ridicat și cu una dintre slabele participări ale tineretului la studii superioare. Nici într-o țară din Europa nu se irosesc atât de nechibzuit resurse naturale, capacități umane și timp, precum se face astăzi la noi, deja prin deciziile majore.”(A.MARGA)–DE UNDE AU VENIT TOATE ACESTEA? CE FAC COPĂLAȘII DIN IMAGINE?

 8. Securiştii responsabili de represiunea revoltei din Braşov primesc pensii speciale şi şi-au angajat animalele de progenituri la stat! De unde rezultă că acest anticomunism de fațadă este doar o propagandă ieftină. La Piteşti a fost ridicat un monument la „eroilor” securişti. În guvern avem plodul torționarului comunist Rafila. Popa securist Boloş vrea înarmarea ANAF ca la colectivizare. Dosarul revoluției stă prin sertare.

  O țară de ipocriți.

  Îți vine să verşi!

 9. Probabil ca inca de prin ’89 ajunsesera drogurile la Brasov.
  Si de ce era Brasov un Auschwitz, ca avea industrie din belsug si nu era problema castigarii painii? Brasov era unul dintre cele mai industrializate orase din Romania. Acum nu mai are atata industrie, acum nu mai e nici Auschwitz. Acum brasovenii sunt fericiti. Au scapat de grija Tractorului, Camioanelor, Rulmentilor, Fartec, YAR Bv nu mai construieste nimic, acum doar repara si intretine.
  Individul avea probleme la mansarda. Alta cale de protest nu avea?……[Rumburak]

 10. Acum ca ai dar verdictul și în acest caz du-te și varsă -ti oala de noapte, ca nu se știe când te surprind sorosisti, khazarii sau Doamne ferește , LGBT-istii , sau ăia de la NATO in poziție delicată. Fara scutec adica . Și știi ca nu e adecvat să îi cânți o odă Putinatropului cu chiloții uzi

 11. Uite coalea eroina anticomunista: Doina Cornea. S-a zbatut cu scrisorele la Europa Libera, iar cand vorbea parca miorlaia o pisica lesinata.
  [Eduardovici K K t KumotZov CZernopaertZovsKi, cititor de Pravda si Murzilka]

 12. Dumnezeu sa il ierte. Intrebarea mea este … ce ar face un astfel de om impotriva lui ursula sau a lui merkekel?

 13. @Dumnezeu sa-l odihneasca in Imparatia Sa
  -rugaciuni si blesteme,
  blestemul e o rugaciune in sine,
  e plin Vechiul Testament,
  vezi Psalmii,
  „zrobeste-i Domane dintzii dushmanului cu drugul de fier”,
  „sa-i ajunga copiii cersetori”,
  „pune-l in lanturi si pune lanaga el un pârâcios”,
  „luati aminte că vă Voi sfasia
  si nimeni nu va fi ca să vă apere”

 14. Un sinucigas nu poate fi un erou, pentru ca nu este un exemplu de urmat!!!
  S-a sinucis, pacat foarte mare, impotriva duhului sfant, asta inseamna influenta satanei…
  iar dovada ca e asa e rezultatul a 34 de ani de „democracy”, de „libertate”, de „drepturi” impuse de comunistii criminali evrei care au venit cu evreica ana pauker pe tancurile bolsevice in 1944, care au ocupat Rusia in 1917 si care dupa lovitura de stat din 1989 s-au transformat cameleonic in capitalisti in frunte cu evreul brucan….
  pentru a ne transforma in colonia corporatiilor iudeomasonice occidentale : fara resurse, fara gaze petrol aur, fara paduri, fara pamantul stramosesc pentru care strabunii nostri si-au dat viata la Posada, Rovine, Vaslui, Calugareni, Plevna, Marasesti…fara familie, fara cultura, fara traditie, fara omenie, fara suflet…toate in mana iudeomasonilor alogeni paraziti….datorita „valorilor” occidentale iudeomasonice impuse cu viclenie minciuna si multa propaganda: distrugerea tineretului, a viitorului tarii, copii pervertiti cu „educatie” sexuala de la 4-5 ani, cu spurcaciunea sodomiei, lgbt, cu droguri…santem goniti din tara noastra cu milioanele si aduc in locul nostru arabi, negri, asiatici…

  NU PENTRU ACESTE FARADELEGI, SUBMINARE,EXPLOATARE SI EXTERMINARE CA POPOR AM IESIT IN STRADA IN DECEMBRIE 1989, NU PENTRU ACESTE „VALORI” SI-A DAT SUFLETUL SATANEI SINUCIGANDU-SE ACEST OM INSELAT DE SATANA !!!
  TREZESTE-TE! RIDICA-TE IMPOTRIVA ALOGENILOR PARAZITI EVREI CARE NE-AU OCUPAT TARA PRIN MINCIUNA SI VICLENIE SI „VALORI” OCCIDENTALE IUDEOMASONICE !!!
  TREZESTE-TE !!!

 15. Ce legatura are Inexistentul cu aceasta drama personala ? Daca ar fi existat un dumnezeu, nu l-ar fi creat pe criminalul ceausescu, ceausismul rezista prin prostie, noroc ca natura va curata.

 16. Pentru axoni, rumburaci si alti perciunati: daca era dupa mine, acum ati fi ajuns sapun si portofele. Cehii il venereaza pe Jan Palach, studentul care si-a dat foc. Numai ca la ei slugile fosteti securitati au ajuns la gunoi.

 17. dar tot n-am inteles gestul. Am lucrat intr-un combinat chimic,erau sectii cumplite, la o filatura lumina slaba ca sa nu spun intuneric, erau muncitoare tinere care erau nevoite sa mnvreze firele deasupra unei bai de solutii fierbinti,era ceva cumplit, dar nu cred ca acele tinere ar fi considerat munca lor prost platita pt ca nu se indeplinea norma, deci cam 60-80% din salariu. Am trecut pe langa sectia de electroliza, topitorie sulf, a existat osectie numita ”moara dracilor” unde in urma unei avarii inginera a ramas infirma pt ca CS2 ii ”dizolva” oasele…prin retehnologizare, aceeasi sectie parea o bijuterie, dar pericolul doar ca automatizarea si disciplina micsorau pericolul. Aceeasi instaltie exista in toate combinatele din lume, sa nu uitam rafinariile, petrochimia, ingrasmintele, iar un electrician care nu a intrat niciodata intr-o filatura, era disperat de munca pe care o facea periodic, pt ca nu instala zilnic retele de electricitate, ci doar atunci cand se ardea un transformator sau rotorul de la o pompa, hai sa fim seriosi. Tot atat de seriosi ca si accidentul mortal in care dupa o avarie n-au fost verificate etansarile si o tanara de 19 ani a murit gazata in 1989 fara vina pt ca maestrul a vrut sa porneasca instalatia la ora 5 pe schimbul IV incalcand regulamentul de pornire care era pt schimbul I. Disperat de ce? Oare nu cumva altii din acea fabrica erau mai expusi decat el unor noxe? Depresia nu este un act de eroism decat poate daca reusesti sa o combati.

 18. „dar tot n-am inteles gestul.”

  Nu l-au inteles nici romanii: sa te sinucizi inloc sa elimini cauza: dictatorul.

 19. cei ramasi in tara nu ii intereseaza. Astia il plang pe Ceausescu si voteaza FSN.

 20. Fara sa va suparati sau sa credeti ca e de mistou: monumentul il arata pe Lucifer. Doar sa te prinzi… Nu are legatura cu protestatarul in cauza.

 21. @ „singur”, 02 mart. 2024 la 9:50
  „Fara legatura cu omul despre care e vorba, dar in legatura cu contextul. S-a dezvelit pe undeva, vreun monument, dedicat cuiva care s-a manifestat IMPOTRIVA CAPITALISMULUI MINCINOS SI CRIMINAL?!?”
  Sunt lăudați de presa miluită, LA ORDIN $$oroșizd, cei cîteva mii de ruși care au mers la înmormîntarea actorului C.I.A. plătit Navalnîi și au strigat „NU războiului!”…
  Cei cîteva sute de cetățeni brașoveni care au mers la înmormîntarea lui Liviu Babeș au fost, în dictatura comunistă oltenească ceaușistă, infinit mai curajoși (decît rușii menționați mai-sus, care nu riscă nimic)! Da’ pe ei nu-i laudă nimeni, că $$oroș nu a dat ordin, și nici nu a trimis $$ii!
  Șică Mandolină LA PUȘCĂRIE! Pentru încălcarea gravă a drepturilor cetățenești și a Constituției, din postura de prim-menestrel NUMIT $$oroșește (NU ALES!) a’ Rro’……[Rumburak]

 22. Tardiv , dar amintește celor mai în vârstă de cei peste 1 milion de anticomunisti români exterminați de comuniști . Avem exemple dureroase și dupa ce am devenit ,,liberi” de comunism : MINERIADELE care au scos România din Europa și reprimarea românilor din 10 august 2018 care au ,,instituit “ interzicerea românilor să iasă în stradă , ca francezii, pentru a- și manifesta oprobriul public față de politica duplicitară a statului care a ,,preluat “ puterea în decembrie 1989.

 23. Tare e rău când ești prost 😂😂😂😂😂😂! Inca ceva, întreb doar:
  – Cumva 2024 e declarat anul statuilor plasate în parcuri și grădini publice in tara? Întreb pentru că, am văzut multe socluri finalizate, doar statuile trebuiesc plasate în grădinile publice din anumite orașe cu primari PNL, deveniți psd! Când vor finaliza gradina publica sau botanica, nu știu ce construiesc, e diversificare totala, va voi anunța să faceți o vizită. Fara bășcălie, e realitate.

 24. Ce oribilism! Nu mai avem nimic in aceasta tara.Asta nu e opera de arta.E o rusine!

 25. @Fără alogeni în funcții publice ! „Un sinucigas nu poate fi un erou,….”

  „eroina de la Jiu” la ce se astepta,
  la ce se astepta Ecaterina Teodoroiu?

  la ce se asteptau cei care se bateau cu turcii,
  „cata frunza
  cata iarba”

 26. @maxtor
  Eroina de la Jiu! Da! Eroina ! Toti cei care au luptat pe campul de lupta pentru apararea patriei sant eroi ! Pentru ca au luptat in lupta dreapta pe campul de lupta pentru apararea tarii in razboi drept, nu sfant pentru ca nu exista sfintenie in a lua viata cuiva, ci razboi drept, de aparare, singurul permis pentru a ne apara de invadatorii „cata frunza cata iarba”, iar cei care luptau se asteptau sa invinga pentru ca aveau credinta si nadejdea in Dumnezeu! Sigur ca se asteptau sa si moara dar exista la ei nadejdea ca vor invinge cu ajutorul lui Dumnezeu !
  Ceea ce nu e cazul la un sinucigas, chiar daca declara el ca lupta pentru o cauza dreapta…el e disperat, face acest gest indemnat de satana din disperare pentru ca si-a pierdut nadejdea in Dumnezeu, nu mai crede in Dumnezeu ceea ce e catastrofal !!!

 27. Minciuni și fraze-i totul ce statele susține (M Eminescu 1874)
  Mare minune să fi fost adevărat. Nimic nu are vreo noimă din toată povestea.
  Preot la sinucigaș?

 28. Statueta dedicata ,,eroului” sinucigas este inspirata dupa Monumentul Energiei, de la Barajul Vidraru.
  Ptr a fi autentica ar fi trebuit s-o reprezinte cu maini, iar in maini sa aiba niste chibrituiri si o sticla cu benzina……[Rumburak]

 29. „monumentul” este o oroare. 34 de ani de idotizare… Doamne mare ti-e Gradina si multi sar gardul…din ce in ce mai multi …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.