Euroins amenință că va cere 500 de milioane de euro daune

Acționarii companiei cu capital majoritar bulgăresc Euroins au anunțat că vor contesta în instanță decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere a licenței de funcționare pentru compania de asigurări.

Assen Hristov, președintele Eurohold – grupul bulgar care deține Euroins, a mai anunțat că acționarii vor solicita 500 de milioane de euro daune din partea autorităților române, care au constatat că Euroins nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea necesarului de capital de solvabilitate.

Hristov a mai transmis că va depune și o plângere penală împotriva conducerii ASF dacă instituția nu își anulează decizia de retragere a licenței.

Conducerea bulgară consideră că decizia de retragere a licenței Euroins a fost făcută împotriva legislației UE și a României. Cei 500 milioane de euro reprezintă, conform reprezentanților Eurohold, valoarea investiției (270 milioane de euro), și pierderi suferite (230 milioane de euro).

Conform acesteia, pierderea totală pentru contribuabilii români este de circa 1 miliard de euro. Fondul de Garantare a Asiguraților va avea o pierdere, după cei de la Euroins, de 400 milioane de euro. Vor fi procese de instanță de judecată pentru pierderea investițiilor și depune suportate în valoare de 500 milioane de euro. În afară de astea, spun bulgarii, va fi criză pe piața asigurărilor, va crește prețul de reasigurare iar reputația statului român va fi distrusă.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Decizia s-a bazat ”pe o amplă analiză a situației Euroins România”. ”În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, a comunicat ASF.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Inca odată hoțul striga „săriți hoţii”! S-ar putea sa câștige,ca deobicei, cu șpaga de rigoare, tot hoțul.

  2. M-aș bucura să câștige procesul și să trzgă o flegmă groasă și verde între ochii celor care”fac jocurile” cu dedicații.Aceleași structuri care cresc prețuri, împiedică tot ce nu cotizează, gonesc tineretul prin străinătăți, mint, fac legi strâmbe și, într-un cuvânt, văd țara ca pe o pradă, o sursă din care-și umflă conturile mari și foarte mari.Dar asta nu se va întâmpla în țaea unde ei sunt vameșii Bruxellesului.

  3. Țeparii măreței țepe a asigurărilor RCA românești au bineînțeles tupeul bulgăroiului cu ceafa groasă și apucături slavone, reclamând persecuție și oprimare pentru mafiile cu care au penetrat România. Nu trebuie să ai multă minte ca să nu-ți faci asigurare la o firmă a celei mai corupta țări din Europa, conform barometrului european pentru corupție. Nici măcar Codruța noastră de la Parchetul European nu le dă de cap. Ei ar trebui interziși la afaceri în România de jure și de facto, pentru absența oricărei fibre morale a onestității și corectitudinii, darămite să le mai dăm și daune.

  4. Am spus, aceasta firma atata timp cat a scos vocaliza dura,vare dovezi.

  5. Hoții striga hoții! Luati-le banii de la fraierii de români care sunt conduși de niste hoți!

  6. Cica ASF are (intradevar ar trebui sa aibe) ca obiectiv protejarea asiguratilor. Pai si cum isi indeplinesc acest obiectiv atata vreme cat sub supravegherea lor tarfele de asigurare (RCA) aproape ca se dubleaza de la un an la altul. Nu ei le aproba ?! Si cum incearca sa-i protejeze pe asigurati cand de ani de zile ii baga in faliment pe asiguratorii care practica prime mici motivand ca nu indeplinesc cerintele de „solvency” dar acele cerinte tot ei le-au inventat (in acord cu Bruxelles) pentru ca nu au incercat sa negocieze cu Br. ca sa obtina derogari pentru o piata care nu are cum sa fie capitalizata asa cum e o piata vestica de asigurari. Aplicand doar criteriul „solvency” este evident ca doar societatile cele mai capitalizate, adica multinationalele, vor ramane in piata si deci ele vor dicta si preturile. Criteriul dupa care ar trebui sa inceapa procedura de faliment ar trebui sa fie cel al nr. de reclamatii pentru daune neplatite de un asigurator, care ar fi un criteriu obiectiv dar atunci ar insemna ca i s-ar lua ASF-ului instrumentul prin care dicteaza cine ramane si cine pleaca din piata. Or ei vor sa dicteze ca asa vin beneficiile.

  7. Mulțumesc @ASF pentru că ai ddtaliat ce am vrut să spun și vreau să completez observația ta cu faptul că nu numai concurența din asigurări este lichidată în felul ăsta ci tot ce aduce atingere profitul cartelurilor străine ce operează aici, indiferent că e vb de agricultura și industria alimentară locală sau regională exclusă sau vămuită serios de supermarketuri în favoarea otrăvurilor străine sau a energiei date pe șpagă marilor ckncerne sau pur și simplu altor guverne, vezi ENEL.De aici prețurile și sărăcia.Guvernul și politica sunt românești doar cu numele.

  8. Cea mai corupta tara din Europa este Ucraina apoi sunt cele zis civilizate care fura de rup și huzuresc pe spinarea proștilor din Est.Bulgarii sunt mai serioși în tot ce fac și este imposibil sa I consideri mai corupți decât romanii și frații lor mai noi întru hoție ucrainienii.sunteti jalnici,rupți în fund dar cu coada sus!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.