Eșecul americanilor în Marea Neagră

Compania Black Sea Oil & Gas SRL, deținută de fondul de investiții american The Carlyle, împreună cu partenerii săi de concesiune a anunțat eșecul campaniei privind forajul a două sonde de explorare în perimetrul XV Midia, platforma continentală a Mării Negre.
Campania de foraj fusese programată inițial pentru trimestrul IV 2017, în funcție de disponibilitatea platformei. Pentru această campanie BSOG a folosit platforma de foraj „GSP Saturn”. GSP Saturn este o platformă auto ridicatoare cu patru picioare, deținând un palmares în executarea de operațiuni de foraj la nivel internațional. Anterior realizării acestei campanii de foraj, platforma a fost localizată în portul Rotterdam, Olanda.
Pentru prima sondă a programului de foraj, Iulia-1, situată la o adâncime a apei 73 m și la 115 km de țărm, forajul a demarat la 8 mai 2018 iar sonda a fost forată până la adâncimea de 2110 m (formațiunea Ponțian). Cea de-a doua sondă, Paula-1, situată la o adâncime a apei de 88 de metri și la 147 km de țărm, a fost forată începând cu data de 17 iunie 2018 până la adâncimea de 1036 m (formațiunea Dacian). Sonda Iulia-1 nu a evidențiat niciun rezervor de gaze în Ponțianul Superior, iar grosimea efectiv  productivă a stratului şi volumele de gaze identificate prin sonda Paula-1 nu s-au dovedit viabile economic pentru a justifica probarea acestora. Rezultatele sondei Paula-1 confirmă potențialul structurii de tip Dacian identificată deja prin descoperirile Ana și Doina.
„Această campanie de foraj demonstrează riscurile inerente încercării de a găsi resurse de gaze în largul Mării Negre, unde șansa de succes nu este mai mare de 25%. Dacă această campanie de foraj ar fi fost încununată de succes, ea nu numai că ar fi furnizat României resurse suplimentare de gaze naturale, sporind astfel siguranța aprovizionării, dar ar fi putut utiliza infrastructura propusă a fi construită pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”). Deși campania nu a adus descoperirile de gaze așteptate, din punct de vedere operațional și al sănătății și securității în muncă, sondele au fost finalizate cu succes”, a declarat Mark Beacom, CEO BSOG.
Conform BSOG, România are nevoie ca descoperirile de hidrocarburi făcute în Marea Neagră să fie puse în producție pentru ca țara să poată beneficia de avantaje semnificative, cum ar fi ocuparea forței de muncă pe termen lung, taxe și redevențe plătite statului și asigurarea securității energetice a țării. Acestea vor contribui, de asemenea, la atragerea altor investiții conexe industriei de petrol şi gaze, inclusiv producția de energie electrică pe bază de gaze naturale și industria petrochimică. Legea Offshore care a fost trimisă în Parlament pentru reexaminare în data de 2 august 2018, trebuie să rezolve în timp util reglementarea corespunzătoare a procedurilor de autorizare a proiectelor, a structurării şi funcționarii pieței gazelor naturale și a regimului fiscal stabil aplicabil, pentru ca respectivele proiecte să se materializeze. Presupunând că toate aceste probleme vor fi soluționate în timp util, BSOG intenționează să ia decizia finală de investiție în trimestrul IV 2018.
Tot spre finele anului, și OMV Petrom și partenerii americanin de la ExxonMobil vor anunța dacă vor continua să investească în Marea Neagră.
Fondul de investiții The Carlyle a preluat operaţiunile din România ale companiei petroliere canadiene Sterling Resources prin intermediul societăţii Black Sea Oil & Gas. The Carlyle Group este  o firmă care administrează active în lume de aproape 36 miliarde de dolari. Compania a fost înfiinţată în 1987 de trei jurişti din Washington, David Mark Rubinstein, William E. Conway, Jr. şi Daniel A. D’Aniello. De atunci şi până azi, Carlyle a devenit una din companiile care au impus un model de capitalism bazat pe valorificarea informaţiilor venite de la personalităţile lumii şi chiar de la serviciile secrete, precum CIA. De-a lungul timpului, în echipa companiei au făcut parte fostul preşedinte al SUA George Bush Sr., fostul secretar de stat al Apărării sub mandatul lui Ronald Reagan şi director adjunct al CIA, Franck Carlucci. Fostul premier britanic John Major a condus afacerile din Europa ale Carlyle în 2007, an în care s-a consemnat vânzarea Rompetrol către KazMunayGaz. Georghe W. Bush a făcut parte în anii ’90 din consiliul de administraíe al Cateair, companie aflată în sfera de influenţă a Carlyle. În 1994, el a părăsit societatea, pentru a devenit guvernator al Texasului şi imediat după aceea, culmea, Cateair a dat faliment!
Sistemul strategic al Carlyle a fost impementat de Carlucci, în 1989, când a devenit şef peste companie. Un an după aceea, Carlyle cumpără producătorul de blindate american Harsco, achiziţie urmată de cumpărarea BDM International, societatea care a fabricat componente din sistemul numit Războuil Stelelor, care asigura aprovizionarea cu armament a armatei Arabiei Saudite şi a gărzii Casei Regale saudite, în timpul primului război din Golf. Cel mai faimos nume achiziţionat de Carlyle este United Defense Industries, producător de tancuri, vehicule blindate, rachete şi vehicule spatiale. S-a tot spus că Carlyle este controlată din umbră de serviciile secrete americane pentru că acestea sunt interesate să pună presiune pe diversele guverne ale lumii prin intermediul multinaţionalelor şi pentru a finanţa operaţiuni militare secrete. Reţeta e simplă. Compania face investiţii într-o ţară, crează locuri de muncă, ajută la creşterea PIB-ului, iar agenţii implantaţi la conducerea lor îşi construiesc relaţii şi reţele informative care ajung că dicteze politica unui stat.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Lasati tataie gargara de smekeri in cizme de cowboy.Gazele si titeiul cunt acolo,se vede cum tanjiti dupa ele de va lasa gura sampanie de le vreti MOCCA, IMEDIAT si FREE OF CHARGE. Cel mai bine ar fi sa va luati jucarelele si sa va carati prin alte zari senine,sau de unde ati venit.Cand prea mult cantatele tehnologii cu care va laudati vor deveni accesibile si altora, cat de curand, pe cand si Romania se va mai intrema economic,peste niste ani,copiii si nepotii nostri isi vor extrage singuri bogatiile lor din Pamantul si din Marea lor, fara atata gargara gretzoasa de doi centi usd de la marii specialisti in devalizarea bogatiilor altora.

    • hahaha… ce tu chiar crezi ca americanii „stau” in gazele si petrolul din Marea Neagra. Sampanie la gura cred ca faci tu … un patriot de sufragerie… ascuns pe net.

      Cat despre capacitatea Romaniei de a dezvolta vreodata tehonolgii de exploatare… hahahha . Noi nu suntem in stare de 30 de ani sa rezolvam problema maidanazilor sau sa facem 10 km de autostrada.

  2. ” ar fi adus romanilor …… securitatea energetica a tarii” serios?. Daca perimetrul era exploatabil gazele ar fi fost vandute peste granita chiar de catre extractor. Nu mai punem botu’ la toate minciunile asa zisilor investitori.

  3. Circul cu gazele din marea Neagra continua !Pana la urma va fi praful de pe toba,nema gaze,doar gargara si eventual niste castiguri nemeritate la bursa !Ca si aurul din Rosia Montana,nu exista, dar Romania e buna de plata mocca a 4 miliarde euro in urma tevaturii, unor escroci straini !Puneti fratilor botul la orice caterinca internationala….

  4. Dacă au spus că n-au găsit nimic, de ce ne mai bat la cap?
    Va să zică nu sunt gaze. Bun, atunci să ne vedem de alte treburi.

  5. Ne bucuram ca ati dat-on bara. Hai sictiriti pe altii, lacomilor

  6. Eu cred ca v-au convins rusii. Acum ce naiba ati negociat, nu stim, de ati fost manipulati nu ne intere, dar e negociere. Asta e sigur. Daca n-au putut pe strumfi sa-l imbalige au facut diferit. Atata tot: hihihi! ce de jocuri. Nu va credem, ati dat un sac de bani, nu pierdeti voi bani. Si iar nu va credem ca nu sareau rusii sa-l imbarlige pe strumfi mocca. E gaz, stim si noi si voi. Doar va jucati voi de-a ceva, poate cu noi s-o lasam mai moale. Pai, uite nu.

  7. Da ,acum e un esec,cand nu mai pot fura cat vor,fara a da socoteala nimanui !

  8. Saturn?
    Parca era o platfor ma romaneasca constr uita in RSR!

  9. The Carlyle Group este o firmă care administrează active în lume de aproape 36 miliarde de dolari. Compania a fost înfiinţată în 1987 de trei jurişti din Washington, David Mark Rubinstein, William E. Conway, Jr. şi Daniel A. D’Aniello. Oi vey, asa o durere! Asa niste juristi priceputi la toate!

  10. imediat ce au vazut ca legea nu le este faforabila incep sa dezinformeze …dar poate ii ajuta iohanis …a dat legea la parlament …ca nu le suna bine celor de la cia …dar o rezolva il baga pe dragnea la bulau si gata un guvern al meu …sa i fie bine neamtului…ce treaba are el cu romanii ..decat sa i prosteasca sa mai ia niste case …….pai sa l alegeti inca odata …ca pe base..

  11. @enache: Ca bine ai zis. Chiar cred ca le-ar conveni

  12. Daca smecherii astia extrag gazele si platesc statului roman praful de pe toba ca pana acum, Romania pierde. Daca se supara si pleaca, gazele raman si Romania castiga. Poate candva va avea capacitatea se le extraga sau sa gaseasca niste parteneri mai putin lacomi.

  13. Ca sa vezi!!!! Exact cand Dragnea a gandit ca trebuie sa ramana 50 la suta pentru noi si sa mai si plateasca astia cate ceva… exact acum nu mai gasesc gaze….!!!
    Sper ca guvernul – Draganea – Tariceanu – sa nu cedeze la manipularea asta mizerabila.

    Sa plece daca nu le convine. Nu sa stoarca bogatiile tarii, fara sa plateasca nimic.

  14. Mesaj pentru ‘andrei67.’Chiar esti nascut in 67,mosule?Nu lasi deloc impresia asta,mai degraba #67 pare sa-ti fie IQ -ul dindotare.Fii bun,dupa ce-ti epuizezi cunostintele in domeniul ecarisajului,intreaba-l pe tac-tu de ce pana in 1989 industria de echipamente petroliere de foraj din Romania era numarul 2 in Lume?O sa afli ca sondele de mare adancime romanesti forau pana la 4000-4500 metri on-shore fara probleme si ca o sonda romaneasca a forat in peninsula Kola la 9.000 de metri,record care nu fost batut timp de 30 de ani.Cat priveste industria romaneasca de petrol,cu siguranta se va dovedi la inaltime sa invete de la chinezi sa stanaeasca si partea de foraj off-shore ! Cu conditia ca sugacii de ciorapi americani in continuare sa se ocupe cu numaratul cainilor maidanezi si sa scrie M…E pe dealurile subcarpatice.Capisci, andre, sau doar pisci?

    • si cine era pe primul … Albanezii sau JR Ewing.

      aia cu pen Kola de unde ai mai luat-o … din basmele cu Ispirescu sau de la Telejurnalul lui nean Nicu dinainte de 89. Voi traiti pe alta lume

  15. Mda. rețeta e simplă,..Insă voi cornuții nu vă dați seama niciodată. Pentru voi totul e de vânzare, azi, că maine poate se strică marfa. acum că nu v-a reușit figura, se pare că nu numai cei care au belit ochii pe sticlă au căzut pe gură, ci toată șandramaua romanească a gazului e in discuție.. Poate de fapt trebuie să cumperi gaz de la ruși. Am zis eu de câteva ori, cum că pe când nu va fi gaz, nu vor fi nici lemne. Puturosul român nu știe măcar să planteze pomi, să-i crească in timp, căci sigur va avea nevoie de ele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.