Estonia, luată la țintă de serviciile ruse de securitate

Şefa guvernului eston, Kaja Kallas, a anunţat marţi că ţara sa a reuşit să stopeze o operaţiune hibridă a serviciilor de securitate ruse pe teritoriul Estoniei, informează Reuters.

”Ştim că Kremlinul ţinteşte toate societăţile noastre democratice”, a afirmat Kallas într-o postare pe platforma X (fosta Twitter).

Postul public de radio eston ERR a relatat că Serviciul de securitate internă (ISS) a arestat zece persoane în cadrul unei anchete penale legate de vandalizarea, anul trecut, a unui automobil aparţinând ministrului de interne eston.

În urmă cu o săptămână, Ministerul de Interne rus a anunţat că şefa executivului eston Kaja Kallas este dată în urmărire de poliţia rusă „într-un dosar penal”. De asemenea, au mai fost daţi în urmărire secretarul de stat eston Taimar Peterkop şi ministrul culturii lituanian Simonas Kairis.

Cele trei ţări baltice, în prezent membre ale Uniunii Europene şi ale NATO, au relaţii tensionate cu Rusia, iar pe teritoriile lor trăiesc minorităţi ruse. Dezacordurile s-au intensificat după ce Rusia a invadat Ucraina.

În luna ianuarie, după un turneu al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în ţările baltice, Estonia şi Letonia au renunţat la acordurile cu Rusia privind asistenţa juridică, pe motiv că ruşii au atacat Ucraina. Tot luna trecută, Estonia a refuzat să prelungească permisul de şedere al conducătorului bisericii ortodoxe estone subordonate Patriarhiei Moscovei, care este cetăţean rus, apreciind că acesta constituie un risc pentru securitatea naţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

14 Comentarii

 1. Bichonul ar vrea să ragă precum leul.
  Dar nu e leu, măRog…😜
  {●●● RăuBouRaG-UrKaK PribeaG ●●●}

 2. Serios?! Nu cumva pentru cs cu 2-3 zile în urmă au donat financiar 2-3 mil coconeti pe lângă careva zburătoare?!! Este pe YouTube specificația de la ambele părți, ba mai mult, se face comparație între pib-ul Americii și al acestei țări, umilind tacit America.

 3. Se va enerva Ivan si o sa dea un dos de palma frectiilor chihuahua de o sa se invarta pana ametesc de foame……

 4. Dacă balticii care au trăit atâția amar de ani sub control rusesc nu îi suportă, înseamnă că știu ei mai bine decât noi ce ticăloși sunt. Ei, ucrainienii și moldovenii îi cunosc cel mai bine pe ruși așa că am face bine să-i ascultăm.

 5. @ lenu popou GENIALU’ 18:13
  Nu întrebăm si triburile de Lakota, Mohicani, Cherokee șamd din America de Nord ?
  Ai edukkat PERNICIOS copiii, măRog…🤮

 6. Estonia pare o tara pe cale de disparitie, are 1,3 milioane de locuitori si o suprafata egala cu jumatate din Ungaria care are aprox. 10 milioane de locuitori.

 7. Nimeni nu sufla o vorba despre situatia foarte grea in care se gasesc aceste tari baltice ,dupa ce au intors spatele Rusiei si au ajuns sclavele occidentului.Populatia din aceste tari baltice o duc foarte greu comparativ cu timpurile din urma ,cind nu intrasera la stapanul din occident.Din pacate asta nu se scrie in presa noastra de frica sa nu se afle adevarul.Cine are intimplator in aceste tari cunostinte sau alte relatii ,poate sa se convinga.

 8. Foarte bine pentru Estonia,care numai incuscrirea cu neamul special si crimional rus le mai lipseste.A 2-a armata a lumii se chinuie de fix 2 ani sa cucereasca 2 surcele dar putin rade de trupele ucrainene? Ce se intampla daca ucraina avea totusi armament si bombardiere si terminau cu totul fabricile ruse? Intre timp flota rusa a dispărut de la o tara fara flota.Pacat de aplaudacii de mai sus,care se bucura degeaba(in mintea lor pestrita Avdiivka a devenit marota submediocra intelectual,hihihihi!!!!

 9. oluția pentru a curăța țarile baltice de cârtițe: ar trebui interzisă dubla cetatenie in cazul in care este vorba de cetatenia unui stat agresiv, in speță Rusia. Ruşii din țările baltice nu au decât să aleagă dacă vor să fie europeni si sa renunțe la vechile mentalități sau daca vor sa se intoarcă la Mama Stearpa Rusia.

 10. Cele trei tari baltice au jucat cartea cea mai valoroasa.Acum inca doua tari au intrat in alianta.Fara Putin, Suedia si Finlanda n-ar fi intrat in NATO. Spasiba, Putin!Prostia costa!

 11. @Paulian Ionescu,de ce sclavele occidentului?cred ca rusii te-au spalat pe creieras,ori locuiesti acolo si esti in mafie,nu stiu,dar iti atrag atentia ca te umilesti copilareste sa spui ce ai spuis.Lavrov a mintit in India ca Ucraina a inceput razboiul si toata sala a ras de el. (martie 2023) De ce aperi o tara atat de penibila ca Rusia? Rusia e literalmente de rasul lumii.De ce?????

 12. S-a demonstrat științific ca IQ-ul populatiei mondiale are o tendinta descrescatoare. Poate de aici vin si adulatiile in crestere pentru dictatori in detrimentul democratiei si a libertatii.Adulatiile cretinoizilor pentru Putin sunt din aceeasi sfera.

 13. GREA Misie si Viata au Postacks SALARIATI …
  Sa consumi O Vreme, Un FEL de KK.
  Cand se schimba Schimbarea, sa te obisnuiesti cu ALT Fel de KK.
  Bietuu’ Metabolism …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.