La cât se ridică datoriile Euroins?

În cele aproximativ trei luni de la numirea sa ca lichidator judiciar al Euroins, echipa CITR a analizat peste 1.100 declarații de creanță ce au presupus studierea a peste 350.000 de documente pentru a realiza tabelul creditorilor. Totodată, echipa CITR a realizat inventarierea activelor și a demarat licitații publice pentru a acoperi costurile salariale. Mai mult, CITR a analizat și a denunțat aproximativ 1.000 de contracte și a înaintat spre analiza judecătorului sindic contractul încheiat cu EIG Re prin care au fost transferate din companie active și numerar. De asemenea, de la deschiderea procedurii, CITR coordonează cele peste 25.000 de
litigii în fața instanțelor naționale.

„Într-o procedură precum cea a falimentului Euroins, rolul CITR ca lichidator judiciar este acela de a oferi claritate asupra situației companiei, de a descifra contextul în care s-a produs falimentul companiei. In același timp suntem responsabili de a crea cadrul pentru o bună funcționare a relațiilor instrucționale necesare mecanismelor care vor duce la închiderea procedurii cu succes. Ca întotdeauna, ne vom realiza acest rol cu transparență, conștienți fiind de impactul falimentului Euroins în economie și asupra oamenilor”, a spus Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Datoriile Euroins

Tabelul creditorilor conține, până în prezent, peste 1.100 de declarații de creanță, iar creanțele scadente însumează, până acum, 600 milioane de lei. Expunerea totală poate ajunge până la 5 miliarde de lei. O parte din această sumă reprezintă datorii potențiale ale unor daune care nu s-au materializat în acest moment și care nu sunt certe”, a spus Alina Popa, Coordonatorul echipei care gestionează falimentul Euroins.

Următorii pași în procedura de faliment sunt: adunarea creditorilor, finalizarea evaluării patrimoniului, continuarea demersurilor pentru recuperarea creanțelor, valorificarea activelor, susținerea în instanță a acțiunii în anulare a contractului de reasigurare încheiat cu EIG Re, întocmirea raportul privind cauzele care au condus la falimentul companiei și publicarea tabelului definitiv al datoriilor după judecarea eventualelor contestații.

Euroins a fost una dintre cele mai mari companii din asigurări, cu cea mai mare pondere în piața de asigurări RCA. În martie 2023, Euroins deținea circa 27% din piața RCA. La momentul deschiderii procedurii de faliment, peste 2 milioane de polițe RCA Euroins erau în vigoare, iar în momentul actual, 1,6 milioane încă sunt încă valabile.

La data de 09 iunie 2023, instanța a dispus deschiderea procedurii de faliment a EUROINS, iar CITR a fost numit lichidator judiciar. Conform mandatului legal, CITR gestionează lichidarea companiei prin următoarele demersuri: identificarea activului și pasivului companiei falimentare și recuperarea sumelor pe care compania este îndreptățită să le obțină pentru a le oferi mai departe creditorilor săi, fie angajați, păgubiți sau parteneri de afaceri. De asemenea, lichidatorul judiciar are responsabilitatea identificării cauzelor falimentului și, dacă este cazul, formularea unor acțiuni la judecătorul sindic de atragere a răspunderii persoanelor
responsabile.

Polițele de asigurare emise de Euroins încetează, conform ultimelor modificări legislative, la data de 8 decembrie 2023, 7 decembrie fiind ultima zi de valabilitate a acestora, respectiv la data de 5 februarie 2024 pentru asigurările de garanții, aceasta din urma fiind ultima zi de valabilitate. Până la aceste date, toți asigurații Euroins sunt obligați să încheie polițe noi de asigurare.

Orice persoană păgubită poate adresa FGA o cerere de despăgubire pentru sumele datorate. Cererea se depune la FGA în maximum 90 de zile de la data la care hotărârea de faliment va rămâne definitivă, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data la care i s-a născut dreptul de recuperare a datoriei.

Pentru recuperarea primelor de asigurare datorate de Euroins, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit, ca urmare a încetării contractelor de asigurare, va fi necesară formularea unei cereri de plata la FGA.

Persoanele care nu au primit notificarea deschiderii falimentului Euroins încă pot depune declarație de creanță, conform legii.
Persoanele care vor obține o sentință împotriva Euroins pot depune declarația de creanță la Tribunalul București în 10 zile de la obținerea acesteia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4401 Articole
Author

3 Comentarii

 1. Datorii? Dar cati sugative numiti politic din Romania au fost in conducerea acestei firme? Nu cumva prejudiciul e facut de hoiturile lacome din politica romaneasca si pe sefii reali strainezi nu ii interesaza nimic? De ce sa dam vina doar pe marile firme daca legislatia e facuta in favoarea straineza contra numiri politic in consilii de hotie si escrocherii pentru existenta lor in Romania?

 2. Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

  Dither – Wikipedia
  en.wikipedia.org › wiki › Dither
  Dither is an intentionally applied form of noise used to randomize quantization error, preventing large-scale patterns such as color banding in images.

  ori Dieter ori Cîrlănaru
  tot un drac.

 3. O prostie …..o firma de asigurări își pune prețul anul acesta în funcție de a plătit anul trecut …ea are mereu datorii și încasări când închizi o firma de asigurări care nu face încasări este normal să rămână cu datoriile din urmă căci nu a încasat aici vorbim de încasări de mii de asigurări zilnice …. într-un an de zile asigurau peste 7 milioane de autovehicule din care fac accident 20-30 mii …. păi dacă nu incasasezi banii pe cele 7 milioane de asigurări cu ce rahat plătești daunele celor implicați in accidente ????

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.